Αλματώδης ανάπτυξη το 2019 για την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.

Διεύρυνε σημαντικά τα μεγέθη της
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/3/2020

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε, επίσημη αντιπροσωπεία της Yamaha στην Ελλάδα, προχώρησε μέσα στο 2019 σε σημαντικές στρατηγικές κινήσεις, που όπως φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματά της, έδωσαν τεράστια ώθηση στην αναπτυξιακή της πορεία.

Μια από τις σημαντικότερες αυτές κινήσεις, ήταν η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (σε ποσοστό 80,5%) της "Λάιον Ρένταλ Α.Ε." την αποκλειστική διακαιοδόχο της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Sixt GmbH στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία έκανε την είσοδό της σε μια εντελώς νέα –γιο' αυτήν- αγορά, διευρύνοντας τις δραστηριότητες αλλά και το μέγεθός της.

Η απόκτηση του πακέτου των μετοχών έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και σχεδόν άμεσα εμφανίστηκαν τα οικονομικά οφέλη για τον Όμιλο. Πιο συγκεκριμένα, η νέα δραστηριότητα επέφερε 31 εκατομμύρια σε πωλήσεις και ένα εκατομμύριο κερδοφορίας. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κλάδους που έχει παρουσία η εταιρεία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9%, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων της Porsche, που επίσης αντιπροσωπεύει η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Τα δίκυκλα και τα προϊόντα θαλάσσης της Yamaha επέδειξαν μια σταθερότητα στις πωλήσεις τους την περασμένη χρονιά, ενώ οι δραστηριότητες της εταιρείας στο εξωτερικό (Βουλγαρία και Ρουμανία) βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω εκτόξευσαν την κερδοφορία στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζεται σε ποσοστό 33,4%. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Α.Ε., κ. Σωτήρης Χατζίκος τόνισε στις δηλώσεις του: "Το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά. Από την μια η έμφαση στην κερδοφορία για Yamaha και Porsche και από την άλλη η επιτυχής ενσωμάτωση της Sixt με σημαντικά θετική συνεισφορά ήδη από την πρώτη χρονιά. Με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα ξεκίνησε και το 2020 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του COVID19 άλλαξαν ριζικά την εικόνα αλλά και τις προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Η μέχρι στιγμής ορατότητα δεν επιτρέπει προβλέψεις για την έκταση και την διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων. Είμαστε σίγουροι όμως ότι, όπως και σε άλλες δύσκολες στιγμές, θα επιδείξουμε αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση ώστε να επανέλθουμε στην αναπτυξιακή μας πορεία το ταχύτερο δυνατό."

Πηγή: capital.gr

 

 

Ιταλία: Νέο σύστημα διοδίων Free Flow καταργεί γκισέ και ουρές, φέρνει όμως βαριά πρόστιμα

Χρέωση μέσω κάμερας και πληρωμή μέσω εφαρμογής
italia diodia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Η ιδέα είναι απλή στη σύλληψή της: έχουμε ήδη κάμερες που μπορούν να διαβάσουν πινακίδες κυκλοφορίας, βάζουμε λοιπόν τέτοιες στη θέση των διοδίων και τους αναθέτουμε να καταγράφουν κάθε όχημα που περνά και να του χρεώνει αυτομάτως τα διόδια.

Το Free Flow είναι ένα σύστημα που εξετάζεται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προς αντικατάσταση των παραδοσιακών διοδίων και έχει το πλεονέκτημα πως δεν δημιουργεί ουρές όταν ο φόρτος του οδικού δικτύου είναι μεγάλος, επιτρέποντας αυτό που λέει το όνομά του: ελεύθερη ροή των οχημάτων.

Στην ιταλική εφαρμογή μάλιστα διατηρεί το σύστημα που ήδη ίσχυε, όπου το κόστος των διοδίων δεν είναι σταθερό αλλά υπολογίζεται βάσει των διανυθέντων χιλιομέτρων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, κάτι που προφανώς προϋποθέτει ανάλογες κάμερες σε κάθε είσοδο ώστε να προκύπτει το ακριβές αντίτιμο για κάθε όχημα.

Η παγίδα βρίσκεται στην πληρωμή, καθώς προσφέρονται δύο επιλογές. Ο οδηγός πληρώνει είτε ηλεκτρονικώς μέσω της συνοδευόμενης εφαρμογής για τηλέφωνα, ή πάει σε κάποιο σταθερό σημείο διοδίων για να πληρώσει στον υπάλληλο. Το σημείο-κλειδί είναι η προθεσμία, καθώς η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από τη διέλευση, αλλιώς καραδοκούν τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν ως τα 344 ευρώ!

Όσον αφορά τα ασύρματα συστήματα όπως το Telepass, αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν και υπό το Free Flow, βγάζοντας μάλιστα από την εξίσωση το θέμα της πληρωμής, καθώς αυτή θα γίνεται όπως πριν αυτόματα μέσω του πομποδέκτη του οχήματος.

Πέραν των προφανών ωφελειών στο κυκλοφοριακό και τα παρελκόμενά του, όπως τα καυσαέρια οχημάτων που περιμένουν σταματημένα στο ρελαντί, η ανάγκη να παραμείνουν τα παραδοσιακά γκισέ σε κάποιες λωρίδες δεν μπορεί να εξαλειφθεί, καθώς κάπως θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους. Επίσης θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όσους μπαίνουν καθημερινά ή έστω πολύ τακτικά σε δρόμους με διόδια, καθώς η έννοια “προθεσμία 15 ημερών” αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα με τις συνεχείς χρεώσεις.