CUSTOMBIKE Show 2018: Οι καλύτερες BMW σε 1.000 μοτοσυκλέτες

Επίδειξη ισχύος απ' τη BMW
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/11/2018

Το CUSTOMBIKE Show αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση custom μοτοσυκλετών παγκοσμίως, που πραγματοποιείται στο Bad Salzuflen της Γερμανίας και θα ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκέμβρη, φιλοξενώντας πάνω από 1.000 μοτοσυκλέτες στον τεράστιο χώρο των 28.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα εκθέματα, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε έκθεση έργων τέχνης, προέρχονται από 300 διαφορετικές εταιρείες και η BMW αποφάσισε με τη σειρά της να εκπροσωπηθεί με 15 custom μοτοσυκλέτες στο τεράστιο περίπτερο των 180 τετραγωνικών μέτρων. Μια κίνηση που αποσκοπεί στην ανάδειξη των δυνατοτήτων που έχουν οι μοτοσυκλέτες της –κυρίως αυτές της neoretro σειράς- στο να μετατραπούν σε κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες απ’ αυτές…

Η Giggerl είναι από τις πρώτες που ξεχωρήσαμε. Ήρθε στην πραγματικότητα χάρη στις ικανότητες του Bernhard Naumann ή αλλιώς Blenchman όπως είναι το παρατσούκλι του, έφτιαξε την τσαλακωμένη της εικόνα σμιλεύοντας, κυριολεκτικά, ένα φαιρινγκ από μέταλλο. Η Giggerl βάσει των λεγόμενων της BMW –όταν πρωτοπαρουσιάστηκε- αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγήν καθώς είναι διαμετρικά αντίθετη με την εικόνα της neoretro σειράς. Κι όμως πλέον την έχει μαζί της και την εκπροσωπεί, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα έργο τέχνης. Εμείς πάντως, μιας και την είδαμε από κοντα στην φετινή Intermot, λέμε πως η BMW ξέρει καλά τι κάνει καθώς η μοτοσυκλέτα αυτή τραβά από μακριά το μάτι. Ο σχεδιασμός της είναι ακραία φουτουριστικός, προσπερνώντας άλλες μοτοσυκλέτες όπως η Voltus της Honda, αν κι εκείνη είναι πιο γενναίο παράδειγμα από την στιγμή που μπήκε σε κανονική παραγωγή. Ο όγκος που έχει απ’ τα μεταλλικά φαίρινγκ σε συνδυασμό με τις κοφτερές γωνίες της προσδίδουν μια μυώδη και απόκοσμη αίσθηση στην εικόνα της, κι αν αυτό περνά στις φωτογραφίες, να ξέρετε πως το εισπράττει κανείς περισσότερο, όταν την αντικρύζει από κοντά.

Θυμηθείτε εδώ, τις καλύτερες custom του κόσμου όπως παρουσιάστην στην Intermot 2018, και μαζί την Giggerl 

Απ’ την άλλη πλευρά έχουμε την SMW 61-B κατασκευασμένη απ’ τη Sosa Works, μια μοτοσυκλέτα που βρίσκεται εντός του πνεύματος που προσφέρει η neoretro σειρά.

Εφοδιασμένη με το μεταλλικό φαίρινγκ και την απουσία των προβολέων, ο σχεδιασμός της παραπέμπει ξεκάθαρα στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 50’ με το μεταλλικό κοκωβιό να ολοκληρώνει όμορφα την εικόνα.

Τέλος, μέσα στην 15αδα των μοτοσυκλετών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση βρίσκεται και η Maximator που ως βάση της χρησιμοποίησε μια BMW R 1200 C. Η μοτοσυκλέτα έχει μεγάλη σημασία για την BMW, καθώς κατασκευάστηκε απ’ τον Ulf Musekamp που είναι μηχανολόγος εξέλιξης της εταιρείας και είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα της δημιουργίας της RnineT σειράς, ενώ παράλληλα έχει έρθει πέμπτη ανάμεσα σε 100 μοτοσυκλέτες στο διαγωνισμό Rider’s Choices του Custombike Magazine.

Ετικέτες

BMW Group: Θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ανθρωποειδή ρομπότ στο εργοστάσιό της στην Γερμανία

Αναμενόμενη εξέλιξη μετά το αντίστοιχο πετυχημένο πείραμα στις Η.Π.Α.
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/3/2026

Το BMW Group συνεχίζει να δουλεύει πάνω στην ψηφιοποίηση και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή. Βασικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι η “Φυσική Τεχνητή Νοημοσύνη”, που συνδυάζει την ψηφιακή τεχνητή νοημοσύνη με μηχανές και ρομπότ. Το πρότζεκτ αυτό έχει σαν στόχο την ενσωμάτωση ανθρωποειδών ρομπότ.

Τώρα η εταιρεία φέρνει τη συγκεκριμένη προσέγγιση και στην Ευρώπη και ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα με ανθρωποειδή ρομπότ στο εργοστάσιο της Λειψίας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενσωμάτωση της ανθρωποειδούς ρομποτικής στην υπάρχουσα μαζική παραγωγή αυτοκινήτων και στη διερεύνηση περαιτέρω εφαρμογών στην παραγωγή μπαταριών και εξαρτημάτων.

Figure

“Η ψηφιοποίηση βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής μας – εδώ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η συμβίωση της τεχνογνωσίας της μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει εντελώς νέες δυνατότητες στην παραγωγή,” δήλωσε ο Milan Nedeljković, CEO της BMW AG.

Πέρυσι, το BMW Group υλοποίησε με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα με ανθρωποειδή ρομπότ στο εργοστάσιό της στο Spartanburg των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα αξιοποιούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των εφαρμογών της φυσικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ήδη αναπόσπαστο μέρος του συστήματος παραγωγής του BMW Group, καθώς χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά στάδια της παραγωγής. Βέβαια, κάποιες φορές οι Γερμανοί το παρακάνουν με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μας παρουσιάζουν μοτοσυκλέτες με φωτογραφίες βαριά επεξεργασμένες από τεχνητή νοημοσύνη και βίντεο που θυμίζουν γραφικά περασμένων δεκαετιών.

Προϋπόθεση για την αποτελεσματική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή είναι ένα ενοποιημένο μοντέλο IT και δεδομένων σε ολόκληρο το σύστημα παραγωγής. Αυτό επιτρέπει στο λογισμικό να αναλαμβάνει αυτόνομα όλο και πιο απαιτητικές εργασίες σε σύνθετα περιβάλλοντα. Η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με τα ρομπότ αποτελούν ουσιαστικά την Φυσική Τεχνητή Νοημοσύνη.

“Στόχος μας είναι να είμαστε ηγέτες στην τεχνολογία και να ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή σε πρώιμο στάδιο. Τα πιλοτικά προγράμματα μας βοηθούν να δοκιμάσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τη χρήση της Φυσικής Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή των ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν, σε πραγματικές βιομηχανικές συνθήκες,” δήλωσε ο Μιχάλης Νικολαΐδης, Αντιπρόεδρος του Δικτύου Παραγωγής, Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο BMW Group.

Figure

Η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν βασικά στοιχεία του BMW iFACTORY και αποτελούν το θεμέλιο για μια παραγωγή με εγγύηση για το μέλλον, ευέλικτη και ανταγωνιστική.

Ο Όμιλος BMW επεκτείνει στρατηγικά το χαρτοφυλάκιο αυτοματισμού του, ώστε να περιλαμβάνει τη φυσική τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική ανθρωποειδών. Τα ανθρωποειδή ρομπότ θεωρούνται ως ένα συμπλήρωμα που προσθέτει αξία στον υπάρχοντα αυτοματισμό. Ειδικότερα, επιδεικνύουν δυναμικό σε μονότονες, εργονομικά απαιτητικές ή κρίσιμες για την ασφάλεια εργασίες. Ο στόχος είναι να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες εργασίας, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία τα ανθρωποειδή ρομπότ δεν θα κόψουν θέσεις εργασίας.

Σε συνεργασία με την Hexagon, έναν μακροχρόνιο, καθιερωμένο συνεργάτη του Ομίλου BMW στον τομέα της τεχνολογίας αισθητήρων και του λογισμικού, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη. Η οργανωτική μονάδα της Hexagon που βρίσκεται στη Ζυρίχη, η Hexagon Robotics, ειδικεύεται στη Φυσική Τεχνητή Νοημοσύνη και παρουσίασε το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ της, AEON, τον Ιούνιο του 2025. Μετά από μια αρχική φάση θεωρητικής αξιολόγησης και επιτυχημένες εργαστηριακές δοκιμές, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία τον Δεκέμβριο του 2025. Μια περαιτέρω δοκιμαστική εφαρμογή έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2026, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης ενσωμάτωση ενόψει της πραγματικής πιλοτικής φάσης που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2026.

Η δοκιμή στη Λειψία επικεντρώνεται στη δοκιμή μιας πολυλειτουργικής εφαρμογής του ρομπότ, το οποίο φέρει “ανθρωπόμορφο σώμα”. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών και αργότερα στη φάση πιλοτικής εφαρμογής, το ρομπότ θα χρησιμοποιηθεί στη συναρμολόγηση μπαταριών υψηλής τάσης και στην κατασκευή εξαρτημάτων.

Figure

Η πρώτη παγκοσμίως χρήση ανθρωποειδών ρομπότ σε εργοστάσιο της BMW Group πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο του Spartanburg στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2025, σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Figure AI. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Physical AI μπορεί να προσφέρει μετρήσιμη προστιθέμενη αξία σε πραγματικές συνθήκες. Μέσα σε δέκα μήνες, το ρομπότ Figure 02 υποστήριξε την παραγωγή περισσότερων από 30.000 BMW X3, εργαζόμενο σε βάρδιες δέκα ωρών καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Figure 02 χειριζόταν την ακριβή αφαίρεση και τοποθέτηση μεταλλικών εξαρτημάτων για τη διαδικασία συγκόλλησης – μια εργασία που είναι ιδιαίτερα απαιτητική όσον αφορά την ταχύτητα και την ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα είναι και σωματικά εξαντλητική. Συνολικά, μετακίνησε περισσότερα από 90.000 εξαρτήματα και κάλυψε περίπου 1,2 εκατομμύρια βήματα σε περίπου 1.250 ώρες λειτουργίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ μπορούν να εκτελούν με ασφάλεια και ακρίβεια, επαναλαμβανόμενα βήματα εργασίας – όπως η τοποθέτηση εξαρτημάτων με ακρίβεια χιλιοστού – και παρείχε σημαντικές πληροφορίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Φυσικής ΤΝ στην παραγωγή.

Το BMW Group και η Figure ΑΙ αξιολογούν επί του παρόντος επιπλέον περιπτώσεις χρήσης για την ανάπτυξη του ρομπότ Figure 03.

Ετικέτες