Ducati Campioni in Festa – Η φιέστα των πρωταθλητών [VIDEO]

Bagnaia, Bautista, Bulega, Martin, Bezzecchi, Cairoli και Lupino έκαναν την εμφάνιση τους προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού
motomag <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/fcctHR6Zkg8?si=h5FUM2jScapKA6vC" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/12/2023

Η Ducati γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο στη Μπολόνια τη φετινή αγωνιστική χρονιά στην οποία κατέκτησε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα σε MotoGP, WorldSBK και WorldSSP, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε τις πέντε συλλεκτικές εκδόσεις της Panigale οι οποίες θα βαφτούν στα χρώματα των Francesco Bagnaia, Alvaro Bautista, Nicolo Bulega, Jorge Martin και Marco Bezzecchi.

Η Unipol Arena και οι δρόμοι γύρω της στην πόλη της Μπολόνια “βάφτηκαν” στα κόκκινα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να καλωσορίσουν τους πρωταθλητές της Ducati για το 2023. Οι οικοδεσπότες της βραδιάς Barbara Pedrotti και τον Gianluca Gazzoli καλωσόρισαν αρχικά τον κόσμο ενώ στη συνέχεια υποδέχτηκαν τους Claudio Domenicali (CEO της Ducati) και Luigi Dall'Igna (Γενικό Διευθυντή της Ducati Corse), με τους δύο τους να μιλούν για τα αγωνιστικά και εμπορικά επιτεύγματα της ιταλικής εταιρείας. Υπό τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος Rockin'1000 ανέβηκαν στη σκηνή οι φετινοί πρωταγωνιστές της Ducati στους θεσμούς MotoGP, WorldSBK και WorldSSP.

Ducati Campioni in Festa – Η φιέστα των πρωταθλητών [VIDEO]

Οι Francesco Bagnaia (Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP, Ducati Lenovo Team), Αlvaro Bautista (Πρωταθλητής WorldSBK, Aruba.it Racing – Ducati Team) και Nicolο Bulega (Πρωταθλητής WorldSSP, Team Aruba.it Racing WSSP), μαζί με τους Jorge Martin (Pramac Racing Team) και Marco Bezzecchi (VR46 Racing Team) ανέβηκαν στη σκηνή με μοτοσυκλέτες της Ducati οι οποίες ήταν βαμμένες στα αγωνιστικά τους χρώματα. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε πως 854 συλλεκτικές Panigale με την υπογραφή των αναβατών στο ρεζερβουάρ τους θα διατεθούν προς πώληση. Αυτές θα είναι βαμμένες στα αγωνιστικά χρώματα των Francesco Bagnaia, Alvaro Bautista, Nicolo Bulega, Jorge Martin και Marco Bezzecchi. Στα πλαίσια του Campioni in Festa η Ducati γιόρτασε την είσοδο της στους αγώνες Motocross η οποία με ταχύτατους ρυθμούς παίρνει σάρκα και οστά. Στην Unipol Arena βρέθηκαν ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX Antonio Cairoli και ο αναβάτης της Alessandro Lupino. Ταυτόχρονα η Ducati ανακοίνωσε πως η επίσημη πρεμιέρα των αγωνιστικών της ομάδων Ducati Lenovo Team, Aruba.it Racing – Ducati Team, καθώς και εκείνης που θα αγωνιστεί στο Italian Motocross Championship 2024 θα διεξαχθεί στις 21-23 Ιανουαρίου στο χειμερινό θέρετρο Madonna di Campiglio.

Ετικέτες

QJMotor: Πατέντες για μονοκύλινδρο κινητήρα με τυφλό πιστόνι στις ΗΠΑ

Σε διάταξη V, για τη 2η μπιέλα-πιστόνι - Πού ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί
QJMOTOR κινητήρας πατέντα με τυφλό πιστόνι
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/9/2026

Η QJMOTOR φαίνεται πως εξετάζει και εναλλακτικές εφαρμογές για τους μονοκύλινρους κινητήρες της, όπως φαίνεται και από τις πατέντες που κατέθεσε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Η ιδέα ενός κινητήρα με τυφλή μπιέλα-πιστόνι που λειτουργεί ως στοιχείο εξισορρόπησης των κραδασμών δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο των δύο τροχών. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορούμε να θυμηθούμε είναι το εξωτικό Ducati Supermono, ενώ στην παραγωγή αυτή τη στιγμή έχουμε το εν σειρά δικύλινδρο Yamaha TMAX που έχει και μία 3η μπιέλα για να ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς που παράγει ο κινητήρας του. Το έχουμε δει επίσης στον δικύλινδρο της παλιότερης γενιάς F800 της BMW με τον εν σειρά κινητήρα να φέρει επίσης μια τρίτη μπιέλα.

