CFMOTO – Πατέντα για τις πρώτες ενεργητικές αναρτήσεις παραγωγής που θα διαβάζουν τον δρόμο εμπρός

Η CFMOTO θέλει να πάει την τεχνολογία των ημί-ενεργητικών αναρτήσεων ένα βήμα πιο πέρα
motomag Η CFMOTO θέλει να πάει την τεχνολογία των ημί-ενεργητικών αναρτήσεων ένα βήμα πιο πέρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/1/2024

Η CFMOTO εδώ και αρκετό διάστημα επενδύει στην εξέλιξη συνολικά, κατέχοντας ένα από τα μεγαλύτερα R&D από πλευράς στελεχών (1.100 εργαζόμενοι) με τον τομέα των αναρτήσεων να είναι ένας από εκείνους στους οποίους δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Για αυτό και πριν λίγο καιρό είχαμε δει την πατέντα για ανάρτηση τύπου Hossack, ενώ τώρα σε ένα νέο έγγραφο ευρεσιτεχνίας η κινεζική εταιρεία κάνει γνωστό πως δουλεύει πάνω σε μία ημί-ενεργητική ανάρτηση η οποία χρησιμοποιεί κάμερα “διαβάζοντας” συνεχώς τον δρόμο ρυθμίζοντας σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις. Είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα προς τις ενεργητικές αναρτήσεις που γίνεται στην μοτοσυκλέτα.

Οι ημί-ενεργητικές αναρτήσεις δεν είναι κάτι καινούργιο, το ακριβώς αντίθετο αποτελούν πανάκεια στις μεγάλες Adventure και tourin μοτοσυκλέτες, μετά τα πρώτα βήματα το 2010 με το Skyhook της Ducati. Στην πορεία τις εξέλιξής τους έχουμε δει ημί-ενεργητικές αναρτήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο ρυθμίζει την προφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Με το πάτημα ενός κουμπιού ο αναβάτης διαλέγει το ποσοστό παρεμβατικότητας που θέλει και το εν λόγω σύστημα έσφιγγε η χαλάρωνε τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων. Στη συνέχεια είδαμε τις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις οι οποίες “παίρνουν οδηγίες” από μονάδες IMU με αισθητήρες επιτάχυνσης, οι οποίοι καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κίνησης της μοτοσυκλέτας σε έξι άξονες. Μέσα από αυτό το σύστημα οι ημί-ενεργητικές αναρτήσεις τροποποιούν τις ρυθμίσεις σε πραγματικό χρόνο και με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν, προς όφελος της άνεσης του αναβάτη ή της συμπεριφοράς της μοτοσυκλέτας στην σπορ οδήγηση καθώς και την γρήγορη προσαρμογή σε κάθε αλλαγή του ρυθμού οδήγησης.

Η CFMOTO θέλει να πάει την τεχνολογία των ημί-ενεργητικών αναρτήσεων ένα βήμα πιο πέρα

Η πατέντα της CFMOTO δεν είναι κάτι καινούργιο σαν ιδέα καθώς αυτή υπάρχει ήδη σε αρκετά αυτοκίνητα παραγωγής (Audi, Mercedes, Nissan κλπ.), ωστόσο στον χώρο της μοτοσυκλέτας είναι κάτι πρωτοπόρο. Σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο κατατέθηκε το 2022 αλλά δημοσιοποιήθηκε τώρα, η κινεζική εταιρεία θέλει να χρησιμοποιεί την κάμερα η οποία θα βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα της μοτοσυκλέτας για να σαρώνει τον δρόμο παρέχοντας πληροφορίες στις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις.

Οι πληροφορίες οι οποίες θα δίνονται σε πραγματικό χρόνο, θα δίνουν τη δυνατότητα στις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις να ρυθμίζουν το πόσο “σφιχτές” ή “χαλαρές” είναι προς όφελος της άνεσης του αναβάτη σε κάθε οδηγική συνθήκη. Ταυτόχρονα στην οθόνη της μοτοσυκλέτας θα παρέχονται πληροφορίες δίνοντας στον αναβάτη τη δυνατότητα παραμετροποίησης των αναρτήσεων μέσω δύο κουμπιών. Οι ημ-ενεργητικές ονομάστηκαν έτσι για να ξεχωρίσουν από τις "ενεργητικές" καθώς οι πρώτες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό παθητικές, αντιδρούν δηλαδή στον δρόμο που βρίσκεται κάτω από τους τροχούς. Όπως και οι συμβατικές αναρτήσεις με την διαφορά πως έχουν πιο ενεργό ρόλο στην γεωμετρία της μοτοσυκλέτας. Τώρα για πρώτη φορά θα έχουμε προετοιμασία των αναρτήσεων πριν την λακκούβα, την στροφή, το σαμαράκι ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον δρόμο φτάνοντας έτσι σε πλήρως ενεργητικές αναρτήσεις.

Η νέα πατέντα απεικονίζεται στο Grand Tourer μοντέλο της CFMOTO 1250 TR-G, το οποίο προς το παρόν πωλείται μόνο στην Κίνα. Το 1250 TR-G χρησιμοποιεί τον κινητήρα LC8 της ΚΤΜ με χωρητικότητα 1.279 κ. εκ. και απόδοση 140 ίππων με την μοτοσυκλέτα να διαθέτει ήδη σύστημα ραντάρ. Η παρούσα έκδοση εφοδιάζεται με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Marzocchi και όχι ημί-ενεργητικές αναρτήσεις ωστόσο με την νέα πατέντα της CFMOTO μπορεί στο εγγύς μέλλον να δούμε αυτό να αλλάζει. Αν και η πατέντα των ημί-ερνεργητικών αναρτήσεων οι οποίες θα βασίζονται σε κάμερα βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης αυτή η τεχνολογία θα μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της γκάμας της CFMOTO.

Η CFMOTO θέλει να πάει την τεχνολογία των ημί-ενεργητικών αναρτήσεων ένα βήμα πιο πέραΗ CFMOTO θέλει να πάει την τεχνολογία των ημί-ενεργητικών αναρτήσεων ένα βήμα πιο πέρα

 

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες