Ανάκληση BMW R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT

Για την αναβάθμιση λειτουργικού / λογισμικού της προστασίας στο κιβώτιο ταχυτήτων
Ανάκληση BMW
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/7/2023

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία BMW AG σε συνεργασία με την BMW Hellas A.E., θυγατρική εταιρεία και Εισαγωγέα των μοτοσυκλετών BMW στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης, μοτοσυκλετών τύπου R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT.

Σημειώστε πως η συγκεκριμένη ανάκληση από τη ΓΓΒ περιλαμβάνει 1.171 μοτοσυκλέτες ενώ αναγράφει πως αφορά μοτοσυκλέτες κρατικών υπηρεσιών (αστυνομία, λιμενικό, στρατός, κλπ.), όμως ο αριθμός (1.171) είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποκλειστικά υπηρεσιακά δίκυκλα. Μετά από επικοινωνία μας με τη BMW Motorrad Hellas, επιβεβαιώθηκε το λάθος στο δελτίο της ΓΓΒ, με την ανάκληση να αφορά ΚΑΙ τις υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες (που είναι λίγες) αλλά ΚΑΙ τις "πολιτικές" μοτοσυκλέτες.

Η ανάκληση αφορά μοτοσυκλέτες με ημερομηνία παραγωγής από Σεπτέμβριο 2019 ως και Ιανουάριο 2023. Στις επηρεαζόμενες μοτοσυκλέτες και σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ελιγμοί οδήγησης με απότομες και μεγάλες διαφορές ταχύτητας στροφών μεταξύ κινητήρα και τελικής μετάδοσης κίνησης (όπως για παράδειγμα απότομη επιβράδυνση του πίσω τροχού σε υψηλές στροφές κινητήρα, πχ κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα) ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση του άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων. Κατά συνέπεια, ο άξονας μπορεί να σπάσει, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε κρίσιμες καταστάσεις οδήγησης.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναφερθεί δύο ατυχήματα εκ των οποίων το ένα με τραυματισμό αναβάτη.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω μοτοσυκλετών θα ενημερωθούν από τον πλησιέστερο Επίσημο Έμπορο ή/και Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή μοτοσυκλετών που συνεργάζονται, προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να πραγματοποιηθεί εκ νέου προγραμματισμός στον εγκέφαλο του κινητήρα με ανανεωμένο λειτουργικό/λογισμικό που εξαλείφει το πρόβλημα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκλησης ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Δίκτυο Επίσημων Εμπόρων και Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών Μοτοσυκλετών της BMW Hellas ΑΕ ή με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της BMW Hellas ΑΕ στο τηλέφωνο 210 9118000.

Ετικέτες

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.