Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Biaggi και Voxan στοχεύουν σε ρεκόρ ταχύτητας!

Με τη νέα ηλεκτρική μοτοσυκλέτα των Γάλλων

Ο Biaggi, οι αγώνες και η ταχύτητα, είναι έννοιες συνυφασμένες και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η μοίρα ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα σε πίστες, όπως το Mugello. Τώρα όμως ετοιμάζεται για ένα διαφορετικό ρεκόρ, που τον βγάζει έξω από την "ζώνη ασφάλειας" που έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, ο Biaggi συνεργάζεται με την γαλλική Voxan, η οποία κατασκευάζει πλέον ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, προκειμένου να καταρρίψουν το ρεκόρ ταχύτητας με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Ο στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 320km/h, γι' αυτό και η Voxan κατασκεύασε μια μοτοσυκλέτα με εντυπωσιακές επιδόσεις για τον Ιταλό, ακόμη και για τα δεδομένα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό, αλλά πέρα από αυτό, το ηλεκτρικό της Voxan έχει επιστρατεύσει ένα σκασμό τεχνολογικές καινοτομίες τόσο για το πλαίσιο όσο και για τον κινητήρα.

Το μπροστινό hub steering είναι ένα μονόμπρατσο ψαλίδι με δύο στελέχη, όπως μονόμπρατσο είναι και το κανονικό ψαλίδι της μοτοσυκλέτας. Δεν διαθέτει μπροστινό φρένο, καθώς το Voxan θα έχει αρκετά χιλιόμετρα μπροστά του για να επιβραδύνει στα salt flats της Βολιβίας, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει φρένο πίσω, ενώ ο Biaggi θα έχει την δυνατότητα να ρυθμίσει και το φρένο του κινητήρα χειροκίνητα, μέσω ενός μικρού λεβιέ.

Μια ακόμη καινοτομία του συγκεκριμένου streamliner, είναι η χρήση ξηρού πάγου για την ψύξη των ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο ξηρός πάγος θα ψύχει το νερό που θα διοχετεύεται μέσω της αντλίας περιφερειακά του κινητήρα, ώστε να διατηρεί πάντα την βέλτιστη θερμοκρασία. Χάρη σ' αυτήν την ιδιότητα του ξηρού πάγου και των μπαταριών ιόντων λιθίου 15kWh που ζυγίζουν 140 κιλά, το Voxan αποδίδει 367 ίππους και 99 (!) χιλιογραμμόμετρα ροπής.

Μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να πετύχει τέτοιες επιδόσεις και με τόση πολλή δύναμη, θα περίμενε κανείς πως θα διέθετε σούπερ μαλακά ελαστικά φτιαγμένα από… δάκρυα μονόκερου και βιμπράνιο! Αντιθέτως όμως, η μοτοσυκλέτα θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ φορώντας τα Michelin Pilot RS, τα οποία έχουν δείκτη ταχύτητας μέχρι τα 347km/h.

Μετά απ' αυτό, πολύ θα θέλαμε να δούμε μια κόντρα ανάμεσα στον Biaggi με το ηλεκτρικό Voxan και τον Guy Martin πάνω στο Hayabusa Με τον υπερσυμπιεστή…