FIM - Εγκαινίασε τα εντυπωσιακά νέα κεντρικά της γραφεία

Στον δήμο Mies της Ελβετίας, δίπλα στο προηγούμενο αρχηγείο της
FIM HQ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/10/2024

Στις 10 Οκτωβρίου 2024, η Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού FIM, η αρχή των σπορ της μοτοσυκλέτας σε Παγκόσμιο επίπεδο, εγκαινίασε τα νέα εντυπωσιακά κεντρικά της γραφεία στον δήμο του Mies στην Ελβετία, όχι μακριά από την προηγούμενη έδρα της. Η FIM συνεχίζει να βρίσκεται στο καντόνι του Vaud εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Ο Πρόεδρος της FIM Jorge Viegas έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, με την παρουσία 400 επίσημων προσκεκλημένων. Ανάμεσά τους βρισκόταν διοργανωτές των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και Κυπέλων της FIM, θρυλικοί αγωνιζόμενοι όπως ο 15 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Giacomo Agostini, μέλη του ειδικού και του τοπικού τύπου, συνεργάτες και μέλη της FIM. Σημειώστε πως η FIM αντιπροσωπεύει 121 Εθνικές Ομοσπονδίες και έξι ηπειρωτικές Ενώσεις, απασχολώντας περί τους 400 υπαλλήλους.

Πριν τα εγκαίνια, έξω από τα νέα κτήρια, το κοινό εντυπωσίασαν με επιδείξεις δυο μάγοι του Trial, ο GOAT του αθλήματος και 36 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Toni Bou και η 10 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια γυναικών Emma Bristow.

Για την κατασκευή των νέων γραφείων η FIM έδωσε προτεραιότητα σε δομικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον,

Το νέο κτηριακό συγκρότημα της FIM ξεχωρίζει για τη διαφάνεια του design του, που ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θεωρεί πως αντιπροσωπεύει τη διαφάνεια στο όραμα της FIM.

The new house of Motorcycling is officially open! A transparent and solid building: two keywords for the future of our sport. #FIMfamily #FIMhq #Motorcycle #FIM #HQ #Motorcycling

Posted by FIM - Fédération Internationale de Motocyclisme on Thursday, October 10, 2024
Ετικέτες

IRID: Ηλεκτροχρωμική ζελατίνα χωρίς μπαταρίες – Σκουραίνει με ηλιακή ενέργεια [Video]

Στην παραγωγή και για κράνη μοτοσυκλέτας - Ποιες εταιρείες θα τη βάλουν πρώτες
Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/2/2026

Η ιταλική IRID φέρνει στην παραγωγή την δική της πρόταση για την προστασία των ματιών του αναβάτη με την ηλεκτροχρωμική ζελατίνα που έχει εξελίξει να μην χρειάζεται μπαταρίες για τη λειτουργία της.

Η ενσωμάτωση φωτοχρωμικών ζελατίνων στα κράνη δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο με τους κατασκευαστές ωστόσο να ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για να τις κάνουν πιο αποδοτικές και χρηστικές, δίνοντας παράλληλα και μεγαλύτερη ελευθερία επιλογές στους αναβάτες.

Οι φωτοχρωμικές ζελατίνες είναι πλέον κάτι αρκετά συνηθισμένο στα κράνη, όμως κατασκευαστές όπως η Shoei έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα με την διάθεση ηλεκτροχρωμικών LCD ζελατινών που χρησιμοποιούν μικρές μπαταρίες (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Το όφελος για τον αναβάτη σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τη ζελατίνα από το κράνος αν οδηγεί το βράδυ ή σε συνθήκες με χαμηλό περιβαλλοντικό φωτισμό, όπως θα έκανε με μία φωτοχρωμική που χρησιμοποιεί το φως και θα γινόταν σκούρα αν έπεφταν επάνω της φώτα αυτοκινήτου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει αναβάτης είναι να την απενεργοποιήσει.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Τώρα έρχεται η ιταλική IRID να κάνει τα πράγματα πιο απλά και ταυτόχρονα πιο φιλικά περιβαλλοντικά αφού η δική της ηλεκτροχρωμική ζελατίνα εξαλείφει την ανάγκη για χρήση μπαταριών ως πηγή ενέργειας.

Η πρόταση της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλιακό πάνελ στην κορυφή της, όπως αυτό που έχουν τα κομπιουτεράκια, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο και τοποθετείται στη μέση, στο πάνω μέρος της ζελατίνας. Έτσι η ζελατίνα αλλάζει ενεργεία το ποσοστό διαφάνειας με παράλληλη χρήση αισθητήρα φωτός.

Οι Ιταλοί υπόσχονται εξαιρετική απόδοση σε πραγματικές συνθήκες για την LCD ζελατίνα τους με πολύ χαμηλούς χρόνους απόκρισης, εξαιρετικά ομοιόμορφη λειτουργία σε όλη την έκταση της ζελατίνας, μηδενικές χρωματικές αλλοιώσεις, μηδενικό "τρεμόπαιγμα" (flickering), αλλά και "ανοσία" στην πόλωση του φωτός που σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν θα παρατηρεί περίεργες γραμμές και... ουράνια τόξα όταν λειτουργεί.

Για την εξέλιξη της ηλεκτροχρωμικής ζελατίνας η IRID έχει κατοχυρώσει πατέντες σε 15 διαφορετικούς τομείς, ενώ η εφαρμογή της δεν περιορίζεται στα κράνη μοτοσυκλέτας αφού μπορεί να τοποθετηθεί σε γυαλιά οράσεως και ηλίου αλλά και σε μάσκες enduro-MX-ski, ακόμη και σε παρμπρίζ οχήματος. Στα χαρακτηριστικά της ζελατίνας περιλαμβάνεται και η αντιθαμβωτική επίστρωση.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Το αρνητικό σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η τσουχτερή τιμή της ζελατίνας που ξεκινά από τα 390 περίπου ευρώ με την ιταλική εταιρεία να αναφέρει ότι το κόστος θα μειωθεί όταν δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλίμακες οικονομίες και η ζελατίνα υιοθετηθεί από περισσότερους κατασκευαστές κρανών. Πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει την τεχνολογία της IRID στα κράνη της είναι η SHARK, ενώ θα ακολουθήσουν η Nolan και η LS2.