Αλλαγές στον νέο ΚΟΚ - Θα τιμωρείται ο οδηγός που έκανε την παράβαση και όχι το όχημα

Θα εξακολουθούν να υπάρχουν χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και βαθμοί ποινής, αλλά δεν θα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες κυκλοφορίας
motomag Αλλαγές στον νέο ΚΟΚ – Θα τιμωρείται ο οδηγός που έκανε την παράβαση και όχι το όχημα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/1/2024

Ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2024, με την Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια να επικαιροποιεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια 2021 - 2030 το οποίο προβλέπει μείωση των νεκρών και σοβαρών τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ο νέος ΚΟΚ θα επικεντρώνεται στην οδική ασφάλεια χωρίς, όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του, να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα καθώς στόχος του θα είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που θα αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της επικινδυνότητας της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων. Αυτό που έχει ωστόσο σημασία, είναι πως οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς. Αν κάποιος για παράδειγμα υποπέσει σε μια παράβαση που αυτήν τη στιγμή επισύρει εκτός του προστίμου και αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας, με τον νέο ΚΟΚ η ποινή θα είναι διαφορετική.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε: “Θα χρειαστεί η συμβολή όλων για να επικοινωνηθούν οι καλές πρακτικές, ώστε να βελτιωθεί η Οδική Ασφάλεια στη χώρα μας. Όπως ίσως γνωρίζετε, για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν στο κινητό τους το σύνολο της πληροφορίας για το όχημά τους στο Gov.gr Wallet με τρόπο απλό, φιλικό. Το MyAuto αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο των οχημάτων και οι πολίτες μπορούν πλέον να προσθέσουν τις πληροφορίες στο Wallet τους, καθώς έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται σε μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικά για τα ιστορικά οχήματα τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για την καταχώρηση τους στο μητρώο αδειών κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών. Πλέον είναι δυνατή η χορήγηση άδειας και κρατικών πινακίδων σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράψαμε. Σ’ αυτή καθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν.”

motomag Αλλαγές στον νέο ΚΟΚ – Θα τιμωρείται ο οδηγός που έκανε την παράβαση και όχι το όχημα

Όσον αφορά την είσπραξη των προστίμων θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των κλήσεων που βεβαιώνουν οι Αρχές και το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών. Αυτές θα βεβαιώνονται και θα καταχωρούνται με ηλεκτρονικά μέσα, προκειμένου να γνωρίζει ο οδηγός ότι δεν πρόκειται να αποφύγει πρόστιμα και ποινές για τις παραβάσεις του. Για τον σκοπό αυτό, θα συγκροτηθεί ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί μια ψηφιακή διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων.

Αυτή θα έχει ως εξής:

  • Βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να δοθεί τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων
  • Πρόβλεψη ώστε η παράβαση που θα επιβάλλεται ερήμην του οδηγού (δηλαδή με κάμερες και ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος
  • Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e-banking ή σε ATM
  • Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο Taxisnet
  • Άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεων και των πόντων ποινής που έχουν συγκεντρώσει στο point system

ZXMOTO: Μαθήματα αλληλεγγύης από τον Zhang Xue στις πρόσφατες πλημμύρες που χτύπησαν την Κίνα

Προσφέρει πολυεπίπεδη βοήθεια σε πληγείσες περιοχές
zxmoto-zhang-xue
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/7/2026

Η 9η Ιουλίου 2026 θα μείνει στην κινέζικη ιστορία ως μια μαύρη μέρα για τη χώρα και ειδικά για τη νότια επαρχία Guangxi που επλήγη από σφοδρή κακοκαιρία και αντιμετώπισε πρωτοφανείς για τη χώρα καταστροφικές πλημμύρες.

Ο ιδιοκτήτης της ΖΧΜΟΤΟ, Zhang Xue, παρότι η εταιρεία του εδρεύει στην Chongqing, χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα της πληγείσας επαρχίας, έσπευσε να συνεισφέρει στην ανακούφιση των συμπατριωτών του με αρκετούς τρόπους.

Κατ’ αρχήν δώρισε πέντε εκατομμύρια γιουάν, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 650.000 ευρώ (ισοτιμία 27/7/2026), καθώς και περισσότερους από 33 τόνους προμηθειών που περιλαμβάνουν νερό, γάλα σε σκόνη, πάνες για μωρά και τρόφιμα.

Επιπλέον, οργάνωσε και έστειλε μια ομάδα μοτοσυκλετιστών για να προσφέρουν τη βοήθεια αυτή και ό,τι άλλο χρειαστεί σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση από μεγαλύτερα οχήματα καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία.

Ο κύριος Xue έχει πολλάκις αποδείξει πως ο τρόπος σκέψης του απέχει έτη φωτός από το τυπικό μεγαλοστέλεχος μιας βιομηχανίας μοτοσυκλετών. Το έκανε ήδη από τότε που κρατούσε το τιμόνι της Kove Moto, όταν ίδρωνε και ξενυχτούσε ως μηχανικός της ομάδας ράλι στο Dakar, ενώ ενίσχυσε τη γοητεία του προς τους μοτοσυκλετιστές σε μεγάλο βαθμό όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη σοβαρή ανάκληση σε μοτοσυκλέτα της ΖΧΜΟΤΟ.

Τώρα το πάει ένα βήμα παραπέρα, παρότι η εταιρεία του είναι από τις μικρότερες σε μέγεθος και νεότερες σε ηλικία κατασκευάστριες μοτοσυκλετών της Κίνας. Στην τελική, πιθανότατα ουδείς θα τον κατηγορούσε αν δεν έκανε τίποτε, μα για μια φορά ακόμη φαίνεται πως ο ιδρυτής της ΖΧΜΟΤΟ δεν αρέσκεται στην πεπατημένη.

Ετικέτες