Εντός πενταετίας ο οδικός άξονας που θα ενώνει Αλεξανδρούπολη - Κωνστάντζα

Αναμένεται η επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του
motomag Εντός πενταετίας ο οδικός άξονας που θα ενώνει Αλεξανδρούπολη – Κωνστάντζα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/11/2023

Ο Υπουργός Οικονομικών Βουλγαρίας, Assen Vassilev παρουσίασε το σχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός οδικού άξονα που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο του Έβρου με την Κωνστάντζα της Ρουμανίας, στο πρώτο διεθνές συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), το οποίο πραγματοποιείται το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος.

Ο Υπουργός Οικονομικών Βουλγαρίας αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ανθεκτικών υποδομών και συνδεσιμότητας στη Νοτιονατολική Ευρώπη, συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο, διπλωματική συντάκτρια Αλεξία Τασούλη και ανέπτυξε τον σχεδιασμό της κυβέρνησής του για τη διασύνδεση της χώρας με την ευρύτερη περιοχή. Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό αυτό καταλαμβάνει η σύνδεση Βορρά – Νότου με την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Ελλάδα και τη Ρουμανία μέσω της Βουλγαρίας, έργο για το οποίο υπεγράφη κοινή δήλωση κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών στη Βάρνα. Όπως ανέφερε ο κ. Vassiliev, για τον διάδρομο αυτόν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έξι δις ευρώ εγγύηση και αναμένεται η επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του. Εξήγησε, μάλιστα, ότι με εξαίρεση το τμήμα μεταξύ Μπουργκάς και Βάρνας, ο οδικός άξονας βασίζεται σε υφιστάμενες γραμμές. O κ. Vassiliev  δήλωσε: “Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί το έργο εντός πέντε ετών, καθώς με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο ολοκληρώνεται ο χάρτης συνδεσιμότητας, δίνοντας διέξοδο από τα λιμάνια της χώρας προς τη Μεσόγειο και παρέχοντας απευθείας σύνδεση προς τις βόρειες χώρες της Βαλκανικής μέχρι και τη Βιέννη”.

Forum

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας ανέφερε πως η χώρα θα αιτηθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντισταθμιστεί το κόστος, ωστόσο δεν θα σταματήσει το έργο εν αναμονή της χρηματοδότησης. O κ. Vassiliev ανέφερε: “Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα και φυσικά μπορούμε να βοηθήσουμε και γείτονες χώρες, ώστε να αποπερατωθεί το έργο πιο γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικό για το εμπόριο μεταξύ των χωρών ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα, προκειμένου το εμπόριο να μην στηρίζεται στη Μαύρη θάλασσα, “την λίμνη των Ρώσων”. Υπάρχει διπλασιασμός της κίνησης στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, έχουμε 4.000 φορτηγά σε καθημερινή βάση και θεωρούμε ότι θα διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια καθώς όσο μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας όλη αυτή η κίνηση θα έρχεται στον νότο”.

Ο κ. Vassiliev αναφέρθηκε και στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που περιλαμβάνει δύο τμήματα, ένα για αργό πετρέλαιο και ένα για πετρελαϊκά προϊόντα. “Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε στον βαθμό του δυνατού τον διασυνδετήριο αγωγό και για αυτό εκπονούμε μελέτη σκοπιμότητας, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτήν την παράκαμψη. Ο αγωγός είναι γεωπολιτικά πολύ σημαντικός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η γεωπολιτική σκοπιμότητα δεν πρέπει να είναι ο μόνος λόγος, αν δεν υπάρχει εμπορικό κίνητρο”. Επιπρόσθετα στο διεθνές συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), ο κ. Vassiliev έκανε αναφορά και στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας του. “Στο πέρασμα των ετών υπήρξε συντηρητική διαχείριση των οικονομικών. Η Βουλγαρία έχει το δεύτερο χαμηλότερο δάνειο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που φτάνει στο 22% του ΑΕΠ, ενώ διατήρησε το έλλειμμα κάτω από το 3% παρά το γεγονός ότι έκανε πολύ μεγάλες υποδομές σε διάφορους τομείς, με τα περισσότερα project να εστιάζουν στην εσωτερική συνδεσιμότητα, αλλά και στον τομέα της ενέργειας. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι μισθοί, ενώ ο φόρος τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις εταιρείες είναι μόνο 10%, γεγονός που έχει συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην αύξηση των εταιρειών που μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία”.

Forum
Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες