Eicma 2021 αποκλειστικό: Το σχόλιο της Honda για επόμενο Transalp και η σχέση με το Hornet

Το μόνο σίγουρο πως θα αργήσει λίγο ακόμη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/11/2021

Τις ημέρες της Eicma επιδιώξαμε και τελικά είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με υψηλόβαθμα στελέχη της Honda στην Ευρώπη και φυσικά η πρώτη ερώτηση δεν ήταν άλλη από το πότε θα δούμε ένα νέο Transalp, με την πρώτη απάντηση να είναι -επίσης φυσικά- πως δεν ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάμε.

Ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως έχουν διαρρεύσει από καιρό τώρα κάποιες πρώτες πληροφορίες που μας έχουν οδηγήσει στο ασφαλές συμπέρασμα πως πρέπει να περιμένουμε ένα νέο μεσαίο On-Off με πρώτους και καλύτερους που δείχνουν ακόμη και ψηφιακά σχέδια, τους Ιάπωνες του YoungMachine που αποτελούν φερέφωνα της Honda κι έτσι δεν μιλούν ποτέ τυχαία. Επιπρόσθετα στο MOTO είμασταν οι πρώτοι παγκοσμίως που αποκαλύψαμε πως η νέα αυτή μοτοσυκλέτα δεν θα λέγεται Africa Twin, όπως όλοι οι υπόλοιποι έγραφαν τότε, αλλά θα έχει το όνομα Transalp. Κι έτσι με βάση αυτά τα δεδομένα η ερώτηση επαναλήφθηκε.

Ένα νέο Transalp πράγματι υπάρχει λοιπόν στα μελλοντικά σχέδια της Honda τα οποία φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί χρονικά από τις εξελίξεις που έχει φέρει η πανδημία, αλλά σίγουρα δεν έχουν ακυρωθεί.

Στο μεταξύ η Honda επαναφέρει άλλο ένα όνομα από το παρελθόν, το Hornet, και μας έδειξε σκίτσο με την αρχική του μορφή. Μία μοτοσυκλέτα που στην διάρκεια της ιστορίας της ήταν τετρακύλινδρη. Το επόμενο όμως Hornet ίσως να είναι τελείως διαφορετικό, όχι μόνο σε σχεδιασμό που ήδη το σκίτσο αφήνει να εννοηθεί πως αυτός θα είναι ολότελα μοντέρνος, αλλά ως προς τον κινητήρα που θα χρησιμοποιεί. Οι ενδείξεις μιλούν για δικύλινδρο εν σειρά καθιστώντας το μελλοντικό Hornet τον μεγάλο αντίπαλο του KTM 890 Duke. Αυτό μπορεί να μην το δεχτούν εύκολα όσοι έχουν δέσει τα Hornet με τους τετρακύλινδρους κινητήρες, όμως σε κάθε περίπτωση είναι καλό για εκείνους που περιμένουν το νέο Transalp.

Κι αυτό γιατί η πληροφορία που εξασφαλίσαμε μέσα από την Honda, είναι πως πράγματι οι δύο αυτές μοτοσυκλέτες θα μοιράζονται τον κινητήρα αυτό, που επίσης σημαίνει πως το Transalp θα ξεφύγει από την οικογένεια των NC με το οποίο είχε συνδεθεί. Κι ενώ οι κινητήρες των NC είναι εξαιρετικοί για καθημερινή, αλλά και ταξιδιωτική χρήση με την κατανάλωση να είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε φυσιολογικές ταχύτητες, ταυτόχρονα μία νέα Transalp θα ήταν προτιμότερη αν μπορούσε να γεφυρώσει το κενό από το NC750 μέχρι την Africa Twin αντί να προσφέρει την ίδια εφαρμογή σε διαφορετικό κουστούμι.

Η προσέγγιση των Hornet και Transalp από την Honda με βάση τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουμε στο ΜΟΤΟ, πλησιάζει αυτό που κάνουν και άλλοι κατασκευαστές, όπως η Yamaha με την σειρά των MT και τα Tracer 700 και 900, αλλά από πλευράς κυβισμού θα είναι πιο κοντά στο παράδειγμα της KTM με τα 890 Duke και Adventure.

