Συνέντευξη Markus Schramm–CEO BMW Motorrad: "Ηλεκτροκίνηση και σε μοτοσυκλέτες της BMW!"

Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη
18/2/2022

Παρά τις διαρκείς προκλήσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, η BMW Motorrad συνεχίζει την ανοδική της πορεία, ενώ ετοιμάζεται να γιορτάσει και έναν αιώνα ζωής ως κατασκευαστής μοτοσυκλετών το 2023. Το 2021 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την γερμανική εταιρεία, με 194.261 μονάδες να έχουν πουληθεί, που μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης του 14,8%, σε σχέση με το 2020 και του 11,0% σε σχέση με το 2019. Επομένως, η περσινή ήταν η καλύτερη χρονιά στην 99χρονη Ιστορία της, που συνεχίζει να είναι ο νούμερο ένα ευρωπαίος κατασκευαστής premium μοντέλων και σκούτερ, που παράγονται στο εργοστάσιο του Spandau στο Βερολίνο, στα εργοστάσια που τροφοδοτούν τις τοπικές αγορές στην Βραζιλία και την Ταϊλάνδη, αλλά και στα εργοστάσια των συνεργατών της όπως η TVS στην Ινδία και η Loncin στην Κίνα.

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος γι' αυτή την ανάπτυξη είναι ο Markus Schramm, 58 ετών και φανατικός (αλλά και έμπειρος) μοτοσυκλετιστής, ο οποίος ανέλαβε την θέση του CEO της BMW Motorrad τον Μάιο του 2018. Εργαζόταν στην BMW AG από το 1991, ενώ ήταν ήδη μέλος τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Πριν αναλάβει αυτόν τον ρόλο, ο Schramm ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό εταιρικής και προϊοντικής στρατηγικής για όλο το BMW Group, σε μια περίοδο που η δέσμευση της εταιρείας απέναντι στα ηλεκτρικά οχήματα ήταν εντατικοποιημένη.

Η ευκαιρία να μιλήσουμε εις βάθος και κατ' ιδίαν μαζί του στην Βαρκελώνη κατά την διάρκεια της παρουσίασης του CE 04, μας αποκάλυψε μερικά σημεία-κλειδιά για το μέλλον της BMW Motorrad, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά οχήματα.

Markus συγχαρητήρια για την χρονιά ρεκόρ της BMW το 2021 –θα πρέπει είσαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό

"Ναι είναι πραγματικά ικανοποιητικό! Το να έχουμε αύξηση 15% σε σύγκριση το 2020 είναι πραγματικά σπουδαίο, αλλά επειδή το 2020 χτυπήθηκε από την πανδημία, είναι ακόμη πιο σημαντικό ότι είμαστε 11% πάνω κι από το 2019, που είναι πολύ εντυπωσιακό. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να παράξουμε 5.000 περισσότερες μονάδες, αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος με τις παραδόσεις από τους προμηθευτές. Παρόλα αυτά, για να λέμε την αλήθεια, δεν πιστεύω ότι θα είχαμε σπάσει το φράγμα των 200.000 μονάδων, αλλά ελπίζουμε να το γιορτάσουμε αυτό του χρόνου, μαζί με τους εορτασμούς για τα 100α γενέθλιά μας το 2023."

 

Για να πετύχετε αυτή την αύξηση, προσλάβατε επιπλέον προσωπικό για το εργοστάσιο στο Spandau του Βερολίνου;

"Όχι, δεν το κάναμε αυτό, αλλά έχουμε ευέλικτη οργάνωση εργασίας και διπλή βάρδια όλη την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, σε συνδυασμό με τρίτη βάρδια για συντήρηση. Το γεγονός ότι καταφέραμε να κλείσουμε το 2021 με αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα για την BMW Motorrad, δεν με κάνει απλώς ευτυχή, αλλά και απίστευτα υπερήφανο. Στις στιγμές της κρίσης είναι που βλέπεις το πόσο καλά δεμένη είναι μια ομάδα. Οφείλω να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου σε όλους τους υπαλλήλους όπως και στους συνεργάτες της BMW Motorrad, οι οποίοι έκαναν δυνατή αυτή την επιτυχία χάρη στην προσωπική τους δέσμευση και την ευελιξία τους. Και φυσικά, οι πιο ειλικρινείς μου ευχαριστίες πηγαίνουν στους πελάτες μας για την αφοσίωσή, την εμπιστοσύνη και την στήριξή τους, γιατί χωρίς αυτά το επίτευγμά μας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί."

 

Με το CE04 που οδήγησα, η BMW Motorrad δείχνει ότι επικεντρώνεται στο να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση στους δύο τροχούς. Είχατε όμως κατασκευάσει το C Evolution από το 2014. Είχε κάνει τις πωλήσεις που περιμένατε;

"Ναι, αν και το C Evolution ήταν ένα πρωτοποριακό project και όχι ένα κανονικό μοντέλο παραγωγής. Κατασκευάσαμε 8.000 δείγματα και πουλήθηκαν όλα στα εφτά χρόνια που παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 2020 και σε σύγκριση με το τι είχαμε σχεδιάσει, ήταν πάνω από το διπλάσιο των προσδοκιών μας."

Εντάξει, αλλά τώρα με το CE 04 έχετε ένα κανονικό μοντέλο παραγωγής. Ποια είναι η μελλοντική στρατηγική της BMW Motorrad για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και σκούτερ;

"Με την παρουσίαση του CE 04 κάνουμε το επόμενο βήμα στον δικό μας χάρτη της ηλεκτροκίνησης, ο οποίος καθορίζει το μέλλον της BMW Motorrad. Στην πραγματικότητα, ακριβώς πριν από δέκα χρόνια ξεκινούσαμε την E-Motbility στρατηγική μας με την παρουσίαση του C Evolution Concept και το 2014 η BMW Motorrad έγινε η πρώτη εταιρεία που προσέφερε ένα premium και πρωτοποριακό σχεδιασμό σε συνδυασμό με έναν ηλεκτρικό κινητήρα. Αυτό μας οδήγησε στο CE 04, το οποίο έχει ήδη μπει σε παραγωγή στο Βερολίνο, για να προσφέρει την ηλεκτροκίνηση στις αστικές περιοχές. Οπότε, η BMW Motorrad είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην καινοτομία και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό σε ότι έχει να κάνει με την ηλεκτροκίνηση στην πόλη, και μπορώ να σας πω ότι πλέον ότι κάθε μοντέλο μας που κατασκευάζεται για την αστική μετακίνηση θα είναι 100% ηλεκτρικό. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, μπορώ να σας πω επίσης ότι τα επόμενα χρόνια, κάθε 18-24 μήνες θα δείχνουμε και ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο. Επιπλέον, όπως θα συμβεί για τα μοντέλα αστικής χρήσης, σχεδιάζουμε από το 2025, βήμα-βήμα, να μεταφέρουμε κι άλλες κατηγορίες μοντέλων της BMW Motorrad στην ηλεκτροκίνηση. Αρχικά λοιπόν θα εστιάσουμε στην αστική μετακίνηση και στη συνέχεια, από το 2025 κι έπειτα, θα επεκτείνουμε το ηλεκτρικό μας πορτφόλιο για να συμπεριλάβει διαφορετικά concept μοτοσυκλετών. Όχι όλα και προφανώς δεν θα σταματήσουμε να φτιάχνουμε μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά θα εκτείνουμε την ηλεκτρική μας γκάμα πέρα από την κατηγορία των urban mobility."

"Οπότε, το CE 04 είναι βασικά το σημείο εκκίνησης για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης και με αυτό το αρχικό μοντέλο είχαμε αρκετή μεταφορά τεχνολογίας από τους τετράτροχους φίλους μας μέσα από το BMW Group, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας. Η πέμπτη γενιά κυψελών που διαθέτουν τα iX και i4, υπάρχουν και στο CE 04. Έτσι οι πελάτες μας μπορούν να βασιστούν στα υψηλά στάνταρ ασφαλείας που συνδυάζονται με υψηλή απόδοση, σε ό,τι αφορά την τεχνολογία των κυψελών, όπως επίσης την παραγωγή και το ποιοτικό επίπεδο που έχουν όλα τα ηλεκτρικά του BMW Group. Φέτος την άνοιξη θα λανσάρουμε το CE 04 σε περισσότερες από 38 χώρες, με τιμή που θα ξεκινά από τα 11.990 ευρώ. Βλέπουμε τεράστια προοπτική γι' αυτό το μοντέλο στην Ευρώπη, όπως επίσης στην Ασία και πάνω απ' όλα στην Κίνα και την Ιαπωνία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το CE 04 θα συμβάλλει στην στρατηγική ανάπτυξής μας."

