Δικαστική νίκη της Piaggio έναντι της Peugeot Motorcycles

Κέρδισε τις αγωγές κατά του γαλλικού εργοστασίου
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/10/2021

Η Piaggio εξέδωσε μόλις πριν από λίγο ένα δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει πως κέρδισε σε πρώτο βαθμό τις αγωγές που είχε καταθέσει εναντίον της Peugeot Motorcycles. Να θυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες αγωγές είχαν κατατεθεί, καθώς σύμφωνα με την Piaggio έπρεπε να προασπίσει το ιταλικό εργοστάσιο την αυθεντικότητα των προϊόντων του απέναντι στις απομιμήσεις!

Μάλιστα, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο τύπου που ακολουθεί, οι δύο αποφάσεις εκδόθηκαν με πολύ μικρή χρονική διάρκεια μεταξύ τους και μάλιστα από δύο διαφορετικά δικαστήρια στο Παρίσι και το Μιλάνο.

 

Δελτίο τύπου

 

ΜΕΤΑ TH VESPA, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ PIAGGIO MP3

Το Piaggio Group συνεχίζει τον αγώνα του για την προστασία των προϊόντων του ενάντια στις απομιμήσεις

Παρίσι - Μιλάνο, 20 Σεπτεμβρίου 2021 – Το Piaggio Group (PIA.MI) ανακοίνωσε ότι, κατόπιν των αποφάσεων που εκδόθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες η μία μετά την άλλη, τόσο το Tribunal Judiciaire του Παρισιού όσο και το Δικαστήριο του Μιλάνου έκριναν ένοχη την Peugeot Motocycles (τώρα ανήκει σε Ινδικό Όμιλο) για παραβίαση ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην τεχνολογία του τρίτροχου σκούτερ Piaggio MP3, με το μοντέλο Peugeot Metropolis.

Η εν λόγω πατέντα, που ανήκει στο Piaggio Group στο οποίο οι αποφάσεις αναφέρονται υπέρ του (εξακολουθεί να υπόκειται σε έφεση), σχετίζεται με το σύστημα ελέγχου που επιτρέπει σε ένα τρίκυκλο όχημα να έχει πλάγια κλίση όπως μια συμβατική μοτοσυκλέτα.

Για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, η Peugeot Motocycles καταδικάστηκε στη Γαλλία σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 1.500.000 ευρώ, επιπλέον των κυρώσεων για παραποίηση και της κάλυψης των νομικών εξόδων.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Παρισιού απαγορεύει επίσης στην Peugeot Motocycles στη γαλλική επικράτεια να παράγει, να προωθεί, να εμπορεύεται, να εισάγει, να εξάγει, να χρησιμοποιεί ή/και να διαθέτει οποιοδήποτε τρίτροχο σκούτερ που χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Piaggio Group (συμπεριλαμβανομένου του Peugeot Metropolis), με ποινή καταβολής προστίμου για κάθε όχημα που αποτελεί προϊόν απομίμησης.

Το Δικαστήριο του Μιλάνου απαγόρευσε στην Peugeot Motocycles στην ιταλική επικράτεια την εισαγωγή, εξαγωγή, εμπορία, διαφήμιση, προώθηση (εκτός και εντός διαδικτύου) του Peugeot Metropolis, με πρόστιμο 6.000 ευρώ για κάθε όχημα που πωλήθηκε μετά από περίοδο 30 ημερών από την ανακοίνωση της απόφασης. Η Peugeot Motocycles υποχρεούται επίσης να αποσύρει όλα τα οχήματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως απομιμήσεις από την αγορά της Ιταλίας εντός 90 ημερών, με επιπλέον πρόστιμο 10.000 € για κάθε ημέρα καθυστέρησης μετά την απόφαση της ανακοίνωσης.

Σε μία ευρύτερη ερμηνεία των αποφάσεων αυτών, το Piaggio Group σημειώνει ότι οι σημαντικές επενδύσεις του σε R&D, έχουν φέρει τον όμιλο στην αιχμή της τεχνολογίας των τρίκυκλων οχημάτων και έχουν τοποθετήσει το Piaggio MP3 σε ηγετική θέση στην κατηγορία του.

Αυτές οι ακυρωτικές ενέργειες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων κατά των απομιμήσεων, που έχει αναλάβει το Piaggio Group επί σειρά ετών, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς παρακολούθησης των βάσεων δεδομένων καταχωρισμένων σχεδίων και εμπορικών σημάτων σε διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, οι αγωγές που ασκήθηκαν από το Piaggio Group οδήγησαν στην αναγνώριση του μοναδικού χαρακτήρα σχεδίασης και τεχνολογικής καινοτομίας των προϊόντων του, τα οποία προκαλούν θαυμασμό σε όλο τον κόσμο.

Ducati Corse: 200.000 Ευρώ σε κλεμμένα αγωνιστικά εξαρτήματα! Σύλληψη 37χρονου Ρουμάνου

Ήταν υπάλληλος σε εταιρεία που έκανε εργασίες στον χώρο
Ducati Corse: 200.000 Ευρώ σε κλεμμένα αγωνιστικά εξαρτήματα! Σύλληψη 37χρονου Ρουμάνου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/12/2025

Αναστάτωση στην Ducati Corse που ανακάλυψε να έχουν κάνει φτερά πολλά αγωνιστικά εξαρτήματα MotoGP και WSBK μέσα από το Borgo Panigale! Μαζί έλειπαν και αρκετά αναμνηστικά, ωστόσο το πρόβλημά τους ήταν τα αγωνιστικά εξαρτήματα από τις ομάδες MotoGP και WSBK και ήταν μάλιστα μία διπλή ζημιά.

Κι αυτό γιατί η κλοπή σήμαινε πως υπήρχε εσωτερικό πρόβλημα και εκτός από την απώλεια των εξαρτημάτων γεννήθηκε ζήτημα ασφάλειας της πνευματικής ιδιοκτησίας της Ducati, που συγκεκριμένα στα MotoGP είναι αυτή την στιγμή ότι πολυτιμότερο υπήρχε.

Για αυτό και αποσιώπησαν πλήρως το γεγονός καλώντας τους Carabinieri να διαλευκάνουν την υπόθεση και να βρουν ποιος υπάλληλος ευθύνεται για την κλοπή, αναζητώντας τρόπο να διασφαλίσουν ότι τα εξαρτήματα ήταν το μόνο που κλάπηκε.

Η κλοπή έγινε στα μέσα Νοεμβρίου, όμως μόλις εχθές βγήκε επίσημο Δελτίο Τύπου από την Carabinieri και μόλις τώρα έχει ξεκινήσει να μαθεύεται η είδηση, ενώ ακόμη δεν έχει κάνει τον κύκλο της και σε όλα τα Ιταλικά μέσα για την μοτοσυκλέτα.

Το καλό νέο για την Ducati, είναι πως δεν ευθύνεται υπάλληλος του εργοστασίου και δεν έχουν χαθεί βιομηχανικά μυστικά.

Η Ιταλική αστυνομία προχώρησε στην ταυτοποίηση ενός 37χρονου Ρουμάνου, κάτοικου Bologna όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο της Ducati στο σπίτι του οποίου βρέθηκε τμήμα από τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά των αγωνιστικών μοτοσυκλετών της Ducati που έλειπαν από την απογραφή του αγωνιστικού τμήματος.

Η έρευνα στο σπίτι του Ρουμάνου έγινε έπειτα από ένταλμα του Εισαγγελέα που ξετύλιξε το κουβάρι ανακαλύπτοντας πως η κλοπή έγινε από συνεργείο ηλεκτρολόγων που δούλεψε σε παρακείμενο χώρο μέσα στο εργοστάσιο και βρήκε τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στον διπλά φυλασσόμενο χώρο της Ducati Corse.

Η αρχική εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας που επόπτευαν τον χώρο δεν έδινε στοιχεία και η παραβίαση δεν ήταν εμφανής, οδηγώντας την έρευνα στην αρχή σε διαφορετικό δρόμο, μέχρι που οι carabinieri ερεύνησαν την πρόσβαση του χώρου σε μεγαλύτερη ακτίνα εντός του εργοστασίου.

Στο σύνολο οι αρχές αναφέρουν πως κλάπηκαν εξαρτήματα αξίας €200,000 και ένα κομμάτι από αυτά έχει ανακτηθεί και θα επιστραφεί στην Ducati

Ετικέτες