Το φεγγάρι σκοτώνει μοτοσυκλετιστές

Επιστημονική έρευνα ενοχοποιεί… την πανσέληνο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/12/2017

Όχι δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά με επικεφαλή τον Δρ. Ντόναλντ Ρεντελμέγιερ του τμήματος ιατρικής, μελέτησε τα στοιχεία της τροχαίας του Καναδά, των Η.Π.Α. της Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας των τελευταίων 50 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανσέληνος αυξάνει τα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έκαναν, την ημέρα που έχει πανσέληνο τα καταγεγραμμένα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα είναι 5% περισσότερα σε σύγκριση με τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί τις 3 προηγούμενες και της 3 επόμενες ημέρες. Μάλιστα αν έχει Υπερ-πανσέληνο (δηλαδή το φεγγάρι είναι στη μικρότερη απόσταση από την γη), τότε το ποσοστό εκτοξεύεται στο 32% σε σύγκριση με μια κανονική νύχτα. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία 500 διαφορετικών περιόδων πανσέληνου, που κατά τη διάρκειά τους συνέβησαν  4.500 θανατηφόρα ατυχήματα.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι η ηλικία του αναβάτη ή ο κυβισμός της μοτοσυκλέτας δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Δηλαδή δεν υπήρχε κάποια διαφορετικού ποσοστού διακύμανση ανάλογα με την ηλικία ή  τον κινητήρα της μοτοσυκλέτας.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα που έβγαλαν; Ε,εεεε, μάλλον αυτό που θα έβγαζε ο καθένας από εμάς. Ίσως η θέα της πανσέληνου να αποσπά την προσοχή μας και να χαζεύουμε περισσότερη ώρα το τοπίο την ώρα που οδηγάμε. Ίσως λόγω της πανσέληνου η κίνηση στους δρόμους με οδηγούς που χαζεύουν να αυξάνεται, οπότε και η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι μεγαλύτερη. Αν μπορεί να δώσει κάποιος από εσάς μια άλλη εξήγηση, ο Δρ. Ντόναλντ θα την ακούσει με προσοχή…

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.