Fantic: Νικηφόρα πορεία

Νίκη του Davide Guarneri στο Ιταλικό πρωτάθλημα enduro
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/3/2021

Άλλο ένα Σαββατοκύριακο με νίκες και υψηλές θέσεις στο βάθρο είχε η ομάδα της Fantic στο Ιταλικό πρωτάθλημα enduro, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Davide Guarneri:

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Fantic και ο Guarneri κερδίζουν άλλο ένα αγώνα του Ιταλικού πρωταθλήματος Enduro

 

Το μικρό χωριό της Σικελίας, Custonaci, στην επαρχία Trapani, φιλοξένησε τη δεύτερη και τρίτη πράξη του κορυφαίου ιταλικού πρωταθλήματος και οι αναβάτες των Fantic πρωταγωνίστησαν σε έναν πολύ απαιτητικό και δύσκολο αγώνα κυριαρχώντας  και εντυπωσιάζοντας κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του αγώνα, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαρτίου. Οι διοργανωτές της δεύτερης και τρίτης πράξης του Assoluti d'Italia di Enduro δημιούργησαν έναν αγώνα με τρεις πολύ απαιτητικές ειδικές, τόσο με σκληρό όσο και βραχώδες έδαφος αλλά ταυτόχρονα σε ένα  πολύ γραφικό περιβάλλον . Οι Fantic XE 125s των τριών εργοστασιακών μας ομάδων αποδείχτηκαν και πάλι αξιόπιστες, ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες και ολοκλήρωσαν τον διπλό  αγώνα χωρίς προβλήματα.

Στην κατηγορία 125  ο πρώην cross αναβάτης Davide Guarneri (E / 50 Racing Fantic Factory Team) ξεχώρισε σαφώς και κέρδισε και τις δύο ημέρες του αγώνα, κυριαρχώντας από την πρώτη ειδική και κατακτώντας την 1η θέση Γενικής. Επίσης εξαιρετική απόδοση από τον τοπικό αναβάτη Giuliano Mancuso (Fantic Darpa Racing Team) που πέτυχε την δεύτερη θέση στην κατηγορία 125, το αποτέλεσμα δύο δεύτερων θέσεων της ημέρας.

Το τέλος της εβδομάδας στο Custonaci ήταν τέλειο και για τον Riccardo Fabris. Ο αναβάτης από το Βένετο κέρδισε και τις δύο μέρες του αγώνα στην κατηγορία Youth, δείχνοντας ταυτόχρονα μεγάλη επιμονή και αποφασιστικότητα. Εξαιρετική απόδοση και για τον Daniele Delbono (E / 50 Racing Fantic Factory Team) που κατέλαβε την τρίτη θέση στην YOUTH και τις δύο ημέρες του αγώνα. Ο Kevin Cristino (Fantic Darpa Racing Team) έκανε ένα καλό αγώνα στην ίδια κατηγορία τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

Καλή απόδοση στην κατηγορία Foreigners για τους Harry Edmondson (Fantic JET Racing) και Jed Etchell (Fantic Darpa Racing Team).

Το επόμενο ραντεβού σε περίπου ένα μήνα στο Piediluco στην επαρχία Terni το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Απριλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη και πέμπτη πράξη του Assoluti d'Italia di Enduro.

JED ETCHELLS: «Ήταν ένα περίπλοκο Σαββατοκύριακο, αλλά σίγουρα θα αναπληρώσω το χαμένο έδαφος στο επόμενο ραντεβού».

DAVIDE GUARNERI: «Μια άλλη σημαντική νίκη για μένα και για την ομάδα που εργάζεται σκληρά. Τώρα επικεντρωνόμαστε στην επόμενη πρόκληση ».

HARRY EDMONDSON: «Εδώ στη Σικελία ήταν μια εξαιρετική προπόνηση εν αναμονή του παγκόσμιου πρωταθλήματος».

RICCARDO FABRIS: «Είμαι χαρούμενος για τη διπλή νίκη που αποκτήθηκε εδώ στο Custoanci, τώρα συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά για να πάμε ξανά στο κορυφαίο βήμα του βάθρου».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 125

1) DAVIDE GUARNERI (FANTIC), 60 P. - 2) GIULIANO MANCUSO (FANTIC), 51 P. - 3) Filippo Colarusso (Husqvarna), 39 P.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ YOUTH

1) RICCARDO FABRIS (FANTIC), 53 P. - 2) G. Pasinetti (Beta), 49 σελ. - 3) DANIELE DELBONO (FANTIC), 47 Π.

4) KEVIN CRISTINO (FANTIC), 44 P.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ FOREIGNERS

1) W. Ruprecht (TM), 53 P. - B. Freeman (Beta), 45 P. - A. Magain (Sherco), 43 P.

19) JED ETCHELLS (FANTIC), 4 P. - 22) HARRY EDMONDSON (FANTIC), P. 1 - 30) LUKE MURPHY (FANTIC), P. 0

 

www.fanticmotor.it/en/                                                                         www.caballerofantic.com


 

Honda: Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά! - Έρχεται για να προσφέρει έλεγχο ακριβείας

Θα κάνει τη διαφορά πρώτα στους αγώνες - Τι δείχνουν οι πατέντες
Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/5/2026

Η Honda θέλει να δώσει απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη αναφορικά με τον έλεγχο της ροπής που παράγει ένας ηλεκτρικός κινητήρας σε όλες τις ταχύτητες κίνησης και από στάση, με τις πατέντες να δείχνουν ότι εξελίσσει εικονικό συμπλέκτη ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Το "πώς και δεν το είχε σκεφτεί κανείς" μέχρι τώρα είναι η πρώτη σκέψη κοιτάζοντας τις πατέντες της Honda, όμως αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια αφού πριν από την ιαπωνική εταιρεία παρόμοια συστήματα φαίνεται να εξετάσουν και οι KYMCO και Zero. Η ιαπωνική εταιρεία που "πολεμά" τη μανέτα του συμπλέκτη σχεδόν από την ίδρυσή της ώστε να φτιάξει όσο το δυνατό πιο φιλικές προς όλους μοτοσυκλέτες, τώρα θέλει να το επαναφέρει, τουλάχιστον στα ηλεκτρικά.

Ο "ηλεκτρονικός" συμπλέκτης της Honda δεν είναι ηλεκτρονικός ούτε συμπλέκτης, όπως ίσως διαβάσετε  αλλού, αλλά virtual, με το λογισμικό να έχει εδώ τον πρώτο ρόλο στην προσομοίωση της συμπεριφοράς του συμπλέκτη ενός συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Οι πατέντες δείχνουν το σύστημα να έχει εφαρμοστεί στο ηλεκτρικό concept Honda CR Electric Proto της HRC, την ηλεκτρική MX των Ιαπώνων με τους μηχανικούς της Honda να έχουν σκεφτεί κάθε μικρή λεπτομέρεια για να φέρουν την αίσθηση που λαμβάνει ο αναβάτης πιο κοντά σε εκείνη μιας συμβατικής μοτοσυκλέτας. 

Στα αριστερά του τιμονιού βλέπουμε να υπάρχει κανονικά μανέτα μόνο που δεν ενώνεται φυσικά με συμπλέκτη, αφού ο τελευταίος όπως είπαμε δεν υπάρχει. Αυτό που κάνει η μανέτα είναι να ελέγχει τη ροή του ρεύματος ανεξάρτητα από το πόσο περιστρέφει ο αναβάτης το δεξιό γκριπ, όπως δηλαδή ελέγχει τη ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό ένας συμβατικός συμπλέκτης.

Στις πατέντες η Honda πάει και ένα βήμα παραπέρα με την εγκατάσταση μικρών ηλεκτρικών μοτέρ στο τιμόνι για τη δημιουργία τεχνητών κραδασμών ώστε η αίσθηση που έχει ο αναβάτης να είναι ακόμη πιο κοντά σε εκείνη μιας συμβατικής μοτοσυκλέτας όταν χειρίζεται τη μανέτα του συμπλέκτη και του "γκαζιού".

Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία, και ο εικονικός συμπλέκτης της Honda προσπαθεί να προσομοιώσει, είναι να δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να "στροφάρει" τον κινητήρα και έπειτα να απελευθερώνει τη μανέτα για γρήγορες "συμβατικές" εκκινήσεις, οι οποίες τουλάχιστον στους αγώνες παίζουν μεγάλο ρόλο. 

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη πειραματιστεί στην πράξη τοποθετώντας συμβατικό συμπλέκτη και βολάν στην ηλεκτρική της trial μοτοσυκλέτα, για βελτίωση της ισορροπίας μέσω της μεγάλης περιστρεφόμενης μάζας του βολάν, αφού δεν υπάρχει κάτι που να περιστρέφεται σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα όταν η μοτοσυκλέτα δεν κινείται, αλλά και για έξτρα ώθηση-κλωτσιά από χαμηλά όταν ο αναβάτης επιθυμήσει κάτι τέτοιο για να ξεπεράσει ένα εμπόδιο. Με το νέο ηλεκτρονικό της σύστημα θέλει να το κάνει αυτό χωρίς βολάν και φυσικό συμπλέκτη.

Το σύστημα θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε μοτοσυκλέτες δρόμου μαζικής παραγωγής προσφέροντας τις υπηρεσίες του τόσο σε περιβάλλον πόλης όσο και στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Πηγή: MCNA