Αλματώδης ανάπτυξη το 2019 για την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.

Διεύρυνε σημαντικά τα μεγέθη της
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/3/2020

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε, επίσημη αντιπροσωπεία της Yamaha στην Ελλάδα, προχώρησε μέσα στο 2019 σε σημαντικές στρατηγικές κινήσεις, που όπως φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματά της, έδωσαν τεράστια ώθηση στην αναπτυξιακή της πορεία.

Μια από τις σημαντικότερες αυτές κινήσεις, ήταν η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (σε ποσοστό 80,5%) της "Λάιον Ρένταλ Α.Ε." την αποκλειστική διακαιοδόχο της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Sixt GmbH στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία έκανε την είσοδό της σε μια εντελώς νέα –γιο' αυτήν- αγορά, διευρύνοντας τις δραστηριότητες αλλά και το μέγεθός της.

Η απόκτηση του πακέτου των μετοχών έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και σχεδόν άμεσα εμφανίστηκαν τα οικονομικά οφέλη για τον Όμιλο. Πιο συγκεκριμένα, η νέα δραστηριότητα επέφερε 31 εκατομμύρια σε πωλήσεις και ένα εκατομμύριο κερδοφορίας. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κλάδους που έχει παρουσία η εταιρεία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9%, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων της Porsche, που επίσης αντιπροσωπεύει η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Τα δίκυκλα και τα προϊόντα θαλάσσης της Yamaha επέδειξαν μια σταθερότητα στις πωλήσεις τους την περασμένη χρονιά, ενώ οι δραστηριότητες της εταιρείας στο εξωτερικό (Βουλγαρία και Ρουμανία) βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω εκτόξευσαν την κερδοφορία στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζεται σε ποσοστό 33,4%. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Α.Ε., κ. Σωτήρης Χατζίκος τόνισε στις δηλώσεις του: "Το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά. Από την μια η έμφαση στην κερδοφορία για Yamaha και Porsche και από την άλλη η επιτυχής ενσωμάτωση της Sixt με σημαντικά θετική συνεισφορά ήδη από την πρώτη χρονιά. Με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα ξεκίνησε και το 2020 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του COVID19 άλλαξαν ριζικά την εικόνα αλλά και τις προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Η μέχρι στιγμής ορατότητα δεν επιτρέπει προβλέψεις για την έκταση και την διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων. Είμαστε σίγουροι όμως ότι, όπως και σε άλλες δύσκολες στιγμές, θα επιδείξουμε αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση ώστε να επανέλθουμε στην αναπτυξιακή μας πορεία το ταχύτερο δυνατό."

Πηγή: capital.gr

 

 

Νέα μείωση 10 σεντς στο ντίζελ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Οι ανατιμήσεις την έχουν ήδη καταπιεί

Είκοσι μέρες μετά την εξαγγελία για προσωρινές μειώσεις τιμών σε βενζίνη και ντίζελ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έρχεται επέκταση του μέτρου για το πετρέλαιο κίνησης
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/7/2026

Στις 7 Ιουλίου 2026 ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει μειώσεις 10 σεντς στις λιανικές τιμές της βενζίνης και 5 στο ντίζελ κίνησης για όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού, με τα χρήματα να προκύπτουν χάρη στη χρηματοδοτική συμβολή των διυλιστηρίων.

Στο μεταξύ όμως ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η τιμή του πετρελαίου έχει ξαναπάρει τον ανήφορο κι έτσι, μετά το “ευχάριστο” διάλειμμα που έριξε τις τιμές στα ελληνικά πρατήρια στα επίπεδα των 1,80+ ευρώ, η βενζίνη έχει ξανανέβει στα 2 ευρώ παρά τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Έτσι την Κυριακή 26 Ιουλίου στην τακτική του ενημέρωση ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση 10 σεντς, αυτή τη φορά αποκλειστικά στο ντίζελ και όχι και στη βενζίνη, εμφανώς στοχεύοντας κυρίως στον επαγγελματικό κλάδο, με το συνολικό όφελος να διαμορφώνεται στα 15 σεντς ανά λίτρο ντίζελ.

Το πρόβλημα είναι πως αυτό το όφελος έχει ήδη εξανεμιστεί, καθώς η μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ κίνησης είχε φορτωθεί με επιπλέον 17,5 σεντς από τις 10 ως τις 23 Ιουλίου χάρη στη νέα αναζωπύρωση στο μέτωπο Ιράν-ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με τη βενζίνη, καθώς η αύξηση της χονδρικής τιμής σε αυτό το διάστημα όχι απλώς εξαφάνισε τα 10 σεντς, αλλά εν τέλει η τιμή στην αντλία αυξήθηκε προς 2,4 σεντς ανά λίτρο κατά μέσο όρο.

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πως οι προσωρινές αυτές μειώσεις στα καύσιμα κίνησης μοιάζουν τόσο αποτελεσματικές ως θεραπεία στην ακρίβεια όσο ένα τσιρότο σε σπασμένο κόκκαλο, ωστόσο υπάρχει πάντα ο αντίλογος πως χωρίς αυτές τα 2 ευρώ ανά λίτρο της βενζίνης θα ήταν 2,10.

Από την άλλη έχουμε θίξει τόσες και τόσες φορές το πραγματικό πρόβλημα που είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και γενικά η υπερφορολόγηση των καυσίμων η οποία, όχι μόνο αναλογεί σε πάνω από το 60% της τιμής στην αντλία, αλλά επιπλέον λειτουργεί και ως αντικίνητρο στη μείωση τιμών για να μην χάσει το κράτος τα αντίστοιχα αυξημένα έσοδα.

Σε έναν ιδανικό κόσμο η πολιτική εξουσία θα έπρεπε να βοηθήσει τους πολίτες της λαμβάνοντας μέτρα με ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως έκαναν τόσες και τόσες κυβερνήσεις άλλων χωρών στην Ευρώπη που έβαλαν χέρι σε φόρους και ΦΠΑ για να διατηρήσουν τις τιμές σε βιώσιμα επίπεδα και μάλιστα όχι μόνο για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά όσο διαρκεί ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις που αναπόφευκτα δημιουργεί. Αυτά βέβαια αν στο τέλος της ημέρας θες να κάνεις πραγματικό έργο, ειδάλλως αρκούν οι εξαγγελίες που γράφουν όμορφα στο γυαλί και τίποτα περισσότερο.