Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής

Στόχος η οδική ασφάλεια με την αξιοποίηση σύγχρονων μέσων και εργαλείων
motomag Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/12/2023

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση όλων των φαναριών στη Δυτική Αττική από την Περιφέρεια Αττικής, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Το έργο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης, υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής. Με αφορμή την ολοκλήρωση του σχετικού έργου ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων: “Τα τελευταία 4 χρόνια το οδικό δίκτυο της Αττικής μεταμορφώθηκε και έγινε πιο σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό. Με συστηματική δουλειά οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, οι αρμόδιοι εντεταλμένοι και τα στελέχη της  Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών υλοποίησαν δεκάδες παρεμβάσεις και έργα που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. Βασική μας προτεραιότητα όλο αυτό το διάστημα ήταν η προστασία της ζωής των πολιτών και ο στόχος μας παραμένει η πρόληψη. Η οδική ασφάλεια στην Αττική πέρασε σε άλλο επίπεδο.”

Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει: “Οι φωτεινοί σηματοδότες έχουν κρίσιμο ρόλο στην οδική ασφάλεια και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οφείλουμε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη του και να μην παραμελούμε τη συντήρησή τους. Η Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής ολοκλήρωσε ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο.”

Οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνουν όλα τα φανάρια της Δυτικής Αττικής, στα παρακάτω σημεία:

Στην Ελευσίνα:

  • Ηρώων Πολυτεχνείου – Πλάτωνος – Θριασίου
  • ΕΛΕΣΣ – Α/Κ Μαγούλας
  • Λ. ΝΑΤΟ (Ασπροπύργου) – Δερβενοχωρίων – Θριασίου (2 σηματοδότες)
  • Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου – Ελευσίνα – Μαγούλας – Ελ. Βενιζέλου – Κυπραίου
  • Ιερά Οδός-Ηρώων Πολυτεχνείου-Παγκάλου
  • Εθνικής Αντιστάσεως – Ελ. Βενιζέλου
  • Ιερά Οδός – Ωκεανιδών
  • Βόρειος ημικόμβος – Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Νότιος ημικόμβος
  • Είσοδος έξοδος Αττικής οδού από Μαρκόπουλο
Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής

Στα Μέγαρα:

  • ΠΕΟΑΚ – Πάχης  – Μινώας

Στον Ασπρόπυργο:

  • Οδός Ν. 4 ΕΙΣ. – Εξ. Αττική Οδός – Δεξ. Παραπλ. 3 στον Α/Κ Ασπροπύργου
  • Λ. ΝΑΤΟ – συνδετ. Οδός με δπλα
  • Λεωφόρος Αθηνών – Κορίνθου – Διυλιστήρια
  • Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου – Δημοκρατίας – για Ασπρόπυργο
  • 10 σημεία στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ (Ειρήνης)

Στη Φυλή:

  • Αττικής οδού – Ανισόπεδος κόμβος Φυλής
  • Στη Μάνδρα:
  • Είσοδος ΚΤΕΟ Μάνδρας – Οδός Μάνδρα
Αντικατάσταση όλων των φαναριών της Δυτικής Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής
Ετικέτες

Honda: Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά! - Έρχεται για να προσφέρει έλεγχο ακριβείας

Θα κάνει τη διαφορά πρώτα στους αγώνες - Τι δείχνουν οι πατέντες
Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/5/2026

Η Honda θέλει να δώσει απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη αναφορικά με τον έλεγχο της ροπής που παράγει ένας ηλεκτρικός κινητήρας σε όλες τις ταχύτητες κίνησης και από στάση, με τις πατέντες να δείχνουν ότι εξελίσσει εικονικό συμπλέκτη ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Το "πώς και δεν το είχε σκεφτεί κανείς" μέχρι τώρα είναι η πρώτη σκέψη κοιτάζοντας τις πατέντες της Honda, όμως αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια αφού πριν από την ιαπωνική εταιρεία παρόμοια συστήματα φαίνεται να εξετάσουν και οι KYMCO και Zero. Η ιαπωνική εταιρεία που "πολεμά" τη μανέτα του συμπλέκτη σχεδόν από την ίδρυσή της ώστε να φτιάξει όσο το δυνατό πιο φιλικές προς όλους μοτοσυκλέτες, τώρα θέλει να το επαναφέρει, τουλάχιστον στα ηλεκτρικά.

Ο "ηλεκτρονικός" συμπλέκτης της Honda δεν είναι ηλεκτρονικός ούτε συμπλέκτης, όπως ίσως διαβάσετε  αλλού, αλλά virtual, με το λογισμικό να έχει εδώ τον πρώτο ρόλο στην προσομοίωση της συμπεριφοράς του συμπλέκτη ενός συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Οι πατέντες δείχνουν το σύστημα να έχει εφαρμοστεί στο ηλεκτρικό concept Honda CR Electric Proto της HRC, την ηλεκτρική MX των Ιαπώνων με τους μηχανικούς της Honda να έχουν σκεφτεί κάθε μικρή λεπτομέρεια για να φέρουν την αίσθηση που λαμβάνει ο αναβάτης πιο κοντά σε εκείνη μιας συμβατικής μοτοσυκλέτας. 

Στα αριστερά του τιμονιού βλέπουμε να υπάρχει κανονικά μανέτα μόνο που δεν ενώνεται φυσικά με συμπλέκτη, αφού ο τελευταίος όπως είπαμε δεν υπάρχει. Αυτό που κάνει η μανέτα είναι να ελέγχει τη ροή του ρεύματος ανεξάρτητα από το πόσο περιστρέφει ο αναβάτης το δεξιό γκριπ, όπως δηλαδή ελέγχει τη ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό ένας συμβατικός συμπλέκτης.

Στις πατέντες η Honda πάει και ένα βήμα παραπέρα με την εγκατάσταση μικρών ηλεκτρικών μοτέρ στο τιμόνι για τη δημιουργία τεχνητών κραδασμών ώστε η αίσθηση που έχει ο αναβάτης να είναι ακόμη πιο κοντά σε εκείνη μιας συμβατικής μοτοσυκλέτας όταν χειρίζεται τη μανέτα του συμπλέκτη και του "γκαζιού".

Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία, και ο εικονικός συμπλέκτης της Honda προσπαθεί να προσομοιώσει, είναι να δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να "στροφάρει" τον κινητήρα και έπειτα να απελευθερώνει τη μανέτα για γρήγορες "συμβατικές" εκκινήσεις, οι οποίες τουλάχιστον στους αγώνες παίζουν μεγάλο ρόλο. 

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη πειραματιστεί στην πράξη τοποθετώντας συμβατικό συμπλέκτη και βολάν στην ηλεκτρική της trial μοτοσυκλέτα, για βελτίωση της ισορροπίας μέσω της μεγάλης περιστρεφόμενης μάζας του βολάν, αφού δεν υπάρχει κάτι που να περιστρέφεται σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα όταν η μοτοσυκλέτα δεν κινείται, αλλά και για έξτρα ώθηση-κλωτσιά από χαμηλά όταν ο αναβάτης επιθυμήσει κάτι τέτοιο για να ξεπεράσει ένα εμπόδιο. Με το νέο ηλεκτρονικό της σύστημα θέλει να το κάνει αυτό χωρίς βολάν και φυσικό συμπλέκτη.

Το σύστημα θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε μοτοσυκλέτες δρόμου μαζικής παραγωγής προσφέροντας τις υπηρεσίες του τόσο σε περιβάλλον πόλης όσο και στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Πηγή: MCNA