EICMA 2024: Η Hero δεν μένει έξω από το παιχνίδι - Έτσι θα κάνει τη διαφορά από τους Κινέζους στην Ευρώπη

Έδειξε τα σκίτσα του μικρομεσαίου Xpulse 421 - Με τέσσερα νέα μοντέλα στο Μιλάνο
Hero at EICMA 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/11/2024

Με το βλέμμα στην Ευρώπη η Hero παρουσίασε στο Μιλάνο τρεις νέες μοτοσυκλέτες, ένα ηλεκτρικό scooter, καθώς και το adventure Xpulse 421, το τελευταίο υπό τη μορφή σχεδιαστικής μελέτης.  

Αν και είναι απούσα από τις αγορές της Ευρώπης αναφορικά με τις πωλήσεις η Hero έχει πάντα παρουσία στην EICMA τα τελευταία χρόνια δείχνοντας και στο ευρωπαϊκό κοινό τις μοτοσυκλέτες και τα scooter που μπορεί και κατασκευάζει.

Η εταιρεία βέβαια οραματίζεται και ένα ευρωπαϊκό μέλλον εδώ και πολλά χρόνια για αυτό άλλωστε έχει στη Γερμανία το δικό της τεχνολογικό κέντρο από το 2019 όπου ερευνά και εξελίσσει νέες τεχνολογίες και σχεδιαστικές φόρμες, ενώ ασχολείται τόσο με τα συμβατικά όσο και με τα αμιγώς ηλεκτρικά δίτροχα. 

Δεν γίνεται άλλωστε να μην έχει παρουσία στην Ευρώπη ένας από τους 2-3 μεγαλύτερους κατασκευαστές μοτοσυκλετών και scooters στον κόσμο και η Hero στη φετινή EICMA έκανε γνωστές τις προθέσεις τις για την εξάπλωσή της, οι οποίες θα μας γίνουν πιο ξεκάθαρες τους επόμενους μήνες και θα σας ενημερώσουμε και εσάς σχετικά.

Στο Μιλάνο η ινδική εταιρεία παρουσίασε τέσσερα μοντέλα, εκ των οποίων τρεις μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες και ένα ηλεκτρικό scooter ενώ έδειξε και σκίτσα το μονοκύλινδρου Adventure Xpulse 421, που θα αντιμετωπίσει και στην Ινδία το Royal Enfield Himalayan 450.

Hero στην EICMA 2024


 
Το Xpulse 421 φαίνεται να έχει εμπνευστεί σχεδιαστικά από τις μοτοσυκλέτες που τρέχουν στο Rally Dakar και κινείται στο πλαίσιο της κατηγορίας με το σκληροτράχηλο look να συμπληρώνεται από ακτινωτούς τροχούς με τον εμπρός στις 21 ίντσες, μεγάλη προστατευτική ποδιά, προστατευτικές χούφτες και σχετικά ψηλή ζελατίνα και όπως φαίνεται τουλάχιστον μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων.

Το τιμόνι παρουσιάζεται φαρδύ οι δισκόπλακες είναι κυματιστές και ο προβολέας LED, ενώ το πιρούνι είναι ανεστραμμένο και το αμορτισέρ έχει τοποθετηθεί κεντρικά. Φαίνεται επίσης και οθόνη πίσω από το τιμόνι, ενώ το όνομα του Xpulse υπονοεί ότι ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας του θα έχει μια χωρητικότητα ελαφρώς μεγαλύτερη από τα 400 κ.εκ. Η Hero ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό να το διαθέσει τον Αύγουστο του 2025 αρχικά στην Ινδία και έπειτα παγκοσμίως.

Hero στην EICMA 2024
Xpulse 210

Δυνατά χαρτιά αποτελούν πλέον για την εταιρεία και οι τέσσερεις νέες μικρές μοτοσυκλέτες που θα απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό η κάθε μία. Αρχικά έχουμε το μικρό Adventure Xpulse 210 με μαζεμένες διαστάσεις, συμβατικό μπροστινό πιρούνι, monoshock πίσω ανάρτηση με μοχλικό, ενιαία μεγάλη σέλα, ενσωματωμένη σχάρα, ακτινωτούς τροχούς, ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, προστατευτικές χούφτες, μισό φτερό στο κάτω μέρος του μπροστινού τροχού και ένα γαμψό τύπου Enduro κάτω από τον minimal στρόγγυλο προβολέα. 

