ΕΜΟΤΥ 2021: To Ducati Multistrada V4 S στην κορυφή

Με διαφορά ενός βαθμού!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

28/12/2021

Πριν από λίγες μέρες είχαμε ανακοινώσει την δημιουργία του νέου θεσμού EMOTY (European Motorcycle Οf The Year) και την αποκλειστική συμμετοχή του ΜΟΤΟ από την Ελλάδα σε αυτόν.

Να αναφέρουμε επιγραμματικά πως ο θεσμός αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη του IBOTY (International Bike Of The Year), αλλά πλέον γίνεται με την συμμετοχή των κορυφαίων περιοδικών και μέσων από την Ευρώπη, γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η ευρωπαϊκή αγορά είναι αυτή που καθορίζει τις τάσεις και την παγκόσμια στρατηγική των εργοστασίων, έστω και αν δεν έχει τα νούμερα των πωλήσεων των λεγόμενων αναπτυσσόμενων αγορών. Η καρδιά της μοτοσυκλέτας χτυπάει στην Ευρώπη, και ουσιαστικά εκεί διαμορφώνονται τα κέντρα των αποφάσεων. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, το ΜΟΤΟ επιλέχθηκε ως το κορυφαίο περιοδικό στην Ελλάδα για να εκπροσωπήσει αποκλειστικά την χώρα μας στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, η οποία αναγνωρίζεται και επίσημα από όλου τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών.

Όπως είχαμε γράψει, η ψηφοφορία είχε ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμούσε η συγκέντρωση των άρθρων από τα περιοδικά και τα μέσα που συμμετείχαν στην διαδικασία, όπως και η τελική επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Εφόσον πλέον έχει ολοκληρωθεί και αυτό το διαδικαστικό κομμάτι, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, έτσι όπως εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Να πούμε εδώ για το τυπικό της διαδικασίας, πως η πρώτη επιλογή κάθε περιοδικού υπολογίζεται ως πέντε (5) βαθμοί, η δεύτερη με τρεις (3) και η τρίτη με έναν (1). Κάθε μέσο συνοδεύει τις τρεις επιλογές του με ένα άρθρο, στο οποίο εξηγείται το σκεπτικό και οι λόγοι που οδήγησαν στο να δοθούν οι συγκεκριμένες ψήφοι, τα οποία θα μπορέσετε να τα διαβάσετε συγκεντρωμένα και αναλυτικά, στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ που θα κυκλοφορήσει την 1η Φεβρουαρίου.

Τελική βαθμολογία

Ducati Multistrada V4 (S)

25 βαθμοί

Harley-Davidson Pan America

24 βαθμοί

Yamaha Tracer 9 (GT)

11 βαθμοί

Ducati Monster

9 βαθμοί

Aprilia RS 660

7 βαθμοί

Triumph Trident 660

6 βαθμοί

Yamaha MT-09

5 βαθμοί

Triumph Speed Triple 1200 RS

3 βαθμοί

Honda CRF 1100 Africa Twin

3 βαθμοί

Aprilia Tuono 660

3 βαθμοί

Suzuki Hayabusa

1 βαθμοί

BMW M 1000 RR

1 βαθμός

BMW S 1000 R

1 βαθμός

Το Multistrada αναδείχθηκε Μοτοσυκλέτα της Χρονιάς με διαφορά μόλις ενός βαθμού, ενώ το Pan America και το Trident 660 συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις από έξι συνολικά περιοδικά. Η Aprilia θα μπορούσε να αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση αν συνυπολογίζονταν μαζί οι βαθμοί των RS660 και Tuono 660,  και στις τελευταίες θέσεις είχαμε ισοβαθμία μεταξύ των Speed Triple 1200RS, Africa Twin και Tuono 660 στις θέσεις 8-10, και μεταξύ των Hayabusa, M1000RR και S1000R για τις θέσεις 11-13

Τα περιοδικά του EMOTY:

Allt om MC Magazine (Σουηδία - Joachim Cruus)

MO Magazine (Γερμανία – Nico Röder)

KicXstart (Ολλανδία – Randy van der Wal)

Moto Mag (Γαλλία – Pierre Orluc)

MOTO (Ελλάδα – Λάζαρος Μαυράκης)

Moto Sport Suisse (Ελβετία – Jérôme Ducret)

Moto.It (Ιταλία – Edoardo Licciardello)

Moto80 (Βέλγιο – Laurent Cortvrindt)

Motorevija (Κροατία – Kristijan Ticak)

Motorrijder Magazine (Βέλγιο – Pieter Ryckaert)

Solo Moto (Ισπανία – Antonio Regidor)

Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους

Ακόμη μία χώρα η οποία ψάχνει τρόπους να μειώσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο
motomag Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω των πολλών οχημάτων αυξάνεται στις περισσότερες πόλεις του πλανήτη, οι κυβερνήσεις καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά τροποποιώντας τους νόμους που αφορούν την κυκλοφορία στους δρόμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση οδεύει και η Ισπανία η οποία ανακοίνωσε πως από το 2025 θα νομιμοποιηθεί η κίνηση των δικύκλων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, υπό όρους.

Η Γενική Διεύθυνση Τροχαίας της Ισπανίας προχωρά σε αλλαγή ενός μέτρου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το οποίο σχετίζεται με τα δίκυκλα και που θα το δούμε να εφαρμόζεται από το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα οι δικυκλιστές θα μπορούν να οδηγούν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, ωστόσο θα πρέπει να τηρούν δύο βασικούς κανόνες.

Ο πρώτος κανόνας ορίζει πως το δίκυκλο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα και ο δεύτερος πως θα πρέπει να παραχωρείται προτεραιότητα στα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Αυτή η τροποποίηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να χαροποιήσει αρκετούς δικυκλιστές οι οποίοι είδαν στην αρχή της χρονιάς να απαγορεύεται η χρήση κράνους τύπου Jet που προσφέρει μικρότερη προστασία από τα full-face, ενώ αν όλα πάνε καλά θα βοηθήσει στο να υπάρξει αποσυμφόρηση στους δρόμους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε η κίνηση στη ΛΕΑ απαγορεύεται για όλα τα οχήματα, με την νομοθεσία να επιφέρει επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και χρηματικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ετικέτες