BMW R 1300 GS – Σκαρφάλωσε στις Άνδεις, μόλις 136 μέτρα κάτω από το ρεκόρ του Tenere με τον Tarres [VIDEO]

Στα 6.020 μέτρα υψόμετρο έφτασαν 4 BMW R 1300 GS τα οποία φορούσαν ελαστικά της Metzeler σε λιγότερο από 24 ώρες
motomag BMW R 1300 GS – Σκαρφάλωσε στις Άνδεις 136 μέτρα λιγότερο από το Tenere του Tarres [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/12/2023

Το νέο Adventure μοντέλο της BMW το R 1300 GS για το οποίο θα διαβάσετε στο τεύχος 650 του ΜΟΤΟ, έλαβε μέρος σε μία εκτός δρόμου δοκιμή στην Χιλή η οποία περιελάμβανε “αναρρίχηση” στην βόρεια πλευρά του Nevado Ojos de Salado, του υψηλότερου ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 6.893 μέτρων.

Τα 4 BMW R 1300 GS τα οποία δεν είχαν καμία μετατροπή όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιούσαν τα ελαστικά Metzeler Karoo 4, ενώ αναβάτες ήταν οι Salvatore Pennisi (διευθυντής τμήματος δοκιμών και τεχνικών σχέσεων της Metzeler), Christof Lischka (επικεφαλής δοκιμών της BMW), Michele Pradelli (πρωταθλητής extreme enduro και δοκιμαστής στο περιοδικό InMoto) και ο Karsten Schwers (δημοσιογράφος και δοκιμαστής του γερμανικού περιοδικού Motorrad). Οι τέσσερις τους πριν ξεκινήσουν την αποστολή τους χρειάστηκε να εγκλιματιστούν με τις συνθήκες της περιοχής καθώς στα μεγάλα υψόμετρα το οξυγόνο μειώνεται και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -10 Κελσίου το πρωί ενώ το βράδυ μέχρι και τους -20 Κελσίου. Οι Pennisi, Pradelli, Schwers και Lischa αφού ολοκλήρωσαν την περίοδο εγκλιματισμού στο Circuito de los Seis Miles κατέβηκαν στο επίπεδο της θάλασσας και συγκεκριμένα στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, στην Bahia Inglesa για να ξεκινήσουν την τελική τους προσπάθεια.

BMW R 1300 GS – Σκαρφάλωσε στις Άνδεις 136 μέτρα λιγότερο από το Tenere του Tarres [VIDEO]

Στις 6 Δεκεμβρίου και τοπική ώρα 15:00, τα 4 BMW R 1300 GS ξεκίνησαν να σκαρφαλώνουν στην βόρεια πλευρά του Nevado Ojos de Salado. Ξεπερνώντας τις κροκάλες, τα δύσβατα ανηφορικά σημεία, τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάθε άλλο εμπόδιο οι τέσσερις αναβάτες κατάφεραν μέσα σε 19 ώρες και 22 λεπτά να φτάσουν τα 6.006 μέτρα υψόμετρο, με τα 4 GS να καταφέρνουν να φτάσουν τελικά στα 6.020 μέτρα υψόμετρο στις 7 Δεκεμβρίου. Μπορεί οι τέσσερις τους να μην κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ Guiness του Pol Tarres και του Yamaha Tenere (6.157 μέτρα) ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την προσπάθεια και τις δυνατότητες της νέας γερμανικής μοτοσυκλέτας.

Ο Salvatore Pennisi δήλωσε: “Αυτή η αποστολή μας επέτρεψε να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή σχέση μεταξύ της Metzeler και της BMW. Πάνω από όλα, να δείξει την αξία των δύο εταιρειών, που οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η ανάβαση στα 6.000 μέτρα ήταν εξαιρετικά σκληρή, ειδικά για εμάς τους αναβάτες, που έπρεπε να περάσουμε από απαιτητική φυσική προετοιμασία πριν ανεβούμε στις μοτοσυκλέτες μας.”

BMW R 1300 GS – Σκαρφάλωσε στις Άνδεις 136 μέτρα λιγότερο από το Tenere του Tarres [VIDEO]

O Christof Lischka ανέφερε: "Είμαι ευτυχής που μπορέσαμε να αναλάβουμε αυτή την πρόκληση με τη νέα R 1300 GS και την αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Η νέα GS αποδεικνύει τις εκτός δρόμου δυνατότητες της στη βασική της έκδοση δείχνοντας τι μπορεί να κάνει σε ακραίες καταστάσεις."

 

Ετικέτες

Ισπανία: Τέλος το δίχαλο και η παντόφλα - Υποχρεωτικά τα γάντια και τα κλειστά υποδήματα

Βάσει του νέου ΚΟΚ, από 1η Οκτωβρίου - Ποιο είναι το πρόστιμο και ποιους αφορά
Ισπανία υποχρεωτικά τα γάντια και τα παπούτσια
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/9/2026

Μια νέα πραγματικότητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι μοτοσυκλετιστές που κινούνται στους δρόμους της Ισπανίας με τον νέο ΚΟΚ της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου να μπαίνει σύντομα σε ισχύ και να προβλέπει πρόστιμο για όσους δεν φορούν κλειστά υποδήματα και προστατευτικά γάντια.

Το να οδηγεί κανείς δίκυκλο με δίχαλο, παντόφλα ή οτιδήποτε άλλο δεν μοιάζει με κλειστό παπούτσι είναι "έγκλημα" και δεν χωρά καμία δικαιολογία. Το ίδιο ισχύει για τη χρήση προστατευτικών γαντιών. Οι αναβάτες που δεν τα χρησιμοποιούν κινούνται αντίθετα από οποιαδήποτε λογική και ρισκάρουν και στις δύο περιπτώσεις, ακόμη και με μία ανώδυνη πτώση, να ταλαιπωρηθούν από τους τραυματισμούς τους για μήνες ολόκληρους και να κάνουν γνωριμίες με πλαστικούς... χειρουργούς. Τραυματισμοί που δεν θα γίνονταν πραγματικότητα αν φορούσαν γάντια και στη χειρότερη των περιπτώσεων έστω ένα κλειστό αθλητικό παπούτσι.

Στην Ισπανία αυτή η επιλογή για τους αναβάτες που κυκλοφορούν στη χώρα μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς, όπως σας ενημερώσαμε την περασμένη άνοιξη, από την 1η Οκτωβρίου μπαίνει σε ισχύ ο αναθεωρημένος ισπανικός ΚΟΚ, ο οποίος κάνει υποχρεωτική τη χρήση των προστατευτικών γαντιών και των κλειστών υποδημάτων από τους μοτοσυκλετιστές και τους αναβάτες λοιπών δίκυκλων.

Τώρα έγινε γνωστό και το ύψος του προστίμου για μη χρήση γαντιών και κλειστών υποδημάτων στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, το οποίο και φτάνει τα 200 ευρώ, ενώ σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα υπάρχει διευκρίνιση και για τους συνεπιβάτες, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφωθούν επίσης με τον ΚΟΚ γιατί και αυτοί αντιμετωπίζουν το ίδιο χρηματικό πρόστιμο σε αντίθετη περίπτωση. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής είναι αν ένας αναβάτης που δεν φορά ούτε γάντια ούτε παπούτσια θα τρώει διπλό πρόστιμο ή αν η εν λόγω παραβάσεις θα θεωρούνται μία αν γίνονται ταυτόχρονα. 

Διευκρίνιση υπάρχει επίσης και για το πού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά τα γάντια. Η χρήση τους δεν θα είναι υποχρεωτική σε αστικό περιβάλλον και ο μόνος λόγος που εικάζουμε ότι επιτρέπεται αυτό είναι τα χαμηλά όρια ταχύτητας σε αστικό περιβάλλον, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπερβαίνουν τα 30 χλμ./ώρα -υπάρχει και το όριο των 50 χλμ./ώρα. 

Αναβάτης και τυχόν συνεπιβάτης είναι υποχρεωμένοι να φορούν γάντια όταν κινούνται εκτός πόλης είτε στον αυτοκινητόδρομο είτε σε δευτερεύοντα δρόμο. Από την άλλη η χρήση κλειστών υποδημάτων είναι υποχρεωτική και για τους δύο άσχετα από το περιβάλλον στο οποίο κινούνται.

Ο νέος ΚΟΚ φέρνει μαζί του και τη χρήση της ΛΕΑ από μοτοσυκλετιστές, υπό συγκεκριμένες συνθήκες βέβαια, όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.