Βρετανία - Στόχος το 2040 να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα

Η αρχή αναμένεται να γίνει από το 2030 με τα μικρού κυβισμού δίκυκλα
motomagΗ.Β. – Στόχος το 2040 να απαγορεύσει τις πωλήσεις μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

14/5/2024

Σύμφωνα με πηγές της Downing Street, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει την πώληση βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών κατηγορίας “L3” και πάνω από το 2040 και έπειτα, ενώ για τα μικρότερου κυβισμού δίκυκλα κατηγορίας “L1” το τέλος αναμένεται νωρίτερα, με πλάνο το 2030.

Αν και η Μεγάλη Βρετανία δεν αποτελεί πλέον μέλος της Ε.Ε., όπως βλέπουμε θέλει να ακολουθήσει την ίδια αυστηρή πολιτική, όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων και την εγκατάλειψη του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Βέβαια, οι Βρετανοί, κοιτάζουν λίγο πιο μακριά από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θέλουν από το 2035 και μετά να μην υπάρχουν νέα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης -αν και μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι αρκετά θολά για τις μοτοσυκλέτες…

Όσον αφορά τώρα τη Βρετανία, η κυβέρνηση έχει θέσει ως πιο βραχυπρόθεσμο στόχο την απαγόρευση μοτοσυκλετών κατηγορίας L1, ήδη από το 2030. Εκεί ανήκουν όλα τα δίκυκλα, τα οποία έχουν λιγότερα από 50 κυβικά χωρητικότητα και δεν ξεπερνούν τα 50 χ.α.ω. τελικής ταχύτητας. Για την συγκεκριμένη κατηγορία, ο στόχος φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστικός αν σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν το 50% των μικρού κυβισμού δικύκλων ήταν ηλεκτρικά το 2023.

Η.Β. – Στόχος το 2040 να απαγορεύσει τις πωλήσεις μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα

Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά, όσον αφορά τις μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες, όσες δηλαδή ανήκουν στην L3 κατηγορία. Πέρσι, μόλις το 3,5% του συνόλου που πουλήθηκε ήταν ηλεκτρικές. Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να αλλάξει αυτή τη συνθήκη, επεκτείνοντας την επιδότηση των 500 λιρών για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες που κοστίζουν μέχρι 10.000 λίρες Αγγλίας, μέχρι και τον Απρίλιο του 2025. Δεν είναι όμως μόνο το υψηλό κόστος των ηλεκτρικών που εμποδίζει πολλούς να κάνουν το βήμα. Αυτή τη στιγμή, το πενιχρό δίκτυο φόρτισης και η περιορισμένη αυτονομία των ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών είναι δύο σκόπελοι, που χρειάζονται χρόνο και χρήμα για να επιλυθούν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση από την Downing Street, όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία που το μέτρο της απαγόρευσης θα τεθεί σε εφαρμογή. Άσχετα με το πότε θα ανακοινωθεί, όμως, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένει αντιδράσει. Όπως είδαμε, ήδη η MAG αποχώρησε από την FEMA παρουσιάζοντας ως βασική αιτία την πολιτική της δεύτερης, όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό των μοτοσυκλετών.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες αντιμετωπίζουν αρκετά ζητήματα και δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες όλων των αναβατών. Η αυτονομία είναι αρκετά περιορισμένη, καθώς για να αυξηθεί θα πρέπει να συμπαρασύρει μαζί και το βάρος, τουλάχιστον με την τεχνολογία που έχουμε αυτή την στιγμή διαθέσιμη.

Μία ακόμα ανησυχία, όπως εκφράστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης της Βιομηχανίας Μοτοσυκλετών (MCIA), Tony Campbell, είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση που η Βρετανία δεν συμβαδίζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένοι κατασκευαστές ίσως να φύγουν από την αγορά. Ο φόβος αυτός δεν είναι αβάσιμος, καθώς η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό των μοτοσυκλετών, ενώ έχει ήδη αλλάξει δύο φορές το χρονικό πλάνο για την γενικότερη απαγόρευση (από το 2025 έχουμε φτάσει στο 2035). Ο Campbell τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διευρύνει τους ορίζοντές της, όσον αφορά τα ανθρακικά ουδέτερα καύσιμα και να αφήσει την επιστήμη και την τεχνολογία να βρει την καλύτερη λύση. Όπως έχουμε πει και εμείς πολλές φορές στο MOTO, η ηλεκτροκίνηση είναι ένα βήμα προς το μέλλον, όμως δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να βρει καθολική εφαρμογή, αντικαθιστώντας στο σύνολό τους τα ορυκτά καύσιμα.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Υψηλή τεχνολογία κρατώντας την παραγωγή στην Ελλάδα
DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/5/2024

Με μία διαφορετική βραδινή εκδήλωση σε αέρα Μιλάνου με επίσημο ενδυματολογικό κώδικα, και ακριβώς όπως θα διοργάνωνε μία αντίστοιχη ιταλική εταιρεία, η ελληνική DNA High Performance Filters γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της, σε ένα Gala που αναδείκνυε τα φίλτρα μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, στον μέγιστο βαθμό.

