Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Ενιαία πλατφόρμα ανταλλάξιμων μπαταριών μεταξύ Honda, KTM, Piaggio και Yamaha!

Υπέγραψαν προσύμφωνο για κοινοπραξία

Τέσσερις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο, η Honda Motor Co., η ΚΤΜ AG, η Piaggio & C SpA και η Yamaha Motor Co. Ltd, υπέγραψαν ουσιαστικά ένα προσύμφωνο για την δημιουργία μιας κοινοπραξίας που θα έχει ως αντικείμενο την ενιαία πλατφόρμα μπαταριών –οι οποίες θα μπορούν να είναι δηλαδή ανταλλάξιμες μεταξύ τους- για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα.

Πρόκειται για μία σημαντική στρατηγική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ίδια λογική που κινούνταν και το project Ionex της Kymco, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη και πιο ευρεία κλίμακα. Όπως αναφέρει το κοινό δελτίο που εξέδωσαν οι τέσσερις εταιρείες, στα πλαίσια της "Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα" και της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, τα ιδρυτικά μέλη της κοινοπραξίας πιστεύουν ότι το σύστημα διαθεσιμότητας της ενιαίας πλατφόρμας ανταλλάξιμων μπαταριών, θα συνδράμει στην εξάπλωση της χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων, συνεισφέροντας έτσι και στους πιο αποδοτικούς κύκλους φόρτισης των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στον τομέα των μεταφορών.

Επιπλέον, με την αύξηση της αυτονομίας, την μείωση του χρόνου φόρτισης και του κόστους κατασκευής των οχημάτων, οι κατασκευαστές θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις επιφυλάξεις των καταναλωτών, σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον της ηλεκτροκίνησης.

Γι' αυτό το λόγο, ο στόχος της κοινοπραξίας θα είναι ο καθορισμός των στάνταρ τεχνικών χαρακτηριστικών του συστήματος ανταλλαγής μπαταριών για οχήματα που ανήκουν στην κατηγορία L (μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τρίτροχα και τετράτροχα). Οι εργασίες της κοινοπραξίας θα ξεκινήσουν τον Μάιο του 2021, με τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη να προχωρούν σε μια εκστρατεία ενθάρρυνσης και άλλων ενδιαφερόμενων μελών για συνεργασία, έτσι ώστε να ενισχυθεί το τεχνολογικό υπόβαθρο του όλου project.

Στις δηλώσεις των επικεφαλής των μεγάλων τεσσάρων κατασκευαστών, όπως ο Takuya Kinoshita Γενικός Διευθυντής του κλάδου μοτοσυκλετών της Yamaha, ο Stefan Pierer CEO της ΚΤΜ AG, και ο Noriaki Abe, Διευθυντικό Στέλεχος του κλάδου μοτοσυκλετών της Honda Motor Co. Ltd, τονίστηκε η παγκόσμια σημασία της δημιουργίας μιας τέτοιας κοινοπραξίας, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο, ενώ θα καμφθούν και όλοι οι προβληματισμοί σχετικά με την αποδοτικότητα της ηλεκτροκίνησης.