Battle of the Kings: "Αργυρός" ο Γρύπας!

Αναδείχθηκε δεύτερο το ελληνικό custom
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

9/4/2020

Η μεγάλη ψηφοφορία του διαγωνισμού Battle of The Kings για την ανάδειξη του "King of the Kings" ολοκληρώθηκε, με τον "Γρύπα", την ελληνική συμμετοχή της Harley Davidson Athena, να κατακτά την δεύτερη θέση (1st runner up).

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 18 αντιπρόσωποι της αμερικάνικης φίρμας, προερχόμενοι από 12 χώρες του κόσμου, με τον συνολικό αριθμό των ψήφων να φτάνει τις 50.000! Από αυτές αναδείχθηκε η κορυφαία τριάδα των συμμετοχών με την custom δημιουργία των Μεξικανών να συγκεντρώνει τις περισσότερες σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση, τον "ελληνικό" Γρύπα στην δεύτερη και την βρετανική συμμετοχή της Sykes Speed and Custom στην τρίτη.

Να θυμίσουμε ότι ο φετινός διαγωνισμός είχε την μορφή του τελικού, καθώς συμμετείχαν όλοι οι νικητές των προηγούμενων ετών. Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ, με την απόσταση που χώριζε την ελληνική συμμετοχή από την κορυφή να είναι ελάχιστη, ένας μεγάλος άθλος αν αναλογιστούμε ότι σχεδόν η πλειοψηφία των υπόλοιπων συμμετοχών προερχόταν από χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα.

Ο "Γρύπας", το μυθικό café racer, "χτίστηκε" πάνω στην βάση ενός Roadster, αντλώντας έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και τον κόσμο των τεράτων. Οι μεταλλικές επιφάνειες που συνδυάζονται αρμονικά με τις καμπύλες και τις αιχμές του Roadster δημιούργησαν ένα σύνολο που δεν άφησε ασυγκίνητο το κοινό που ψήφισε, όπως αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα.

Η αστυνομία της Φινλανδίας δεν αστειεύεται – Καταδίωξη με σοκαριστική κατάληξη [Video]

Υπερβολική αντίδραση των αστυνομικών ή δικαιολογημένη πράξη εντός ορίων των καθηκόντων τους;
finnish-police-chase-moped
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/8/2026

Στη Φινλανδία ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις – μάστιγα, κατά τα ΜΜΕ της χώρας – είναι αυτό των παράνομων μοτοποδηλάτων. Καθώς τα ασφαλιστικά κόστη είναι πολύ υψηλά στη χώρα, παρατηρείται το φαινόμενο νέοι αναβάτες να αγοράζουν μικρές μοτοσυκλέτες 50 κυβικών και να τις μετατρέπουν με βελτιωτικά εξαρτήματα σε πολλαπλάσια ιπποδύναμη από την ονομαστική τους.

Η αστυνομία της χώρας είναι προφανώς εν γνώση του γεγονότος και, όποτε ένα τέτοιο δίτροχο εμφανιστεί να κινείται σε δημόσιους δρόμους με ταχύτητα άνω των 50 km/h (η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα κάθε μοτοποδηλάτου), ξέρουν πως πρόκειται για ένα παρανόμως τροποποιημένο όχημα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν φινλανδικά ΜΜΕ για το εν λόγω συμβάν, που έγινε το Σάββατο 8 Αυγούστου, το αυτοκίνητο (χωρίς διακριτικά) της αστυνομίας εντόπισε τον αναβάτη να κινείται με ταχύτητα γύρω στα 90 km/h και έσπευσε να τον σταματήσει, αλλά αυτός επιτάχυνε και προσπάθησε να διαφύγει.

Τότε το αυτοκίνητο τον πλησίασε από αριστερά και του έκλεισε τον δρόμο, σπρώχνοντάς τον στο χαντάκι στην άκρη του δρόμου, όπου ο νεαρός έπεσε άσχημα και τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά κατά τα φαινόμενα. Μάλιστα η κίνηση των αστυνομικών ήταν τόσο έντονη που και το υπηρεσιακό αυτοκίνητο ενδεχομένως να υπέστη κι αυτό ζημιές περνώντας βίαια μέσα από το χαντάκι.

Το ερώτημα είναι αν δικαιολογείται αυτός ο βαθμός βίας. Από το βίντεο είναι προφανές πως ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας θα μπορούσε εύκολα να έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρότερα ή ακόμη και να σκοτωθεί με τον τρόπο που έπεσε σε ένα σημείο που τριγύρω υπήρχαν δέντρα, κολώνες και φράχτες. Εξίσου εύκολα, θα μπορούσε να έχει τραυματίσει (ή χειρότερα) οποιονδήποτε είχε την ατυχία να περπατά παραδίπλα από το σημείο.

Αν δηλαδή οι ίδιοι αστυνομικοί κυνηγούσαν έναν ύποπτο βαρύτερου εγκλήματος, τι θα του έκαναν; Θα καλούσαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό;

Για την ιστορία, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του φινλανδικού Τύπου, οι αρχές πλέον έχουν ανοίξει δύο έρευνες σχετικές με το συμβάν, μια για τον αναβάτη της μοτοσυκλέτας και μια για τον αστυνομικό-οδηγό του αυτοκινήτου.

Δείτε το βίντεο στη συνέχεια και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.