Διαγραμμίσεις νέου τύπου δοκιμάζονται στην Αττική

Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και για να διακρίνονται καλύτερα
Νέες διαγραμμίσεις από την Περιφέρεια Αττικής
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/8/2023

Δεδομένου ότι στους άξονες της Αττικής, λόγω του υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου καθώς και του υψηλού βαθμού ρίπων στο οδόστρωμα, οι διαγραμμίσεις φθείρονται γρήγορα, η Περιφέρεια Αττικής θα προβεί πιλοτικά σε πιο σύνθετη και ποιοτικά αναβαθμισμένη μέθοδο, ιδιαίτερα στις κατά μήκος διαγραμμίσεις που είναι και αυτές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη φθορά.

Η μέθοδος αυτή θα περιλαμβάνει:

– στο πρώτο στάδιο ειδική προετοιμασία του οδοστρώματος σε όλο το μήκος του άξονα, με αδροποίηση και εξυγίανση του τάπητα των αξόνων (ακόμη και στα παλαιά τμήματα αυτού) με μικροφρεζάρισμα με ειδικού τύπου μηχάνημα, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη πρόσφυση του υλικού διαγράμμισης και

– στο δεύτερο στάδιο διάστρωση ψυχροπλαστικού υλικού υψηλών προδιαγραφών

Με αυτό τον τρόπο στόχος είναι να επιτευχθεί, αφενός μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των διαγραμμίσεων ανεξάρτητα από τους φόρτους των αξόνων και των ρύπων ή ακόμη και των καιρικών συνθηκών και αφετέρου υψηλότερος βαθμός φωτεινότητας και αντανακλαστικότητας της οριζόντιας σήμανσης.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι με αυτή τη μέθοδο, που πιλοτικά θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά και στις κατά μήκος διαγραμμίσεις, υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη διάρκεια ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας των διαγραμμίσεων στην Αθήνα [ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η διάστρωση νέου τάπητα και αναγκαστικά πρέπει να γίνει συντήρηση της διαγράμμισης σε υφιστάμενους (παλαιούς) τάπητες], η Περιφέρεια Αττικής θα προβεί στην εφαρμογή της μεθόδου αυτής καθολικά και σε υπόλοιπους άξονες του Πρωτεύοντος Αστικού Οδικού Δικτύου.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρατεύεται στο κυνήγι ανασφάλιστων οχημάτων - Θα ελέγχει και τις ενστάσεις

Δύο νέες υπηρεσίες σε Αττική και Μακεδονία συστήνει η ΑΑΔΕ
asfaleia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/8/2026

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, συστήνονται δύο νέα ειδικά Γραφεία Διοικητικών Ελέγχων στις Μονάδες Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων Αττικής και Μακεδονίας, τα οποία θα αναλάβουν να εξετάζουν τις ενστάσεις για τα ανασφάλιστα ΙΧ πιο οργανωμένα και με ενιαία ροή.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής “Διασταυρωτικοί Έλεγχοι” στο Gov.gr εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης, επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα γραφεία αυτά θα ελέγχουν την πληρότητα και τη νομιμότητα των ενστάσεων, θα εισηγούνται για κάθε υπόθεση και θα καταχωρούν τις αποφάσεις στο πληροφοριακό σύστημα διασταυρωτικών ελέγχων οχημάτων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου.

Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έρχεται επικουρικά να συνδράμει στην ταχύτερη διαδικασία των ελέγχων αυτών, ωστόσο η τελική απόφαση θα προκύπτει από άνθρωπο.

Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα ΤΝ θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την ένσταση προκειμένου να σχηματίσει μια τεκμηριωμένη εισήγηση σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της ένστασης. Η εισήγηση θα περιλαμβάνει πρόταση αξιολόγησης, δείκτη εμπιστοσύνης και αιτιολόγηση σε φυσική γλώσσα, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο των ελεγκτών.

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της ένστασής τους μέσω της εφαρμογής, ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας θα λαμβάνουν σχετική ενημέρωση και μέσω SMS ή email.

Στην ουσία λοιπόν δεν αλλάζει κάτι ουσιώδες, παρά μόνο η διαδικασία που ακολουθείται. Μιας και ο αριθμός των σχετικών παραβάσεων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ραγδαία με τη χρήση των νέων έξυπνων καμερών με ΤΝ – οι οποίες έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης πινακίδας και αυτόματης διασταύρωσης για πολλές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπως τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιση – οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να ελέγξουν τις ενστάσεις ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και η ΤΝ μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στο ξεσκαρτάρισμά τους.