BMW R 1300 GS – Σκαρφάλωσε στις Άνδεις, μόλις 136 μέτρα κάτω από το ρεκόρ του Tenere με τον Tarres [VIDEO]

Στα 6.020 μέτρα υψόμετρο έφτασαν 4 BMW R 1300 GS τα οποία φορούσαν ελαστικά της Metzeler σε λιγότερο από 24 ώρες
motomag BMW R 1300 GS – Σκαρφάλωσε στις Άνδεις 136 μέτρα λιγότερο από το Tenere του Tarres [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/12/2023

Το νέο Adventure μοντέλο της BMW το R 1300 GS για το οποίο θα διαβάσετε στο τεύχος 650 του ΜΟΤΟ, έλαβε μέρος σε μία εκτός δρόμου δοκιμή στην Χιλή η οποία περιελάμβανε “αναρρίχηση” στην βόρεια πλευρά του Nevado Ojos de Salado, του υψηλότερου ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 6.893 μέτρων.

Τα 4 BMW R 1300 GS τα οποία δεν είχαν καμία μετατροπή όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιούσαν τα ελαστικά Metzeler Karoo 4, ενώ αναβάτες ήταν οι Salvatore Pennisi (διευθυντής τμήματος δοκιμών και τεχνικών σχέσεων της Metzeler), Christof Lischka (επικεφαλής δοκιμών της BMW), Michele Pradelli (πρωταθλητής extreme enduro και δοκιμαστής στο περιοδικό InMoto) και ο Karsten Schwers (δημοσιογράφος και δοκιμαστής του γερμανικού περιοδικού Motorrad). Οι τέσσερις τους πριν ξεκινήσουν την αποστολή τους χρειάστηκε να εγκλιματιστούν με τις συνθήκες της περιοχής καθώς στα μεγάλα υψόμετρα το οξυγόνο μειώνεται και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -10 Κελσίου το πρωί ενώ το βράδυ μέχρι και τους -20 Κελσίου. Οι Pennisi, Pradelli, Schwers και Lischa αφού ολοκλήρωσαν την περίοδο εγκλιματισμού στο Circuito de los Seis Miles κατέβηκαν στο επίπεδο της θάλασσας και συγκεκριμένα στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, στην Bahia Inglesa για να ξεκινήσουν την τελική τους προσπάθεια.

BMW R 1300 GS – Σκαρφάλωσε στις Άνδεις 136 μέτρα λιγότερο από το Tenere του Tarres [VIDEO]

Στις 6 Δεκεμβρίου και τοπική ώρα 15:00, τα 4 BMW R 1300 GS ξεκίνησαν να σκαρφαλώνουν στην βόρεια πλευρά του Nevado Ojos de Salado. Ξεπερνώντας τις κροκάλες, τα δύσβατα ανηφορικά σημεία, τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάθε άλλο εμπόδιο οι τέσσερις αναβάτες κατάφεραν μέσα σε 19 ώρες και 22 λεπτά να φτάσουν τα 6.006 μέτρα υψόμετρο, με τα 4 GS να καταφέρνουν να φτάσουν τελικά στα 6.020 μέτρα υψόμετρο στις 7 Δεκεμβρίου. Μπορεί οι τέσσερις τους να μην κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ Guiness του Pol Tarres και του Yamaha Tenere (6.157 μέτρα) ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την προσπάθεια και τις δυνατότητες της νέας γερμανικής μοτοσυκλέτας.

Ο Salvatore Pennisi δήλωσε: “Αυτή η αποστολή μας επέτρεψε να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή σχέση μεταξύ της Metzeler και της BMW. Πάνω από όλα, να δείξει την αξία των δύο εταιρειών, που οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η ανάβαση στα 6.000 μέτρα ήταν εξαιρετικά σκληρή, ειδικά για εμάς τους αναβάτες, που έπρεπε να περάσουμε από απαιτητική φυσική προετοιμασία πριν ανεβούμε στις μοτοσυκλέτες μας.”

BMW R 1300 GS – Σκαρφάλωσε στις Άνδεις 136 μέτρα λιγότερο από το Tenere του Tarres [VIDEO]

O Christof Lischka ανέφερε: "Είμαι ευτυχής που μπορέσαμε να αναλάβουμε αυτή την πρόκληση με τη νέα R 1300 GS και την αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Η νέα GS αποδεικνύει τις εκτός δρόμου δυνατότητες της στη βασική της έκδοση δείχνοντας τι μπορεί να κάνει σε ακραίες καταστάσεις."

 

Ετικέτες

Πρόστιμο 150.000 ευρώ σε βενζινάδικο που είχε ξανά πιαστεί για πειραγμένους μετρητές

Για ακόμη μία φορά σφάλμα σε συστήματα μέτρησης καυσίμων εντόπισε η Διεύθυνση Ανάπτυξης
antlia
Από το

motomag

2/1/2026

Συνολικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Αττικής σε πρατήριο καυσίμων στα Άνω Λιόσια, ύστερα από έλεγχο που αποκάλυψε ότι προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους οδηγούς ανακαλύπτοντας σφάλματα στους μετρητές καυσίμων.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις:

Με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1615698/29-12-2025 απόφαση της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Δυτικής Αττικής επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικά εκατόν πενήντα χιλιάδων  ευρώ (150.000,00€)  στην εταιρεία  «ΒΣ ΟΙΛ Ε.Ε. ή VS OIL Ε.Ε.», στα Άνω Λιόσια, διότι κλιμάκιο ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής-Δ/νση Ανάπτυξης Κ.Τ. Αθηνών σε συνεργασία με κλιμάκια ελέγχων  της  Ασφάλειας Αττικής, της ΑΑΔΕ/ΕΛΥΤ και της Δ.Α.Ο.Ε. διαπίστωσαν καταδολίευση των συστημάτων μέτρησης/μετρητών ποσότητας καυσίμων κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ. 1 του Ν. 4177/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο πρατήριο καυσίμων “τρώει” πρόστιμο για σφάλμα στους μετρητές καυσίμων, καθώς τον Σεπτέμβριο του είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Η Περιφέρεια Αττικής υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας, της νομιμότητας και της προστασίας των πολιτών από αθέμιτες πρακτικές στην αγορά καυσίμων.