Ανάκληση BMW R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT

Για την αναβάθμιση λειτουργικού / λογισμικού της προστασίας στο κιβώτιο ταχυτήτων
Ανάκληση BMW
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/7/2023

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία BMW AG σε συνεργασία με την BMW Hellas A.E., θυγατρική εταιρεία και Εισαγωγέα των μοτοσυκλετών BMW στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης, μοτοσυκλετών τύπου R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT.

Σημειώστε πως η συγκεκριμένη ανάκληση από τη ΓΓΒ περιλαμβάνει 1.171 μοτοσυκλέτες ενώ αναγράφει πως αφορά μοτοσυκλέτες κρατικών υπηρεσιών (αστυνομία, λιμενικό, στρατός, κλπ.), όμως ο αριθμός (1.171) είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποκλειστικά υπηρεσιακά δίκυκλα. Μετά από επικοινωνία μας με τη BMW Motorrad Hellas, επιβεβαιώθηκε το λάθος στο δελτίο της ΓΓΒ, με την ανάκληση να αφορά ΚΑΙ τις υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες (που είναι λίγες) αλλά ΚΑΙ τις "πολιτικές" μοτοσυκλέτες.

Η ανάκληση αφορά μοτοσυκλέτες με ημερομηνία παραγωγής από Σεπτέμβριο 2019 ως και Ιανουάριο 2023. Στις επηρεαζόμενες μοτοσυκλέτες και σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ελιγμοί οδήγησης με απότομες και μεγάλες διαφορές ταχύτητας στροφών μεταξύ κινητήρα και τελικής μετάδοσης κίνησης (όπως για παράδειγμα απότομη επιβράδυνση του πίσω τροχού σε υψηλές στροφές κινητήρα, πχ κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα) ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση του άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων. Κατά συνέπεια, ο άξονας μπορεί να σπάσει, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε κρίσιμες καταστάσεις οδήγησης.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναφερθεί δύο ατυχήματα εκ των οποίων το ένα με τραυματισμό αναβάτη.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω μοτοσυκλετών θα ενημερωθούν από τον πλησιέστερο Επίσημο Έμπορο ή/και Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή μοτοσυκλετών που συνεργάζονται, προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να πραγματοποιηθεί εκ νέου προγραμματισμός στον εγκέφαλο του κινητήρα με ανανεωμένο λειτουργικό/λογισμικό που εξαλείφει το πρόβλημα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκλησης ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Δίκτυο Επίσημων Εμπόρων και Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών Μοτοσυκλετών της BMW Hellas ΑΕ ή με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της BMW Hellas ΑΕ στο τηλέφωνο 210 9118000.

Ετικέτες

Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!

Η MUVUS ανέλαβε την αντιπροσώπευση των CST
Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/7/2026

Στο εργοστάσιο της CST στην Κίνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία της εισαγωγικής εταιρείας MUVUS όπου έχει ήδη εξασφαλίσει την αντιπροσώπευση των ελαστικών της CST και προχωρά τις διαδικασίες για το πρώτο φορτίο που θα εισάγει με ελαστικά μοτοσυκλετών, ATV, golfcart κτλ.

Η CST είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Κίνας, έχοντας ξεκινήσει από την Ταϊβάν με ένα τεράστιο κατάλογο που ξεκινά από τα ποδήλατα, επεκτείνεται σε μοτοσυκλέτες και ATV, αλλά συνεχίζει και σε ελαφρά και βαριά φορτηγά καθώς και σχεδόν όλη την γκάμα των εξιδεικευμένων ελαστικών, όπως για παράδειγμα τα ανυψωτικά μηχανήματα, golfcart κτλ.

Διαθέτει 22 εργοστάσια ανά τον κόσμο και ένα τεράστιο OEM πελατολόγιο που περιλαμβάνει Aprilia, Benelli, Benda, CFMOTO, Haojue, Honda, Kove, Moto Morini, Peugeot, Piaggio, QJMOTOR, Suzuki, SYM, Voge, Zongsen, Zontes και ZXMOTO, με την οποία μάλιστα συνεργάζονται και σε επίπεδο εξέλιξης.

Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!

Τα κεντρικά της CST βρίσκονται στην Xianmen που είναι απέναντι από την Ταϊβάν και αποτέλεσε για αυτούς το πιο προσβάσιμο τμήμα της Κίνας, όταν πριν από μισό αιώνα άρχισαν να επεκτείνονται στην υπόλοιπη Ασία. Πέρα από την ανάπτυξη μιας εικοσάδας εργοστασίων, η CST έχει δημιουργήσει την δική της πίστα δοκιμών στην Σανγκάη, η οποία όμως σχεδιάστηκε βάση προδιαγραφών FIM με ένα σημαντικό κόστος που έφτασε τα 150 εκτ, δολάρια. Στον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας, η πίστα της CST αναγνωρίζεται ως ένα σημείο αναφοράς για δοκιμές και για αυτό τον λόγο, όταν δεν χρησιμοποιείται από την ίδια την CST, ενοικιάζεται σε κατασκευαστές μοτοσυκλετών.

Η CST έχει δημιουργήσει και την θυγατρική Maxxis, που επίσης διαθέτει πλήρη γκάμα ενώ η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που είχαν αντιπροσώπευση και για τις δύο μάρκες ελαστικών. Ωστόσο το εργοστάσιο έκρινε πως ο εισαγωγέας δεν προωθούσε τα ελαστικά της CST στην χώρα μας και αποφάσισε να δώσει την αντιπροσωπεία τους σε νέα εταιρεία, η οποία θα δοκιμαστεί και αυτή στο δύσκολο αυτό έργο.

Δύσκολο έργο, διότι την CST την γνωρίζουμε από τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης σε κινέζικες αλλά και ινδικής προέλευσης μοτοσυκλέτες, έχοντας σχηματίσει την… χειρότερη εικόνα, όπως έχουμε δηλώσει τόσο σε VIDEO, όσο και στο έντυπο. Προς τιμήν τους, το εργοστάσιο που γνωρίζει την τοποθέτηση του περιοδικού απέναντι στα ελαστικά αυτά, δηλώνει έτοιμο να δεχτεί την νέα κριτική μας, αλλά αυτή τη φορά για τα ελαστικά της λιανικής!
Την αντιπροσώπευση των ελαστικών της CST, αναλαμβάνει από τώρα η MUVUS, εισαγωγική εταιρεία των CFMOTO, Polaris, Letbee, Royal Enfield, κτλ, μπαίνοντας στον χώρο των ελαστικών!

Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!
Από αριστερά οι δύο εκπρόσωποι πωλήσεων της CST, ο ιδιοκτήτης της MUVUS Μάνος Κουτσουνάκης, ο ιδιοκτήτης της CST, ο ιδιοκτήτης του MOTO που καταγράφει την συμφωνία και στελέχη της Muvus

Καθότι όπως είπαν δεν έχουμε δοκιμάσει τα πραγματικά CST, αλλά εκείνα που πωλούνται στην χονδρική μόνο για πρώτη τοποθέτηση. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών τους προτιμούν για την ικανότητά τους να παράγουν ελαστικά πρώτης τοποθέτησης σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, αλλά καθορίζουν εκείνοι τις προδιαγραφές που συχνά έχουν μόνο ένα στόχο, το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο της CST για να καταγράψουμε την πρώτη αποστολή φορτίου στην Ελλάδα και να δούμε την γραμμή παραγωγής. Έχοντας επισκεφτεί τις γραμμές παραγωγής ελαστικών της Dunlop, Michelin, Continental, Bridgestone κτλ, θα συγκρίνουμε τους μηχανισμούς και τις τεχνικές, ιδιαίτερα για τα Radial ελαστικά.

Η γκάμα της CST για την μοτοσυκλέτα περιλαμβάνει αυτή την στιγμή κάθε κατηγορία, από παπιά μέχρι αγωνιστικά ελαστικά και ελαστικά Rally. Μετά την επίσκεψή μας, θα δοκιμάσουμε σε ελληνικό έδαφος τα ελαστικά αντικατάστασης, όχι τα OEM που έχουμε ήδη γνωρίσει. Πάντως στο ATV το θέμα της πρώτης τοποθέτησης είναι μικρότερης σημασίας καθώς η απόδοσή τους είναι αντίστοιχη με την λιανική.

Αναμένεται μέχρι τέλος της χρονιάς, τα ελαστικά της CST να βρίσκονται στα καταστήματα και να τονίσουμε εδώ για εκείνους που κοιτούν τις ετικέτες τους, πως δεν υπήρχε αποθήκευση στο εργοστάσιο. Κατασκευάζουν τα ελαστικά ανά παραγγελία, έχοντας την δυνατότητα να βγάλουν πολλά διαφορετικά μοντέλα και διαστάσεις ταυτόχρονα!