Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών στην Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής & Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στο ΟΑΚΑ

Παράλληλα με τον Παγκόσμιο τελικό eSports WRC
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/9/2021

Διεξάγεται αυτή την στιγμή στο ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ ο παγκόσμιος τελικός E-SPORTS WRC με έπαθλο ένα Toyota GR Yaris. Στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενείται η Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού που επισκέφτηκε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η επίσκεψή του έχει διπλή σημασία καθώς έχει προαναγγείλει την επίσημη θεσμοθέτηση των eSports σε προσεχές αθλητικό σχέδιο νόμου, πράγμα που θα αναβαθμίσει όλους τους παίκτες και θα αναγνωρίζονται πλέον οι τίτλοι που κατακτούν στα εθνικά πρωταθλήματα.

Ήδη προετοιμάζονται νέα δεδομένα για ένα ελληνικό πρωτάθλημα αγωνιστικής οδήγησης και σε αυτό το κομμάτι ήταν σημαντική και η παρουσία του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών στην Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που εξελίσσεται παράλληλα στον εξωτερικό χώρο.

Το πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών πραγματοποιεί έργο με διεθνείς διακρίσεις και μαζί με το Αυτοκινητοδρόμιο συμμετέχουν στην Έκθεση στον εξωτερικό χώρο του Ποδηλατοδρομίου, αναμένοντας να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στον τομέα των eSports! Στην Ελλάδα τα eSports στην οδήγηση αυτοκινήτου έχουν ήδη μεγάλο κοινό που μπορεί να συντηρήσει με συμμετοχές ένα πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχει η ίδια εικόνα στο κομμάτι των μοτοσυκλετών βέβαια όπου και οι τίτλοι είναι λιγότεροι, όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου, πράγμα λογικό καθώς η εξομοίωση της οδήγησης μίας μοτοσυκλέτας απαιτεί διαφορετικό υπόβαθρο.

Οι 17 φορείς της Έκθεσης Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού:

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και νέων τεχνολογιών Κρήτης,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Μεσαράς,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Αγίου Νικολάου Κρήτης,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής HERO,

Οργανισμός Ρομποτικής EDUACT σε συνεργασία με το Mellon Lab,

Οργανισμός Ρομποτικής MAKERLAB,

Οργανισμός Ρομποτικής Build – Code – Play,

Technology and Robotics Academy,

Microstudies Robotics.

Mobile Technology.

Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας,

Οργανισμός F1inschools, με τη συμμετοχή μαθητών από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αλίμου, το Αρσάκειο Εκάλης, την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή και τα Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου,

Ομάδα Prom Racing από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

Ομάδα Centaurus Racing Team από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

Information Technology Society, σε συνεργασία με την ομάδα esports του Πανσερραϊκού,

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών,

Ομάδα REM.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παρέλαβε αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα των Σερρών και συνομίλησε με τους ανθρώπους του αυτοκινητοδρομίου, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για μεταγενέστερο χρόνο όπου θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης για τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ως η καλύτερη πίστα των Βαλκανίων και την καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του από την Πολιτεία που πρέπει να στηρίξει περισσότερο το μεγάλο έργο που πραγματοποιεί ο Δήμος. Ήδη το Αυτοκινητοδρόμιο προωθεί τον αγώνα eSports - SRC:

Ανακοινώθηκε πλαφόν στα κέρδη καυσίμων και τροφίμων ως το τέλος Ιουνίου

Η εξαγγελία της κυβέρνησης στοχεύει σε προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/3/2026

Ως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή ανώτατου ορίου στα περιθώρια κέρδους των καυσίμων και των τροφίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις λιανικές τιμές σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που έχουμε εισέλθει μετά το ξέσπασμα πολέμου στο Ιράν, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές μέσω του Περσικού Κόλπου, αλλά και στην παραγωγή πετρελαίου σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός της ημέρας ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και η διάρκειά της θα είναι, σε πρώτη φάση, ως την 30ή Ιουνίου 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς, εξηγώντας πως ειδικά στην ενέργεια η επάρκεια στη χώρα μας δεν κινδυνεύει καθώς πάνω από 50% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο και τα 12 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικά για τα νησιά, οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής μεταφοράς πάνω από το ανώτατο όριο των 5 λεπτών, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση.

Στα τρόφιμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε ο ίδιος κωδικός κατά μέσο όρο το 2025.

Τυχόν παραβάτες των ανακοινωθέντων πλαφόν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα φτάσουν ως τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία.

Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν μπορεί από μόνο του ως μέτρο να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς ειδικά στα καύσιμα αυτές ορίζονται από τις διεθνείς χρηματαγορές, επιχειρεί ωστόσο να εξασφαλίσει πως εντός της χώρας η όποια χονδρική τιμή ισχύσει για την αγορά καυσίμων δεν θα επιβαρυνθεί με υπερβολικά κέρδη από πρατηριούχους και ανάλογη λογική ισχύει και στα μέτρα για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.