BMW: πατέντες για ασύρματη φόρτιση

Μια επιπλέον επιλογή
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

2/1/2020

Αναμφισβήτητα, η BMW Motorrad ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή απ’ τους υπόλοιπους ευρωπαίους κατασκευαστές στο τομέα της ηλεκτροκίνησης. Από το 2014 έχει στη γκάμα της το ηλεκτρικό σκούτερ C Evolution, το οποίο μέχρι σήμερα έχει προτιμηθεί από 6.985 αναβάτες, ενώ χρόνο με το χρόνο, το κοινό που ενδιαφέρεται για την αγορά μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας ή σκούτερ αυξάνεται. Η βαυαρική εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη να επενδύει τεράστια ποσά στην εξέλιξη ηλεκτρικών δίκυκλων, παρουσιάζοντας μάλιστα το καλοκαίρι που μας πέρασε το project Vision DC, ενώ στις σελίδες του τεύχους 602 του ΜΟΤΟ που κυκλοφορεί, μπορείτε να διαβάσετε σε αποκλειστικότητα την παρουσίαση του E-Power Roadster Concept, της BMW.

Παρά τα τεράστια ποσά που έχει επενδύσει στην εξέλιξη των ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας της, ορισμένα θέματα δεν έχουν λυθεί ακόμη. Τα βασικότερα από αυτά είναι ο χρόνος φόρτισης, η αυτονομία αλλά και το βάρος των ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ στις μοτοσυκλέτες υπάρχουν και χωροταξικά θέματα. Οι πρόσφατες πατέντες που κατέθεσε η BMW, φαίνεται πως εστιάζουν στον τρόπο φόρτισης, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πρόταση που ξεφεύγει από την πεπατημένη των ηλεκτρικών οχημάτων. Ουσιαστικά προσφέρουν μια ταχύτερη επιλογή για την επαναφόρτιση των μπαταριών, γλυτώνοντας έτσι χρόνο απ’ τον αναβάτη με το βάλε-βγάλε του βίσματος απ' την πρίζα. Παράλληλα, δεν αποτελεί κάποια καινοτομία, καθώς η ασύρματη φόρτιση είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό σε άλλες εφαρμογές. Το καλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να δώσουμε, για την ευκολότερη κατανόηση των πατεντών της BMW, είναι να παρομοιάσουμε το μηχανισμό που σχεδίασε με τα pads/φορτιστές που φορτίζουν smartphones και ασύρματα ποντίκια ακουμπώντας τα απλώς επάνω τους.

Όπως μπορείτε να δείτε και από το σχέδιο των πατεντών, το pad της BMW διαθέτει ένα σπείρωμα (Νο 26) που με την παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) δημιουργεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στέλνοντας ηλεκτρικό φορτίο μέσω του σταντ, το οποίο με τη σειρά του είναι εξοπλισμένο με έναν “δέκτη” (Νο 30) και μέσα απ' το καλώδιο (Νο16) φορτίζει την μπαταρία. Βασικό ρόλο στην ταχύτητα επαναφόρτισης έχει να κάνει η άμεση επαφή του οχήματος με το pad αλλά και το υλικό κατασκευής τους.

Στο παρελθόν η BMW είχε εξετάσει την ασύρματη φόρτιση στα αυτοκίνητά της, όμως το πρόβλημα είναι πως το μοναδικό σημείο επαφής με το pad είναι μέσω των ελαστικών, τα οποία δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Η ιδέα όμως της γερμανικής εταιρείας “ανθεί” στον κόσμο των μοτοσυκλετών χάρη στο σταντ. Ωστόσο, όπως έχουμε δει από τα pads/φορτιστές, η ασύρματη φόρτιση δεν είναι ούτε τόσο γρήγορη ούτε τόσο αποδοτική, συγκριτικά με τον κλασσικό τρόπο φόρτισης. Ίσως να ισχύει το ίδιο και με το pad της BMW, εκτός αν η εταιρεία έχει βρει έναν τρόπο να αυξήσει την αποδοτικότητά του. Το πρόβλημα με το χώρο επαναφόρτισης πάντως παραμένει, καθώς ανεξάρτητα αν η μοτοσυκλέτα/σκούτερ διαθέτει λειτουργία ασύρματης φόρτισης ή όχι, θα πρέπει να βρίσκεται σε έναν κλειστό χώρο με παροχή ρεύματος.

Η νέα πατέντα της BMW προσφέρει μια μεγαλύτερη ευκολία στην φόρτιση των ηλεκτρικών δίκυκλων, από την άποψη ότι δεν χρειάζεται να ξετυλίγεις καλώδια και να "πριζώνεις" την μοτοσυκλέτα σου, κάτι που αν περάσει και σε επίπεδο υποδομών στους δημόσιους σταθμούς φόρισης θα είναι σημαντικό. Το αν θα δούμε την συγκεκριμένη τεχνολογία στο ηλεκτρικό σκούτερ της εταιρείας παραμένει άγνωστο, αλλά είναι αρκετά πιθανό καθώς η τεχνολογία υπάρχει ήδη και τα σχέδια της πατέντας δείχνουν αρκετά μελετημένα.

Ετικέτες

Faster Than Life – Nτοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

O Dave Madsen-Mygdal συνεχίζει να αγωνίζεται στα 60 του, μετρώντας 149 εκκινήσεις
motomagFaster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Το ντοκιμαντέρ “Faster Than Life” αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Μάιο του 2024, εξιστορώντας μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ανέκδοτες ιστορίες του TT, αυτή του ιδιώτη αγωνιζόμενου Dave Madsen-Mygdal, ο οποίος στα 60 του χρόνια μετρά... 149 εκκινήσεις (!), ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και στο TT του 2024.

Γεννημένος στο Douglas, την πρωτεύουσα του θρυλικού Νησιού, ο Dave Madsen-Mygdal ξεκίνησε να τρέχει στους δρόμους του Isle of Man το 1979. Από το 1985 συμμετέχει αδιάκοπα στο θεσμό του TT, όχι όμως με κάποια εργοστασιακή ομάδα, αλλά ως ιδιώτης. Το γεγονός αυτό από μόνο του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του κατορθώματός του, καθώς καλείται να καλύψει μόνος του τα έξοδα της συμμετοχής του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το πάθος του όμως για τους αγώνες δρόμου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος, κάτι που φάινεται και από τις 149 εκκινήσεις του στον εμβληματικό Road-Racing αγώνα! Το 2024, στα 60 του πλέον χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο Dave αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά μεταξύ των αγωνιζομένων. Μόλις τρεις ακόμα αναβάτες έχουν ξεπεράσει το τριψήφιο φράγμα, με πιο πρόσφατο τον 8 χρόνια νεότερό του John McGuinness, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 52, έχοντας 104 εκκινήσεις στο IOMTT. Την εξαιρετικά μικρή λίστα ολοκληρώνουν ο δέκα φορές νικητής Ian Lougher, ο οποίος σταμάτησε στις 136 και ο Jim Hodson με 114, που το 2002 τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία Lightweight 400. Στην ίδια κατηγορία ο Mygdal σημείωσε το 2003 το καλύτερό του αποτέλεσμα, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο Dave έχει καταθέσει τον δικό του φόρο αίματος στους αγώνες δρόμου, μέσω του 23χρονου γιού του Mark, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ατύχημα που συνέβη στον αγώνα Southern 100, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να τον τρομάξει ή να του αλλάξει την γνώμη για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, όπως το TT. Όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ του “Faster Than Life”, στα pits έχει μαζί του και τα εγγόνια του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγωνιστική πλευρά, αλλά και την ανθρώπινη που κρύβεται πίσω από το IOMTT. Επιδιώκει να μας δώσει μία κλεφτή ματιά από τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην κλειστή ομάδα των αγωνιζομένων, τα συναισθήματα των οικογενειών, τα καλά και τα άσχημα, αλλά και μία γενικότερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε. Ο θεατής βλέπει εκ των έσω τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας ιδιώτης για να βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Τα πλάνα περιλαμβάνουν και μερικά θεαματικά onboard και εξωτερικά πλάνα του Dave να περνά μέσα από τις πόλεις και τα βουνά, ανάμεσα σε δέντρα και φράχτες με 240 χ.α.ω, στον αγώνα Supertwin.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Felipe Costa και Chip Gulland, ιδρυτές της εταιρείας Pitbox 6. Η αυτοβιογραφική ταινία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη συνδρομητικά, τον Μάιο του 2024. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση της παραγωγής (χρώμα και ήχος), προκειμένου να συμμετάσχει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Όσοι θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Faster Than Life σε Facebook και Instagram.

Ετικέτες