Η Ελληνική Αστυνομία αποκτά 91 οχήματα μέσω χρηματοδότησης

4 εκατομμύρια ευρώ θα είναι ο συνολικός προϋπολογισμός της χρηματοδότησης της Περιφέρειας Αττικής
motomag Περιφέρεια Αττικής – Η Ελληνική Αστυνομία αποκτά 91 οχήματα μέσω χρηματοδότησης
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/7/2024

Η Περιφέρεια Αττικής με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το έτος 2030 χρηματοδοτεί την Ελληνική Αστυνομία με το ποσό των 4 εκατ. ευρώ ώστε αυτή να αποκτήσει 91 σύγχρονα οχήματα και εξοπλισμό.

Την προμήθεια των 91 οχημάτων διαφόρων κατηγοριών καθώς και των ειδικών συσκευών ελέγχου τήρησης της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος "Αττική 2021 – 2027".

Περιφέρεια Αττικής – Η Ελληνική Αστυνομία αποκτά 91 οχήματα μέσω χρηματοδότησης

Αποκλειστικός δικαιούχος της σχετικής χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και αφορά ενδεικτικά στην προμήθεια:

•⁠  ⁠29 αστυνομικών δίκυκλων μοτοσυκλετών

•⁠  ⁠62 αστυνομικών αυτοκινήτων

•⁠  ⁠λοιπού βοηθητικού εξοπλισμού (φορητά ραντάρ, αλκοολόμετρα, συσκευές ανάγνωσης ταχογράφου)

Ειδικότερα, στη δράση εντάσσονται παρεμβάσεις σε δύο βασικούς άξονες:

•⁠  ⁠Βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττική, με την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού

•⁠  ⁠Παρεμβάσεις που εξειδικεύονται από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια και αφορούν στην επίτευξη του στόχου μείωσης των θανάτων και των βαριά τραυματιών κατά 50% έως το έτος 2030

Εντός των επόμενων εβδομάδων ο δικαιούχος αναμένεται να υποβάλει την αίτηση χρηματοδότησης, με στόχο η απόφαση ένταξης να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο και η δημοπράτηση να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Περιφέρεια Αττικής – Η Ελληνική Αστυνομία αποκτά 91 οχήματα μέσω χρηματοδότησης

Η Kawasaki παρουσιάζει το EC-2: Στρατιωτικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου

Αντικαθιστά το EC-1 στις ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας, μετά από τέσσερις δεκαετίες
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/3/2026

Η Kawasaki Heavy Industries που ασχολείται με την αεροναυπηγική, διαστημική, ναυπηγική, ενεργειακές εγκαταστάσεις, ρομποτική κλπ., παρουσίασε το EC-2, ένα μαχητικό αεροσκάφος που αντικαθιστά το μοντέλο EC-1.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες σε υπηρεσία, το αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολέμου EC-1 αποσύρθηκε το 2025 και τη θέση του αναμένεται να πάρει το νέο μοντέλο. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την JASDF (Japan Self-Defense Forces) φαίνεται στην ουρά και ο αριθμός αναγνώρισης 68-1203, που υποδηλώνει ότι το αεροσκάφος δεν είναι καινούργιο, αλλά εννέα ετών και προηγουμένως χρησίμευε ως C-2 σε υπηρεσίες στρατιωτικών μεταφορών.

c1

Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας προβλέπει δοκιμές για το συγκεκριμένο αεροσκάφος τη φετινή χρονιά και τη λειτουργία του από την επόμενη. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει μία τροποποίηση του αεροσκάφους που η Kawasaki δεν θέλει να αποκαλύψει, κρύβοντας στην ουσία το μπροστινό του μέρος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο σύστημα παρεμβολής, όπως το Toshiba J/ALQ-5, για να μπερδεύει τα εχθρικά ραντάρ ή για να μπορεί να επικοινωνήσει σε ασφαλές περιβάλλον.

Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το EC-2, που η ανάπτυξη του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021 και η παρθενική πτήση του πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2026. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το EC-2 σχεδιάζεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο από τα μέσα του 2027 και πιθανότερη βάση των τεσσάρων αεροσκαφών που σε πρώτη φάση θα εξοπλίσουν την Ιαπωνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι στην πόλη Iruma της επαρχίας Saitama, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Tokyo.