Υπό την έννοια ενός εξαρτήματος που σε συντροφεύει σε όλη την διάρκεια ζωής της μοτοσυκλέτας καθώς δεν το αλλάζεις παρά μόνο το καθαρίζεις και το φροντίζεις, τα φίλτρα της DNA κερδίζουν επάξια τα φώτα της δημοσιότητας πριν κρυφτούν μέσα στο φιλτροκούτι, ή το αντικαταστήσουν σε κάποιο επόμενο στάδιο αναβάθμισης.

Κι από την στιγμή που βοηθούν τον κινητήρα να κερδίσει ίππους, βελτιώνοντας παράλληλα την καύση και την κατανάλωση, αποτελούν και το πρώτο στάδιο σε κάθε βελτίωση. Για αυτό και ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την DNA είναι η αμεσότητα με την οποία παρουσιάζει τις προτάσεις της για τα νέα μοντέλα, ταυτόχρονα με την πρώτη τους εμφάνιση στα καταστήματα, πολλές φορές και νωρίτερα. Διότι πολλοί ιδιοκτήτες αγοράζουν φίλτρο της DNA με την παραγγελία της νέας μοτοσυκλέτας τους και πριν αυτή τους παραδοθεί!

Για να φτάσουν όμως να αποτελούν την πρώτη επιλογή, η οικογένεια Νικολαΐδη έδωσε έναν αγώνα να εδραιωθεί και να αποδείξει την αξία της, σε κάθε διαφορετική αγορά ανά την υφήλιο καθότι αποτελεί μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία με την Ελλάδα να αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της - Παρόλο που έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Έπειτα από τον παραπάνω αγώνα, η DNA έδωσε -και δίνει συνεχώς- έναν ακόμη ξεχωριστό: Να κρατήσει την γραμμή παραγωγής εντός συνόρων, μία δύσκολη διαδικασία στην οποία εμμένει.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Όλη αυτή η ανοδική πορεία που αντανακλάται στην σημερινή εμπορική επιτυχία της DNA, αναπτύχθηκε σε μία συγκινητική συζήτηση που διεύθυνε ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, θέτοντας ερωτήσεις στα μέλη της οικογένειας. Παρουσιάστηκαν οι τρόποι, η αγωνία, οι θυσίες, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες πίσω από κάθε περίοδο της λειτουργίας της DNA, με την οικογένεια να τις μοιράζεται με τους καλεσμένους της, χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια να κρύψει την συγκίνησή της.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Πολλές από αυτές τις ιστορίες και τις θυσίες, μπορούσε κανείς να τις καταχωρήσει σε κεφάλαια ανά όνομα φίλτρου, ένα στοιχείο που φανερώνει τον λόγο που όσα κατασκευάζει η DNA ξέφυγαν από το στάδιο του φίλτρου και έγιναν προϊόντα τεχνολογίας. Η αγωνιστική τους χρήση σε παγκόσμια πρωταθλήματα από εργοστασιακές ομάδες, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την παραπάνω θέση.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Στη συνέχεια της βραδινής εκδήλωσης η DNA Filters χαιρέτισε ένα προς ένα τους καλεσμένους της και ευχήθηκε για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα με περισσότερες εταιρείες που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Με την δεύτερη γενιά στο τιμόνι της εταιρείας και μία υγιέστατη σταδιακή παράδοση της σκυτάλης που αποτελεί “case study” για τα ελληνικά δεδομένα και την προσκόλληση στο micromanagement που κατά κόρον παρουσιάζουν οι ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων, η DNA τρέχει ήδη τις εξελίξεις ώστε στο επόμενο επετειακό Gala που θα διοργανώσει να έχει εδραιωθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εταιρείας:

 

Η DNA High Performance Filters γιόρτασε  με ένα εντυπωσιακό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας και υπεροχής.

     Την Τετάρτη στις 15 Μαΐου η εταιρεία DNA High Performance Filters επισφράγισε με ένα μοναδικό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η δεξίωση πραγματοποιηθηκε στον κατάμεστο χώρο του Universe Live Stage, στην Αθήνα και είχε τρομερή επιτυχία, ενώνοντας πολλούς επιχειρηματίες από τον χώρο της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου, ορισμένους εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό, εξαίρετους δημοσιογράφους του χώρου καθώς και σύσσωμους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

     Η βραδιά με παρουσιαστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ήταν γεμάτη με όμορφες εκπλήξεις, περιλάμβανε ομιλία από τους ιδρυτές της εταιρείας αναδεικνύοντας την πορεία της DNA από μια μικρή νεοφυή επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υψηλής απόδοσης φίλτρων. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζωντανή μουσική, γκουρμέ δείπνο και μια ειδική παρουσίαση που ανέδειξε τα ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας.

     Ο CEO της εταιρείας Ντίνος Νικολαΐδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, δηλώνοντας: "Αυτό το ορόσημο αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας μας καθώς και της αδιάκοπης υποστήριξης των πελατών μας.”

Ενώ ο Managing Director, Μάριος Νικολαΐδης συμπλήρωσε “ Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά της αριστείας μας." ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι: “ η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει νέα τεχνολογικά  έργα που θα ανεβάσουν την χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, στην κατάταξη των εξιδεικευμένων επιχειρήσεων του χώρου”.

     Η εκδήλωση υπογράμμισε τη δέσμευση της DNA High Performance Filters στην καινοτομία και την αριστεία, θέτοντας τις βάσεις για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

     Η βραδιά έκλεισε με πολλά χαμόγελα και την υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού σε άλλα 20 χρόνια!

Ετικέτες