ΕΛ.ΑΣ. - 6.230 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια το τριήμερο 12-14 Μαΐου

Με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει τη μερίδα του λέοντος στις παραβάσεις
motomag ΕΛ.ΑΣ. - 6.230 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια το τριήμερο 12-14 Μαΐου
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/5/2024

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις σε όλη την επικράτεια πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 12 έως 14 Μαΐου, με τα αρμόδια κλιμάκια να ελέγχουν 24.079 οχήματα και 31.166 άτομα, ενώ η πρώτη περιοχή της Ελλάδας στις παραβάσεις ήταν με διαφορά η Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρων δράσεων το τριήμερο 12-14 Μαΐου σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν:

  • 6.230 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • 1.264 προσαγωγές
  • 105 κατασχέσεις
  • 121 ακινητοποιήσεις οχημάτων
  • 23 παραβάσεις αντικαπνιστικής νομοθεσίας

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε περιοχές με αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας, όπως στη Βόρεια Ελλάδα όπου:

  • ελέγχθησαν 27.026 άτομα και 21.302 οχήματα
  • προσήχθησαν 901 άτομα
  • συνελήφθησαν 307 άτομα
  • βεβαιώθηκαν 5.518 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Σε περιοχές της Αχαΐας, Αργολίδας, Κορινθίας και Μεσσηνίας:

  • ελέγχθησαν 2.617 άτομα και 1.479 οχήματα
  • προσήχθησαν 318 άτομα
  • συνελήφθησαν 77 άτομα
  • βεβαιώθηκαν 310 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
  • ακινητοποιήθηκαν 40 οχήματα
  • κατασχέθηκαν 3 οχήματα ενώ
  • βεβαιώθηκαν 23 παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας

Στο Λευκοχώρι Ηλείας:

  • πραγματοποιήθηκαν 464 έλεγχοι ατόμων
  • προσήχθησαν 14 άτομα
  • βεβαιώθηκαν 56 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
  • Σε Βραχάτι και Εξαμίλια Κορινθίας:
  • πραγματοποιήθηκαν 76 έλεγχοι ατόμων,
  • προσήχθησαν 27 άτομα,
  • βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, και συγκεκριμένα στην Αγία Βαρβάρα, Μενίδι και Ζεφύρι πραγματοποιήθηκαν:

  • 1.117 έλεγχοι ατόμων και 466 οχημάτων
  • 156 προσαγωγές
  • βεβαιώθηκαν 86 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • ακινητοποιήθηκαν 9 οχήματα

Αγγλία: 20χρονος με ηλεκτρικό ποδήλατο σκότωσε πεζό και προσπάθησε να διαφύγει

Οδηγούσε επικίνδυνα και σκότωσε έναν 86χρονο
Dylan Green
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/8/2025

Ο Bart O'Hare πήγαινε στο σούπερ μάρκετ της περιοχής του, όμως δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο Bart πήγε να διασχίζει την οδό Accrington και χτυπήθηκε από τον Dylan Green, 20 ετών, ο οποίος οδηγούσε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και είχε συνεπιβάτη στο πίσω μέρος. Κανείς από τους δύο δεν φορούσε κράνος.

Ο 20χρονος είχε εντοπιστεί νωρίτερα στην ίδια οδό να κάνει σούζες. Οι εισαγγελείς δήλωσαν στο Preston Crown Court ότι οδηγούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 70 km/h σε δρόμο με όριο ταχύτητας 50 km/h. Μάλιστα, μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Green έκανε σούζα λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει τον κ. O’Hare.

Μετά τη σύγκρουση, ο Green και ο συνεπιβάτης του έπεσαν από το δίκυκλο, αλλά αμέσως το σήκωσαν και έφυγαν από τον τόπο του ατυχήματος. Το ηλεκτρικό ποδήλατο έκτοτε αγνοείται.

Ο κ. O'Hare ήταν σοβαρά τραυματισμένος και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, παρά την παρέμβαση των γιατρών, δεν τα κατάφερε και έφυγε από την ζωή.

Ο Green, από το Helston Close, Burnley, συνελήφθη αργότερα το ίδιο βράδυ, αφού πρώτα πήγε στο σπίτι του για να ενημερώσει την οικογένειά του για το ατύχημα και στη συνέχεια επέστρεψε στον τόπο του ατυχήματος.

Αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για πρόκληση θανάτου λόγω επικίνδυνης οδήγησης, οδήγηση χωρίς ασφάλιση και οδήγηση χωρίς άδεια. Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια και τρεις μήνες σε ίδρυμα για νεαρούς παραβάτες, με επιπλέον ποινή 12 μηνών για αδίκημα σχετικό με ναρκωτικά. Επίσης, του απαγορεύτηκε να οδηγεί για τα επόμενα 12 χρόνια.

Μετά την έκδοση της ποινής, ένας αξιωματικός της τροχαίας δήλωσε: “Ο Bart ήταν σαφώς ένας πολύ αγαπητός πατέρας και παππούς και ήταν πολύ σεβαστός στην κοινότητά του. Ο Dylan Green οδηγούσε το ηλεκτρικό ποδήλατό του χωρίς να νοιάζεται για τους γύρω του. Έκανε φιγούρες, εκτελώντας σούζες λίγο πριν συγκρουστεί με τον Bart. Δεν παρέμεινε στον τόπο του ατυχήματος, δεν κάλεσε βοήθεια, ούτε έδωσε τα στοιχεία του στην αστυνομία. Αντίθετα, έφυγε, συνεχίζοντας να οδηγεί επικίνδυνα σε μια προσπάθεια να καλύψει τις πράξεις του. Ο τρόπος που οδήγησε ο Green δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ αποδεκτός. Όταν συμβαίνει το χειρότερο σενάριο, όπως συνέβη εκείνη την ημέρα, αφήνει πίσω του καταστροφή σε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Η υπόθεση φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τη χρήση ηλεκτρικών δίκυκλων και το πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν σε λάθος χέρια. Μπορεί η υπόθεση να έχει εξελιχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, όμως μας αφορά άμεσα, καθώς ιδιαίτερα οι μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει με ηλεκτρικά δίκυκλα που μπορεί να οδηγήσει ο καθένας χωρίς να γνωρίζει να οδηγεί, χωρίς να γνωρίζει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς να έχει καν δίπλωμα!