Διαγραμμίσεις νέου τύπου δοκιμάζονται στην Αττική

Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και για να διακρίνονται καλύτερα
Νέες διαγραμμίσεις από την Περιφέρεια Αττικής
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/8/2023

Δεδομένου ότι στους άξονες της Αττικής, λόγω του υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου καθώς και του υψηλού βαθμού ρίπων στο οδόστρωμα, οι διαγραμμίσεις φθείρονται γρήγορα, η Περιφέρεια Αττικής θα προβεί πιλοτικά σε πιο σύνθετη και ποιοτικά αναβαθμισμένη μέθοδο, ιδιαίτερα στις κατά μήκος διαγραμμίσεις που είναι και αυτές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη φθορά.

Η μέθοδος αυτή θα περιλαμβάνει:

– στο πρώτο στάδιο ειδική προετοιμασία του οδοστρώματος σε όλο το μήκος του άξονα, με αδροποίηση και εξυγίανση του τάπητα των αξόνων (ακόμη και στα παλαιά τμήματα αυτού) με μικροφρεζάρισμα με ειδικού τύπου μηχάνημα, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη πρόσφυση του υλικού διαγράμμισης και

– στο δεύτερο στάδιο διάστρωση ψυχροπλαστικού υλικού υψηλών προδιαγραφών

Με αυτό τον τρόπο στόχος είναι να επιτευχθεί, αφενός μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των διαγραμμίσεων ανεξάρτητα από τους φόρτους των αξόνων και των ρύπων ή ακόμη και των καιρικών συνθηκών και αφετέρου υψηλότερος βαθμός φωτεινότητας και αντανακλαστικότητας της οριζόντιας σήμανσης.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι με αυτή τη μέθοδο, που πιλοτικά θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά και στις κατά μήκος διαγραμμίσεις, υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη διάρκεια ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας των διαγραμμίσεων στην Αθήνα [ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η διάστρωση νέου τάπητα και αναγκαστικά πρέπει να γίνει συντήρηση της διαγράμμισης σε υφιστάμενους (παλαιούς) τάπητες], η Περιφέρεια Αττικής θα προβεί στην εφαρμογή της μεθόδου αυτής καθολικά και σε υπόλοιπους άξονες του Πρωτεύοντος Αστικού Οδικού Δικτύου.

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες