Donkey Cross: Μόνο 9 τερμάτισαν

Από το

Μαύρο Σκύλο

4/4/2011

3500 θεατές στη Μακρινίτσα του Πηλίου παρακολούθησαν 25 αναβάτες στον πιο  ανατρεπτικό αγώνα off-road, το Red Bull Donkey Cross. Σε μία σκληρή αναμέτρηση, όπου κατάφεραν να τερματίσουν μόλις 9 αθλητές, νικητής στέφθηκε ο έμπειρος αναβάτης Λευτέρης Καρέτσος!5ος ο δικός μας Ανδρέας Γκλαβάς. Ο αγώνας ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό καθώς το πρώτο σκέλος της διαδρομής περιλάμβανε ομαδική εκκίνηση με τα γαϊδουράκια. Οι αναβάτες με πολύ αγωνία αλλά και χιούμορ, προσπάθησαν να ολοκληρώσουν την πρώτη διαδρομή μήκους 1,5 χλμ., ανάμεσα σε ανηφορικά σοκάκια και απότομες κατηφορικές πλαγιές.
Στη δεύτερη και βασική φάση του αγώνα, οι αναβάτες  ανέβηκαν στις μηχανές τους – που γέμισαν με επιδόσεις από τη BP Ultimate - για την πολύ απαιτητική διαδρομή, μήκους 2,8 χλμ που έπρεπε να ολοκληρωθεί πέντε φορές. Trial, motocross & enduro αναβάτες ρίχτηκαν στη μάχη αντιμετωπίζοντας μεγάλο βαθμό δυσκολίας σε μια διαδρομή με απόκρημνα μονοπάτια, καλντερίμια, περάσματα από παραδοσιακές πεζούλες, αλλά και τμήματα με τεχνητά εμπόδια. 19 από τους 25 riders εγκατέλειψαν, κάποιοι γιατί η διαδρομή αποδείχθηκε εξαντλητική και άλλοι γιατί η μηχανή τους έπαθε κάποια βλάβη.
Η τελευταία φάση του Red Bull Donkey Cross 2011, ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με έναν γύρο με γαϊδουράκια. Οι αναβάτες αποθεώθηκαν από μικρούς και μεγάλους ενώ τα χαριτωμένα τετράποδα κέρδισαν τις εντυπώσεις. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής:
1. Καρέτσος Λευτ.
2. Χασιώτης Αργ.
3. Μανωλίδης Γιωργ.
4. Σιαφαρίκας Βασ.
5. Γκλαβάς Ανδρέας
6. Βαϊτσης Γραμ.
7. Λιάγκας Ηλίας
8. Λογοθέτης Ν.
9. Χαραλάμπους Ανθ.

MV Agusta 5κύλινδρος κινητήρας: Ο quadrato έρχεται στην παραγωγή με 240+ ίππους!

Square 5 με δύο στροφάλους - Θα παραχθεί σε κυβισμούς 850-1.150 κ.εκ., για διαφορετικά μοντέλα και κατηγορίες
MV Agusta quadrato κινητήρας 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/11/2025

Η MV Agusta έδειξε τον 5κύλινδρο κινητήρα της στην EICMA και όπως σας είχαμε πει και τότε θα είναι square 5 και θα έχει ενιαία κεφαλή και δύο στροφάλους.

Ο 5κύλινδρος κινητήρας της MV Agusta στην EICMA δεν ήταν κάτι που περιμέναμε να δούμε πόσο μάλλον αυτό που ανακοινώνει τώρα η ιταλική εταιρεία. Ο κινητήρας δεν είναι σχεδιαστική άσκηση με στόχο τον εντυπωσιασμό αλλά βρίσκεται κανονικά σε εξέλιξη στη Schiranna. 

Σύμφωνα με τους Ιταλούς ο κινητήρας εξελίσσεται για να μπορεί να παραχθεί σε διαφορετικούς κυβισμούς και να χρησιμοποιηθεί σε πολλά και διαφορετικά μοντέλα: από Supersport έως Naked και Touring όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε ένα εύρος κυβισμού από 850 έως 1.150 κ.εκ.

Η απόδοση του "quadrato" κινητήρα μπορεί να ξεπεράσει τους 240 ίππους ενώ το όριο περιστροφής βρίσκεται πάνω από τις 16.000 σ.α.λ., με τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 13,76 kg.m στις 8.500 σ.α.λ. Η MV Agusta αναφέρει επίσης ότι το βάρος είναι κάτω από 60 κιλά και όλα αυτά αφορούν την έκδοση των 1.150 κ.εκ.

H MV Agusta αναφέρει ότι η σειρά ανάφλεξης των 5 κυλίνδρων προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στον κινητήρα της που επιτυγχάνει εξαιρετική καμπύλη ροπής χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων. Παράλληλα, σε σχέση με έναν V4 ίδιου κυβισμού είναι παράλληλα πιο κοντός ενώ είναι πιο στενός έναντι ενός εν σειρά 4κύλινδρου. 

Βέβαια αυτό που παραλείπει να πει η MV Agusta είναι πως είναι δύσκολο να τον τοποθετήσεις σε ένα πλαίσιο σπορ μοτοσυκλέτας και να βρεις το σωστό ζύγισμα, κάτι που κάνει απλόχερα ένας V4, ενώ τόσο σε σχέση με αυτόν όσο και με έναν εν σειρά 4κύλινδρο έχει περισσότερα κινούμενα μέρη και για αυτόν τον λόγο μεγαλύτερη κατανάλωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει μοναδικό ήχο και ότι οι Ιταλοί θέλουν να ξεχωρίσουν από όλους τους άλλους κατασκευαστές φέρνοντας στην παραγωγή έναν κινητήρα που θα είχε κοπεί από το λογιστήριο οποιαδήποτε άλλης εταιρείας αυτήν την στιγμή.

Οι Ιταλοί λένε ότι το ντεμπούτο του 5κύλινδρου κινητήρα που θα αργήσει να γίνει -σε μερικά χρόνια- και έχει προγραμματιστεί για μια μοτοσυκλέτα που δεν υπάρχει πλέον στη γκάμα της και με αυτή τη δήλωση θα μας αφήσουν να βράσουμε στο ζουμί μας, τουλάχιστον προς το παρόν.