Κοινή πλατφόρμα λοιπόν για το Hornet και το Transalp από εδώ και πέρα, που το ασφαλές σενάριο λέει πως θα τα δούμε από στο τέλος 2022 για να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023, εκτός κι αν διαρρεύσουν νωρίτερα…

Ετικέτες

Πιστοποιήθηκε η Βουλγάρικη LARA! Οριστικοποίηση εγκαινίων στις 21 Μαρτίου! Το A1 Motor Park έχει έγκριση FIA & FIM

4χλμ – 15 στροφές – 21 διαφορετικές πορείες και ευθεία για 280+χ.α.ω!
Πιστοποιήθηκε η Βουλγάρικη LARA! Οριστικοποίηση εγκαινίων στις 21 Μαρτίου! Το A1 Motor Park έχει έγκριση FIA & FIM
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/12/2025

Με κάθε επισημότητα το A1 Motor Park, ή όπως αρχικά εγκαινίασαν τα θεμέλια της πίστας: η Lara Racing Circuit που είχε ήδη στρωθεί εδώ και περίπου τρεις μήνες, έχει πλέον ολοκληρώσει όλες τις εργασίες ασφαλείας και πήρε πλέον – και επίσημα- την πιστοποίηση FIA και FIM για πρωταθληματικούς αγώνες.

Πλέον έχει ολοκληρωθεί και σχεδόν το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες η σιδηρά κυρία του κατασκευαστικού γκρουπ GBS, έδωσε το παρόν σε μία εκδήλωση όπου οριστικοποιήθηκαν και τα εγκαίνια: 21 Μαρτίου 2026!

Όλα τα έργα αποπεράτωσης θα έχουν τελειώσει νωρίτερα από αυτό, καθώς έτσι και αλλιώς η πίστα έχει προχωρήσει νωρίτερα από το αρχικό της χρονοδιάγραμμα.

Θυμίζουμε πως το A1 Motor Park έχει χτιστεί 40 λεπτά νότια της Σόφια στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού των Βαλκανίων που για λίγα μέτρα κερδίζει τον Όλυμπο. Αυτό σημαίνει πως η πίστα έχει μία περίοδο σίγουρης κάλυψης από χιόνι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της, με την περιοχή όμως να έχει σταδιακά λιγότερη χιονόπτωση κάθε χρόνο.

Με σχεδόν 900 μέτρα υψόμετρο, η νεότερη πίστα της Βουλγαρίας έχει στόχο να είναι ιδανικός προορισμός τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ιδιοκτησιακό της καθεστώς είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς ανήκει 100% στην μεγαλύτερη κατασκευαστική της Βουλγαρίας και αποτελεί προσωπική πινελιά της κα Zara που έχει διευθυντική θέση, ενώ μαζί της στην εκδήλωση ήταν και ο σύζυγός, ένας από τους γιους του ιδρυτή της κατασκευαστικής. Το καλό είναι πως η κα Zara αγαπά τις μοτοσυκλέτες, οδηγεί και η ίδια και έτσι στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχει εκπροσώπηση των θεμάτων της μοτοσυκλέτας.

Η Βουλγάρα Ζάρα που χτίζει την Lara! Στρώθηκε η Lara Racing Circuit - Αυστριακός διευθυντής στο τιμόνι

Ο σχεδιασμός άλλωστε του εξιδεικευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου IPA, κάνει λόγο για μία πίστα που έχει λάβει εξ αρχής υπόψη του τις ανάγκες των μοτοσυκλετών στα δύο χαρακτηριστικά του εσάκια, ενώ υπάρχει ήδη έτοιμη και η διαφυγή του πιο κλειστού εκ των δύο, για αλλαγή της διαδρομής αναλόγως των αναγκών.

Για τα δικά μας δεδομένα όπου οι Συμβάσεις Παραχώρησης διδάσκονται σε Πανεπιστήμια ως το κακό παράδειγμα του τρόπου διαχείρισης, όπως συμβαίνει με την Αττική Οδό, μοιάζει ουτοπικό πως έχουμε την μεγαλύτερη κατασκευαστική τους να πραγματοποιεί μία τέτοια επένδυση.

Από την άλλη και η πίστα των Σερρών ήταν κάτι πρωτοποριακό για όλα τα Βαλκάνια όταν φτιάχτηκε πριν από 28 χρόνια, καθώς ήταν ο μοναδικός Δήμος που δεν έμεινε στα λόγια, λόγια παχιά που ακόμη και τώρα, σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, συνεχίζουμε να τα ακούμε: Χαλανδρίτσα, Ορχομενός κτλ, αναμασιόνται κάθε διετία, την ίδια στιγμή που η πίστα των Σερρών ετοιμάζει την επέκτασή της πριν γιορτάσει τα τριάντα της χρόνια.

Στις 21 Μαρτίου λοιπόν, το μικρό αυτό θαύμα της Βουλγαρίας, το μεράκι της κατασκευαστικής της εταιρείας, θα εγκαινιαστεί πλήρως ολοκληρωμένο μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του.

Ο Mohr, ο νεαρός Αυστριακός που κατέχει το ρεκόρ των Σερρών, και εμφανίζεται στο BMU με Βουλγάρικη ομάδα έχει ήδη προσκληθεί για να θέσει το ρεκόρ της πίστας  για μοτοσυκλέτες, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώτος χρόνος που θα γραφτεί -επίσημα τουλάχιστον- θα αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.