ΕΜΟΤΥ 2021: To Ducati Multistrada V4 S στην κορυφή

Με διαφορά ενός βαθμού!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

28/12/2021

Πριν από λίγες μέρες είχαμε ανακοινώσει την δημιουργία του νέου θεσμού EMOTY (European Motorcycle Οf The Year) και την αποκλειστική συμμετοχή του ΜΟΤΟ από την Ελλάδα σε αυτόν.

Να αναφέρουμε επιγραμματικά πως ο θεσμός αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη του IBOTY (International Bike Of The Year), αλλά πλέον γίνεται με την συμμετοχή των κορυφαίων περιοδικών και μέσων από την Ευρώπη, γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η ευρωπαϊκή αγορά είναι αυτή που καθορίζει τις τάσεις και την παγκόσμια στρατηγική των εργοστασίων, έστω και αν δεν έχει τα νούμερα των πωλήσεων των λεγόμενων αναπτυσσόμενων αγορών. Η καρδιά της μοτοσυκλέτας χτυπάει στην Ευρώπη, και ουσιαστικά εκεί διαμορφώνονται τα κέντρα των αποφάσεων. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, το ΜΟΤΟ επιλέχθηκε ως το κορυφαίο περιοδικό στην Ελλάδα για να εκπροσωπήσει αποκλειστικά την χώρα μας στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, η οποία αναγνωρίζεται και επίσημα από όλου τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών.

Όπως είχαμε γράψει, η ψηφοφορία είχε ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμούσε η συγκέντρωση των άρθρων από τα περιοδικά και τα μέσα που συμμετείχαν στην διαδικασία, όπως και η τελική επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Εφόσον πλέον έχει ολοκληρωθεί και αυτό το διαδικαστικό κομμάτι, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, έτσι όπως εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Να πούμε εδώ για το τυπικό της διαδικασίας, πως η πρώτη επιλογή κάθε περιοδικού υπολογίζεται ως πέντε (5) βαθμοί, η δεύτερη με τρεις (3) και η τρίτη με έναν (1). Κάθε μέσο συνοδεύει τις τρεις επιλογές του με ένα άρθρο, στο οποίο εξηγείται το σκεπτικό και οι λόγοι που οδήγησαν στο να δοθούν οι συγκεκριμένες ψήφοι, τα οποία θα μπορέσετε να τα διαβάσετε συγκεντρωμένα και αναλυτικά, στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ που θα κυκλοφορήσει την 1η Φεβρουαρίου.

Τελική βαθμολογία

Ducati Multistrada V4 (S)

25 βαθμοί

Harley-Davidson Pan America

24 βαθμοί

Yamaha Tracer 9 (GT)

11 βαθμοί

Ducati Monster

9 βαθμοί

Aprilia RS 660

7 βαθμοί

Triumph Trident 660

6 βαθμοί

Yamaha MT-09

5 βαθμοί

Triumph Speed Triple 1200 RS

3 βαθμοί

Honda CRF 1100 Africa Twin

3 βαθμοί

Aprilia Tuono 660

3 βαθμοί

Suzuki Hayabusa

1 βαθμοί

BMW M 1000 RR

1 βαθμός

BMW S 1000 R

1 βαθμός

Το Multistrada αναδείχθηκε Μοτοσυκλέτα της Χρονιάς με διαφορά μόλις ενός βαθμού, ενώ το Pan America και το Trident 660 συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις από έξι συνολικά περιοδικά. Η Aprilia θα μπορούσε να αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση αν συνυπολογίζονταν μαζί οι βαθμοί των RS660 και Tuono 660,  και στις τελευταίες θέσεις είχαμε ισοβαθμία μεταξύ των Speed Triple 1200RS, Africa Twin και Tuono 660 στις θέσεις 8-10, και μεταξύ των Hayabusa, M1000RR και S1000R για τις θέσεις 11-13

Τα περιοδικά του EMOTY:

Allt om MC Magazine (Σουηδία - Joachim Cruus)

MO Magazine (Γερμανία – Nico Röder)

KicXstart (Ολλανδία – Randy van der Wal)

Moto Mag (Γαλλία – Pierre Orluc)

MOTO (Ελλάδα – Λάζαρος Μαυράκης)

Moto Sport Suisse (Ελβετία – Jérôme Ducret)

Moto.It (Ιταλία – Edoardo Licciardello)

Moto80 (Βέλγιο – Laurent Cortvrindt)

Motorevija (Κροατία – Kristijan Ticak)

Motorrijder Magazine (Βέλγιο – Pieter Ryckaert)

Solo Moto (Ισπανία – Antonio Regidor)

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/6/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 91 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.