Claire Lomas - Παράλυτη Αγγλίδα θα οδηγήσει στη διαδρομή του North West 200

Δεμένη στην ειδικά διαμορφωμένη μοτοσυκλέτα της, συγκεντρώνοντας χρήματα για έρευνα πάνω στην παράλυση
Claire Lomas
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/2/2023

Όταν η Claire Lomas παρέλυσε από το στήθος και κάτω όταν έπεσε από το άλογο της σε έναν αγώνα ιππασίας το 2007, δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως το 2023 θα οδηγούσε μια μοτοσυκλέτα, με στόχο να κάνει έναν γύρο της διαδρομής του αγώνα Road Racing “North West 200”, για να μαζέψει χρήματα για ιατρικές έρευνες ώστε να γίνει αναστρέψιμη η παράλυση στο μέλλον.

Σημειώστε πως η Claire δεν οδηγούσε καν μοτοσυκλέτα πριν το ατύχημα της!

Το ατύχημα της, σε ηλικία 27 ετών της στοίχισε τη χρήση των ποδιών της, το άθλημα της, την καριέρα της ως χειροπράκτης, και παραλίγο τη σχέση της.

Όμως η Αγγλίδα έδειξε τρομερό ψυχικό σθένος, καταφέρνοντας να ζήσει μια ακόμα πιο γεμάτη ζωή από πριν, ξεπερνώντας κάθε όριο και αντίληψη για το τι μπορεί να καταφέρει ένα άτομο που δεν έχει κινητικότητα στα κάτω άκρα του.

Claire Lomas

Μέχρι τώρα, η Claire Lomas έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 850.000 βρετανικές λίρες (955.000 ευρώ) για αγαθοεργίες, μέσα από διάφορες προκλήσεις για την ίδια. Στις παραπάνω προκλήσεις περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του Μαραθωνίου του Λονδίνου το 2012 σε 17 ημέρες χρησιμοποιώντας έναν ειδικό εξωσκελετό! Το 2021 έκανε τον ίδιο Μαραθώνιο, φορώντας ολόσωμη φόρμα μοτοσυκλέτας, μπότες και κράνος, με το αναπηρικό της καροτσάκι, τερματίζοντας σε 6 ώρες και 40 λεπτά.

Claire Lomas

Η Claire Lomas είναι μητέρα, συγγραφέας (The Bigger Picture, Finding my feet, κ.α.) και motivational speaker, ενώ για όσα έχει καταφέρει έχει κερδίσει τον τιμητικό τίτλο MBE (Member of the British Empire) το 2017.

Claire Lomas

Ανάμεσα σε όσα έχει καταφέρει, έχει πάρει δίπλωμα πιλότου, έχει πετάξει με μηχανοκίνητο αιωρόπτερο, έχει κάνει σκι με ειδικό καρεκλάκι, ενώ έμαθε να οδηγεί μοτοσυκλέτα και απέκτησε άδεια αγωνιστικής οδήγησης, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς δεν έχει ούτε κινητικότητα, ούτε αίσθηση στα κάτω άκρα της. Παράλληλα πάλεψε και κατάφερε να σώσει και τη σχέση της, όταν ο άντρας της διαγνώσθηκε με σοβαρή Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, και χρειάστηκε να επισκεφτούν ψυχιάτρους για μακρά περίοδο σαν ζευγάρι, μέχρι να καταφέρουν να ισορροπήσουν και πάλι.

Claire Lomas

Επόμενος στόχος της είναι στις 11 Μαίου 2023 να κάνει έναν γύρο της διαδρομής του North West 200, μήκους 14,3 χιλιομέτρων οδηγώντας μοτοσυκλέτα. Η εμπειρία της για την ώρα περιορίζεται σε οδήγηση σε πίστα (Donington Park, Silverstone, κ.α.) και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα οδηγήσει σε -κλειστούς για την κυκλοφορία- δημόσιους δρόμους.

“Σίγουρα θα είναι διαφορετικά από ότι η οδήγηση στην πίστα. Συγκεντρώνω χρήματα για το ίδρυμα Nicholls Spinal Injury, ώστε μια μέρα η παράλυση να γίνει αναστρέψιμη”, δηλώνει η Claire.

Claire Lomas

Για να μπορεί να οδηγήσει μοτοσυκλέτα η Claire, έχει διασκευάσει το Suzuki SV 650 της, με ιμάντες που κρατούν στη θέση τους τα γόνατα και τους αστραγάλους της, ώστε να μην κρέμονται στο πλάι. Παράλληλα το SV έχει τις ταχύτητες στο χέρι, ώστε να μπορεί να κάνει αλλαγές χωρίς να χρησιμοποιεί το πόδι της. Ο άντρας και ο πατέρας της είναι μέλη της ομάδας, κρατώντας την όρθια στην εκκίνηση, και πιάνοντας την στον τερματισμό.

Claire Lomas

“Αμέσως μετά το ατύχημα μου, πίστευα πως η ζωή είχε πλέον τελειώσει για μένα. Όμως τότε ξεκίνησα να εξερευνώ το τι μπορούσα να κάνω, και βρήκα νέες πόρτες να ανοίξω -όμως ποτέ δεν φαντάστηκα πως θα οδηγούσα μοτοσυκλέτα στους δρόμους της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι ταυτόχρονα τρομακτικό και συναρπαστικό!”

“Τα όσα έχει καταφέρει η Claire είναι αξιοθαύμαστα και είμαστε πανευτυχείς που την καλωσορίζουμε στο North West 200, στη νέα αυτή πρόκληση στο ταξίδι της για έναν αξιόλογο στόχο”, αναφέρει ο Mervyn Whyte, υπεύθυνος του αγώνα. “Η αποφασιστικότητα και το κουράγιο της αποτελούν έμπνευση για όλους μας, και η Claire θα έχει την υποστήριξη όλων των φαν του North West 200 κατά τη διάρκεια του γύρου των 8,9 μιλίων στην πίστα Triangle τον Μάιο.”

Καλή επιτυχία Claire

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.