BMW Motorrad Street Air by Alpinestars (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/10/2016

Η BMW Motorrad λανσάρει το BMW Motorrad Street Air by Alpinestars, ένα προηγμένο σύστημα αερόσακου που παρέχει στους αναβάτες ολοκληρωμένη προστασία του πάνω μέρους του σώματος σε συνθήκες οδήγησης εντός και εκτός δρόμου.

 

Τεχνολογικά βασίζεται στο ήδη υπάρχον σύστημα αερόσακου δρόμου Alpinestars Tech-Air® – το οποίο δεν χρειάζεται αισθητήρες πάνω στη μοτοσικλέτα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί έναν προηγμένο αλγόριθμο που ανιχνεύει τον επικείμενο κίνδυνο με μέγιστη ακρίβεια και φουσκώνει  τον αερόσακο, προστατεύοντας αποτελεσματικά το πάνω μέρος του σώματος του αναβάτη σε περίπτωση σύγκρουσης, πριν την πρώτη πρόσκρουση.

Το υφασμάτινο μπουφάν BMW Motorrad Street Air Dry by Alpinestars είναι σχεδιασμένο για να συνδέεται με το γιλέκο του συστήματος του αερόσακου της Alpinestars και αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα για την πλήρη λειτουργικότητα του συστήματος.

 

Παρέχει άμεση προστασία του πάνω μέρους του σώματος καλύπτοντας την πλάτη, τα νεφρά, το θώρακα και τους ώμους – τις περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες σε μία σύγκρουση. Επίσης είναι τελείως ανεξάρτητο για το λόγο ότι - με τους αισθητήρες πολύ κοντά στο σώμα του αναβάτη ή του συνεπιβάτη - ο αερόσακος ενεργοποιείται χωρίς να χρειάζεται ασύρματο σήμα από τη μοτοσικλέτα.

 

Αυτό το μπουφάν είναι το πρώτο προϊόν ασφαλείας που λανσάρεται στο πλαίσιο μιας αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ της BMW Motorrad και της Alpinestars και διατίθεται για άνδρες και γυναίκες σε διαφορετικές αποχρώσεις από τον Οκτώβριο του 2016.

 

Κύρια χαρακτηριστικά του BMW Motorrad Street Air by Alpinestars:

 

  • Πλήρης ενεργοποίηση αερόσακου σε 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου για προστασία σε συγκρούσεις και περιπτώσεις απώλειας ελέγχου είτε εν κινήσει ή εν στάση – όπως σε μία σύγκρουση εκ των όπισθεν με τη μοτοσυκλέτα σταματημένη στο φανάρι.

 

  • Για να λειτουργήσει το σύστημα δεν χρειάζεται τοποθέτηση αισθητήρων στη μοτοσικλέτα ούτε σύνδεση μιας συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας στο σύστημα του αερόσακου.

 

  • Άμεσα έτοιμο για χρήση, δεν χρειάζεται χρόνος για την ηλεκτρονική σύζευξη μεταξύ αναβάτη και/ή συνεπιβάτη και μοτοσικλέτας. Ο αναβάτης μπορεί εύκολα να αλλάζει μοτοσικλέτες χωρίς να χρειάζεται σετάρισμα ή επανεκκίνηση του συστήματος.

 

  • Λόγω της θέσης των αισθητήρων κοντά στο σώμα, το σύστημα του αερόσακου μπορεί να χρησιμοποιείται στο δρόμο ή σε διαδρομές εκτός δρόμου.

 

  • Δεν χρειάζεται απενεργοποίηση του συστήματος εάν η μοτοσικλέτα φύγει από την άσφαλτο και ακολουθήσει κάποιο μονοπάτι off-road ούτε στάση για αλλαγή σεταρίσματος. Επομένως, η εναλλαγή τύπων οδοστρώματος/εδαφών στο ταξίδι δεν δημιουργεί πρόβλημα.

 

  • Το σύστημα προστατεύεται από μία ανθεκτική και αδιάβροχη θήκη η οποία, όταν φοριέται κάτω από ένα συμβατό εξωτερικό μπουφάν, σημαίνει ότι το σύστημα του αερόσακου είναι πλήρως αδιάβροχο.

 

Η BMW Motorrad και η Alpinestars προσφέρουν στον αναβάτη την ελευθερία να οδηγεί οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα σε οποιαδήποτε επιφάνεια, οποιαδήποτε στιγμή και το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες εντός ή και εκτός δρόμου με όλους τους τύπους μοτοσυκλετών και σκούτερ BMW. Η BMW Motorrad είναι η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία μοτοσυκλετών που έχει δημιουργήσει μία πλήρη γκάμα εξοπλισμού αναβατών από τη δεκαετία του 1970 – από κράνη μέχρι στολές, μπότες και γάντια. Για όλα αυτά τα προϊόντα, έχει δοθεί υψηλή προτεραιότητα στη μέγιστη άνεση αναβάτη και συνεπιβάτη καθώς και στην ελαχιστοποίηση των πιθανών συνεπειών ατυχημάτων.

 

Η BMW Motorrad ανέκαθεν θεωρούσε την οδήγηση μοτοσικλέτας και την ασφάλεια ως αναπόσπαστα συνδεδεμένες μεταξύ τους, κάτι το οποίο ενσαρκώνει η αρχή "Safety 360°". Το "Safety 360°" αναλύει τη συνολική φιλοσοφία ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας σε τρεις επιμέρους τομείς: τεχνολογία ασφάλειας στο όχημα, ασφάλεια που προέρχεται από τον εξοπλισμό του αναβάτη και ασφάλεια μέσω εκπαίδευσης του αναβάτη. Η Alpinestars προσφέρει καινοτόμες τεχνολογίες μοτοσυκλετών που βελτιώνουν την προστασία των αναβατών, τις επιδόσεις και την άνεση επί 50 και πλέον χρόνια. Το σύστημα αερόσακου Tech- Air™, που αποτελεί τη βάση συνεργασίας της με τη BMW Motorrad σε θέματα ενεργητικής ασφάλειας, είναι το αποτέλεσμα εντατικής έρευνας και εξέλιξης της Alpinestars που ξεκίνησε το 2001.

 

Επί δεκαετίες, και οι δύο εταιρείες κατέχουν ηγετικό ρόλο στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια των αναβατών. Με τη νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ BMW Motorrad και Alpinestars, ενισχύεται η θέση των δύο εταιρειών.

 

Απαγόρευση πατινιών για ανήλικους εξετάζει η κυβέρνηση – Αλλάζει τον νέο ΚΟΚ πριν καν κλείσει χρόνο

Πέρυσι παρουσίασαν μετά βαΐων και κλάδων τον ΚΟΚ, φέτος σχεδιάζουν να τον αλλάξουν γιατί αποδεικνύεται προβληματικός
patini
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/5/2026

Την 13η Ιουνίου 2025 ο νέος πολυδιαφημισμένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με πρωταγωνιστές τα πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, αλλά και ρυθμίζοντας για πρώτη φορά μερικά θέματα που ως τώρα συνιστούσαν γκρίζες ζώνες, όπως η διήθηση των δικύκλων και η χρήση των λεγόμενων ΕΠΗΟ, των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Δεν πρόλαβε όμως να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος του νέου ΚΟΚ και σήμερα βρισκόμαστε προ επείγουσας τροποποίησής του, επειδή τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν δύο σοβαρά ατυχήματα με μικρά παιδιά σε ηλεκτρικά πατίνια, το ένα (στην Ηλεία) δυστυχώς θανατηφόρο.

Κάπως έτσι το τελευταίο διάστημα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλούν ανοικτά για την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης.

Το μέτρο που φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η καθολική απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους, ζήτημα που ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε ως “ιδιαίτερο και δύσκολο” καθώς έριχνε στο τραπέζι και άλλη μια διάσταση του θέματος: “αν σήμερα σε χτυπήσει ένα πατίνι ποιος θα σε αποζημιώσει; Χρειάζεται υποχρεωτική ασφάλιση”.

Το ερώτημα είναι το εξής: όταν η ίδια ακριβώς κυβέρνηση επεξεργαζόταν τον νέο ΚΟΚ πριν έναν χρόνο, δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα με το να κυκλοφορούν στους δρόμους 12χρονοι με ηλεκτρικά πατίνια;

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Όταν ένας γονιός επιτρέπει στο παιδί του να βγαίνει μόνο του στους δρόμους με πατίνι, η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και καθόλου τον ΚΟΚ, ο οποίος αναφέρει καθαρά πως τα ηλεκτρικά πατίνια μπορεί να τα οδηγήσει νόμιμα οποιοσδήποτε έχει κλείσει τα 12 έτη (ΚΟΚ, άρθρο 44, παράγραφος 10).

Διότι κατά τον καινούργιο Κώδικα είναι νόμιμο, άρα θεμιτό να κυκλοφορήσει στους δρόμους ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ένα μηχανοκίνητο δίκυκλο με αναβάτη που δεδομένα δεν έχει την παραμικρή ιδέα από τους κανόνες τους δρόμου, τα σήματα, τις προτεραιότητες κλπ.

Να όμως που αυτά που ήταν ψιλά γράμματα ως τη δημοσίευση του ΚΟΚ, τώρα έγιναν γιγάντιοι δυσάρεστοι τίτλοι.

Κατά τον νέο ΚΟΚ, εφόσον το πατίνι έχει τελική ταχύτητα έως 25 km/h, τότε λογίζεται ως ποδήλατο (άρθρο 4, παρ. 17) και εμπίπτει στις αντίστοιχες ρυθμίσεις, ήτοι ένα παιδί που έχει κλείσει τα 12 χρόνια του μπορεί νόμιμα να το βγάλει στον δρόμο χωρίς επιτήρηση μεγαλύτερου (άρθρο 44, παρ. 11) και με μόνη υποχρέωση να φορά κράνος (άρθρο 44, παρ. 12).