Ο κινητήρας που είναι υπεύθυνος για την κίνηση του Xpulse 210, είναι ένας μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος με δύο εκκεντροφόρος επικεφαλής στα 210 κ.εκ που αποδίδει 24,5 ίππους και με 2,08 kgm ροπής. Οι αναρτήσεις έχουν διαδρομή μπροστά 210 χλστ. και 205 χλστ. πίσω, ενώ η απόσταση από το έδαφος μέχρι την καρίνα είναι στα 220 χλστ. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS για τις εκτός δρόμου αναζητήσεις του αναβάτη. Τέλος, η έγχρωμη TFT οθόνη των 4,2 ιντσών θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Hero στην EICMA 2024


 
Ακολουθεί το ισχυρής προσωπικότητας Naked Xtreme 250R, μιας και η όψη από πλάγια, αλλά και το φανάρι εμπρός θυμίζει κάτι από τα προηγούμενης γενιάς Ducati Streetfighter 848 και 1098. Ο εμπρός LED προβολέας του με DRL λειτουργία φώτων ημέρας είναι εμπνευσμένος από το XTUNT 2.5R Concept, το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό, η πινακίδα στηρίζεται στο πίσω φτερό που εκτείνεται από το ψαλίδι, η σέλα είναι δύο επιπέδων, η εξάτμιση φέρει ένα μικρό προστατευτικό στο εμπρός της μέρος, για αποφυγή τραυματισμού του σωλήνα και ένα μικρό οβάλ τελικό ξεπροβάλει δίπλα στο ατσάλινο ψαλίδι. 

Η κινητήριος δύναμη παρέχεται από έναν μονοκύλινδρο, τετράχρονο, υγρόψυκτο, 4βάλβιδο κινητήρα, επίσης με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και ισχύ στους 30 ίππους ενώ 2,54 kgm είναι η μέγιστη τιμή της ροπής με το κιβώτιο ταχυτήτων των έξι σχέσεων. 

Στον τομέα των αναρτήσεων του Naked Xtreme 250R με τις ζάντες των 17 ιντσών και την κατανομή βάρους 50-50 βλέπουμε ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και ένα monoshock αμορτισέρ ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου. Το κόκκινο ρεζερβουάρ είναι σαν μια μεγάλη καλλίγραμμη μπάλα έχοντας δυο μαύρα επιπρόσθετα πλαστικά στα πλαϊνά του δηλώνοντας την ταυτότητα του μοντέλου. 

Η έγχρωμη TFT οθόνη, εκτός από τις συνηθισμένες ενδείξεις, παρουσιάζει και τις ρυθμίσεις του συστήματος ABS, ενώ προσφέρει συνδεσιμότητα με smartphone, πλοήγηση, lap timer και drag timer. 

Hero στην EICMA 2024

Ακολουθεί η πιο Supersport εκδοχή, το Karizma XMR 250, που φοράει ουσιαστικά τον ίδιο κινητήρα των 30 ίππων και 2,54 kgm ροπής με το Xtreme 250 R και φουλ φαίρνιγκ. Έχει επίσης ψηλά ρυθμιζόμενα clip-on, φιμέ ζελατίνα και προστατευτικά μανετών. Αλλαγή βλέπουμε ότι υπάρχει στην βάση πινακίδας που εδώ είναι η κλασσική που εκτείνεται κάτω από το πίσω φανάρι, ενώ τα περιφερειακά (αναρτήσεις, φρένα, τροχοί) είναι ίδια.

Το τέταρτο μοντέλο της Hero στην EICMA είναι το ηλεκτρικό scooter Vida Z, που θα κυκλοφορήσει εκτός από Ινδία και σε πολλές ακόμη χώρες συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Vida Z διαθέτει αποσπώμενες μπαταρίες, που ξεκινούν από τα 2,2 kWh και φτάνουν έως και τα 4,4 kWh και η φόρτιση τους γίνεται είτε πάνω στο scooter είτε έκτος αυτού.

