Αττική - Οι φωτεινοί σηματοδότες θα αλλάζουν λειτουργία με βάση τα στοιχεία κυκλοφορίας της Google!

Παράλληλα τοποθετούνται 370 κάμερες παρακολούθησης παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη
Περιφέρεια Αττικής - Συνεργασία με Google
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/7/2023

Σε Ημερίδα για τη διαχείριση του Κυκλοφοριακού φόρτου στην Αττική, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στις 24/7, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων συμφωνία με τη Google ώστε οι φωτεινοί σηματοδότες της Αττικής να λαμβάνουν στοιχεία κυκλοφορίας από την εφαρμογή Google Maps, αλλάζοντας τη λειτουργία τους ανάλογα με την κίνηση! Παράλληλα, ανακοινώθηκε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας στην Αττική, με ένα από αυτά να αφορά στην τοποθέτηση 370 καμερών παρακολούθησης παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη.

Οι συνέργειες, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου και η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών και της ενίσχυσης της ασφάλειάς τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 24/7 στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε συλλογικό επίπεδο, και διοργανώθηκε με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν πρόσκλησης των συναρμόδιων φορέων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.α.. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η αποτίμηση των παραγόντων που αυξάνουν την κίνηση στο Λεκανοπέδιο, καθώς και η αναζήτηση ολοκληρωμένων λύσεων που θα περιορίσουν τις συμφορήσεις στους οδικούς άξονες της Αττικής, σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και στη συνέχεια, θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.

Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής - Google

Εκτενής αναφορά έγινε στην επικείμενη και πρωτοποριακή  συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον κολοσσό της Google, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την φωτεινή σηματοδότηση και αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερη ακρίβεια στην πληροφόρηση των οδηγών. Όπως ανακοίνωσε και από το βήμα της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, η Περιφέρεια Αττικής, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση με την Google.  Στο πλαίσιο της ημερίδας η Head of Public Sector της Google Greece, Β. Καλφάκη μετέφερε τα αισιόδοξα στατιστικά για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην επίλυση του κυκλοφοριακού. Όπως επισήμανε η Google θα προχωρήσει στην ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της πλατφόρμας Google Maps, με εισαγωγή στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Τα σχετικά δεδομένα  θα αποτυπώνονται  άμεσα στην εφαρμογή, προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερη η ποιότητα της μετακίνησης των χρηστών του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας Περιφέρειας Αττικής Κίμωνα Λογοθέτη, “το επόμενο χρονικό διάστημα τα φανάρια θα συνδεθούν με τη Google, ώστε να μπορούν σε πραγματικό χρόνο να ρυθμίζονται οι χρόνοι του φωτεινού σηματοδότη, δηλαδή πόσο θα διαρκεί το κόκκινο και πόσο θα διαρκεί το πράσινο ανάλογα με την κίνηση." Παράλληλα, "σύμφωνα με το σήμα που θα παίρνουμε, τόσο από τους δορυφόρους όσο και από την κινητή τηλεφωνία, θα δώσουμε και κάποια κυκλοφοριακά στοιχεία στην Google τα οποία θα τα αξιοποιήσει, και οι χρόνοι διαδρομής που μας δίνει στο κινητό μας για εναλλακτικές διαδρομές θα είναι πολύ πιο αξιόπιστοι με μεγαλύτερη ακρίβεια”.

Ο Διοικητής της Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος ΕΛΑΣ, Χ. Παπαφιλίππου επισήμανε πως η συμβολή της Τροχαίας Αττικής στο έργο που επιτελείται από την Περιφέρεια, είναι έμπρακτη και συνεχής, περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο υποχρεώσεων και δράσεων και  τόνισε πως η συνεργασία της με την Περιφέρεια θα πρέπει να διευρυνθεί προς την αναζήτηση καλύτερης εποπτείας και αστυνόμευσης των δρόμων, προκειμένου να μην παραβιάζονται οι ΛΕΑ.

Τα αποτελέσματα του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής

Την παρουσίαση του έργου που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις επόμενες ενέργειες που θα προσδώσουν ακόμα μια ανάσα στο κυκλοφοριακό και θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της ασφάλειας των χρηστών του οδικού δικτύου, έκανε ο Διευθυντής Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης. Σε 1.550 km οδικού δικτύου, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, έχουν γίνει ήδη εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα : 

• 1.500.000 m2 νέων ασφαλτικών & 500.000 m2 υπό κατασκευή
• 50 km συστήματα αναχαίτισης οχημάτων & 20 km εντός του 2023
• 600 km νέες διαγραμμίσεις
• 11.000 νέες πινακίδες σήμανσης
• 90.000 φρεάτια (Τακτικός καθαρισμός ανά εξάμηνο – 2 φορές / έτος)
• Τοποθέτηση 25.000 φωτιστικών LED, ανακαίνιση 10.000 ιστών, φωτισμός 7 οδικών γεφυρών με LED
• Τοποθέτηση 40.000 σηματοδοτών σε 2.200 κόμβους & 1.900 ρυθμιστών
• 400 km νησίδες πρασίνου
• Δημιουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1544 (με 2300 αιτήματα διεκπαεραιωμένα)
Τοποθέτηση 370 καμερών παρακολούθησης παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη
• Κατασκευή 319 πρότυπων σηματοδοτούμενων διαβάσεων πεζών
• Κατασκευή 100 πρότυπων μη σηματοδοτούμενων διαβάσεων
• Κατασκευή 4 πρότυπων διαβάσεων πεζών
• Κατασκευή 31 υπόγειων διαβάσεων οχημάτων – φωτισμός με τηλεδιαχειριζόμενα LED
• Τοποθέτηση 7 σύγχρονων πινακίδων προβολής μηνυμάτων στις Λεωφόρους Κηφισού & Συγγρού
• Κατασκευή αναστροφής στην Ιερά Οδό
• Παροχή 2 Οχημάτων Οδικής ασφάλειας στη Λεωφόρο Κηφισού και 4 Οχημάτων Οδικής ασφάλειας στο πρωτεύον αστικό δίκτυο, πρώτη φορά από Δημόσιο Φορέα
• Παροχή πλατφόρμας με γερανό τις ώρες αιχμής στη Λεωφόρο Κηφισού
• Παροχή προτεραιότητας στα οχήματα Έκτακτης Ανάγκης, μέσω ειδικών σηματοδοτών
• Καθαρισμός & απομάκρυνση παράνομων διαφημιστικών λαβάρων

Ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων  κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου, αναφέρθηκε στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και στις αιτίες του προβλήματος και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την βελτίωση της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο:

• Ενιαίος σχεδιασμός και διαχείριση του συστήματος μεταφορών
• Λειτουργία ενός “έξυπνου” συστήματος σηματοδότησης των κόμβων
• Ολοκλήρωση των τριών κυκλοφοριακών δακτυλίων περιφερειακής κίνησης
• Θέσπιση ιεράρχησης του οδικού δικτύου
• Εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης της στάσης και της στάθμευσης
• Εγκατάσταση αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης & αξιολόγησης
• Αστυνόμευση
• Ψηφιακή επιτήρηση
• Διαχείριση της κυκλοφορίας και τη λήψη μέτρων με εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης που θα εντοπίσει & θα καταδείξει τα κρίσιμα σημεία μειωμένης κυκλοφοριακής ικανότητας & θα προτείνει μέτρα άμεσης εφαρμογής
• Διαχείριση στάθμευσης

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας