Αλματώδης ανάπτυξη το 2019 για την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.

Διεύρυνε σημαντικά τα μεγέθη της
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/3/2020

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε, επίσημη αντιπροσωπεία της Yamaha στην Ελλάδα, προχώρησε μέσα στο 2019 σε σημαντικές στρατηγικές κινήσεις, που όπως φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματά της, έδωσαν τεράστια ώθηση στην αναπτυξιακή της πορεία.

Μια από τις σημαντικότερες αυτές κινήσεις, ήταν η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (σε ποσοστό 80,5%) της "Λάιον Ρένταλ Α.Ε." την αποκλειστική διακαιοδόχο της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Sixt GmbH στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία έκανε την είσοδό της σε μια εντελώς νέα –γιο' αυτήν- αγορά, διευρύνοντας τις δραστηριότητες αλλά και το μέγεθός της.

Η απόκτηση του πακέτου των μετοχών έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και σχεδόν άμεσα εμφανίστηκαν τα οικονομικά οφέλη για τον Όμιλο. Πιο συγκεκριμένα, η νέα δραστηριότητα επέφερε 31 εκατομμύρια σε πωλήσεις και ένα εκατομμύριο κερδοφορίας. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κλάδους που έχει παρουσία η εταιρεία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9%, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων της Porsche, που επίσης αντιπροσωπεύει η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Τα δίκυκλα και τα προϊόντα θαλάσσης της Yamaha επέδειξαν μια σταθερότητα στις πωλήσεις τους την περασμένη χρονιά, ενώ οι δραστηριότητες της εταιρείας στο εξωτερικό (Βουλγαρία και Ρουμανία) βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω εκτόξευσαν την κερδοφορία στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζεται σε ποσοστό 33,4%. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Α.Ε., κ. Σωτήρης Χατζίκος τόνισε στις δηλώσεις του: "Το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά. Από την μια η έμφαση στην κερδοφορία για Yamaha και Porsche και από την άλλη η επιτυχής ενσωμάτωση της Sixt με σημαντικά θετική συνεισφορά ήδη από την πρώτη χρονιά. Με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα ξεκίνησε και το 2020 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του COVID19 άλλαξαν ριζικά την εικόνα αλλά και τις προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Η μέχρι στιγμής ορατότητα δεν επιτρέπει προβλέψεις για την έκταση και την διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων. Είμαστε σίγουροι όμως ότι, όπως και σε άλλες δύσκολες στιγμές, θα επιδείξουμε αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση ώστε να επανέλθουμε στην αναπτυξιακή μας πορεία το ταχύτερο δυνατό."

Πηγή: capital.gr

 

 

ΖΧΜΟΤΟ V5: Αποκαλυπτικός ο Zhang Xue μιλά για 253 ίππους και WSBK!

Ο κινητήρας βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, αλλά οι βλέψεις του ξεπερνούν ακόμη και τους κανονισμούς του WSBK
zxmoto-v5
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/9/2026

Η αποκάλυψη πως η ZXMOTO σχεδιάζει έναν πεντακύλινδρο V κινητήρα έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία στη μοτοσυκλετιστική επικαιρότητα, καθώς η νεότατη εταιρεία του Zhang Xue, πρώην διευθυντή της Kove, συνεχίζει να εντυπωσιάζει σε πολλά επίπεδα.

Ο Κινέζος κατασκευαστής δεν έχει αποκαλύψει επισήμως τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου του κινητήρα, με την πρώτη αναφορά να μιλά για κυβισμό γύρω στο λίτρο (1000 cc) και απόδοση άνω των 210 ίππων, ωστόσο σήμερα ο κινέζικος Τύπος μεταφέρει δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο ίδιος ο Zhang, δίνοντας στη δημοσιότητα μερικά νούμερα που προκαλούν αίσθηση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές λοιπόν, η μέγιστη απόδοση του V5 κινητήρα – με τρεις κυλίνδρους μπροστά και δύο πίσω, όπως το πρώτο RC211V που είχε φτιάξει η Honda το 2002 κατά τη μετάβαση του MotoGP σε τετράχρονους κινητήρες – θα ανέρχεται σε 253 ίππους στις 13.500 σ.α.λ., η μέγιστη ροπή του θα φτάνει στα 14 χιλιογραμμόμετρα και η τελική του ταχύτητα θα ξεπερνά τα 310 km/h!

Το μπλοκ του κινητήρα αναμένεται να είναι πολύ ελαφρύ, ζυγίζοντας 55 κιλά χωρίς τα υγρά του και μαθαίνουμε πως η σχεδίαση, εξέλιξη και κατασκευή του γίνεται σε συνεργασία με το κινέζικο πανεπιστήμιο Αεροναυπηγικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας κατά κόρον εκλεκτά και πανάλαφρα κράματα που προέρχονται από την αεροπορική βιομηχανία.

Στις φερόμενες δηλώσεις του Zhang βρίσκουμε επίσης ορέξεις για συμμετοχή στο WSBK με τον νέο V5, κάτι που μας βρίσκει αρκετά δύσπιστους σε πρώτη φάση, καθώς στους τρέχοντες κανονισμούς του πρωταθλήματος δεν προβλέπονται πεντακύλινδροι κινητήρες – κάτι που, πάντως, αλλάζει μάλλον εύκολα αν είναι να εμπλουτιστεί η μεγάλη κατηγορία με έναν νέο κατασκευαστή.

Το πλάνο της ΖΧΜΟΤΟ είναι να έχει τη μοτοσυκλέτα έτοιμη το 2028 και στο σημείο αυτό θυμόμαστε πως στις αρχές Αυγούστου είχε ανακοινωθεί το νέο πλάνο του WSBK που από το 2030 θα ανεβάσει το όριο κυβισμού των τετρακύλινδρων κινητήρων στα 1200 κυβικά, συνεπώς περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς ακριβώς σχεδιάζει η κινέζικη εταιρεία τον V5 της αναφορικά με το νέο πρόσωπο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Superbikes.

Ετικέτες