Hero στην EICMA 2024

Η συνδεσιμότητα δεν απουσιάζει από το scooter και γίνεται εφικτή μέσω έγχρωμης TFT οθόνης αφής (!) και της εφαρμογής MY VIDA της ινδικής εταιρείας. Επίσης, συνδέεται με cloud και επιτρέπει την παρακολούθησή της "υγείας" του scooter και την ανίχνευση κλοπής και το geofencing. Τέλος η αναβάθμιση του λογισμικού του Vida Z γίνεται Over the Air (OTA) χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί ο αναβάτης την αντιπροσωπεία.

Τα LED φωτιστικά σώματα φέρουν λειτουργία φώτων ημέρας, οι πλαϊνές χειρολαβές ενσωματώνουν στη σχεδίασή τους το μαξιλάρι στήριξης του συνεπιβάτη, το συμβατικό μπροστινό πιρούνι, η ενιαία φαρδιά σέλα, ο γάντζος στο εσωτερικό της ποδιάς, οι πεντάδιπλες ζάντες από χυτό αλουμίνιο και το σχεδόν επίπεδο πάτωμα με τις πορτοκαλί χρωματικές πινελιές που θα διευκολύνει την φόρτωση μεγάλων αντικειμένων είναι τα υπόλοιπα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Vida Z.

Ετικέτες

Voge CU530: Ανανέωση με αυξημένο κυβισμό – Προπομπός για όλη τη σειρά 525;

Η Voge παρουσίασε στην Κίνα το ανανεωμένο της cruiser με δικύλινδρο κινητήρα 500cc
voge cu530
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/4/2026

Το CU525 είναι ένα από τα πιο εμπορικά μοντέλα της Voge στην Κίνα, έχοντας ήδη δύο χρόνια στην αγορά της πατρίδας του, ενώ στην Ελλάδα το cruiser αυτό είχε ανακοινωθεί επίσημα από τη Mototrend στις αρχές του 2024 μα έκτοτε αγνοείται.

Η νέα του γενιά παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στην Κίνα με το όνομα CU530, αλλαγή που κρύβει πίσω της την αύξηση χωρητικότητας του δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα από 494 σε 500 κυβικά εκατοστά. Αυτή έχει επιτευχθεί με αύξηση της διαδρομής των εμβόλων μόνο, γεγονός που μεταφράζεται σε τόνωση της ροπής χωρίς ουσιαστική διαφορά στην ισχύ.

https://www.motoxouhellis.gr/

Διά του λόγου το αληθές, στην κινέζικη έκδοση (που αδιαφορεί για τα Α2 διπλώματα οδήγησης) η ιπποδύναμη κορυφώνεται στους 55 ίππους και η ροπή στα 5,4 χιλιογραμμόμετρα, ενώ η απερχόμενη έκδοση των 494 cc δηλώνει την ίδια ισχύ και ροπή που μεγιστοποιείται στα 4,5 kgm.

Ο κινητήρας έχει υποστεί πολλές αλλαγές, μεταξύ των οποίων μια δομική διαφορά: ο στρόφαλος έχει πλέον χρονιστεί στις 270 μοίρες, από 180 που είχε το CU525. Η Voge ακόμη έχει χρησιμοποιήσει αρκετά ελαφρύτερα εξαρτήματα και αντικραδασμικό άξονα με στόχο να κάνει πιο απαλή τη λειτουργία. Ενδεικτικά μιλά για 43% λιγότερους κραδασμούς στις χαμηλές στροφές του κινητήρα και 48% λιγότερες στα ψηλά.

 

voge cu530

Η ευρωπαϊκή εκδοχή του CU525 έτσι κι αλλιώς ήταν ρυθμισμένη στους 47 ίππους της Α2, οπότε αν το 530 έρθει προς τα μέρη μας περιμένουμε ανάλογη απόδοση, αφήνοντας τη ροπή να κάνει τη διαφορά μεταξύ των δύο εκδοχών του δικύλινδρου κινητήρα με στρόφαλο 270 μοιρών, ο οποίος τροφοδοτείται από ψεκασμό της Bosch και εξοπλίζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Σχεδιαστικώς η Voge δεν άλλαξε ριζικά το cruiser της, επικεντρώνοντας τις αλλαγές στα φωτιστικά σώματα. Μπροστά ο διπλός προβολέας συνοφρυώθηκε ελαφρώς για πιο επιθετική εμφάνιση, ενώ πίσω το κάθετο φως έδωσε τη θέση του σε ένα νέο οριζόντια απλωμένο στο φτερό.

