ΕΛ.ΑΣ. – 2.829.154 έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου

Αυξημένοι έλεγχοι, αυξημένες και οι βεβαιωθείσες τροχαίες παραβάσεις
mootmag ΕΛ.ΑΣ. – 2.829.154 έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση παραβατικότητας σε σχέση με το 2022
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/12/2023

Τα στατιστικά στοιχέια της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν αυξημένους ελέγχους το διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, έλεγχοι που οδήγησαν σε αυξημένες βεβαιωθείσες τροχαίες παραβάσεις.

Στο διάστημα Ιουνίου - Νοεμβρίου 2023 έγιναν 2.829.154 έλεγχοι Τροχαίας και βεβαιώθηκαν 639.655 παραβάσεις στην Επικράτεια ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 2.585.485 έλεγχοι με 603.899 βεβαιωμένες παραβάσεις. Η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε 40.438 στερήσεις άδειας οδηγού (διπλώματος) ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2022 οι στερήσεις άδειας οδηγού (διπλώματος) ήταν 34.298. Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν 218.760 κλήσεις για παράνομη στάθμευση ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2022 οι κλήσεις ήταν 177.841.

ΕΛ.ΑΣ. – 2.829.154 έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση παραβατικότητας σε σχέση με το 2022

Όσον αφορά το Λεκανοπέδιο, είχαμε 491.241 ελέγχους Τροχαίας και βεβαίωση 113.510 παραβάσεων έναντι 427.506 ελέγχων και 91.751 παραβάσεων στο αντίστοιχο διάστημα το 2022. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε 16.456 στερήσεις άδειας οδήγησης έναντι 9.063 στο αντίστοιχο διάστημα το 2022, ενώ βεβαιώθηκαν 49.427 κλήσεις για παράνομη στάθμευση έναντι 42.497 στο αντίστοιχο διάστημα το 2022.

ΕΛ.ΑΣ. – 2.829.154 έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση παραβατικότητας σε σχέση με το 2022

Ιταλία: 60.000 οχήματα με Πολωνικές εταιρικές πινακίδες-μαϊμού για να γλιτώνουν φόρους!

Η μεγάλη πλειοψηφία εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης
poland
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/10/2026

Πριν από μερικές μέρες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για μεγάλο αριθμό μικρών αυτοκινήτων και όλα τα δίκυκλα, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων στη χώρα αδιαφορούν πλήρως για το μέτρο αυτό. Ο λόγος είναι ότι τα οχήματά τους είναι καταχωρημένα σε ανύπαρκτες εταιρείες από την Πολωνία, επιτρέποντας τους να κυκλοφορούν με πολωνικές πινακίδες και φυσικά να μην πληρώνουν απολύτως τίποτα στο ιταλικό κράτος.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Πολωνίας PBUK, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν παρανόμως στην Ιταλία με πινακίδες της βορειοευρωπαϊκής χώρας ξεπερνά τα 60.000 και οι επιβαρύνσεις που προκαλούν στις οικονομίες των δύο χωρών υπερβαίνουν κατά πολύ τα μη καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας.

Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα συχνά δεν είναι σωστά ασφαλισμένα και επιπλέον αγνοούν επιδεικτικά τα τροχονομικά πρόστιμα που ενδεχομένως να δεχτούν στην Ιταλία, καθώς αυτά αποστέλλονται σε ανύπαρκτες πολωνικές επιχειρήσεις – όπου είναι καταχωρημένες οι πινακίδες – και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται ποτέ.

Σύμφωνα με την PBUK, μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 οι απλήρωτες ασφαλιστικές χρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Το χειρότερο είναι πως το ποσό αυτό είναι ήδη υπερδιπλάσιο από το σύνολο του 2025 και σχεδόν πενταπλάσιο του 2024, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η απάτη αυτή είναι σχετικά νέα και διογκώνεται με καλπάζοντα ρυθμό.

“Έχουμε ασφαλιστικές απαιτήσεις και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, αλλά αυτές είναι πάνω-κάτω σταθερές, ενώ οι ιταλικές πολλαπλασιάζονται σαν τρελές,” δήλωσε στους Financial Times ο Piotr Zadrożny, αντιπρόεδρος της PBUK.

“Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα δεν έχουν πατήσει τις ρόδες τους ποτέ στην Πολωνία. Αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να αγνοούν κλήσεις για παρκάρισμα ή άλλες οδικές παραβάσεις, καθώς τα πρόστιμα καταλήγουν σε εταιρείες που δεν υπάρχουν κι έτσι όλα στο τέλος γίνονται καπνός.”

Οι αρχές της Ιταλίας, όπως και η PBUK, πιστεύουν πως πίσω από το όλο θέμα κρύβονται συμφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος, εξαπατώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους ίδιους τους Ιταλούς ιδιοκτήτες των οχημάτων, πουλώντας τους ασφάλειες που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή έχουν άλλη διάρκεια από την αναγραφόμενη.

Πιθανότατα δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων οχημάτων αυτών συγκεντρώνεται στην περιοχή της Νάπολης, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την τοπική αστυνομία να διεξάγει πιο ενδελεχείς ελέγχους και διασταυρώσεις. Πρόσφατα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δέματα με πινακίδες κυκλοφορίας και ασφαλιστικά έγγραφα που είχαν φτάσει ταχυδρομικώς στην Ιταλία από την Πολωνία. Μάλιστα ένα μέτρο που συζητιέται στην ιταλική κυβέρνηση είναι να γίνει υποχρεωτικό κάθε όχημα που κυκλοφορεί στην Ιταλία να είναι ασφαλισμένο είτε σε ιταλική εταιρεία ή σε κάποια με επίσημη αναγνώριση στη χώρα.

Η δε δημοσιοποίηση του προβλήματος τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει έναν σχετικό πανικό στους Ιταλούς με τέτοια οχήματα, με πολλούς εξ αυτών να ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν σε ιταλικές προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα που φοβούνται πως αργά ή γρήγορα θα έρθουν για τους παραβάτες – μέχρι και σχετικά βίντεο με οδηγίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα ιταλικά κοινωνικά δίκτυα.

Αν πάντως τα βρουν σκούρα με τις πολωνικές πινακίδες, ας σκεφτούν και τις βουλγαρικές. Μπορούν να ρωτήσουν στην Ελλάδα για τα διαδικαστικά, όπου κυκλοφορούν ουκ ολίγα οχήματα με πινακίδες της βόρειας γείτονος.