ΕΛ.ΑΣ. - Σύλληψη 2 ανηλίκων οι οποίοι κινούνταν με κλεμμένη μοτοσυκλέτα στη Νέα Σμύρνη
Οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν μετά από καταδίωξη
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
21/3/2024
Συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη Νέα Σμύρνη, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 2 ανήλικοι, ηλικίας 16 ετών, για κατά περίπτωση κλοπή κατά συναυτουργία, απείθεια, επικίνδυνη οδήγηση και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν σε περιπολία εντόπισαν τους ανωτέρω κατηγορουμένους στην περιοχή της Νέας Σμύρνης να επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή και τους κάλεσαν σε έλεγχο.
Παρά τη χρήση ηχητικών σημάτων από τους αστυνομικούς, ο οδηγός της μοτοσυκλέτας ανέπτυξε ταχύτητα και παραβίασε ερυθρούς σηματοδότες προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης. Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι εγκατέλειψαν τη μοτοσυκλέτα και κινήθηκαν πεζή ωστόσο οι αστυνομικοί τους εντόπισαν και τους ακινητοποίησαν.
Σημειώνεται ότι στην κατοχή ενός από τους 2 κατηγορουμένους, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 0,5 γραμμαρίων.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Σμύρνης, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη
Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
3/7/2026
Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.
Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.
Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.
Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.
Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.