Μάλιστα η μόνη περίπτωση που απαγορεύεται να κινείται στον δρόμο είναι όταν υπάρχει διαθέσιμος ποδηλατόδρομος, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το πατίνι μπορεί νόμιμα να κινηθεί στο οδόστρωμα μαζί με τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα οχήματα, αρκεί στον συγκεκριμένο δρόμο το όριο ταχύτητας να μην υπερβαίνει τα 50 km/h.

Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές πως η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που η ίδια προώθησε πέρυσι και φαίνεται τώρα να προετοιμάζει (ή  μήπως τρομάζει;) το κοινό για απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους. Αυτό που προλογίζουν στελέχη της κυβέρνησης σε τακτικότατη βάση στην τηλεόραση και άλλα ΜΜΕ είναι επί της ουσίας τροποποίηση του νέου ΚΟΚ, αυτού που διαφημίστηκε πως ήρθε, μεταξύ άλλων, για να ρυθμίσει και τη ζούγκλα των ΕΠΗΟ.

Το ερώτημα φυσικά είναι απλούστατο: Κανείς από το επιτελείο που επεξεργάστηκε τον ΚΟΚ δεν είχε σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες του να επιτρέπεις σε μικρά παιδιά να βγαίνουν σε δημόσιους δρόμους με μηχανοκίνητα οχήματα; Δηλαδή το ίδιο κράτος που θεωρεί τον Έλληνα 14χρονο ακατάλληλο να χειριστεί μοτοποδήλατο (ΑΜ) και τον 16χρονο ακατάλληλο να χειριστεί δίκυκλο Α1 - σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους συνομήλικούς του που έχουν αυτό το δικαίωμα στις χώρες τους - θεωρεί τον 12χρονο ικανό και έτοιμο να πάρει τους δρόμους με ΕΠΗΟ που πιάνουν 25 km/h χωρίς να έχει περάσει από την παραμικρή εκπαίδευση...

Προφανέστατα ισχύει ένα από τα δύο: είτε δεν το σκέφτηκαν ή το αγνόησαν. Γι’ αυτό τρέχουν σήμερα να μαζέψουν τα αμάζευτα μετά τα απανωτά τροχαία ατυχήματα, καθώς το κυρίαρχο κριτήριο για μια φορά ακόμη φαίνεται να είναι η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης στα δελτία ειδήσεων.

Ας μην παραβλέπουμε πως ό,τι λέμε για τα πατίνια ισχύει και για τα ποδήλατα αφού οσαύτως λογίζονται τα ΕΠΗΟ με μέγιστη ταχύτητα από 6 ως 25 km/h κατά τον ΚΟΚ. Αν τα ατυχήματα είχαν γίνει με ποδήλατα αντί ηλεκτρικών πατινιών, θα γινόταν αυτή η συζήτηση άραγε;

Επιπλέον, οι δηλώσεις περί ασφάλισης των πατινιών ακούγονται τόσο ουτοπικές, όσο και προβληματικές. Από τη μια μιλάμε για ένα βαρύτατο πλήγμα στη σχετική αγορά (την οποία ωραιότατα τάισε η νομιμοποίηση χρήσης από μικρά παιδιά), αφετέρου έχει ενδιαφέρον να δούμε αν γίνεται νομικώς να υποχρεώνεις σε ασφάλιση οχήματα που δεν ταξινομούνται. Κι αν ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας, μετά τι; Θα ασφαλίσουμε και τα ποδήλατα, τα rollers και τα skateboards; Και πού θα μπει το όριο; Να ασφαλίζουμε και τα κουζινομάχαιρα αν είναι έτσι, όλο και κάποιος κινδυνεύει να κοπεί ετοιμάζοντας τη σαλάτα του.

Όσο για το ζήτημα του παρκαρίσματος των ηλεκτρικών πατινιών, ή μάλλον το πώς βρίσκονται πεταμένα παντού και όπως να ‘ναι, ζήτημα που επίσης φαίνεται να απασχολεί τα μάλα την κυβέρνηση, η λύση είναι απλή και δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική πράξη. Ας κάνει η αστυνομία, ΕΛΑΣ και Δημοτική, τη δουλειά της: μάζεμα και πρόστιμα στις εταιρείες που να νοικιάζουν ή στους χρήστες που τα παρατούν.

Ο τελευταίος χρήστης είναι έτσι κι αλλιώς καταγεγραμμένος κανονικότατα μέσω της εφαρμογής με την οποία το νοίκιασε, δεν είναι κάποιος ανώνυμος τυχαίος, έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνη για το πού και πώς το άφησε. Αν από την άλλη είναι ιδιωτικό το πατίνι, στο σπανιότατο ενδεχόμενο να βρεθεί πεταμένο σε πεζοδρόμιο η κατάσχεσή του είναι ήδη αρκετή ως τιμωρία.

Να γίνει δηλαδή ό,τι ακριβώς ξέρουν μια χαρά να κάνουν οι αρχές κάθε φορά που βγαίνουν παγανιά για μηχανές παρκαρισμένες στα πεζοδρόμια. Στα πατίνια κολλάμε τώρα;