Hero Xpulse 421 - Μετά τα σκίτσα και τα πρώτα τρισδιάστατα σχέδια

Και στην Ευρώπη η μικρομεσαίου κυβισμού adventure της Hero
Hero Xpulse 421 τρισδιάστατες πατέντες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

28/1/2025

Η σχεδιαστική μελέτη που ακούει στο όνομα Hero Xpulse 421 προχωρά με τρισδιάστατα σχέδια της μικρομεσαίου κυβισμού adventure μοτοσυκλέτας των Ινδών να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Δεν είναι μυστικό ότι η Hero έχει επεκτατικές βλέψεις με την Ευρώπη να είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των Ινδών που βρίσκονται στη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις, πίσω μόνο από τη Honda.

Ένα από τα μοντέλα που θα οδηγήσει την επέλαση της Hero στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να είναι το Xpulse 421, η adventure μοτοσυκλέτα που είδαμε στην περασμένη EICMA ως σχεδιαστική μελέτη, με την ινδική εταιρεία που είχε το δικό της περίπτερο στο Μιλάνο -αν και δεν δραστηριοποιείται ακόμη στις πωλήσεις στη Γηραιά Ήπειρο- να παρουσιάζει σκίτσα του μοντέλου της.

Από τον περασμένο Νοέμβριο γνωρίζουμε ότι η μοτοσυκλέτα θα έχει κάνει το επίσημο ντεμπούτο της μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι αφού οι Ινδοί έχουν σκοπό να διαθέσουν το Xpulse 421 τον ερχόμενο Αύγουστο, αρχικά στην εγχώρια αγορά τους και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.

Το μοτέρ του μικρομεσαίου Xpulse αναμένεται να έχει χωρητικότητα στα 421 κ.εκ., ενώ τεχνολογικά είναι θα είναι παρόμοιο με του μικρότερου Xpulse 210, το οποίο είναι υγρόψυκτο και φέρει 4βάλβιδη κεφαλή με δύο εκκεντροφόρους. 

Hero Xpulse 421 τρισδιάστατες πατέντες

Το συγκεκριμένο μοτέρ αποδίδει σχεδόν 25 ονομαστικούς ίππους, οπότε ο μεγαλύτερος μονοκύλινδρος αναμένεται, τουλάχιστον στα χαρτιά, να βρίσκεται κοντά ή να ξεπερνά ελαφρώς του 40 ίππους, με το Xpulse να έχει στο στόχαστρό του όλα τα παρόμοιου κυβισμού adventure και ακόμη περισσότερο το ρετρό αιsθητικής Royal Enfield Himalayan 450 που αναμένεται να είναι ο μεγάλος του ανταγωνιστής και στην εγχώρια αγορά της Ινδίας.

Τα τρισδιάστατα σχέδια της μοτοσυκλέτας έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με τη Hero να τα καταθέτει προς κατοχύρωση ως πατέντες και το Xpulse 421 να είναι σε γενικές γραμμές πιστό στο σκίτσο που είδαμε στην EICMA. το ανεστραμμένο πιρούνι και το αμορτισέρ -με μοχλικό- φαίνεται να έχουν μεσαίες προς μεγάλες διαδρομές, η απόσταση του κινητήρα από το έδαφος παρουσιάζεται λογική για κίνηση στο χώμα, ενώ ο off-road προσανατολισμός φαίνεται και από την επιλογή ενός δισκόφρενού για τον εμπρός τροχό που συνεργάζεται με ακτινική τοποθέτησης δαγκάνα.

Hero Xpulse 421 τρισδιάστατες πατέντες

Το πλαίσιο είναι σωληνωτό ατσάλινο και αγκαλιάζει χαμηλά τον κινητήρα, ενώ το ψαλίδι έχει σεβαστό μήκος προσδίδοντας σταθερότητα και προοδευτικότητα σε άσφαλτο και χώμα. Παράλληλα ο εμπρός τροχός μοιάζει να είναι 21 ιντσών και η στενή ζελατίνα αρκετά ψηλή για να προσφέρει ικανοποιητική προστασία στον αυτοκινητόδρομο, κρύβοντας πίσω της μια μεγάλη οθόνη πληροφοριών.

Αν η μοτοσυκλέτα είναι να λανσαριστεί εμπορικά τον ερχόμενο Αύγουστο στην Ινδία, όπως έχει προγραμματιστεί, η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει λογικά κάποια στιγμή το καλοκαίρι.

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες