Donkey Cross: Μόνο 9 τερμάτισαν

Από το

Μαύρο Σκύλο

4/4/2011

3500 θεατές στη Μακρινίτσα του Πηλίου παρακολούθησαν 25 αναβάτες στον πιο  ανατρεπτικό αγώνα off-road, το Red Bull Donkey Cross. Σε μία σκληρή αναμέτρηση, όπου κατάφεραν να τερματίσουν μόλις 9 αθλητές, νικητής στέφθηκε ο έμπειρος αναβάτης Λευτέρης Καρέτσος!5ος ο δικός μας Ανδρέας Γκλαβάς. Ο αγώνας ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό καθώς το πρώτο σκέλος της διαδρομής περιλάμβανε ομαδική εκκίνηση με τα γαϊδουράκια. Οι αναβάτες με πολύ αγωνία αλλά και χιούμορ, προσπάθησαν να ολοκληρώσουν την πρώτη διαδρομή μήκους 1,5 χλμ., ανάμεσα σε ανηφορικά σοκάκια και απότομες κατηφορικές πλαγιές.
Στη δεύτερη και βασική φάση του αγώνα, οι αναβάτες  ανέβηκαν στις μηχανές τους – που γέμισαν με επιδόσεις από τη BP Ultimate - για την πολύ απαιτητική διαδρομή, μήκους 2,8 χλμ που έπρεπε να ολοκληρωθεί πέντε φορές. Trial, motocross & enduro αναβάτες ρίχτηκαν στη μάχη αντιμετωπίζοντας μεγάλο βαθμό δυσκολίας σε μια διαδρομή με απόκρημνα μονοπάτια, καλντερίμια, περάσματα από παραδοσιακές πεζούλες, αλλά και τμήματα με τεχνητά εμπόδια. 19 από τους 25 riders εγκατέλειψαν, κάποιοι γιατί η διαδρομή αποδείχθηκε εξαντλητική και άλλοι γιατί η μηχανή τους έπαθε κάποια βλάβη.
Η τελευταία φάση του Red Bull Donkey Cross 2011, ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με έναν γύρο με γαϊδουράκια. Οι αναβάτες αποθεώθηκαν από μικρούς και μεγάλους ενώ τα χαριτωμένα τετράποδα κέρδισαν τις εντυπώσεις. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής:
1. Καρέτσος Λευτ.
2. Χασιώτης Αργ.
3. Μανωλίδης Γιωργ.
4. Σιαφαρίκας Βασ.
5. Γκλαβάς Ανδρέας
6. Βαϊτσης Γραμ.
7. Λιάγκας Ηλίας
8. Λογοθέτης Ν.
9. Χαραλάμπους Ανθ.

Husqvarna - Τα Enduro μοντέλα του 2024 σε χρονιά αναβάθμισης

Αλλαγές σε αναρτήσεις, κινητήρες, ηλεκτρονικά και θέση οδήγησης
Husqvarna Enduro 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Η Husqvarna παρουσίασε τη νέα γενιά Enduro μοτοσυκλετών της για το 2024, με τα TE και FE μοντέλα να μοιράζονται τις δραστικές αλλαγές που είδαμε πρώτα στα Enduro μοντέλα της ΚΤΜ και περιλαμβάνουν νέο πλαίσιο και υποπλαίσιο, αλλά και αναβαθμίσεις σε αναρτήσεις, φρένα και κοστούμια.

Οι νέες, πλήρως ρυθμιζόμενες με το χέρι, αναρτήσεις της WP είναι σχεδιασμένες ειδικά για χρήση enduro και αφορούν σε ένα ανεστραμμένο πιρούνι WP XACT κλειστού φυσιγγίου και σε ένα WP XACT πίσω αμορτισέρ με νέο πιστόνι, 100 γραμμάρια ελαφρύτερο και 15 mm κοντύτερο, διατηρώντας όμως τα 300 mm της διαδρομής που είχε και πριν.

Νέο είναι το chro-moly ατσάλινο πλαίσιο, με βελτιωμένη anti-squat συμπεριφορά, και ανασχεδιασμένα χαρακτηριστικά ελαστικοτήτων, νέο και πιο ανθεκτικό το υβριδικό (πολυαμίδιο / αλουμίνιο) υποπλαίσιο.

Και το κοστούμι έχει δεχθεί αλλαγές όμως, με βελτιωμένο τρίγωνο αναβάτη και πιο λεπτή σιλουέτα, για καλύτερη επαφή της μοτοσυκλέτας με τα γόνατα και για βελτίωση συμπεριφοράς με τον αναβάτη να οδηγεί όρθιος, ενώ νέο είναι και το κάλυμμα της σέλας για βελτιωμένη πρόσφυση.

Husqvarna enduro 2024

Επανασχεδιασμένος είναι ο προβολέας για καλύτερη απόδοση, με πιο αποδοτική και χρηστική βάση.

Husqvarna enduro 2024

Η νέα γενιά των δίχρονων TE 150, TE 250, και TE 300 φέρουν νέους κινητήρες με ψεκασμό τεχνολογίας Throttle Body Injection (TBI), που σύμφωνα με τη Husqvarna προσφέρει μεγαλύτερη συνέπεια και ελεγχόμενο εύρος δύναμης σε όλη την κλίμακα στροφών, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Husqvarna enduro 2024

Τα τετράχρονα FE 250 & FE 350 διαθέτουν νέους και πιο μαζεμένους σε διαστάσεις κινητήρες με διπλό εκκεντροφόρο επικεφαλής, τοποθετημένους δυο μοίρες πιο πίσω στο πλαίσιο, συγκρινόμενους με την προηγούμενη γενιά, για καλύτερη συγκέντρωση μαζών και βελτίωση της anti-squat συμπεριφοράς στο άνοιγμα του γκαζιού.

Όλα τα μοντέλα της Enduro γκάμας της Husqvarna για το 2024 διαθέτουν νέα ηλεκτρονικά, με δύο χάρτες κινητήρα, που παρέχουν διαφορετική απόδοση σε κάθε ταχύτητα του κιβωτίου. Επιπρόσθετα τα τετράχρονα μοντέλα διαθέτουν και Traction Control αλλά και Quickshifter που βοηθά τον αναβάτη να ανεβάζει ταχύτητες χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη.

Husqvarna enduro 2024

Στον εξοπλισμό των νέων Enduro μοντέλων της εταιρείας περιλαμβάνεται νέος LED προβολέας, βελτιωμένα φρένα της BRAKTEC με δίσκους GSK, κουμπί Start / Stop στο τιμόνι, ProTaper τιμόνι, μπαταρίας λιθίου και ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Michelin.

Σύντομα θα σας έχουμε περισσότερες εκ των έσω πληροφορίες, καθώς το ΜΟΤΟ βρέθηκε στην παγκόσμια παρουσίαση της Husqvarna στη Νορβηγία, με τον Κίμωνα Καράμπελα, όπου και οδηγήσαμε όλα τα νέα enduro του 2024.