Ανάκληση BMW R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT

Για την αναβάθμιση λειτουργικού / λογισμικού της προστασίας στο κιβώτιο ταχυτήτων
Ανάκληση BMW
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/7/2023

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία BMW AG σε συνεργασία με την BMW Hellas A.E., θυγατρική εταιρεία και Εισαγωγέα των μοτοσυκλετών BMW στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης, μοτοσυκλετών τύπου R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT.

Σημειώστε πως η συγκεκριμένη ανάκληση από τη ΓΓΒ περιλαμβάνει 1.171 μοτοσυκλέτες ενώ αναγράφει πως αφορά μοτοσυκλέτες κρατικών υπηρεσιών (αστυνομία, λιμενικό, στρατός, κλπ.), όμως ο αριθμός (1.171) είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποκλειστικά υπηρεσιακά δίκυκλα. Μετά από επικοινωνία μας με τη BMW Motorrad Hellas, επιβεβαιώθηκε το λάθος στο δελτίο της ΓΓΒ, με την ανάκληση να αφορά ΚΑΙ τις υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες (που είναι λίγες) αλλά ΚΑΙ τις "πολιτικές" μοτοσυκλέτες.

Η ανάκληση αφορά μοτοσυκλέτες με ημερομηνία παραγωγής από Σεπτέμβριο 2019 ως και Ιανουάριο 2023. Στις επηρεαζόμενες μοτοσυκλέτες και σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ελιγμοί οδήγησης με απότομες και μεγάλες διαφορές ταχύτητας στροφών μεταξύ κινητήρα και τελικής μετάδοσης κίνησης (όπως για παράδειγμα απότομη επιβράδυνση του πίσω τροχού σε υψηλές στροφές κινητήρα, πχ κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα) ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση του άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων. Κατά συνέπεια, ο άξονας μπορεί να σπάσει, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε κρίσιμες καταστάσεις οδήγησης.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναφερθεί δύο ατυχήματα εκ των οποίων το ένα με τραυματισμό αναβάτη.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω μοτοσυκλετών θα ενημερωθούν από τον πλησιέστερο Επίσημο Έμπορο ή/και Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή μοτοσυκλετών που συνεργάζονται, προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να πραγματοποιηθεί εκ νέου προγραμματισμός στον εγκέφαλο του κινητήρα με ανανεωμένο λειτουργικό/λογισμικό που εξαλείφει το πρόβλημα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκλησης ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Δίκτυο Επίσημων Εμπόρων και Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών Μοτοσυκλετών της BMW Hellas ΑΕ ή με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της BMW Hellas ΑΕ στο τηλέφωνο 210 9118000.

Ετικέτες

Ανακοινώθηκε πλαφόν στα κέρδη καυσίμων και τροφίμων ως το τέλος Ιουνίου

Η εξαγγελία της κυβέρνησης στοχεύει σε προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/3/2026

Ως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή ανώτατου ορίου στα περιθώρια κέρδους των καυσίμων και των τροφίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις λιανικές τιμές σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που έχουμε εισέλθει μετά το ξέσπασμα πολέμου στο Ιράν, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές μέσω του Περσικού Κόλπου, αλλά και στην παραγωγή πετρελαίου σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός της ημέρας ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και η διάρκειά της θα είναι, σε πρώτη φάση, ως την 30ή Ιουνίου 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς, εξηγώντας πως ειδικά στην ενέργεια η επάρκεια στη χώρα μας δεν κινδυνεύει καθώς πάνω από 50% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο και τα 12 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικά για τα νησιά, οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής μεταφοράς πάνω από το ανώτατο όριο των 5 λεπτών, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση.

Στα τρόφιμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε ο ίδιος κωδικός κατά μέσο όρο το 2025.

Τυχόν παραβάτες των ανακοινωθέντων πλαφόν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα φτάσουν ως τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία.

Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν μπορεί από μόνο του ως μέτρο να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς ειδικά στα καύσιμα αυτές ορίζονται από τις διεθνείς χρηματαγορές, επιχειρεί ωστόσο να εξασφαλίσει πως εντός της χώρας η όποια χονδρική τιμή ισχύσει για την αγορά καυσίμων δεν θα επιβαρυνθεί με υπερβολικά κέρδη από πρατηριούχους και ανάλογη λογική ισχύει και στα μέτρα για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.