Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών στην Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής & Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στο ΟΑΚΑ

Παράλληλα με τον Παγκόσμιο τελικό eSports WRC
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/9/2021

Διεξάγεται αυτή την στιγμή στο ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ ο παγκόσμιος τελικός E-SPORTS WRC με έπαθλο ένα Toyota GR Yaris. Στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενείται η Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού που επισκέφτηκε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η επίσκεψή του έχει διπλή σημασία καθώς έχει προαναγγείλει την επίσημη θεσμοθέτηση των eSports σε προσεχές αθλητικό σχέδιο νόμου, πράγμα που θα αναβαθμίσει όλους τους παίκτες και θα αναγνωρίζονται πλέον οι τίτλοι που κατακτούν στα εθνικά πρωταθλήματα.

Ήδη προετοιμάζονται νέα δεδομένα για ένα ελληνικό πρωτάθλημα αγωνιστικής οδήγησης και σε αυτό το κομμάτι ήταν σημαντική και η παρουσία του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών στην Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που εξελίσσεται παράλληλα στον εξωτερικό χώρο.

Το πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών πραγματοποιεί έργο με διεθνείς διακρίσεις και μαζί με το Αυτοκινητοδρόμιο συμμετέχουν στην Έκθεση στον εξωτερικό χώρο του Ποδηλατοδρομίου, αναμένοντας να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στον τομέα των eSports! Στην Ελλάδα τα eSports στην οδήγηση αυτοκινήτου έχουν ήδη μεγάλο κοινό που μπορεί να συντηρήσει με συμμετοχές ένα πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχει η ίδια εικόνα στο κομμάτι των μοτοσυκλετών βέβαια όπου και οι τίτλοι είναι λιγότεροι, όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου, πράγμα λογικό καθώς η εξομοίωση της οδήγησης μίας μοτοσυκλέτας απαιτεί διαφορετικό υπόβαθρο.

Οι 17 φορείς της Έκθεσης Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού:

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και νέων τεχνολογιών Κρήτης,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Μεσαράς,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Αγίου Νικολάου Κρήτης,

Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής HERO,

Οργανισμός Ρομποτικής EDUACT σε συνεργασία με το Mellon Lab,

Οργανισμός Ρομποτικής MAKERLAB,

Οργανισμός Ρομποτικής Build – Code – Play,

Technology and Robotics Academy,

Microstudies Robotics.

Mobile Technology.

Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας,

Οργανισμός F1inschools, με τη συμμετοχή μαθητών από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αλίμου, το Αρσάκειο Εκάλης, την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή και τα Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου,

Ομάδα Prom Racing από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

Ομάδα Centaurus Racing Team από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

Information Technology Society, σε συνεργασία με την ομάδα esports του Πανσερραϊκού,

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών,

Ομάδα REM.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παρέλαβε αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα των Σερρών και συνομίλησε με τους ανθρώπους του αυτοκινητοδρομίου, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για μεταγενέστερο χρόνο όπου θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης για τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ως η καλύτερη πίστα των Βαλκανίων και την καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του από την Πολιτεία που πρέπει να στηρίξει περισσότερο το μεγάλο έργο που πραγματοποιεί ο Δήμος. Ήδη το Αυτοκινητοδρόμιο προωθεί τον αγώνα eSports - SRC:

BRC R600V2 – Δίχρονο R6 με 160 άλογα για 140 κιλά!

Δίχρονος V2 κινητήρας που κουμπώνει ως έχει στο πλαίσιο του Yamaha R6
BRC Racing R600V2
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/6/2026

Η Καναδική BRC Racing έχει μακρύ παρελθόν με τους δίχρονους κινητήρες, έχοντας ασχοληθεί πολύ με καρτ και off-road μοτοσυκλέτες, ενώ με το R600V2 επιχειρεί ένα άνοιγμα στις μοτοσυκλέτες δρόμου καθώς, όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα της, “δεν θέλουμε να αποκλείσουμε τους αναβάτες μοτοσυκλετών δρόμου από το δίχρονο κίνημά μας. Δεν έχει υπάρξει δίχρονη street μηχανή στην αγορά από το 1986 και τις Suzuki RG500 Gamma και Yamaha RZ500”.

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, η BRC εξελίσσει έναν δικύλινδρο V δίχρονο κινητήρα 589 cc με περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων 105 μοιρών και απόδοση άνω των 150 ίππων για όλες τις Yamaha R6 από το 2006 ως σήμερα. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή της μοτοσυκλέτας, Steve Buffel, μάλιστα η απόδοση μπορεί να φτάσει και πάνω από 160 ίππους!

BRC Racing R600V2

Το ενδιαφέρον της καναδικής πρότασης είναι πως το δίχρονο μοτέρ κουμπώνει ως έχει στις βάσεις του τετρακύλινδρου της Yamaha, χωρίς να απαιτείται καμιά τροποποίηση στο πλαίσιο. Εξίσου πρακτικό και ευχάριστο είναι το γεγονός πως ο V2 της BRC συνεργάζεται και με το κιβώτιο ταχυτήτων του R6, μειώνοντας έτσι το κόστος της μετατροπής, ενώ εκμεταλλεύεται ένα εξάρτημα αποδεδειγμένης αξιοπιστίας με πολλά χρόνια στις αγορές του κόσμου, τόσο για χρήση δρόμου όσο και για αγωνιστική.

Ο δικύλινδρος της BRC δηλώνει 45 κιλά ελαφρύτερος από αυτόν της Yamaha, έτσι από τα 185 υγρά κιλά που ανακοινώνει η R6 Race που πωλείται σήμερα από την ιαπωνική εταιρεία καταλήγουμε σε ένα ζύγι της τάξης των 140 κιλών. Αυτό το βάρος σε συνδυασμό με την ισχύ που αποδίδει ονομαστικά ο δίχρονος κινητήρας φτιάχνει ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που βάζει δύσκολα σε οποιαδήποτε supersport της αγοράς.

BRC Racing R600V2

Η τροφοδοσία ανατίθεται σε ένα ζεύγος καρμπυρατέρ Keihin, αν και η BRC λέει πως εξετάζει και ψεκασμό για μια μελλοντική αναβάθμιση. Ο κινητήρας διαθέτει power valve που ελέγχεται από σερβομοτέρ, καθοδηγούμενα από λογισμικό εξελιγμένο στο MotoGP, ενώ εξοπλίζεται και με αντικραδασμικό άξονα για εξομάλυνση της λειτουργίας του.

Προς το παρόν η BRC δεν έχει ορίσει χρονικό ορίζοντα για το R600V2, το οποίο παραμένει ένα σχέδιο υπό εξέλιξη. Μπορείτε πάντα να μείνετε ενήμεροι για την πορεία του μέσω της ιστοσελίδας της καναδικής εταιρείας.

Ετικέτες