EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2021

Η δική μας διαδρομή είναι πάλι εδώ!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/9/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΚΟ, μέλος του Ομίλου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ», με ιδιαίτερη περηφάνεια βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, το μακροβιότερο ελληνικό δρώμενο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που φέτος επιστρέφει στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC). Η ΕΚΟ, ως Μέγας Χορηγός και Χορηγός Ονομασίας στην εμβληματική διοργάνωση, φέρνει το ιστορικό ράλλυ ακόμα πιο κοντά στο κοινό με μια σειρά από εκδηλώσεις στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και στη Λαμία, στο κέντρο της δράσης.

Η καθιερωμένη Τελετή Εκκίνησης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 5:30’ το απόγευμα, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και, αμέσως μετά, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο αγώνας  θα «περάσει» μέσα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Τα αγωνιστικά οχήματα θα μεταβούν προς τον χώρο Εκκίνησης επί της Λ. Αμαλίας, για την πρώτη «ειδική» διαδρομή “Cosmote 5G Athens Stage”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, περνώντας νωρίτερα από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, αλλά και μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η ΕΚΟ θα δώσει το δυναμικό «παρών» στο Σύνταγμα (αύριο 8 και την Πέμπτη 9/9), αλλά και στη Λαμία στο EKO SERVICE PARK (10-12/9), προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία WRC! Συγκεκριμένα, σε επιλεγμένα σημεία της ΕΚΟ θα βρίσκονται 2 αγωνιστικοί προσομοιωτές στους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να εξασκήσουν τις οδηγικές τους ικανότητες, ενώ όσοι καταγράψουν τους καλύτερους χρόνους, θα κερδίσουν συλλεκτικά δώρα EKO Ράλλυ Ακρόπολις. Ταυτόχρονα, εκεί θα βρίσκεται και ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο MITSUBISHI EVO, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν στο κόκπιτ ενός θρυλικού αγωνιστικού αυτοκινήτου!

Επιπλέον, η ΕΚΟ είναι φέτος Χορηγός της σημαντικής πρωτοβουλίας «Road Safety ΕΚΟ ACROPOLIS RALLY», με σκοπό την προώθηση καλών πρακτικών και μηνυμάτων οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς. Με την έννοια της ασφάλειας να είναι συνυφασμένη με την στρατηγική της, η ΕΚΟ συμμετέχει ενεργά σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού για τα θέματα της οδικής ασφάλειας. Το δεκαήμερο πρόγραμμα δράσεων ξεκίνησε στην Κρήτη (3 και 4 Σεπτεμβρίου), με το καραβάνι κλασικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να περνά από Χανιά, Ρέθυμνο, Σπήλι, Αγία Γαλήνη, Κόκκινο Πύργο, Μοίρες, Καλαμάκι και Αρχάνες, για να καταλήξει στο λιμάνι του Ηρακλείου, μεταφέροντας το μήνυμα οδικής ασφάλειας σε ένα νησί το οποίο κάθε χρόνο πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο. Αύριο, 8 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Προέδρου της FIA, Ζαν Τοντ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο περιστύλιο του Ζαππείου, στην οποία θα προβληθούν μηνύματα οδικής ασφάλειας από Έλληνες Ολυμπιονίκες, ενώ θα γίνει προσομοίωση σύγκρουσης και απεγκλωβισμού τραυματία.

Επισημαίνεται ότι, κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας, ενώ επιπρόσθετα μέτρα προστασίας θα ληφθούν στα σημεία δραστηριότητας της ΕΚΟ, για την ασφάλεια όλων των επισκεπτών.

Το EKO Ράλλυ Ακρόπολις εκκινεί και πάλι για να γράψει μια νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία του και η ΕΚΟ παραμένει στην πρώτη γραμμή, καλωσορίζοντας το «Ράλλυ των Θεών» στο σπίτι του!

Περισσότερες πληροφορίες για την ΕΚΟ ΑΒΕΕ: Η ΕΚΟ ΑΒΕΕ, μέλος του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κατέχει ηγετική θέση στην εμπορία καυσίμων και λιπαντικών της χώρας, έχοντας στη διάθεση της το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων στην Ελληνική επικράτεια, ενώ διατηρεί ισχυρή παρουσία και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Ιταλία: Νέες κάμερες με “προσπερασόμετρο” – Εντοπίζουν και καταγράφουν παράνομες προσπεράσεις!

Όπου δείτε στην Ιταλία ταμπέλα να αναγράφει sorpassometrο, προσοχή στις προσπεράσεις
Sorpassometro
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Το νέο εργαλείο που τέθηκε στη διάθεση της ιταλικής αστυνομίας ονομάζεται “sorpassometrο”, που κυριολεκτικότατα σημαίνει “προσπερασόμετρο”. Πρόκειται για ψηφιακές κάμερες που μοιάζουν καθόλα με τις συνηθισμένες που καταγράφουν παραβάσεις ορίων ταχύτητας, μόνο που οι συγκεκριμένες έχουν άλλη λειτουργία.

Το λογισμικό τους αναλύει το βίντεο που καταγράφεται για να εντοπίζει παράνομες προσπεράσεις, ειδοποιώντας τον χειριστή της κάμερας για την παράβαση ώστε να την ελέγξει, να τη βεβαιώσει και να προχωρήσει με τη λυπητερή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στον ιταλικό Τύπο, οι νέες αυτές κάμερες έχουν πάρει τεχνική έγκριση από το τέλος του 2024 και για να εγκατασταθούν σε ένα σημείο θα πρέπει προηγουμένως να έχει δικαιολογηθεί η αναγκαιότητά τους προς τον τοπικό Δήμο, δηλαδή να έχει αποδειχθεί πως το εν λόγω σημείο έχει μεγάλο κίνδυνο ή πολλές βεβαιωμένες παράνομες προσπεράσεις.

Από κει και πέρα, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα που ξεκινούν από 167 ευρώ, αλλά αν η παράνομη προσπέραση έχει γίνει σε στροφή ή διασταύρωση, τότε το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φτάσει ως τα 1.300 ευρώ!

Επιπλέον, αν η παράβαση έγινε τις βραδινές ώρες μεταξύ 22:00 και 07:00, τότε το πρόστιμο αυξάνεται επιπλέον κατά 33%! Αντιθέτως, μειώνεται ελαφρώς αν η παράβαση αφορά απλώς πάτημα της διπλής διαχωριστικής γραμμής χωρίς να έχει γίνει προσπέραση.

Οι νέου τύπου κάμερες τοποθετούνται κυρίως σε δρόμους με όριο ταχύτητας έως 90 χ.α.ώ. και ήδη αρκετές έχουν τεθεί σε λειτουργία, με την νομική απαίτηση να υπάρχει πιο πριν ταμπέλα που να προειδοποιεί τους οδηγούς για επικείμενο sorpassometrο.

Αυτό είναι άλλο ένα πράγμα που πρέπει να έχουν υπόψη τους και να προσέχουν όσοι θα ταξιδέψουν οδικώς στην Ιταλία εφεξής.