To C Evolution της BMW

 

Με δεδομένη ότι η πρωταρχική εστίαση της BMW για τις μοτοσυκλέτες, σε αντίθεση με τα scooters, είναι στην οδήγηση στον ελεύθερο χρόνο, πιστεύετε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει απαίτηση από τους πελάτες της BMW για την συνέχεια των θερμικών κινητήρων, και αν ναι, είστε προετοιμασμένοι να τους ικανοποιήσετε;

Είναι σημαντικό για εμάς τα χαρακτηριστικά των προϊόντων μας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών μας, ειδικά σε ό,τι αφορά την αυτονομία, αλλά και στις υποδομές με ένα ευρύ δίκτυο ταχυφορτιστών. Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν, αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι γι' αυτό. Παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση, θεωρούμε το θέμα των E-Fuels (καύσιμα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) εξίσου σημαντικό για την μοτοσυκλετιστική βιομηχανία, οπότε πιέζουμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Πράγματι, είμαι σίγουρος ότι μέσω των E-Fuels μπορούμε να πετύχουμε μια μακροχρόνια συνύπαρξη θερμικών και ηλεκτρικών κινητήρων για τα δίκυκλα. Μόλις ολοκληρώσαμε αρκετές έρευνες αγοράς πάνω σε διάφορα ζητήματα και σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο το 10% των αναβατών –ανεξάρτητα από την μάρκα της μοτοσυκλέτας που διαθέτουν- χρησιμοποιούν την μοτοσυκλέτα τους για καθημερινή μετακίνηση ή για να πάνε στην δουλειά τους. Αυτό σημαίνει ότι το 90% τις χρησιμοποιούν στον ελεύθερο χρόνο τους –οπότε είμαστε μία βιομηχανία ελεύθερου χρόνου!"

"Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερη κλιματική ουδετερότητα και πιο σύντομα, με τεχνολογίες όπως τα E-Fuels, γιατί αν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα συνθετικά καύσιμα, μπορούμε να μεταφέρουμε όλο τον στόλο των μοτοσυκλετών παγκοσμίως, σε μια πιο φιλική για το περιβάλλον συνθήκη άμεσα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάθε υφιστάμενη μοτοσυκλέτα να χρησιμοποιεί E-Fuels, γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε για δεκαετίες. Τα E-Fuels θα εξασφαλίσουν ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να φτιάχνονται και να πωλούνται σε όλους όσοι θέλουν να τους έχουν, ενώ θα εναρμονίζονται με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις χωρίς περαιτέρω χρήση ορυκτών καυσίμων."

 

Παρόλα αυτά, πιστεύετε ότι η διαθεσιμότητα ταχυφορτιστών θα είναι κρίσιμη για την διάδοση των κανονικών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών;

"Ναι, σίγουρα. Η δυνατότητα του κάθε αγοραστή να χρησιμοποιήσει τέτοιες μοτοσυκλέτες, να ταξιδεύει πρακτικά σε μεγάλες αποστάσεις, εξαρτάται απόλυτα από αυτό. Αν κοιτάξεις έναν χάρτη της Γερμανίας σήμερα, δεν θα βρεις πολλούς σταθμούς ταχυφορτιστών στις Βαυαρικές Άλπεις, για παράδειγμα, εκεί όπου οδηγούν πολλοί αναβάτες, αλλά κυρίως πάνω στις Εθνικές Οδούς! Γι' αυτό είμαι απολύτως σίγουρος από την δική μου οπτική, ότι δεν θα σταματήσουν σύντομα οι μοτοσυκλέτες που κατασκευάζουμε μέχρι σήμερα. Δεν μιλάω για την απλή καθημερινή μετακίνηση, όπου σίγουρα θα δούμε την ηλεκτροκίνηση να απογειώνεται γρήγορα, αλλά για την οδήγηση στον ελεύθερο χρόνο κι εκεί δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει περιορισμός στους κινητήρες εσωτερικής καύσης σύντομα."

