Ανάκληση BMW R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT

Για την αναβάθμιση λειτουργικού / λογισμικού της προστασίας στο κιβώτιο ταχυτήτων
Ανάκληση BMW
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/7/2023

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία BMW AG σε συνεργασία με την BMW Hellas A.E., θυγατρική εταιρεία και Εισαγωγέα των μοτοσυκλετών BMW στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης, μοτοσυκλετών τύπου R 1250 GS, R 1250 GS Adventure και R 1250 RT.

Σημειώστε πως η συγκεκριμένη ανάκληση από τη ΓΓΒ περιλαμβάνει 1.171 μοτοσυκλέτες ενώ αναγράφει πως αφορά μοτοσυκλέτες κρατικών υπηρεσιών (αστυνομία, λιμενικό, στρατός, κλπ.), όμως ο αριθμός (1.171) είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποκλειστικά υπηρεσιακά δίκυκλα. Μετά από επικοινωνία μας με τη BMW Motorrad Hellas, επιβεβαιώθηκε το λάθος στο δελτίο της ΓΓΒ, με την ανάκληση να αφορά ΚΑΙ τις υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες (που είναι λίγες) αλλά ΚΑΙ τις "πολιτικές" μοτοσυκλέτες.

Η ανάκληση αφορά μοτοσυκλέτες με ημερομηνία παραγωγής από Σεπτέμβριο 2019 ως και Ιανουάριο 2023. Στις επηρεαζόμενες μοτοσυκλέτες και σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ελιγμοί οδήγησης με απότομες και μεγάλες διαφορές ταχύτητας στροφών μεταξύ κινητήρα και τελικής μετάδοσης κίνησης (όπως για παράδειγμα απότομη επιβράδυνση του πίσω τροχού σε υψηλές στροφές κινητήρα, πχ κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα) ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση του άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων. Κατά συνέπεια, ο άξονας μπορεί να σπάσει, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε κρίσιμες καταστάσεις οδήγησης.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναφερθεί δύο ατυχήματα εκ των οποίων το ένα με τραυματισμό αναβάτη.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω μοτοσυκλετών θα ενημερωθούν από τον πλησιέστερο Επίσημο Έμπορο ή/και Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή μοτοσυκλετών που συνεργάζονται, προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να πραγματοποιηθεί εκ νέου προγραμματισμός στον εγκέφαλο του κινητήρα με ανανεωμένο λειτουργικό/λογισμικό που εξαλείφει το πρόβλημα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκλησης ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Δίκτυο Επίσημων Εμπόρων και Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών Μοτοσυκλετών της BMW Hellas ΑΕ ή με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της BMW Hellas ΑΕ στο τηλέφωνο 210 9118000.

Ετικέτες

Claudio Domenicali: “H Ducati δεν έχει ανάγκη τη VW”

“Κύριε Domenicali, ποια η θέση σας για τα σενάρια που θέλουν τον Όμιλο VW να εξετάζει την πώληση της Ducati;”
ducati-domenicali
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Μια τέτοια ερώτηση έκανε ξένος δημοσιογράφος που είχε επισκεφτεί το επετειακό WDW 2026 της εκατονταετίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ducati, Claudio Domenicali. Και αυτός απάντησε όπως περίπου θα περιμέναμε.

Πρώτα εξήγησε πως ουδείς τους έχει ενημερώσει για κάτι σχετικό και αυτό είναι δείγμα πως δεν υπάρχει ή δεν έχει προχωρήσει το σενάριο πώλησης της Ducati. Αν η VW το σχεδίαζε θα έπρεπε να ενημερώσει ως προβλέπει ο ρόλος της ως μέτοχος της εταιρείας ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Domenicali, “καμιά συζήτηση δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Borgo Panigale”.

Στη συνέχεια το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, εξηγώντας πως η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας δεν ιδρώνει και πολύ με αυτά τα σενάρια.

“Η εταιρεία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης στέκεται απολύτως στα δικά της πόδια. Δεν χρειαζόμαστε υποστήριξη από τον μέτοχο για να υλοποιήσουμε το επενδυτικό μας πλάνο για το μέλλον. Είναι ένα πολύ γερό επενδυτικό πλάνο.”

Κάπως έτσι ο διευθυντής της Ducati απαντά ουσιαστικά σε δύο ερωτήματα. Πρώτον, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο πώλησης που να γνωρίζουμε και, δεύτερον, ακόμη και να αποφασίσουν στον Όμιλο VW να πουλήσουν τη Ducati, μπορούμε μια χαρά να συνεχίσουμε και μόνοι μας.