voge cu530

Μια ακόμη εμφανής διαφορά εμφανίζεται στα μακρόστενα ταμπελάκια ακριβώς κάτω από τις πλευρές του ρεζερβουάρ, τα οποία στο νέο μοντέλο είναι φωτιζόμενα με LED και αναγράφουν “Nice to CU”, ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του μοντέλου. Νέα είναι και η σέλα, που δηλώνει παχύτερο αφρώδες υλικό για περισσότερη άνεση.

Ένα ακόμη σημείο αιχμής στο CU530 είναι η εξάτμιση, με τα δίδυμα τελικά να έχουν εφοδιαστεί με κλαπέτο που ανοιγοκλείνει μέσω κουμπιού στο τιμόνι, αλλάζοντας δραστικά τον ήχο.

voge cu530

Οι Κινέζοι έχουν προσθέσει μιαν ακόμη πρωτοτυπία στο νέο τους μοντέλο, καθώς ο LED προβολέας μπροστά έχει πλέον ρυθμιζόμενη απόδοση, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει αν θέλει το φως του να είναι θερμό ή ψυχρό!

Νέα είναι και η οθόνη, με εμφανώς καλύτερη ανάλυση και περισσότερη πληροφορία που, εκτός της συνδεσιμότητας Bluetooth, περιλαμβάνει και αισθητήρες πίεσης ελαστικών.

voge cu530

Κατά τα λοιπά, η μοτοσυκλέτα διατηρεί τα χαρακτηριστικά που είχε το CU525, δηλαδή τροχούς 16 ιντσών μπρος-πίσω, τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα J.Juan μπροστά, ABS και σύστημα traction control που μπορεί να απενεργοποιηθεί, τελική μετάδοση με ιμάντα, ρεζερβουάρ 15 λίτρων και υγρό βάρος 195 κιλών, ενώ η ονομαστική του τελική ταχύτητα ανακοινώνεται στα 165 km/h. Με το ύψος σέλας στα 710 χιλιοστά από το έδαφος, το cruiser της Voge παραμένει εξαιρετικά φιλικό για κάθε ανάστημα.

Για την ιστορία, στην Κίνα η Voge θα διαθέσει το CU530 σε δύο εκδοχές, με τιμές 21.980 και 22.980 γουάν (περίπου €2.750 και €2.900 αντίστοιχα, με ισοτιμία 28/4/2026), με τη φθηνότερη να μην έχει κλαπέτο στην εξάτμιση και αισθητήρες πίεσης ελαστικών, ενώ καθ’ όλα τα υπόλοιπα τεχνικά τους στοιχεία είναι ολόιδιες.

 

voge cu530

Επί του παρόντος είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς το νέο μοντέλο μόλις ανακοινώθηκε στην Κίνα και δεν έχει καν ενταχθεί στην κινέζικη ιστοσελίδα της Voge, ωστόσο η λογική λέει πως έχει νόημα για τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και ο προκάτοχός του.

Γεννά ωστόσο ένα ευρύτερο ερώτημα με τον ανανεωμένο και μεγαλωμένο κινητήρα του: είναι αυτός που θα φορεθεί και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας 525 της Voge; Πολύ πιθανόν, είναι η απάντηση, μιας και οι αλλαγές που έγιναν δείχνουν πως στοχεύουν όχι στο να τον κάνουν δυνατότερο (κάτι που δεν θα είχε αντίκρισμα στην Ε.Ε. των Α2 διπλωμάτων), αλλά στο να βελτιώσουν δραστικά τη λειτουργία του εκεί που μετρά η τονωμένη ροπή, στις χαμηλές και μεσαίες. Μιλάμε δηλαδή για στοιχεία που θα εκτιμηθούν δεόντως σε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο τον φορέσει, χωρίς να επηρεαστεί η συμβατότητά του με τις απαιτήσεις των Α2 διπλωμάτων.

Ετικέτες