ΕΛ.ΑΣ. – 2.829.154 έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου

Αυξημένοι έλεγχοι, αυξημένες και οι βεβαιωθείσες τροχαίες παραβάσεις
mootmag ΕΛ.ΑΣ. – 2.829.154 έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση παραβατικότητας σε σχέση με το 2022
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/12/2023

Τα στατιστικά στοιχέια της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν αυξημένους ελέγχους το διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, έλεγχοι που οδήγησαν σε αυξημένες βεβαιωθείσες τροχαίες παραβάσεις.

Στο διάστημα Ιουνίου - Νοεμβρίου 2023 έγιναν 2.829.154 έλεγχοι Τροχαίας και βεβαιώθηκαν 639.655 παραβάσεις στην Επικράτεια ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 2.585.485 έλεγχοι με 603.899 βεβαιωμένες παραβάσεις. Η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε 40.438 στερήσεις άδειας οδηγού (διπλώματος) ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2022 οι στερήσεις άδειας οδηγού (διπλώματος) ήταν 34.298. Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν 218.760 κλήσεις για παράνομη στάθμευση ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2022 οι κλήσεις ήταν 177.841.

ΕΛ.ΑΣ. – 2.829.154 έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση παραβατικότητας σε σχέση με το 2022

Όσον αφορά το Λεκανοπέδιο, είχαμε 491.241 ελέγχους Τροχαίας και βεβαίωση 113.510 παραβάσεων έναντι 427.506 ελέγχων και 91.751 παραβάσεων στο αντίστοιχο διάστημα το 2022. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε 16.456 στερήσεις άδειας οδήγησης έναντι 9.063 στο αντίστοιχο διάστημα το 2022, ενώ βεβαιώθηκαν 49.427 κλήσεις για παράνομη στάθμευση έναντι 42.497 στο αντίστοιχο διάστημα το 2022.

ΕΛ.ΑΣ. – 2.829.154 έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση παραβατικότητας σε σχέση με το 2022

Κάμερες τροχαίας στην Αττική: Ψαλιδίστηκαν 21.000 καταγραφές πριν βεβαιωθεί πρόστιμο

Το νέο σύστημα ελέγχου καταγράφει παραβάσεις, αλλά κάθε υπόθεση εξετάζεται πριν εκδοθεί κλήση
Καμερες
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/8/2026

Περισσότερες από 21.000 καταγραφές παραβάσεων που εντόπισαν οι νέες κάμερες κυκλοφορίας στην Αττική απορρίφθηκαν έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ή δεν επρόκειτο για πραγματικές παραβάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έως τις 22 Ιουλίου 2026 ακυρώθηκαν συνολικά 21.073 καταγραφές από το νέο σύστημα αυτόματης επιτήρησης της κυκλοφορίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι κάμερες δεν εκδίδουν αυτόματα πρόστιμα, αλλά κάθε περίπτωση ελέγχεται πριν βεβαιωθεί παράβαση.

Ο συχνότερος λόγος απόρριψης ήταν η λανθασμένη αναγνώριση οχημάτων που κινούνταν πολύ κοντά στη διαγράμμιση, χωρίς όμως να την παραβιάζουν. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν 7.039 καταγραφές (33,4%).

Ακολούθησαν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και κρατικά οχήματα, με 6.051 ακυρώσεις (28,7%), καθώς διαθέτουν ειδικό καθεστώς κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.

Σε 4.732 περιπτώσεις (22,5%) η ποιότητα της εικόνας δεν επέτρεπε την ασφαλή αναγνώριση του οχήματος, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Επιπλέον, 1.958 καταγραφές (9,3%) ακυρώθηκαν επειδή η κυκλοφορία ρυθμιζόταν εκείνη τη στιγμή από τροχονόμο ή υπήρχε νόμιμη εξαίρεση για οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ.

Μικρότερο ποσοστό αφορούσε περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν περισσότερα από ένα οχήματα στο ίδιο πλάνο (440 περιπτώσεις), ξένες ή μη καταχωρημένες πινακίδες (171), σφάλματα στην αυτόματη αναγνώριση πινακίδων (107), μη ευδιάκριτες πινακίδες λόγω φθοράς ή λάσπης (71) και ελιγμούς που πραγματοποιήθηκαν για αποφυγή ατυχήματος (28). Άλλες 476 καταγραφές χαρακτηρίστηκαν ως “λοιποί λόγοι”.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα λειτουργεί με ανθρώπινο έλεγχο πριν από την επιβολή προστίμου, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες χρεώσεις. Παράλληλα, αναδεικνύουν τα σημεία όπου το σύστημα εμφανώς πάσχει, όπως η ακρίβεια των αλγορίθμων αναγνώρισης, η απόδοση των καμερών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η καλύτερη αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας.