Επικό ταξίδι μέλιτος

Με Honda RS150R
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/9/2017

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 24 χώρες και δύο ηπείρους διέσχισε ένα ζευγάρι από τη Μαλαισία, που αποφάσισε να κάνει ένα ξεχωριστό ταξίδι του μέλιτος, διαφορετικό από τους συνήθεις ρομαντικούς προορισμούς και τις γλυκανάλτες κρουαζιέρες που προτιμούνται συνήθως.

Οι νεόνυμφοι Mohd Alfishahrin Zakaria και Diana Latief ξεκίνησαν το ταξίδι τους αμέσως μετά το γάμος τους στις 8 Απριλίου από την Selangor, για να καταλήξουν μετά από 146 ημέρες, (τέλος Αυγούστου) στο Λονδίνο. Η είδηση όμως είναι, πως αυτό το ταξίδι το έκαναν πάνω σε ένα Honda RS150R (ένα μικρό μοτοσυκλετάκι της Big-H που απευθύνεται στις αγορές της Ασίας), κουβαλώντας μαζί και τα πράγματά τους χωρίς κανένα άλλο όχημα υποστήριξης.

Ο Alfishahrin (31 ετών) και η Diana (30 ετών) ανάμεσα στις χώρες που διέσχισαν ήταν η Ταϊλάνδη, το Νεπάλ, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, η Αρμενία, η γεωργία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν έξω από ένα τέτοιο ταξίδι και ένα πέρασμα από την Ελλάδα, πριν καταλήξουν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας όπου έχει την έδρα του ένας από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους της Honda στο Chiswick. Σημαντική υποστήριξη για την πραγματοποίηση του ονείρου τους ήταν ο Σύνδεσμος Πρόληψης κατά των ναρκωτικών της Selangor, ενώ το ζευγάρι συνέβαλε με σχεδόν 40.000 RM (περίπου 8.000 ευρώ) από δικούς του πόρους, μαζί με μικρότερες χορηγίες από εταιρείες όπως η Honda UK, η Givi Μαλαισίας κ.α.

Για τον Alfishahrin πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί ένα μακρινό ταξίδι καθώς στο παρελθόν, το 2015 συγκεκριμένα, είχε διασχίσει τις "1000 στροφές" στην Chiang Mai, ενώ είχε πραγματοποιήσει και ένα ταξίδι περνώντας από εφτά συνοριακές γραμμές ανάμεσα στην Ταϊλάνδη, την Myanmar, το Λάος, την Κίνα, την Καμπότζη, το Βιετνάμ και την Σιγκαπούρη το 2016.

Είναι αξιοσημείωτο δε ότι το ζευγάρι ολοκλήρωσε το ταξίδι του χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα μηχανικό πρόβλημα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ενώ άγνωστο είναι το αν επέστρεψαν στην πατρίδα τους με το μηχανάκι ή προτίμησαν να επιστρέψουν αεροπορικώς…

Ετικέτες

Ανακοινώθηκε πλαφόν στα κέρδη καυσίμων και τροφίμων ως το τέλος Ιουνίου

Η εξαγγελία της κυβέρνησης στοχεύει σε προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/3/2026

Ως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή ανώτατου ορίου στα περιθώρια κέρδους των καυσίμων και των τροφίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις λιανικές τιμές σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που έχουμε εισέλθει μετά το ξέσπασμα πολέμου στο Ιράν, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές μέσω του Περσικού Κόλπου, αλλά και στην παραγωγή πετρελαίου σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός της ημέρας ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και η διάρκειά της θα είναι, σε πρώτη φάση, ως την 30ή Ιουνίου 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς, εξηγώντας πως ειδικά στην ενέργεια η επάρκεια στη χώρα μας δεν κινδυνεύει καθώς πάνω από 50% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο και τα 12 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικά για τα νησιά, οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής μεταφοράς πάνω από το ανώτατο όριο των 5 λεπτών, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση.

Στα τρόφιμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε ο ίδιος κωδικός κατά μέσο όρο το 2025.

Τυχόν παραβάτες των ανακοινωθέντων πλαφόν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα φτάσουν ως τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία.

Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν μπορεί από μόνο του ως μέτρο να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς ειδικά στα καύσιμα αυτές ορίζονται από τις διεθνείς χρηματαγορές, επιχειρεί ωστόσο να εξασφαλίσει πως εντός της χώρας η όποια χονδρική τιμή ισχύσει για την αγορά καυσίμων δεν θα επιβαρυνθεί με υπερβολικά κέρδη από πρατηριούχους και ανάλογη λογική ισχύει και στα μέτρα για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.