BMW: Ανάκληση πίσω stop σε 4.000 μοτοσυκλέτες στις ΗΠΑ

Δεν αφορά την Ελληνική αγορά προς το παρόν
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/3/2020

Η BMW USA προχώρησε στην ανάκληση περισσοτέρων από 4.000 μοτοσυκλετών της, καθώς παρατηρήθηκε δυσλειτουργία του πίσω φαναριού κατά το φρενάρισμα. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια ενός δυνατού φρεναρίσματος, το πίσω stop αντί να μένει μόνιμα αναμμένο όπως ορίζουν οι κανονισμοί των ΗΠΑ, αναβοσβήνει ακολουθώντας τον παλμό των alarm. Θυμίζουμε πως οι μοτοσυκλέτες της γερμανικής εταιρείες έχουν τα τελευταία χρόνια το ίδιο σύστημα που έχει καθιερωθεί πλέον σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα, όπου στα δυνατά φρεναρίσματα αναβοσβήνουν ταυτόχρονα τα alarm για να προειδοποιήσουν τους οδηγούς που ακολουθούν.

Καθώς οι μοτοσυκλέτες της BMW έχουν σύστημα CAN-BUS, οποιαδήποτε μεταβολή στην κυκλοφορία του ρεύματος στην καλωδίωση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ένα λάθος τύπου λαμπάκι ή ακόμα κι ένα μεγαλύτερου ή μικρότερου μήκους καλώδιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας. Η BMW δεν αναφέρει με ακρίβεια την αιτία που έχει ως αποτέλεσμα το πίσω stop να αναβοσβήνει αντί να μένει σταθερά αναμμένο κατά τη διάρκεια ενός δυνατού φρεναρίσματος. Η ανάκληση αφορά σχεδόν όλα τα μοντέλα του 2020 που πήγαν στις ΗΠΑ (όχι τα scooter), με εξαίρεση το K1600 B που περιλαμβάνει και μοντέλα του 2019. Καθώς στην επίσημη λίστα των ανακλήσεων της E.E. δεν υπάρχει (προς το παρόν) αντίστοιχη ανάκληση, επικοινωνήσαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία, όπου μας πληροφόρησαν πως (έως τώρα) δεν υπάρχει καμία τεχνική οδηγία που να αφορά αυτό το θέμα για όσες μοτοσυκλέτες έχουν εισαχθεί στην χώρα μας.     

Aνάκληση CFMOTO 700MT 2024 στην Ελλάδα για αντικατάσταση πίσω ελαστικού

Αφορά σε 254 μοτοσυκλέτες - Οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής ή mail
Ανάκληση CFMOTO 700MT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/2/2026

H Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία CFMOTO, σε συνεργασία με τους εθνικούς διανομείς κα ειδικότερα την εταιρεία τη MUVUS Α.Ε., Γενικό Αντιπρόσωπο και Εισαγωγέα των μοτοσυκλετών CFMOTO στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης ασφάλειας δίκυκλων CFMOTO τύπου 700MT, με σκοπό την προληπτική αντικατάσταση του πίσω ελαστικού.

Η συγκεκριμένη καμπάνια ανάκλησης αφορά σε 254 μοτοσυκλέτες, χρονολογίας κατασκευής 2024, που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τον Επίσημο Εισαγωγέα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, υπάρχει πιθανότητα παραμόρφωσης του πίσω ελαστικού κατά την οδήγηση κάτω από δυσμενείς συνθήκες χαμηλής πίεσης ελαστικού, υπερβολικού φορτίου και κακού οδοστρώματος.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε δυσκολία στην οδήγηση της μοτοσυκλέτας. Κατά συνέπεια, και σε μια τέτοια περίπτωση (αίσθησης κραδασμών), συστήνεται/προτείνεται η ακινητοποίηση της μοτοσυκλέτας για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη ως ενέργεια βελτίωσης η προληπτική αντικατάσταση πίσω ελαστικού.

Οι ιδιοκτήτες των εμπλεκόμενων μοτοσυκλετών θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής ή /και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να προσέλθουν, ύστερα από διακανονισμένο τηλεφωνικό ραντεβού, στον πλησιέστερο Συνεργάτη του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών MUVUS AE ανά την Ελλάδα, προκειμένου και χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση, να αντικατασταθεί το πίσω ελαστικό της μοτοσυκλέτας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών / Τεχνική Διεύθυνση της εταιρείας MUVUS Α.Ε. στο τηλέφωνο 2299069930 (αρμόδιοι: Ν. Λάριος εσωτ. 46, Δ. Αλαφούζος εσωτ. - 32), ώρες λειτουργίας 09.00 - 17.00 καθημερινά ή/και στο email: [email protected]

Ετικέτες