Ducati Panigale V4: Επετειακή έκδοση "916"

Σε μόλις 500 κομμάτια
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/7/2019

Το 2019 σηματοδοτεί την 25η επέτειο απ’ τη δημιουργία της θρυλικής 916, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα αντικειμενικά, μια απ’ τις ομορφότερες μοτοσυκλέτες που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Το μοντέλο κυκλοφόρησε το 1994, ενώ το 1998 έκλεισε τον κύκλο του και αντικαταστάθηκε απ’ την 996.  Η Ducati για να γιορτάσει την επέτειο της 916 αποφάσισε να βγάλει μια περιορισμένης παραγωγής έκδοση της νέας πανίσχυρης Panigale V4 σε 500 αριθμημένα αντίτυπα. Η περιορισμένη έκδοση ξεχωρίζει απ’ την διχρωμία της (κόκκινο άσπρο, όπως ήταν τα αγωνιστικά χρώματα της εποχής) καθώς και τον αριθμό "1" μπροστά στο φαίρινγκ της, τον οποίο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μόνο ο πρωταθλητής της περσινής χρονιάς στο εκάστοτε πρωτάθλημα. Ο λόγος που το έκανε αυτό η Ducati ήταν για να τιμήσει μαζί με την 916 και τον Carl Fogarty που πήρε τέσσερις τίτλους στο WSBK, τη δεκαετία του ’90 μαζί της. Επίσης, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλέτες, η πάνω πλάκα του πιρουνιού της V4 αναγράφει τον αύξοντα αριθμό του μοντέλου μαζί με το όνομα της έκδοσης, χαραγμένο με λέιζερ.

Στον επερχόμενο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική Leguna Seca, η Ducati θα παρουσιάσει την Panigale V4 25ο Anniversario 916, παρέα με τον Carl Fogarty και τους εργοστασιακούς αναβάτες της ομάδας, Alvaro Bautista και Chaz Davies. Οι μοτοσυκλέτες τους δε, θα έχουν και αυτές τα γραφικά της επετειακής έκδοσης. Δυστυχώς για μας, στο δελτίο τύπου της Ducati υπάρχουν μόνο δύο φωτογραφίες της έκδοσης, με την εταιρεία απ’ το Bolognia να εντείνει περισσότερο την ανυπομονησία των θαυμαστών της, μέχρι τα αποκαλυπτήριά της στο αγωνιστικό τριήμερο.

Ετικέτες

Νέος ΚΟΚ: Εκκίνηση μοτοσυκλέτας μόνο με κράνος στους υπότροπους - Ποινή γιατρών σε ανανεώσεις διπλωμάτων ηλικιωμένων

Σωστό το μέτρο να εξετάζουν την υπογραφή των γιατρών στις ανανεώσεις διπλωμάτων
elas1
Από το

motomag

20/11/2025

Διασταύρωση ιατρικών γνωματεύσεων μέσω ΗΔΙΚΑ και αυστηρότερος έλεγχος των γιατρών για τις ανανεώσεις των διπλωμάτων των ηλικιωμένων, ειδική εφαρμογή που δεν θα αφήνει την μοτοσυκλέτα να εκκινήσει αν ο αναβάτης που στο παρελθόν είχε ήδη συλληφθεί να μην φορά κράνος, επιχειρεί να το ξανά κάνει - Καθώς και σύστημα που θα διενεργεί αλκοτέστ στον οδηγό και δεν θα εκκινεί το αυτοκίνητο σε περίπτωση υπερβαίνει το όριο, σε μοντέλο Σουηδίας, εξετάζει η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία το 2025 είναι ενθαρρυντικά, καθώς στο πρώτο επτάμηνο σημειώνεται αύξηση (12%) στα τροχαία ατυχήματα αλλά μείωση (35%) στα θανατηφόρα τροχαία σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μετά τον νέο ΚΟΚ και την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση παράβασης, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει κι άλλες παραμέτρους και συστήματα προς την ίδια κατεύθυνση.

Μια ενέργεια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η χρήση ενός συστήματος που δεν θα επιτρέπει σε μια μοτοσυκλέτα να εκκινήσει αν ο αναβάτης δεν φοράει κράνος. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί και θα λειτουργεί με ειδικό σένσορα και τη βοήθεια AI. Το κόστος υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοτοσυκλέτες παραγωγής από το 2000 και μετά. Η σκέψη υλοποίησης προβλέπει πως το σύστημα αυτό θα τοποθετείται στην μοτοσυκλέτα όταν ο αναβάτης πιάνεται χωρίς να φοράει κράνος, έτσι ώστε να μην μπορεί να το κάνει και την επόμενη φορά. Φαίνεται απίστευτα μακρινό για τα Ελληνικά δεδομένα και είναι τουλάχιστον αμφίβολο κάτι τέτοιο να φτάσει στην φάση της υλοποίησης, περνώντας της σκέψης και της συζήτησης. Προτιμότερο -πιστεύουμε- θα ήταν μία προσπάθεια να μειωθεί το ΦΠΑ στα κράνη από το 13% που είναι τώρα, στο 0% κάτι που η χώρα μας ΔΕΝ μπορεί να υλοποιήσει μόνη της και χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. και έπειτα να υπάρχουν μέτρα ώστε η διαφορά αυτή να καταλήξει στον τελικό καταναλωτή.

Ωστόσο κάτι παρόμοιο εξετάζει η κυβέρνηση και για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εφόσον κάποιος οδηγός πιαστεί να έχει περάσει το όριο κατανάλωσης αλκοόλ, θα τοποθετείται ένα σύστημα στο οποίο την επόμενη φορά ο οδηγός θα πρέπει να φυσήξει για να κάνει ο ίδιος αλκοτέστ στον εαυτό του και σε περίπτωση που είναι πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δεν θα εκκινεί. Αυτό είναι κάτι που υπάρχει ήδη σε υλοποίηση σε άλλες χώρες.

Ένα μέτρο που εξετάζεται από την κυβέρνηση και θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει, το βλέπουμε δηλαδή ως μία παράβλεψη αυτή την στιγμή, είναι οι ανανεώσεις διπλωμάτων των ηλικιωμένων που τώρα αρκεί μια απλή γνωμάτευση γιατρού για να γίνει η ανανέωση. Η σκέψη είναι η διαδικασία να ψηφιοποιηθεί ώστε να φαίνεται ποιος γιατρός έδωσε άδεια για ανανέωση διπλώματος. Η πλατφόρμα θα συνδέεται με την ΗΔΙΚΑ που έχει το πλήρες ιατρικό ιστορικό των πολιτών. Η πίεση προς όσους γιατρούς που δίνουν “εύκολα” τις γνωματεύσεις θα αυξάνεται, καθώς εάν ένας ηλικιωμένος προκαλέσει ατύχημα θα ελέγχεται ο φάκελος υγείας του και κατά πόσο ήταν σε θέση να οδηγήσει, συγκρίνοντας την πραγματικότητα με βάση την εικόνα που υπέγραψε ο εκάστοτε γιατρός, καθιστώντας τον υπόλογο του ατυχήματος επειδή του ανανέωσε το δίπλωμα!