H Honda Motor Europe ανακοίνωσε πως πλέον το λειτουργικό σύστημα Android AutoTM θα είναι ενσωματωμένο στα όργανα του CRF1100L Africa Twin. Όσοι είναι ήδη ιδιοκτήτες των Africa Twin και Africa Twin Adventure Sports, θα μπορούν να εγκαταστήσουν την αναβάθμιση σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda, που θα τους επιτρέψει την διασύνδεση του Android Auto με το Android smartphone που διαθέτουν.
Το Android Auto είναι ένα λειτουργικό που δίνει την δυνατότητα για να εκμεταλλευθεί ο αναβάτης τις λειτουργίες του τηλεφώνου του όσο οδηγεί, με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Με κατατοπιστικές προβολές πληροφοριών και με απλές φωνητικές εντολές, μπορεί να έχει πρόσβαση στην πλοήγηση μέσω των Google MapsTM, στην μουσική, στα πολυμέσα και στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Για την διασύνδεση του Android smartphone με το Android Auto, η σύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth και ακουστικών, ενώ απαιτείται το τηλέφωνο με Android 5.0 και μεταγενέστερο.
Για τις πλήρεις και αναλυτικές δυνατότητες του Android Auto μπορείτε να επισκεφθείτε το https://www.android.com/auto/
ZXMOTO 500RR: Το πρώτο της μοντέλο με πιστοποίηση Euro 5+ και 84 ίππους για 168 κιλά!
Η ΖΧΜΟΤΟ έρχεται στην Ευρώπη και αυτή είναι η πρώτη της μοτοσυκλέτα που εξασφάλισε συμμόρφωση με τις ευρω-προδιαγραφές
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
1/10/2026
Το τετρακύλινδρο supersport 500RR ήταν το πρώτο μοντέλο που διατέθηκε στην αγορά της Κίνας το 2025 από τη ΖΧΜΟΤΟ, παρέα με το γυμνό 500F που μοιάζει να αντιγράφει πιστά τις γραμμές του Honda CB500 Super Four. Καθώς τώρα η εξάπλωση της κινέζικης εταιρείας του Zhang Xue είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας μέσω του Ομίλου Σφακιανάκη – περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια μοντέλα θα έρθουν πρώτα στα μέρη μας.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της εξασφάλισης πιστοποιητικού συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές Euro 5+ από τη ΖΧΜΟΤΟ για το 500RR αρχίζει να ξεδιαλύνει τον χάρτη των μοντέλων που θα εξαχθούν προς δυσμάς.
Η αλήθεια είναι πως για την τρικύλινδρη οικογένεια των 820 δεν είχαμε ποτέ πολλές αμφιβολίες. Η supersport 820RR και η adventure 820X λ.χ. μοιάζουν φτιαγμένες για τις ευρωπαϊκές αγορές και θα μας έκανε τεράστια εντύπωση αν έμεναν εκτός της ευρωπαϊκής γκάμας, αλλά για το τετρακύλινδρο 500RR είχαμε τις αμφιβολίες μας.
Όχι πια όμως καθώς, όπως αποκαλύπτει η ίδια η ΖΧΜΟΤΟ, η μοτοσυκλέτα της με κωδικό ZX500RR-A3 εξασφάλισε το πολυπόθητο πιστοποιητικό WVTA στο Λουξεμβούργο, γεγονός που της επιτρέπει βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας να διατεθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Η πιστοποίηση επιτεύχθηκε χάρη στη βοήθεια της γερμανικής υπηρεσίας TÜV Rheinland, η οποία ανέλαβε όλες τις δοκιμές που προβλέπονται για τη διαδικασία πιστοποίησης.
Στις ευρωπαϊκές χώρες πάντως που αυτόν τον καιρό στήνονται ιστοσελίδες της ΖΧΜΟΤΟ, στη γκάμα που θα γίνει διαθέσιμη βρίσκεται τόσο η 500RR όσο και η γυμνή 500F, καθώς και η τρικύλινδρη supersport 820RR και η motocross MX250. Λογικά αυτές είναι οι επόμενες μοτοσυκλέτες που θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό, κάτι που μάλλον σημαίνει πως η υπόλοιπη τρικύλινδρη γκάμα θα αργήσει λίγο ακόμη να φτάσει στην Ευρώπη.
Η 500RR είναι μια supersport μοτοσυκλέτα με τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 470cc με μέγιστη ονομαστική ισχύ 84 ίππους στις 13.500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 4,7 χιλιογραμμόμετρα στις 11.500 σ.α.λ. μέσω ψεκασμού Bosch, εξατάχυτου κιβωτίου και μονόδρομου συμπλέκτη, έχοντας να κινήσει μια μάζα 158 στεγνών κιλών ή 168 υγρών και επιτυγχάνοντας ονομαστική τελική ταχύτητα 235 km/h.
Στην Κίνα η 500R διατίθεται σε τέσσερις χρωματισμούς: λευκό, μαύρο, κόκκινο και έντονο πράσινο. Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή ποιοι από αυτούς ενδέχεται να εισαχθούν στα ευρωπαϊκά μοντέλα.