Το CE 04 ονομάζεται προφανώς έτσι γιατί αντιστοιχεί σε ένα scooter 400cc, αλλά με ηλεκτρικό κινητήρα. Πριν ανακοινώσετε την στρατηγική που μόλις επιβεβαιώσατε, ότι όλα οχήματα αστικής μετακίνησης της BMW θα γίνουν ηλεκτρικά, μου είπατε προηγουμένως ότι εγκαταλείψατε τα σχέδια να κατασκευάσετε ένα scooter 250cc με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Άρα το CE 04 θα είναι το μικρότερο σε κυβισμό και με την χαμηλότερη απόδοση ηλεκτρικό scooter που θα φτιάξετε;

"Ας πούμε ότι επίτηδες επιλέξαμε την ονομασία CE 04 έτσι ώστε να μπορεί να δει ο καθένας ότι υπάρχουν νούμερα μικρότερα όσο και μεγαλύτερα από αυτό!"

 

Εντάξει, αλλά πρόσφατα ανακοινώσατε μια κοινή προσπάθεια με τους συνεργάτες σας την TVS στην Ινδία για την εξέλιξη μικρότερων θερμικών κινητήρων, αλλά και ηλεκτρικών. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι έρχονται προϊόντα BMW Urban Mobility χαμηλότερων επιδόσεων;

"Alan, ξέρεις ότι δε μιλάω για μελλοντικά projects με λεπτομέρειες, αλλά ας πούμε ότι είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την τεχνολογία –οπότε όταν μιλάμε για scooter ή  μοτοσυκλέτες χαμηλού βολτάζ, ανεξάρτητα από την κατηγορία, μιλάμε για τεχνολογία που αποτελείται από εξαρτήματα που αγοράζεις από το ράφι, αυτό είναι το κομμάτι της συνεργασίας μας με την TVS. Τα εξαρτήματα για κινητήρες υψηλού βολτάζ είναι στο Βερολίνο και θα παραμείνουν στο Βερολίνο. Οπότε για τους ηλεκτρικούς κινητήρες υψηλών αποδόσεων, που θα συνδέονται φυσικά με τις μελλοντικές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, το Βερολίνο θα είναι το κέντρο της τεχνολογίας."

Στο Βερολίνο κατασκευάζετε προϊόντα με κινητήρες εσωτερικής καύσης παράλληλα με ηλεκτρικά, αλλά με δεδομένο τους μεγαλύτερους κινδύνους που ενέχουν τα ηλεκτρικά προϊόντα, διαθέτετε έναν εντελώς ξεχωριστό χώρο μακριά από την παραγωγή των συμβατικών κινητήρων;

"Όχι, βρίσκονται πολύ κοντά αυτά. Σίγουρα έχουμε ξεχωριστούς χώρους όπου φτιάχνουμε τις μπαταρίες και τους ηλεκτροκινητήρες, αλλά είναι μέσα στο ίδιο σύμπλεγμα κτιρίων. Στην ουσία, για το CE 04 χρησιμοποιούμε την ίδια γραμμή παραγωγής που χρησιμοποιήσαμε για το C Evolution, ελαφρώς πιο μεγάλη, αλλά βρίσκεται ακριβώς στην μέση των γραμμών παραγωγής των συμβατικών κινητήρων, οπότε έχουμε ηλεκτρικούς και συμβατικούς κινητήρες μαζί, αλλά ταυτόχρονα και ξεχωριστά. Όσο η γκάμα των ηλεκτρικών μας εμπλουτίζεται, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνύπαρξη των δύο διαφορετικών τύπων παραγωγής από θέμα ασφάλειας."

 

Βλέποντας τα προϊόντα με κινητήρες εσωτερικής καύσης της BMW Motorrad, πιστεύω ότι το 2021 αντιπροσώπευε ένα ορόσημο για τα τετρακύλινδρα μοντέλα. Ποιο ήταν αυτό;

"Ναι, πέρσι πουλήσαμε πάνω από 10.300 μονάδες από το S1000RR –όχι τα υπόλοιπα χιλιάρια, μόνο από το RR. Κι αυτό είναι καινούργιο ρεκόρ, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2010 που ήταν η πρώτη γεμάτη χρονιά πώληση του νέου RR. Οπότε, το να σπάσουμε αυτό το ρεκόρ είναι πολύ ικανοποιητικό, γιατί όπως ξέρεις, εισήγαγα την σειρά Μ πέρσι στην BMW Motorrad και ειδικά στο RR. Και επιπλέον, ξαναμπήκαμε στα WSBK επίσημα ξανά. Τα διάφορα στοιχεία σε αυτό το πακέτο δείχνουν να δουλεύουν καλά μαζί, καθώς πλέον είναι η τρίτη χρονιά στον κύκλο ζωής του RR και παετυχαίνουμε ρεκόρ πωλήσεων με αυτό. Είναι πολύ ικανοποιητικό!"

Αυτές οι 10.300 πωλήσεις, συμπεριλαμβάνουν και την Μ σειρά;

"Ναι. Πουλήσαμε 1.070 μονάδες αυτής της έκδοσης παγκοσμίως."

 

Ποια ήταν η πρόβλεψη γι' αυτό;

"Ήταν πολύ λιγότερο!" (Γέλια) (σ.σ. υπολόγιζαν γύρω στα 500 κομμάτια)

Επιτέλους, Παγκόσμιο Superbike. Η BMW έχει έναν νέο Βρετανό αναβάτη για το 2022, οπότε δώστε μου την μέχρι τώρα άποψή σας για τον Scott Reding!

"O Scott Redding έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι αναβάτης παγκοσμίου κλάσης και είμαι πραγματικά ευτυχής που τον έχουμε μαζί μας. Είναι κάτι που δείχνει και την δυναμική της ομάδας της BMW Motorrad στα WSBK, διότι πρώτα ο Michael Van Der Mark και τώρα ο Scott Redding, όπως και οι Eugene Laverty και Loriz Baz που είναι πολύ καλοί αναβάτες, ήρθαν όλοι στην BMW, και είμαι περήφανος γι' αυτό. Αλλά ταυτόχρονα, δεν ήρθιαν για να χάσουν, οπότε το συνολικό πακέτο, δηλαδή το τεχνολογικό πακέτο και οι αναβάτες, εξελίσσεται κι αυτό είναι πολύ καλό."

 

Αλλά επειδή είναι τόσο ψηλός (σ.σ. 192cm), η BMW προσλαμβάνει μόνο ψηλούς αναβάτες για τα WSBK, όπως ο Scott Redding (184cm), o Michael van der Mark (186cm) και ο Loris Baz (192cm);

"(Γέλια) Όχι, αυτός είναι ένας άλλος λόγος που κρατήσαμε τον Eugene Laverty με μόλις 173cm ύψος, για να εξισορροπεί τα πράγματα. Από τον πιο κοντό ως τον πιο ψηλό, όλοι μπορούν να οδηγήσουν το M1000RR με άψογο στιλ! Όπως και να έχει, ο Eugene είναι πιο αεροδυναμικός και έχει καλύτερο λόγο ισχύος/βάρους!"

