Το φεγγάρι σκοτώνει μοτοσυκλετιστές

Επιστημονική έρευνα ενοχοποιεί… την πανσέληνο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/12/2017

Όχι δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά με επικεφαλή τον Δρ. Ντόναλντ Ρεντελμέγιερ του τμήματος ιατρικής, μελέτησε τα στοιχεία της τροχαίας του Καναδά, των Η.Π.Α. της Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας των τελευταίων 50 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανσέληνος αυξάνει τα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έκαναν, την ημέρα που έχει πανσέληνο τα καταγεγραμμένα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα είναι 5% περισσότερα σε σύγκριση με τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί τις 3 προηγούμενες και της 3 επόμενες ημέρες. Μάλιστα αν έχει Υπερ-πανσέληνο (δηλαδή το φεγγάρι είναι στη μικρότερη απόσταση από την γη), τότε το ποσοστό εκτοξεύεται στο 32% σε σύγκριση με μια κανονική νύχτα. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία 500 διαφορετικών περιόδων πανσέληνου, που κατά τη διάρκειά τους συνέβησαν  4.500 θανατηφόρα ατυχήματα.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι η ηλικία του αναβάτη ή ο κυβισμός της μοτοσυκλέτας δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Δηλαδή δεν υπήρχε κάποια διαφορετικού ποσοστού διακύμανση ανάλογα με την ηλικία ή  τον κινητήρα της μοτοσυκλέτας.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα που έβγαλαν; Ε,εεεε, μάλλον αυτό που θα έβγαζε ο καθένας από εμάς. Ίσως η θέα της πανσέληνου να αποσπά την προσοχή μας και να χαζεύουμε περισσότερη ώρα το τοπίο την ώρα που οδηγάμε. Ίσως λόγω της πανσέληνου η κίνηση στους δρόμους με οδηγούς που χαζεύουν να αυξάνεται, οπότε και η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι μεγαλύτερη. Αν μπορεί να δώσει κάποιος από εσάς μια άλλη εξήγηση, ο Δρ. Ντόναλντ θα την ακούσει με προσοχή…

Kove 800X Rally: Νέα μειωμένη τιμή κατά 700 ευρώ! Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην κατηγορία

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Kove ρίχνει την τιμή της ελαφρύτερης και πιο χωματερής έκδοσης κοντά στα οκτώ χιλιάρικα
Kove 800X Rally
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Είναι η ελαφρύτερη εκδοχή της ελαφρύτερης adventure της κατηγορίας της και πλέον ανταγωνίζεται και τη φθηνότερη.

Ο λόγος για την Kove 800X Rally, η οποία έχει νέα τιμή 8.195 ευρώ, μειωμένη κατά 700 ευρώ από τα 8.895 που ζητούσε ως σήμερα.

Η Rally έκδοση διαχωρίζει τη θέση της από τις υπόλοιπες της οικογένειας – 800Χ Pro, 800X Touring -–με το χαμηλότερο βάρος όλων στα 165 κιλά χωρίς καύσιμο, αλλά και με σχεδίαση και εξοπλισμό πιο καλά στοχευμένο για εκτός δρόμου περιπέτειες, όπως υποδηλώνεται από αριθμούς όπως τα 270 χιλιοστά διαδρομής του πιρουνιού και τα 293 χιλιοστά ελάχιστης απόστασης από το έδαφος.

Με τη νέα της τιμή πλέον η οικογένεια 800X έχει το βασικό μοντέλο Pro κάτω από το ψυχολογικό όριο των οκτώ χιλιάδων στα 7.995, μετά η ανανεωμένη έκδοση 800X Pro Up και η Rally με 8.195 και η ακριβότερη της φαμίλιας, 800X Touring, με 8.495.

Ετικέτες