Biaggi και Voxan στοχεύουν σε ρεκόρ ταχύτητας!

Με τη νέα ηλεκτρική μοτοσυκλέτα των Γάλλων
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

3/7/2020

Ο Biaggi, οι αγώνες και η ταχύτητα, είναι έννοιες συνυφασμένες και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η μοίρα ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα σε πίστες, όπως το Mugello. Τώρα όμως ετοιμάζεται για ένα διαφορετικό ρεκόρ, που τον βγάζει έξω από την "ζώνη ασφάλειας" που έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, ο Biaggi συνεργάζεται με την γαλλική Voxan, η οποία κατασκευάζει πλέον ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, προκειμένου να καταρρίψουν το ρεκόρ ταχύτητας με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Ο στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 320km/h, γι' αυτό και η Voxan κατασκεύασε μια μοτοσυκλέτα με εντυπωσιακές επιδόσεις για τον Ιταλό, ακόμη και για τα δεδομένα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό, αλλά πέρα από αυτό, το ηλεκτρικό της Voxan έχει επιστρατεύσει ένα σκασμό τεχνολογικές καινοτομίες τόσο για το πλαίσιο όσο και για τον κινητήρα.

Το μπροστινό hub steering είναι ένα μονόμπρατσο ψαλίδι με δύο στελέχη, όπως μονόμπρατσο είναι και το κανονικό ψαλίδι της μοτοσυκλέτας. Δεν διαθέτει μπροστινό φρένο, καθώς το Voxan θα έχει αρκετά χιλιόμετρα μπροστά του για να επιβραδύνει στα salt flats της Βολιβίας, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει φρένο πίσω, ενώ ο Biaggi θα έχει την δυνατότητα να ρυθμίσει και το φρένο του κινητήρα χειροκίνητα, μέσω ενός μικρού λεβιέ.

Μια ακόμη καινοτομία του συγκεκριμένου streamliner, είναι η χρήση ξηρού πάγου για την ψύξη των ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο ξηρός πάγος θα ψύχει το νερό που θα διοχετεύεται μέσω της αντλίας περιφερειακά του κινητήρα, ώστε να διατηρεί πάντα την βέλτιστη θερμοκρασία. Χάρη σ' αυτήν την ιδιότητα του ξηρού πάγου και των μπαταριών ιόντων λιθίου 15kWh που ζυγίζουν 140 κιλά, το Voxan αποδίδει 367 ίππους και 99 (!) χιλιογραμμόμετρα ροπής.

Μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να πετύχει τέτοιες επιδόσεις και με τόση πολλή δύναμη, θα περίμενε κανείς πως θα διέθετε σούπερ μαλακά ελαστικά φτιαγμένα από… δάκρυα μονόκερου και βιμπράνιο! Αντιθέτως όμως, η μοτοσυκλέτα θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ φορώντας τα Michelin Pilot RS, τα οποία έχουν δείκτη ταχύτητας μέχρι τα 347km/h.

Μετά απ' αυτό, πολύ θα θέλαμε να δούμε μια κόντρα ανάμεσα στον Biaggi με το ηλεκτρικό Voxan και τον Guy Martin πάνω στο Hayabusa Με τον υπερσυμπιεστή…

Έξυπνες κάμερες: Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους – Ξανά προσφυγές για τον ίδιο λόγο!

Η προμήθεια 1.000 καμερών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρχίζει να μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας
camera
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από τότε που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό για την “Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.”, δηλαδή των περίφημων 1.000 έξυπνων καμερών που θα τοποθετούνταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την πρώτη φορά ο διαγωνισμός ματαιώθηκε μετά από προδικαστικές προσφυγές εταιρειών που ήθελαν να συμμετάσχουν, θεωρώντας πως είναι ασαφείς οι προδιαγραφές του, ενώ προέκυψαν υπόνοιες πως πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό που οδηγούσε σε συγκεκριμένο κατασκευαστή.

Η εκ νέου προκήρυξή του είχε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 27η Ιουλίου 2026, ωστόσο ούτε αυτή η προθεσμία πρόκειται να τηρηθεί, καθώς ξανά κατατέθηκαν δύο προσφυγές από εταιρείες που ήθελαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για τις εν λόγω νέες προσφυγές ήταν πως είναι βάσιμες και κατά συνέπεια προέβη σε αναστολή διενέργειάς του έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση επί των προσφυγών.

Απ’ ότι φαίνεται και στη νέα προκήρυξη δεν άλλαξαν και πολλά από την πρώτη στο τεχνικό της σκέλος, γεγονός που οδήγησε τις εταιρείες Maycon και Aktor Κατασκευές στο να προσφύγουν εναντίον του και να δικαιωθούν από την ΕΑΔΗΣΥ που έκρινε πως, “α) οι υπό κρίση προσφυγές δεν παρίστανται προδήλως απαράδεκτες, β) ενδέχεται να υφίσταται βλάβη των προσφευγουσών από την προσβαλλόμενη διακήρυξη και τους όρους αυτής και γ) οι λόγοι των υπό κρίση προσφυγών δεν παρίστανται καταρχήν προδήλως αβάσιμοι, δεδομένου ότι η οριστική απόφαση περί της βασιμότητας των προσφυγών χρήζει περαιτέρω εξέτασης.”

Έχουμε γράψει πολλά για το θέμα και πιθανότατα δεν έχει νόημα να επαναλαμβανόμαστε όταν το υπουργείο δείχνει κάθε καλή διάθεση να επιβεβαιώσει κάθε κακή σκέψη που μπορεί κάποιος να κάνει για την ιστορία αυτή.

Εδώ ως Κράτος δεν μπορούμε επί χρόνια να ολοκληρώσουμε έναν διαγωνισμό για πινακίδες κυκλοφορίας, σε αυτό το τόσο περίπλοκο και ακριβότερο ζήτημα περιμέναμε αποτελέσματα;