Αναστολή παράδοσης για τα πρώτα BMW M1000R και S1000RR για πρόβλημα στα φρένα

Ειδική κατασκευή της BMW οι δαγκάνες
BMW M1000R Αναστολή παράδοσης
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/1/2023

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που παραλαμβάνει τα νέα M1000R και S1000RR του 2023, όμως οι πρώτοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο καθώς η εταιρεία διαπίστωσε δυσλειτουργία στις δαγκάνες των φρένων και διέκοψε την παράδοσή τους.

Σε αυτό το στάδιο δεν μιλάμε για ανάκληση γιατί δεν έχουν παραδοθεί μοτοσυκλέτες στους πελάτες. Υπάρχει ωστόσο ένα M1000R που κυκλοφορεί σε ελληνικούς δρόμους και μάλιστα είναι και το πρώτο παγκοσμίως που κυκλοφορεί σε δημόσιους δρόμους. Ανήκει όμως στον κο Markus Schramm που δεν είναι άλλος από τον CEO BMW Motorrad που διατηρεί σπίτι στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης και επισκέπτεται την χώρα μας πολύ συχνά.

Μιλάμε για τον Πρόεδρο της BMW Motorrad λοιπόν, όχι απλά της BMW Hellas και αν μη τι άλλο το πρώτο αυτό M1000R που παραδόθηκε με ελληνικές πινακίδες, μπορεί να πει κανείς πως έχει αναλάβει ρόλο και μοντέλου δοκιμής.

Ένας από τους ισχυρότερους άντρες της ευρύτερης οικογένειας της BMW και η κεφαλή της BMW Motorrad, είναι λάτρης της μοτοσυκλέτας και της Ελλάδας και μπορείτε εδώ, να διαβάσετε την πλέον πρόσφατη συνέντευξή του -που κατά αποκλειστικότητα- δόθηκε στον Alan, μέλος της συντακτικής ομάδας του MOTO.

Τα νέα S1000RR και M1000R τα δοκιμάσαμε κατά αποκλειστικότητα στην παρουσίασή τους στην Αλμερία, όπου δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην λειτουργία των φρένων. Ούτε εντός της πίστας που αναγκάζει στο τέλος της ευθείας σε πολύ δυνατό φρενάρισμα από 260 χιλιόμετρα, ούτε και στην διαδρομή σε δημόσιο δρόμο. Συμπερασματικά λοιπόν είναι ζήτημα που διαπίστωσαν στον έλεγχο των μοτοσυκλετών μετά την παρουσίαση και για προληπτικούς λόγους αποφάσισαν να κάνουν την όποια αλλαγή πρωτού προχωρήσουν οι πρώτες παραδόσεις. Σε εμάς τώρα παρουσιάστηκε μπροστά μας ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα και το αναφέρουμε ξεκάθαρα στην παρουσίαση που διαβάζουν οι αναγνώστες του MOTO, όπως επίσης ξεκάθαρα γράφουμε πως η απόφαση της BMW να φτιάξει τις δικές της δαγκάνες, μέσω της Nissin, είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Η πρώτη θα ήταν να βάλει δαγκάνες της Brembo. Από εκεί και πέρα είναι θετικό που τα αντανακλαστικά τους παραμένουν σε εγρήγορση και προβλήματα όπως αυτό δεν φτάνουν στον τελικό ιδιοκτήτη, ή γίνονται άμεσα ανακλήσεις.

BMW M1000R Αναστολή παράδοσης

BMW MOTORRAD VAGIANELIS

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες