Fantic: Νικηφόρα πορεία

Νίκη του Davide Guarneri στο Ιταλικό πρωτάθλημα enduro
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/3/2021

Άλλο ένα Σαββατοκύριακο με νίκες και υψηλές θέσεις στο βάθρο είχε η ομάδα της Fantic στο Ιταλικό πρωτάθλημα enduro, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Davide Guarneri:

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Fantic και ο Guarneri κερδίζουν άλλο ένα αγώνα του Ιταλικού πρωταθλήματος Enduro

 

Το μικρό χωριό της Σικελίας, Custonaci, στην επαρχία Trapani, φιλοξένησε τη δεύτερη και τρίτη πράξη του κορυφαίου ιταλικού πρωταθλήματος και οι αναβάτες των Fantic πρωταγωνίστησαν σε έναν πολύ απαιτητικό και δύσκολο αγώνα κυριαρχώντας  και εντυπωσιάζοντας κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του αγώνα, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαρτίου. Οι διοργανωτές της δεύτερης και τρίτης πράξης του Assoluti d'Italia di Enduro δημιούργησαν έναν αγώνα με τρεις πολύ απαιτητικές ειδικές, τόσο με σκληρό όσο και βραχώδες έδαφος αλλά ταυτόχρονα σε ένα  πολύ γραφικό περιβάλλον . Οι Fantic XE 125s των τριών εργοστασιακών μας ομάδων αποδείχτηκαν και πάλι αξιόπιστες, ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες και ολοκλήρωσαν τον διπλό  αγώνα χωρίς προβλήματα.

Στην κατηγορία 125  ο πρώην cross αναβάτης Davide Guarneri (E / 50 Racing Fantic Factory Team) ξεχώρισε σαφώς και κέρδισε και τις δύο ημέρες του αγώνα, κυριαρχώντας από την πρώτη ειδική και κατακτώντας την 1η θέση Γενικής. Επίσης εξαιρετική απόδοση από τον τοπικό αναβάτη Giuliano Mancuso (Fantic Darpa Racing Team) που πέτυχε την δεύτερη θέση στην κατηγορία 125, το αποτέλεσμα δύο δεύτερων θέσεων της ημέρας.

Το τέλος της εβδομάδας στο Custonaci ήταν τέλειο και για τον Riccardo Fabris. Ο αναβάτης από το Βένετο κέρδισε και τις δύο μέρες του αγώνα στην κατηγορία Youth, δείχνοντας ταυτόχρονα μεγάλη επιμονή και αποφασιστικότητα. Εξαιρετική απόδοση και για τον Daniele Delbono (E / 50 Racing Fantic Factory Team) που κατέλαβε την τρίτη θέση στην YOUTH και τις δύο ημέρες του αγώνα. Ο Kevin Cristino (Fantic Darpa Racing Team) έκανε ένα καλό αγώνα στην ίδια κατηγορία τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

Καλή απόδοση στην κατηγορία Foreigners για τους Harry Edmondson (Fantic JET Racing) και Jed Etchell (Fantic Darpa Racing Team).

Το επόμενο ραντεβού σε περίπου ένα μήνα στο Piediluco στην επαρχία Terni το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Απριλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη και πέμπτη πράξη του Assoluti d'Italia di Enduro.

JED ETCHELLS: «Ήταν ένα περίπλοκο Σαββατοκύριακο, αλλά σίγουρα θα αναπληρώσω το χαμένο έδαφος στο επόμενο ραντεβού».

DAVIDE GUARNERI: «Μια άλλη σημαντική νίκη για μένα και για την ομάδα που εργάζεται σκληρά. Τώρα επικεντρωνόμαστε στην επόμενη πρόκληση ».

HARRY EDMONDSON: «Εδώ στη Σικελία ήταν μια εξαιρετική προπόνηση εν αναμονή του παγκόσμιου πρωταθλήματος».

RICCARDO FABRIS: «Είμαι χαρούμενος για τη διπλή νίκη που αποκτήθηκε εδώ στο Custoanci, τώρα συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά για να πάμε ξανά στο κορυφαίο βήμα του βάθρου».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 125

1) DAVIDE GUARNERI (FANTIC), 60 P. - 2) GIULIANO MANCUSO (FANTIC), 51 P. - 3) Filippo Colarusso (Husqvarna), 39 P.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ YOUTH

1) RICCARDO FABRIS (FANTIC), 53 P. - 2) G. Pasinetti (Beta), 49 σελ. - 3) DANIELE DELBONO (FANTIC), 47 Π.

4) KEVIN CRISTINO (FANTIC), 44 P.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ FOREIGNERS

1) W. Ruprecht (TM), 53 P. - B. Freeman (Beta), 45 P. - A. Magain (Sherco), 43 P.

19) JED ETCHELLS (FANTIC), 4 P. - 22) HARRY EDMONDSON (FANTIC), P. 1 - 30) LUKE MURPHY (FANTIC), P. 0

 

www.fanticmotor.it/en/                                                                         www.caballerofantic.com


 

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.