EICMA 2021: Το πρόγραμμα της μεγαλύτερης Έκθεσης μοτοσυκλέτας που ξεκινά Τρίτη 23 Νοεμβρίου
Θα έχει το μισό μέγεθος
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
22/11/2021
Συρρικνωμένη σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να είναι η EICMA για φέτος, η μεγαλύτερη Έκθεση μοτοσυκλέτας στην οποία παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα της επόμενης χρονιάς. Με αρκετούς κατασκευαστές μοτοσυκλετών να απέχουν ακολουθώντας μέτρα περιορισμού, η τεράστια Έκθεση μοτοσυκλέτας του Μιλάνο θα καταλαμβάνει φέτος λιγότερα περίπτερα, την ίδια ώρα που έχουν ήδη παρουσιαστεί, τα περισσότερα από τα νέα μοντέλα στην γκάμα των εταιρειών που δεν θα παραστούν.
Η BMW, η KTM και η Ducati είναι οι πιο ηχηρές απουσίες ενώ ταυτόχρονα κι άλλοι κατασκευαστές που θα έχουν περίπτερο, όπως η Kawasaki, το έχουν αναθέσει σε ισχυρούς αντιπροσώπους της Ευρώπης χωρίς να στελεχώνονται από ανθρώπους του εργοστασίου.
Μεγάλες επίσης απουσίες αναμένονται στον χώρο των αξεσουάρ και των ανταλλακτικών, που έχουν δώσει από τώρα ραντεβού με το κοινό στην EICMA του 2022 που αναμένεται να επιστρέψει στην πρότερη αίγλη της, ως η σπουδαιότερη Έκθεση μοτοσυκλέτας του κόσμου.
Ακόμη κι έτσι όμως, η EICMA παρουσιάζει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και φέτος, όχι μόνο γιατί θα παραστούν οι Ιάπωνες κατασκευαστές στο σύνολό τους, αλλά γιατί τις πρώτες ημέρες θα κινούνται στους διαδρόμους της όλα τα μεγάλα στελέχη των εταιρειών, ακόμη κι εκείνων που δεν θα έχουν περίπτερο, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα πρώτα σχόλια όχι μόνο της περιόδου που περάσαμε, και περνάμε, αλλά και της επόμενης χρονιάς που έρχεται.
Θα είναι επίσης και η πρώτη ευκαιρία, για να δούμε από κοντά όλα τα νέα μοντέλα που δεν έχουμε ήδη οδηγήσει στις παρουσιάσεις που προηγήθηκαν, έχοντας έτσι ένα πρώτο, χειροπιαστό, σχόλιο για την εμφάνισή τους.
Το MOTO, όπως κάθε χρονιά, θα είναι και φέτος στην EICMA για να σας μεταφέρουμε όχι μόνο τις παρουσιάσεις απευθείας, αλλά και το δικό μας, πρώτο σχόλιο για όλα όσα πρόκειται να δούμε από κοντά.
Θα υπάρχουν λοιπόν και παρουσιάσεις νέων μοντέλων, όπως τις έχουμε συνηθίσει, με το πρόγραμμα να είναι το παρακάτω. Σημειώνεται η χώρα Ελλάδος και όχι η τοπική:
Πρόγραμμα Τρίτης 23 Νοεμβρίου
10:00 HONDA
10:40 MV AGUSTA
11:00 ROYAL ENFIELD
11:20 TRIUMPH
11:40 SILENCE
12:00 Εγκαίνια
13:00 HELBIZ
13:20 SUZUKI
13:40 PIAGGIO GROUP
14:20 BIMOTA
14:40 KAWASAKI
15:00 KYMCO
15:20 CAKE
15.40 FANTIC MOTOR
16:00 VMOTO SOCO
16:20 BENELLI
17:40 VENT
17:00 ZERO MOTORCYCLES
17:20 SYM
17:40 SORIANO ENGINES
18:00 TROMOX
18:20 YADEA
18:40 CFMOTO
Πρόγραμμα Τετάρτης 24 Νοεμβρίου
10:20 URBAN TUCANO
10:40 GPR EXHAUST SYSTEM
11:00 VOGE
11:20 MYTECH
11:40 Παρουσίαση της Κινεζικής εποπτείας μοτοσυκλετών
12:00 ROYAL ENFIELD
12:20 SHAD
12:40 RISEMOUSSE
13:00 MONDIAL
13:20 VMOTO SOCO
13:40 HONPE
14:40 NIU
15:00 UM MOTORCYCLES
15:20 BAD BIKE
15:40 LS2 HELMETS
16:40 NOKO E-BIKE
17:00 LIQUI MOLY
18:20 HONPE
16.40ELETTRICARS MOTORCOMPANYHall 18EICMA TALKING AREA L60
ΕΕ-Κινητήρας εσωτερικής καύσης: Παράταση ζωής και μετά το 2035 με θεαματική αναδίπλωση
Αλλάζει τα σχέδιά της η Ευρώπη για τα ηλεκτρικά που δεν έβγαιναν από την αρχή
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
15/12/2025
Τελικά και εν μέσω πιέσεων κυρίως από Γερμανούς κατασκευαστές αλλά και από τον κατακλυσμό των ευρωπαϊκών αγορών από πιο προσιτά κινέζικα ηλεκτρικά η ΕΕ κάνει πίσω στην απαγόρευση πώλησης καινούργιων οχημάτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035, σε ένα πλάνο που δεν έβγαινε από την αρχή.
Είχαμε πει αρκετές φορές πως το πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της μείωσης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου από τις μεταφορές δεν ήταν ρεαλιστικό αναφορικά με τα επιβατικά και ελαφριά επαγγελματικά οχήματα παρά τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ξοδέψει, ειδικά την τελευταία πενταετία, οι κατασκευαστές για την εξέλιξη τεχνολογιών σχετικών με τους ηλεκτρικούς κινητήρες και τις μπαταρίες και σε πολύ μικρότερο βαθμό οι κυβερνήσεις για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών -δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση. Δεν ήταν επίσης ρεαλιστικό αναφορικά με το στρατηγική που ακολουθήθηκε όπου όλο το βάρος έπεφτε σε μία τεχνολογία, την ηλεκτροκίνηση, ενώ ο θερμικός κινητήρας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης -με την εξέλιξη ουδέτερων ανθρακικά καυσίμων-, αντιμετωπιζόταν εχθρικά.
Η αλλαγή αντικαθιστά τον αρχικά προτεινόμενο στόχο μείωσης CO₂ κατά 100% με έναν πιο ήπιο στόχο 90%, μειώνοντας την άμεση πίεση στις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών, με την εξέλιξη να επιβεβαιώνεται σε γερμανικά έντυπα από τον Manfred Weber, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Για τις νέες ταξινομήσεις από το 2035 και μετά, θα ισχύει πλέον υποχρεωτική μείωση CO₂ κατά 90% στους στόχους στόλου των κατασκευαστών αυτοκινήτων, αντί για 100%", δήλωσε ο Βέμπερ στην εφημερίδα. "Επίσης, δεν θα υπάρχει στόχος στο 100%, ούτε από το 2040 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, ουσιαστικά βγαίνει από το τραπέζι."
Παρότι οι κανονισμοί είναι διατυπωμένοι σε σχέση με τους μέσους όρους εκπομπών στόλου, για αυτοκίνητα και βαν, οποιαδήποτε απομάκρυνση από ένα σκληρό τέλος στους κινητήρες εσωτερικής καύσης επηρεάζει αναπόφευκτα και τις μοτοσυκλέτες. Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ άφηναν να εννοηθεί ότι τα οχήματα κατηγορίας L (δίκυκλα) θα εντάσσονταν σταδιακά στο ίδιο νομικό πλαίσιο με τα τετράτροχα. Αυτή όμως η θεαματική αναδίπλωση δείχνει ότι οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν έστω και αργά, και έπειτα από πολλή πίεση, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές και από τον κινέζικο ανταγωνισμό που κατακλύζει τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και την αδυναμία του κοινού να ανταπεξέλθει οικονομικά στα σαφώς ακριβότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις -και την πανδημία- τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν συμπαρασύρει και τις τιμές των συμβατικών μοντέλων -όχι μόνο στα αυτοκίνητα αλλά ειδικά εκεί- τα οποία έχουν ακριβύνει κατά 15%-30% σε σχέση με πριν από μία 5ετία.
Ο Weber τόνισε επίσης ότι η αλλαγή στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα "σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία και διασφαλίζει δεκάδες χιλιάδες βιομηχανικές θέσεις εργασίας", μετά από μήνες αντιδράσεων από πολλούς κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων οι Volkswagen, Stellantis, Renault, Mercedes-Benz και BMW, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να καθορίσουν τελικά τον ρυθμό μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.
Για τη βιομηχανία της μοτοσυκλέτας, η κίνηση αυτή μειώνει αισθητά την πίεση προς τους κατασκευαστές να προωθήσουν άμεσα τον πλήρη εξηλεκτρισμό στις εκθέσεις, πριν η τεχνολογία είναι πραγματικά έτοιμη και ώριμη για μαζική υιοθέτηση, ειδικά σε μια αγορά που συνεχίζει να δείχνει σχεδόν μηδενική ζήτηση για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.
Η ευρωπαϊκή αυτή αναδίπλωση ενδέχεται να παρασύρει και άλλες αγορές με πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο που τυπικά δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις των Βρυξελλών αλλά είχε εναρμονιστεί με τις πολιτικές τους. Μια τόσο μεγάλη αλλαγή όμως ασκεί αναπόφευκτα έντονη πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να ακολουθήσει, ενδεχομένως βάζοντας στο στόχαστρο και την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων το 2030 που είχε θέσει η ίδια , η οποία έτσι κι αλλιώς δεν κάλυπτε τις μοτοσυκλέτες. Και εκεί αναμένονται αντιδράσεις γιατί οι εγχώριοι κατασκευαστές είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση και τώρα βλέπουν ότι αυτές οι επενδύσεις απαξιώνονται.
Ο Peter Golding, CEO της βρετανικής FleetCheck, συμφωνεί ότι η επικείμενη κίνηση της ΕΕ μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την βρετανική κυβέρνηση: "Οποιαδήποτε μέτρα, φυσικά, θα ασκήσουν τεράστια πίεση στη κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί", δήλωσε ο Γκόλντινγκ. "Η ΕΕ είναι η μαζική αγορά δίπλα μας και είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ευθυγράμμιση πολιτικών σε βασικούς τομείς, ειδικά όταν πρόκειται για έναν κρίσιμο κλάδο της οικονομίας όπως η κατασκευή οχημάτων."
Προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη δυσκολεύεται να πετύχει τα ορόσημα της εντολής ZEV (Zero Emission Vehicle), χαρακτηρίζοντας τις χαμηλές επιδόσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βαν και μοτοσυκλετών ως προειδοποιητικό σημάδι. "Αποτυγχάνουμε να πιάσουμε τα ενδιάμεσα στάδια που έχουν τεθεί για την ηλεκτροκίνηση με τον ρυθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση", ανέφερε, δείχνοντας ως βασικά εμπόδια την πρόσβαση σε φόρτιση και τις πρόσφατες φορολογικές αλλαγές."Ο στόχος του 2030 στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκε μη ρεαλιστικός και η αναθεώρηση του 2035 για τα υβριδικά δείχνει ήδη πως ίσως και αυτή να είναι ανέφικτη."
Με τη μοτοσυκλέτα να αποτελεί για πολύ κόσμο ένα βαθιά συναισθηματικό καταναλωτικό προϊόν, η αγορά ηλεκτρικών μοτοσυκλετών φανερώνει ότι ο κλάδος δεν είναι έτοιμος για μια μαζική μετάβαση στην μπαταρία. Παρά την σειρά πλεονεκτημάτων της ηλεκτροκίνησης, ανά περιπτώσεις, όπως η αθόρυβη αστική κινητικότητα μηδενικών εκπομπών, η μοτοσυκλέτα αποτελεί έναν πολυδιάστατο κόσμο και ελπίζουμε ότι η βενζίνη θα παραμείνει μαζί μας για όσο το δυνατόν περισσότερο, για να συνεχίσει να τον τροφοδοτεί και να τον αρωματίζει.