Η βρετανική MCN αναφέρει πως η QJMOTOR επιστρέφει σε μια εφαρμογή που απέρριψε ο μεγάλος Massimo Bordi στον κινητήρα του Ducati Supermono στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του λόγω της τεράστιας αντίστασης που δημιουργούσε μέσα στον κύλινδρο. Έτσι απέρριψε το πιστόνι, όμως κράτησε την τυφλή μπιέλα.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ανώτερη ως λύση στην εξισορρόπηση των κραδασμών έναντι ενός αντικραδασμικού άξονα αλλά, ειδικά στην περίπτωση των πατεντών της QJMOTOR, προσθέτει περισσότερο βάρος και όγκο και αυτό είναι το αρνητικό. 

QJMOTOR κινητήρας πατέντα με τυφλό πιστόνι

Η QJMOTOR, φαίνεται πως εξετάζει και αυτήν την εφαρμογή για μελλοντικό της μονοκύλινδρο κινητήρα παρουσιάζοντας ένα ελαφρώς διαφορετικό σχέδιο σε σχέση με τους άλλους δύο κατασκευαστές. Στο δικό της υπάρχει μπλοκ που θα μπορούσε να ανήκει σε V2 κινητήρα και όπως φαίνεται και στις πατέντες η περιεχόμενη γωνία βρίσκεται στις ιδανικές για τη διαχείριση των κραδασμών 90 μοίρες για τα πιστόνια. Έτσι η κίνηση του ενός πιστονιού εξουδετερώνει ή ισορροπεί πλήρως, αν προτιμάτε, τις δυνάμεις και τους κραδασμούς 1ης τάξης που αναπτύσσει το άλλο, τη στιγμή μάλιστα που χρειάζεται να γίνει αυτό. Για αυτόν τον ένας V2 με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί αντικραδασμικό άξονα για την εξουδετέρωσή τους.

Ο στρόφαλος του κινητήρα της QJMOTOR έχει δύο αντίβαρα και ένα κομβίο πάνω στο οποίο συνδέονται οι δύο μπιέλες. Η κάσα του στροφάλου δίνει περιεχόμενη γωνία 80 μοιρών για τους κυλίνδρους, όμως η γωνία των πιστονιών είναι 90 μοίρες, με το μοτέρ να είναι έτσι λίγο πιο μαζεμένο σε διαστάσεις.

Το παραπάνω γίνεται εφικτό λόγω του διαφορετικού μεγέθους που έχουν μεταξύ τους τα δύο πιστόνια (και οι κύλινδροι) με το τυφλό, το οποίο δεν έχει κεφαλή από πάνω του και έτσι δεν παράγει έργο, να είναι και τρύπιο ώστε να περνά ελεύθερα από μέσα του ο αέρας και έτσι να μειώνεται η αντίσταση και οι απώλειες. Δεν έχει επίσης ούτε ελατήρια αφού δεν χρειάζεται να διατηρείται συμπίεση και στεγανότητα μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις τριβές.

QJMOTOR κινητήρας πατέντα με τυφλό πιστόνι

Στον κύλινδρο με το τυφλό πιστόνι-μπιέλα έχουν τοποθετηθεί επίσης και ψήκτρες για να βοηθούν στην ταχύτερη απαγωγή θερμότητας. Και αν αναρωτιέστε ποιος άλλος κινητήρας έχει κυλίνδρους με περιεχόμενη γωνία στις 80 μοίρες αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να "πάτε μακριά" αφού αυτή είναι η αρχιτεκτονική του δικύλινδρου κινητήρα του Morbidelli T1002VX. Ποιο μοντέλο όμως θα μπορούσε να χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα έναν μονοκύλινδρο "V" μένει να φανεί, αν και εφόσον οι πατέντες βρουν τον δρόμο της παραγωγής. Η QJMOTOR αναφέρει στην πατέντες της ότι αυτός είναι ένας τρόπος να μειώσει το κόστος παραγωγής σε μικρού κυβισμού κινητήρες και την ίδια στιγμή να διατηρεί τους κραδασμούς που παράγουν υπό έλεγχο.

QJMOTOR κινητήρας πατέντα με τυφλό πιστόνι