BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses - Head-up display για αναβάτες μοτοσυκλέτας!

Προβολή οδηγιών GPS, ορίων ταχύτητας, σχέσης κιβωτίου, κ.α.
BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/7/2023

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης BMW Motorrad Days στο Βερολίνο, η BMW παρουσίασε τα εντυπωσιακά γυαλιά αναβάτη ConnectedRide, που συνδέονται με την εφαρμογή BMW Motorrad Connected, και προβάλλουν στο οπτικό πεδίο του αναβάτη οδηγίες GPS, αλλά και την ταχύτητα και την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο της μοτοσυκλέτας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί κάποια -λίγα- κράνη μοτοσυκλέτας με head-up display, συνήθως από start-up εταιρείες, ενώ έξω από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας έχουμε δει κατά καιρούς και έξυπνα γυαλιά, με πιο γνωστά αυτά της Google (Google Glass) που έκαναν το ντεμπούτο τους το 2013 σε πρωτότυπη μορφή, για να βγουν κατόπιν στην παραγωγή μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 που η Google σταμάτησε να τα πουλά.

Τώρα, η BMW Motorrad συνδέει έξυπνα γυαλιά και μοτοσυκλέτα, παρουσιάζοντας τα ConnectedRide με head-up display. Στόχος είναι να μπορεί ο αναβάτης να συγκεντρώνεται καλύτερα στον δρόμο, χωρίς να κοιτά τα όργανα ή το GPS, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses

Ο αναβάτης μπορεί να ορίζει τη θέση που θα προβάλλονται τα δεδομένα, και οι ρυθμίσεις μπορούν να επιλέγονται πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της οδήγησης μέσω του πολυχειριστηρίου στο τιμόνι της μοτοσικλέτας.

Η BMW δηλώνει πως τα γυαλιά της έχουν σχεδιαστεί να μην ενοχλούν τον αναβάτη, προσφέροντας άνεση, ενώ προσαρμόζονται ώστε να ταιριάζουν σε πολλά κράνη και σχήματα προσώπου. Η μπαταρία ιόντων λιθίου προσφέρει έως και δέκα ώρες λειτουργίας.

BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses

Η BMW Motorrad παρέχει επίσης δύο σετ πιστοποιημένων φακών UVA/UVB μαζί με το πλαίσιο. Το ένα σετ φακών είναι 85% διαφανές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικά για κράνη με ενσωματωμένα αλεξήλια. Το άλλο σετ έχει φιμέ φακούς που μετατρέπουν τα smartglasses σε ένα τέλειο ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Για τους αναβάτες που φοράνε γυαλιά οράσεως, οι φακοί μπορούν να λειανθούν και να προσαρμοστούν στην απαιτούμενη οπτική οξύτητα (έως 4 βαθμοί το πολύ) από οπτικό με τη χρήση ενός προσαρμογέα RX. Για όσους φορούν φακούς επαφής, τα smartglasses μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά. Τα σετ περιλαμβάνουν επίσης μια θήκη γυαλιών και ένα καλώδιο φόρτισης USB.

BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses

Τα κύρια χαρακτηριστικά των BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses:

· Διατίθενται δύο μεγέθη (M + L) με διαφορετικά επιθέματα μύτης. M για απόσταση κόρης 53 - 67 mm, L για 59 - 73 mm.

· Δύο σετ φακών (1x φιμέ φακός 1x 85% διαφανής φακός), ενσωματωμένος αισθητήρας φωτός, πιστοποιημένο φίλτρο UVA/UVB.

· Προσαρμογέας RX για την προσαρμογή των φακών στην απαιτούμενη οπτική οξύτητα (έως 4 διοπτρίες το πολύ) από οπτικό.

· Μπορούν να συνδεθούν σε ένα smartphone και την εφαρμογή BMW Motorrad Connected μέσω Bluetooth.

· Μεταφορά δεδομένων GPS σε πραγματικό χρόνο από την εφαρμογή στα smartglasses.

· Λειτουργία Head-Up για πλοήγηση με εξατομικευμένη απεικόνιση.

· Απεικόνιση ταχύτητας, ορίου ταχύτητας, σχέσης κιβωτίου και πλοήγησης (απεικόνιση βελών σε σμίκρυνση ή λεπτομερής πλοήγηση με ονόματα οδών, διασταυρώσεις και ακριβείς κατευθύνσεις).

· Ενσωματωμένος αισθητήρας φωτός και ενσωματωμένη οπτική μονάδα για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων και την ασφαλή απεικόνιση δεδομένων στην επάνω αριστερή μεριά του δεξιού γυαλιού.

· Η μπαταρία ιόντων λιθίου παρέχει έως και δέκα ώρες λειτουργίας.

· Καλώδιο φόρτισης USB.

· Εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας -10° έως +50°C.

· Χρώμα: Ανθρακί.

· Προτεινόμενη τιμή λιανικής: 690 € *

*Ενδέχεται να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.