Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής

Στόχος η οδική ασφάλεια με την αξιοποίηση σύγχρονων μέσων και εργαλείων
motomag Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/12/2023

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση όλων των φαναριών στη Δυτική Αττική από την Περιφέρεια Αττικής, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Το έργο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης, υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής. Με αφορμή την ολοκλήρωση του σχετικού έργου ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων: “Τα τελευταία 4 χρόνια το οδικό δίκτυο της Αττικής μεταμορφώθηκε και έγινε πιο σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό. Με συστηματική δουλειά οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, οι αρμόδιοι εντεταλμένοι και τα στελέχη της  Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών υλοποίησαν δεκάδες παρεμβάσεις και έργα που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. Βασική μας προτεραιότητα όλο αυτό το διάστημα ήταν η προστασία της ζωής των πολιτών και ο στόχος μας παραμένει η πρόληψη. Η οδική ασφάλεια στην Αττική πέρασε σε άλλο επίπεδο.”

Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει: “Οι φωτεινοί σηματοδότες έχουν κρίσιμο ρόλο στην οδική ασφάλεια και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οφείλουμε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη του και να μην παραμελούμε τη συντήρησή τους. Η Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής ολοκλήρωσε ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο.”

Οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνουν όλα τα φανάρια της Δυτικής Αττικής, στα παρακάτω σημεία:

Στην Ελευσίνα:

  • Ηρώων Πολυτεχνείου – Πλάτωνος – Θριασίου
  • ΕΛΕΣΣ – Α/Κ Μαγούλας
  • Λ. ΝΑΤΟ (Ασπροπύργου) – Δερβενοχωρίων – Θριασίου (2 σηματοδότες)
  • Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου – Ελευσίνα – Μαγούλας – Ελ. Βενιζέλου – Κυπραίου
  • Ιερά Οδός-Ηρώων Πολυτεχνείου-Παγκάλου
  • Εθνικής Αντιστάσεως – Ελ. Βενιζέλου
  • Ιερά Οδός – Ωκεανιδών
  • Βόρειος ημικόμβος – Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Νότιος ημικόμβος
  • Είσοδος έξοδος Αττικής οδού από Μαρκόπουλο
Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής

Στα Μέγαρα:

  • ΠΕΟΑΚ – Πάχης  – Μινώας

Στον Ασπρόπυργο:

  • Οδός Ν. 4 ΕΙΣ. – Εξ. Αττική Οδός – Δεξ. Παραπλ. 3 στον Α/Κ Ασπροπύργου
  • Λ. ΝΑΤΟ – συνδετ. Οδός με δπλα
  • Λεωφόρος Αθηνών – Κορίνθου – Διυλιστήρια
  • Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου – Δημοκρατίας – για Ασπρόπυργο
  • 10 σημεία στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ (Ειρήνης)

Στη Φυλή:

  • Αττικής οδού – Ανισόπεδος κόμβος Φυλής
  • Στη Μάνδρα:
  • Είσοδος ΚΤΕΟ Μάνδρας – Οδός Μάνδρα
Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής
Ετικέτες

Ιταλία: 60.000 οχήματα με Πολωνικές εταιρικές πινακίδες-μαϊμού για να γλιτώνουν φόρους!

Η μεγάλη πλειοψηφία εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης
poland
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/10/2026

Πριν από μερικές μέρες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για μεγάλο αριθμό μικρών αυτοκινήτων και όλα τα δίκυκλα, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων στη χώρα αδιαφορούν πλήρως για το μέτρο αυτό. Ο λόγος είναι ότι τα οχήματά τους είναι καταχωρημένα σε ανύπαρκτες εταιρείες από την Πολωνία, επιτρέποντας τους να κυκλοφορούν με πολωνικές πινακίδες και φυσικά να μην πληρώνουν απολύτως τίποτα στο ιταλικό κράτος.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Πολωνίας PBUK, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν παρανόμως στην Ιταλία με πινακίδες της βορειοευρωπαϊκής χώρας ξεπερνά τα 60.000 και οι επιβαρύνσεις που προκαλούν στις οικονομίες των δύο χωρών υπερβαίνουν κατά πολύ τα μη καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας.

Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα συχνά δεν είναι σωστά ασφαλισμένα και επιπλέον αγνοούν επιδεικτικά τα τροχονομικά πρόστιμα που ενδεχομένως να δεχτούν στην Ιταλία, καθώς αυτά αποστέλλονται σε ανύπαρκτες πολωνικές επιχειρήσεις – όπου είναι καταχωρημένες οι πινακίδες – και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται ποτέ.

Σύμφωνα με την PBUK, μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 οι απλήρωτες ασφαλιστικές χρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Το χειρότερο είναι πως το ποσό αυτό είναι ήδη υπερδιπλάσιο από το σύνολο του 2025 και σχεδόν πενταπλάσιο του 2024, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η απάτη αυτή είναι σχετικά νέα και διογκώνεται με καλπάζοντα ρυθμό.

“Έχουμε ασφαλιστικές απαιτήσεις και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, αλλά αυτές είναι πάνω-κάτω σταθερές, ενώ οι ιταλικές πολλαπλασιάζονται σαν τρελές,” δήλωσε στους Financial Times ο Piotr Zadrożny, αντιπρόεδρος της PBUK.

“Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα δεν έχουν πατήσει τις ρόδες τους ποτέ στην Πολωνία. Αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να αγνοούν κλήσεις για παρκάρισμα ή άλλες οδικές παραβάσεις, καθώς τα πρόστιμα καταλήγουν σε εταιρείες που δεν υπάρχουν κι έτσι όλα στο τέλος γίνονται καπνός.”

Οι αρχές της Ιταλίας, όπως και η PBUK, πιστεύουν πως πίσω από το όλο θέμα κρύβονται συμφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος, εξαπατώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους ίδιους τους Ιταλούς ιδιοκτήτες των οχημάτων, πουλώντας τους ασφάλειες που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή έχουν άλλη διάρκεια από την αναγραφόμενη.

Πιθανότατα δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων οχημάτων αυτών συγκεντρώνεται στην περιοχή της Νάπολης, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την τοπική αστυνομία να διεξάγει πιο ενδελεχείς ελέγχους και διασταυρώσεις. Πρόσφατα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δέματα με πινακίδες κυκλοφορίας και ασφαλιστικά έγγραφα που είχαν φτάσει ταχυδρομικώς στην Ιταλία από την Πολωνία. Μάλιστα ένα μέτρο που συζητιέται στην ιταλική κυβέρνηση είναι να γίνει υποχρεωτικό κάθε όχημα που κυκλοφορεί στην Ιταλία να είναι ασφαλισμένο είτε σε ιταλική εταιρεία ή σε κάποια με επίσημη αναγνώριση στη χώρα.

Η δε δημοσιοποίηση του προβλήματος τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει έναν σχετικό πανικό στους Ιταλούς με τέτοια οχήματα, με πολλούς εξ αυτών να ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν σε ιταλικές προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα που φοβούνται πως αργά ή γρήγορα θα έρθουν για τους παραβάτες – μέχρι και σχετικά βίντεο με οδηγίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα ιταλικά κοινωνικά δίκτυα.

Αν πάντως τα βρουν σκούρα με τις πολωνικές πινακίδες, ας σκεφτούν και τις βουλγαρικές. Μπορούν να ρωτήσουν στην Ελλάδα για τα διαδικαστικά, όπου κυκλοφορούν ουκ ολίγα οχήματα με πινακίδες της βόρειας γείτονος.