 

Του Alan Cathcart

Φωτό: BMW Motorrad/Markus Jahn and Jörg Künstle

Απαγόρευση πατινιών για ανήλικους εξετάζει η κυβέρνηση – Αλλάζει τον νέο ΚΟΚ πριν καν κλείσει χρόνο

Πέρυσι παρουσίασαν μετά βαΐων και κλάδων τον ΚΟΚ, φέτος σχεδιάζουν να τον αλλάξουν γιατί αποδεικνύεται προβληματικός
patini
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/5/2026

Την 13η Ιουνίου 2025 ο νέος πολυδιαφημισμένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με πρωταγωνιστές τα πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, αλλά και ρυθμίζοντας για πρώτη φορά μερικά θέματα που ως τώρα συνιστούσαν γκρίζες ζώνες, όπως η διήθηση των δικύκλων και η χρήση των λεγόμενων ΕΠΗΟ, των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Δεν πρόλαβε όμως να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος του νέου ΚΟΚ και σήμερα βρισκόμαστε προ επείγουσας τροποποίησής του, επειδή τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν δύο σοβαρά ατυχήματα με μικρά παιδιά σε ηλεκτρικά πατίνια, το ένα (στην Ηλεία) δυστυχώς θανατηφόρο.

Κάπως έτσι το τελευταίο διάστημα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλούν ανοικτά για την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης.

Το μέτρο που φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η καθολική απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους, ζήτημα που ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε ως “ιδιαίτερο και δύσκολο” καθώς έριχνε στο τραπέζι και άλλη μια διάσταση του θέματος: “αν σήμερα σε χτυπήσει ένα πατίνι ποιος θα σε αποζημιώσει; Χρειάζεται υποχρεωτική ασφάλιση”.

Το ερώτημα είναι το εξής: όταν η ίδια ακριβώς κυβέρνηση επεξεργαζόταν τον νέο ΚΟΚ πριν έναν χρόνο, δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα με το να κυκλοφορούν στους δρόμους 12χρονοι με ηλεκτρικά πατίνια;

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Όταν ένας γονιός επιτρέπει στο παιδί του να βγαίνει μόνο του στους δρόμους με πατίνι, η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και καθόλου τον ΚΟΚ, ο οποίος αναφέρει καθαρά πως τα ηλεκτρικά πατίνια μπορεί να τα οδηγήσει νόμιμα οποιοσδήποτε έχει κλείσει τα 12 έτη (ΚΟΚ, άρθρο 44, παράγραφος 10).

Διότι κατά τον καινούργιο Κώδικα είναι νόμιμο, άρα θεμιτό να κυκλοφορήσει στους δρόμους ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ένα μηχανοκίνητο δίκυκλο με αναβάτη που δεδομένα δεν έχει την παραμικρή ιδέα από τους κανόνες τους δρόμου, τα σήματα, τις προτεραιότητες κλπ.

Να όμως που αυτά που ήταν ψιλά γράμματα ως τη δημοσίευση του ΚΟΚ, τώρα έγιναν γιγάντιοι δυσάρεστοι τίτλοι.

Κατά τον νέο ΚΟΚ, εφόσον το πατίνι έχει τελική ταχύτητα έως 25 km/h, τότε λογίζεται ως ποδήλατο (άρθρο 4, παρ. 17) και εμπίπτει στις αντίστοιχες ρυθμίσεις, ήτοι ένα παιδί που έχει κλείσει τα 12 χρόνια του μπορεί νόμιμα να το βγάλει στον δρόμο χωρίς επιτήρηση μεγαλύτερου (άρθρο 44, παρ. 11) και με μόνη υποχρέωση να φορά κράνος (άρθρο 44, παρ. 12).

Μάλιστα η μόνη περίπτωση που απαγορεύεται να κινείται στον δρόμο είναι όταν υπάρχει διαθέσιμος ποδηλατόδρομος, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το πατίνι μπορεί νόμιμα να κινηθεί στο οδόστρωμα μαζί με τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα οχήματα, αρκεί στον συγκεκριμένο δρόμο το όριο ταχύτητας να μην υπερβαίνει τα 50 km/h.

Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές πως η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που η ίδια προώθησε πέρυσι και φαίνεται τώρα να προετοιμάζει (ή  μήπως τρομάζει;) το κοινό για απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους. Αυτό που προλογίζουν στελέχη της κυβέρνησης σε τακτικότατη βάση στην τηλεόραση και άλλα ΜΜΕ είναι επί της ουσίας τροποποίηση του νέου ΚΟΚ, αυτού που διαφημίστηκε πως ήρθε, μεταξύ άλλων, για να ρυθμίσει και τη ζούγκλα των ΕΠΗΟ.

Το ερώτημα φυσικά είναι απλούστατο: Κανείς από το επιτελείο που επεξεργάστηκε τον ΚΟΚ δεν είχε σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες του να επιτρέπεις σε μικρά παιδιά να βγαίνουν σε δημόσιους δρόμους με μηχανοκίνητα οχήματα; Δηλαδή το ίδιο κράτος που θεωρεί τον Έλληνα 14χρονο ακατάλληλο να χειριστεί μοτοποδήλατο (ΑΜ) και τον 16χρονο ακατάλληλο να χειριστεί δίκυκλο Α1 - σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους συνομήλικούς του που έχουν αυτό το δικαίωμα στις χώρες τους - θεωρεί τον 12χρονο ικανό και έτοιμο να πάρει τους δρόμους με ΕΠΗΟ που πιάνουν 25 km/h χωρίς να έχει περάσει από την παραμικρή εκπαίδευση...

Προφανέστατα ισχύει ένα από τα δύο: είτε δεν το σκέφτηκαν ή το αγνόησαν. Γι’ αυτό τρέχουν σήμερα να μαζέψουν τα αμάζευτα μετά τα απανωτά τροχαία ατυχήματα, καθώς το κυρίαρχο κριτήριο για μια φορά ακόμη φαίνεται να είναι η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης στα δελτία ειδήσεων.

Ας μην παραβλέπουμε πως ό,τι λέμε για τα πατίνια ισχύει και για τα ποδήλατα αφού οσαύτως λογίζονται τα ΕΠΗΟ με μέγιστη ταχύτητα από 6 ως 25 km/h κατά τον ΚΟΚ. Αν τα ατυχήματα είχαν γίνει με ποδήλατα αντί ηλεκτρικών πατινιών, θα γινόταν αυτή η συζήτηση άραγε;

Επιπλέον, οι δηλώσεις περί ασφάλισης των πατινιών ακούγονται τόσο ουτοπικές, όσο και προβληματικές. Από τη μια μιλάμε για ένα βαρύτατο πλήγμα στη σχετική αγορά (την οποία ωραιότατα τάισε η νομιμοποίηση χρήσης από μικρά παιδιά), αφετέρου έχει ενδιαφέρον να δούμε αν γίνεται νομικώς να υποχρεώνεις σε ασφάλιση οχήματα που δεν ταξινομούνται. Κι αν ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας, μετά τι; Θα ασφαλίσουμε και τα ποδήλατα, τα rollers και τα skateboards; Και πού θα μπει το όριο; Να ασφαλίζουμε και τα κουζινομάχαιρα αν είναι έτσι, όλο και κάποιος κινδυνεύει να κοπεί ετοιμάζοντας τη σαλάτα του.

Όσο για το ζήτημα του παρκαρίσματος των ηλεκτρικών πατινιών, ή μάλλον το πώς βρίσκονται πεταμένα παντού και όπως να ‘ναι, ζήτημα που επίσης φαίνεται να απασχολεί τα μάλα την κυβέρνηση, η λύση είναι απλή και δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική πράξη. Ας κάνει η αστυνομία, ΕΛΑΣ και Δημοτική, τη δουλειά της: μάζεμα και πρόστιμα στις εταιρείες που να νοικιάζουν ή στους χρήστες που τα παρατούν.

Ο τελευταίος χρήστης είναι έτσι κι αλλιώς καταγεγραμμένος κανονικότατα μέσω της εφαρμογής με την οποία το νοίκιασε, δεν είναι κάποιος ανώνυμος τυχαίος, έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνη για το πού και πώς το άφησε. Αν από την άλλη είναι ιδιωτικό το πατίνι, στο σπανιότατο ενδεχόμενο να βρεθεί πεταμένο σε πεζοδρόμιο η κατάσχεσή του είναι ήδη αρκετή ως τιμωρία.

Να γίνει δηλαδή ό,τι ακριβώς ξέρουν μια χαρά να κάνουν οι αρχές κάθε φορά που βγαίνουν παγανιά για μηχανές παρκαρισμένες στα πεζοδρόμια. Στα πατίνια κολλάμε τώρα;