Ducati Season Opening 2024 – Η εκκίνηση δόθηκε στο Ducati Athens

Η συνέχεια θα δοθεί στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας στο Metropolitan Expo από τις 10 έως τις 14 Απριλίου
motomag Ducati Season Opening 2024 – Η εκκίνηση δόθηκε στο Ducati Athens
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/3/2024

Τα νέα μοντέλα της Ducati καθώς και η νέα σειρά ένδυσης της ιταλικής εταιρείας παρουσιάστηκαν στο κοινό στις 20 Μαρτίου στο Ducati Athens.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την μονοκύλινδρη Hypermotard 698 Mono & RVE μία μοτοσυκλέτα που εμείς στο ΜΟΤΟ οδηγήσαμε στη Βαλένθια της Ισπανίας, την περιορισμένης παραγωγής Multistrada RS, την Desert X Rally, την Multistrada V4 και την Multistrada V4 S Grand Tour.

Ducati Season Opening 2024 – Η εκκίνηση δόθηκε στο Ducati Athens

Ταυτόχρονα, οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τη νέα σειρά γυαλιών Carrera Ducati και τη νέα σειρά apparel της Ducati με ρούχα σχεδιασμένα όχι μόνο για οδήγηση, αλλά και για καθημερινή χρήση.

Χρέη DJ ανέλαβε ο Κώστας Φραγκολιάς ο οποίος έχει δηλώσει πως είναι λάτρης της εταιρείας του Borgo Panigale. Όσοι δεν κατάφεραν να βρεθούν στην εκδήλωση της Ducati δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα νέα μοντέλα της εταιρείας στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας στο Metropolitan EXPO από τις 10 έως τις 14 Απριλίου, στο περίπτερο της Kosmocar-Ducati.

Ducati Season Opening 2024 – Η εκκίνηση δόθηκε στο Ducati AthensDucati Season Opening 2024 – Η εκκίνηση δόθηκε στο Ducati Athens

 

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες