Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών στην Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής & Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στο ΟΑΚΑ

Παράλληλα με τον Παγκόσμιο τελικό eSports WRC
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/9/2021

Διεξάγεται αυτή την στιγμή στο ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ ο παγκόσμιος τελικός E-SPORTS WRC με έπαθλο ένα Toyota GR Yaris. Στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενείται η Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού που επισκέφτηκε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η επίσκεψή του έχει διπλή σημασία καθώς έχει προαναγγείλει την επίσημη θεσμοθέτηση των eSports σε προσεχές αθλητικό σχέδιο νόμου, πράγμα που θα αναβαθμίσει όλους τους παίκτες και θα αναγνωρίζονται πλέον οι τίτλοι που κατακτούν στα εθνικά πρωταθλήματα.

Ήδη προετοιμάζονται νέα δεδομένα για ένα ελληνικό πρωτάθλημα αγωνιστικής οδήγησης και σε αυτό το κομμάτι ήταν σημαντική και η παρουσία του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών στην Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που εξελίσσεται παράλληλα στον εξωτερικό χώρο.

Το πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών πραγματοποιεί έργο με διεθνείς διακρίσεις και μαζί με το Αυτοκινητοδρόμιο συμμετέχουν στην Έκθεση στον εξωτερικό χώρο του Ποδηλατοδρομίου, αναμένοντας να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στον τομέα των eSports! Στην Ελλάδα τα eSports στην οδήγηση αυτοκινήτου έχουν ήδη μεγάλο κοινό που μπορεί να συντηρήσει με συμμετοχές ένα πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχει η ίδια εικόνα στο κομμάτι των μοτοσυκλετών βέβαια όπου και οι τίτλοι είναι λιγότεροι, όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου, πράγμα λογικό καθώς η εξομοίωση της οδήγησης μίας μοτοσυκλέτας απαιτεί διαφορετικό υπόβαθρο.

Οι 17 φορείς της Έκθεσης Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού:

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και νέων τεχνολογιών Κρήτης,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Μεσαράς,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Αγίου Νικολάου Κρήτης,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής HERO,

Οργανισμός Ρομποτικής EDUACT σε συνεργασία με το Mellon Lab,

Οργανισμός Ρομποτικής MAKERLAB,

Οργανισμός Ρομποτικής Build – Code – Play,

Technology and Robotics Academy,

Microstudies Robotics.

Mobile Technology.

Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας,

Οργανισμός F1inschools, με τη συμμετοχή μαθητών από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αλίμου, το Αρσάκειο Εκάλης, την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή και τα Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου,

Ομάδα Prom Racing από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

Ομάδα Centaurus Racing Team από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

Information Technology Society, σε συνεργασία με την ομάδα esports του Πανσερραϊκού,

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών,

Ομάδα REM.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παρέλαβε αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα των Σερρών και συνομίλησε με τους ανθρώπους του αυτοκινητοδρομίου, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για μεταγενέστερο χρόνο όπου θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης για τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ως η καλύτερη πίστα των Βαλκανίων και την καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του από την Πολιτεία που πρέπει να στηρίξει περισσότερο το μεγάλο έργο που πραγματοποιεί ο Δήμος. Ήδη το Αυτοκινητοδρόμιο προωθεί τον αγώνα eSports - SRC:

MotoGP: Αγώνες, δημοπρασίες και φιλανθρωπική δράση για το Two Wheels for Life

Το GP of Champions επιστρέφει στο Silverstone
GP of Champions
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/8/2026

Το καθιερωμένο φιλανθρωπικό πρόγραμμα του βρετανικού Grand Prix επιστρέφει από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου, με μοναδικές εμπειρίες για τους φίλους των MotoGP και τη στήριξη δομών υγείας στην Αφρική.

Το GP of Champions επιστρέφει στο Silverstone στο πλαίσιο του Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας, προσφέροντας στους φίλους των MotoGP τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά την ατμόσφαιρα του paddock και ταυτόχρονα να στηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο του οργανισμού Two Wheels for Life.

Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που παρέχουν αξιόπιστα μέσα μεταφοράς σε υγειονομικούς εργαζομένους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ιατρική φροντίδα σε απομακρυσμένες κοινότητες της Αφρικής.

Αποκλειστική πρόσβαση στο paddock

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 6 Αυγούστου με το ήδη εξαντλημένο MotoGP Experience Day.

Συνολικά 750 φίλαθλοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο paddock των MotoGP από τις 14:00 έως τις 19:00, παρακολουθώντας από κοντά την προετοιμασία των ομάδων για το βρετανικό Grand Prix. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αποκλειστικό pit lane walk από τις 16:45 έως τις 17:30.

Αναβάτες και δημοπρασίες

Την Παρασκευή και το Σάββατο, η κεντρική σκηνή του Silverstone θα φιλοξενήσει συνεντεύξεις αναβατών από τις κατηγορίες MotoGP, Moto2 και Moto3, διαγωνισμούς και παρουσιάσεις.

Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιηθούν και οι γνωστές φιλανθρωπικές δημοπρασίες του Two Wheels for Life, όπου θα διατεθούν συλλεκτικά αντικείμενα και μοναδικές εμπειρίες από τον κόσμο των MotoGP.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα ξεχωρίζει ένα μοναδικό αντίγραφο της αγωνιστικής δερμάτινης φόρμας του Barry Sheene από τη Dainese, το οποίο φόρεσε ο γιος του, Freddie Sheene, στο Goodwood Festival of Speed και φέρει τις υπογραφές των Steve Parrish και Kenny Roberts.

Οι διοργανωτές συμβουλεύουν τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για εμπειρίες όπως η πρόσβαση στο grid των MotoGP να βρίσκονται έγκαιρα στις δημοπρασίες, καθώς τα συγκεκριμένα πακέτα δημοπρατούνται συνήθως στην αρχή κάθε εκδήλωσης.

Όσοι δεν βρεθούν στο Silverstone θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας δημοπρασιών του Two Wheels for Life.

Silverstone Simulator Challenge

Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί και το Silverstone Simulator Challenge, όπου οι επισκέπτες θα δοκιμάζουν τις ικανότητές τους σε προσομοιωτή οδήγησης της βρετανικής πίστας.

Ο ταχύτερος χρόνος θα κερδίσει μια εμπειρία για δύο άτομα με πρόσβαση στο grid και το paddock των MotoGP.

Πρόγραμμα GP of Champions 2026

Πέμπτη 6 Αυγούστου

MotoGP Experience Day

Πρόσβαση στο paddock: 14:00-19:00

Pit lane walk: 16:45-17:30

Παρασκευή 7 Αυγούστου

Συνεντεύξεις και εκδηλώσεις: 12:30-14:50

Δημοπρασία και εμφανίσεις αναβατών: 16:40-18:50

Συναυλία του General Levy στις 20:00

Σάββατο 8 Αυγούστου

Εκδηλώσεις στη σκηνή: 12:30-14:25

Φιλανθρωπική δημοπρασία: 16:40-19:00

Συναυλία του James Toseland στις 20:00

Κυριακή 9 Αυγούστου

Αγώνας MotoGP στις 13:00

Κλείσιμο των εκδηλώσεων με συναυλία των Rick Parfitt JNR Band στις 17:30

Το GP of Champions αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παράλληλες εκδηλώσεις του βρετανικού Grand Prix, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος των MotoGP μπορεί να συνδυάζει το θέαμα με την κοινωνική προσφορά, χρηματοδοτώντας δράσεις που σώζουν ζωές σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.