ΕΛΑΣ - Κατά 21% αυξήθηκε η βεβαίωση παραβάσεων Κ.Ο.Κ. το πρώτο 7μηνο του 2024 σε σχέση με πέρυσι

Στην Αττική η αύξηση ξεπερνά το 46% και στη Θεσσαλονίκη το 68%
motomag Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε πως κατά 21% αυξήθηκε η βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων το πρώτο 7μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την αύξηση στην Αττική να ξεπερνά το 46% και το 68% στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, το πρώτο 7μηνο του 2024 οι υπηρεσίες Τροχαίας καθώς και άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησαν σε 3.903.209 ελέγχους, βεβαιώνοντας 858.103 παραβάσεις, έναντι 708.883 το ίδιο διάστημα του 2023. Ενδεικτικά, το πρώτο 7μηνο του 2024, βεβαιώθηκαν: •	στην
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/8/2024

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε πως κατά 21% αυξήθηκε η βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων το πρώτο 7μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την αύξηση στην Αττική να ξεπερνά το 46% και το 68% στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το πρώτο 7μηνο του 2024 οι υπηρεσίες Τροχαίας καθώς και άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησαν σε 3.903.209 ελέγχους, βεβαιώνοντας 858.103 παραβάσεις, έναντι 708.883 το ίδιο διάστημα του 2023.

Ενδεικτικά, το πρώτο 7μηνο του 2024, βεβαιώθηκαν:

  • στην Αττική, 182.939 παραβάσεις (αύξηση κατά 46,81%)
  • στη Θεσσαλονίκη, 127.298 παραβάσεις (αύξηση κατά 68,59%)
  • στην Πελοπόννησο 57.172 παραβάσεις (αύξηση κατά 37,55%)
  • στο Βόρειο Αιγαίο 23.286 παραβάσεις (αύξηση κατά 31,91%)
  • στο Νότιο Αιγαίο 30.176 παραβάσεις (αύξηση κατά 18,20%)

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αντιμετώπιση αντικοινωνικών και επικίνδυνων παραβάσεων, που οδηγούν ευθέως σε τροχαία ατυχήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πεζών και οδηγών, όπως:

Υπερβολική ταχύτητα: 186.336

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας & κράνους: 79.164

Στέρηση άδειας οδήγησης: 44.294

Παραβάσεις ΚΤΕΟ & ανασφάλιστα: 36.455

Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος: 18.457

Χρήση κινητού τηλεφώνου: 10.797

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 10.073 

Μένει τώρα να δούμε τα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων από την Στατιστική Υπηρεσία, όταν αυτά δημοσιοποιθούν το πρώτο τετράμηνο της επόμενης χρονιάς, ώστε να δούμε αν υπήρξε και πρακτικό όφελος, παρόλο που συνεχίζει να απέχει η αποτελεσματικότητα των ελληνικών αρχών από αντίστοιχα παραδείγματα στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή Μεσόγειο. Τότε βέβαια, αρχές της επόμενης χρονιάς, θα έχουμε και σε ισχύ τον νέο αυστηρότερο ΚΟΚ που ανανέωνεται ολοκληρώτικα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, στο ενδοιάμεσο έχει δεχτεί μονάχα αλλαγές, όπως για παράδειγμα την μείωση του χρηματικού προστίμου για την μη χρήση κράνους. 

Ιταλία: 60.000 οχήματα με Πολωνικές εταιρικές πινακίδες-μαϊμού για να γλιτώνουν φόρους!

Η μεγάλη πλειοψηφία εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης
poland
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/10/2026

Πριν από μερικές μέρες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για μεγάλο αριθμό μικρών αυτοκινήτων και όλα τα δίκυκλα, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων στη χώρα αδιαφορούν πλήρως για το μέτρο αυτό. Ο λόγος είναι ότι τα οχήματά τους είναι καταχωρημένα σε ανύπαρκτες εταιρείες από την Πολωνία, επιτρέποντας τους να κυκλοφορούν με πολωνικές πινακίδες και φυσικά να μην πληρώνουν απολύτως τίποτα στο ιταλικό κράτος.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Πολωνίας PBUK, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν παρανόμως στην Ιταλία με πινακίδες της βορειοευρωπαϊκής χώρας ξεπερνά τα 60.000 και οι επιβαρύνσεις που προκαλούν στις οικονομίες των δύο χωρών υπερβαίνουν κατά πολύ τα μη καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας.

Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα συχνά δεν είναι σωστά ασφαλισμένα και επιπλέον αγνοούν επιδεικτικά τα τροχονομικά πρόστιμα που ενδεχομένως να δεχτούν στην Ιταλία, καθώς αυτά αποστέλλονται σε ανύπαρκτες πολωνικές επιχειρήσεις – όπου είναι καταχωρημένες οι πινακίδες – και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται ποτέ.

Σύμφωνα με την PBUK, μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 οι απλήρωτες ασφαλιστικές χρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Το χειρότερο είναι πως το ποσό αυτό είναι ήδη υπερδιπλάσιο από το σύνολο του 2025 και σχεδόν πενταπλάσιο του 2024, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η απάτη αυτή είναι σχετικά νέα και διογκώνεται με καλπάζοντα ρυθμό.

“Έχουμε ασφαλιστικές απαιτήσεις και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, αλλά αυτές είναι πάνω-κάτω σταθερές, ενώ οι ιταλικές πολλαπλασιάζονται σαν τρελές,” δήλωσε στους Financial Times ο Piotr Zadrożny, αντιπρόεδρος της PBUK.

“Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα δεν έχουν πατήσει τις ρόδες τους ποτέ στην Πολωνία. Αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να αγνοούν κλήσεις για παρκάρισμα ή άλλες οδικές παραβάσεις, καθώς τα πρόστιμα καταλήγουν σε εταιρείες που δεν υπάρχουν κι έτσι όλα στο τέλος γίνονται καπνός.”

Οι αρχές της Ιταλίας, όπως και η PBUK, πιστεύουν πως πίσω από το όλο θέμα κρύβονται συμφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος, εξαπατώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους ίδιους τους Ιταλούς ιδιοκτήτες των οχημάτων, πουλώντας τους ασφάλειες που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή έχουν άλλη διάρκεια από την αναγραφόμενη.

Πιθανότατα δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων οχημάτων αυτών συγκεντρώνεται στην περιοχή της Νάπολης, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την τοπική αστυνομία να διεξάγει πιο ενδελεχείς ελέγχους και διασταυρώσεις. Πρόσφατα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δέματα με πινακίδες κυκλοφορίας και ασφαλιστικά έγγραφα που είχαν φτάσει ταχυδρομικώς στην Ιταλία από την Πολωνία. Μάλιστα ένα μέτρο που συζητιέται στην ιταλική κυβέρνηση είναι να γίνει υποχρεωτικό κάθε όχημα που κυκλοφορεί στην Ιταλία να είναι ασφαλισμένο είτε σε ιταλική εταιρεία ή σε κάποια με επίσημη αναγνώριση στη χώρα.

Η δε δημοσιοποίηση του προβλήματος τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει έναν σχετικό πανικό στους Ιταλούς με τέτοια οχήματα, με πολλούς εξ αυτών να ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν σε ιταλικές προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα που φοβούνται πως αργά ή γρήγορα θα έρθουν για τους παραβάτες – μέχρι και σχετικά βίντεο με οδηγίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα ιταλικά κοινωνικά δίκτυα.

Αν πάντως τα βρουν σκούρα με τις πολωνικές πινακίδες, ας σκεφτούν και τις βουλγαρικές. Μπορούν να ρωτήσουν στην Ελλάδα για τα διαδικαστικά, όπου κυκλοφορούν ουκ ολίγα οχήματα με πινακίδες της βόρειας γείτονος.