FIM - Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή [VIDEO]

Από την FICM στην FIM, ένας και πλέον αιώνας μοτοσυκλετιστικής πορείας
motomagFIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/2/2024

Η ΔΙεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού FIM που αποτελεί το παγκόσμιο διοικητικό σώμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της και μέσα από ένα βίντεο-ιστορική αναδρομή, μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα, αλλά και τους λόγους που έχει βελτιώσει την έννοια του μοτοσυκλετισμού, τόσο εντός όσο και εκτός πίστας με ένα κολάζ σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων και παρουσιάστρια την Ελβετίδα ηθοποιό και μοντέλο Lauriane Gillieron.

Η FIM γιορτάζει το 2024 τα 120 χρόνια ζωής, έχοντας υπό την αιγίδα της 120 Εθνικές μοτοσυκλετιστικές οργανώσεις και 6 Διηπειρωτικές Ομοσπονδίες. Αυτή την στιγμή η FIM είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση 80 διαφορετικών Πρωταθλημάτων και 1.500 διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο, που ανάμεσα τους περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους θεσμούς αγώνων μοτοσυκλέτας σήμερα.

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Όλα ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου 1904 στο εστιατόριο Ledoyen του Παρισιού, τρεις μήνες αφού οι συνθήκες και παρερμηνείες στους κανονισμούς δημιούργησαν προβλήματα στον αγώνα Coupe Internationale de Dourdan, ο οποίος διεξήχθη στα νότια της γαλλικής πρωτεύουσας. Με αφορμή τα ζητήματα που προέκυψαν εκεί, οι αντιπρόσωποι των συλλόγων που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο αγώνα από την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Δανία, συναντήθηκαν με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς σώματος, το οποίο θα καθόριζε συγκεκριμένους κανόνες για όλους ανεξαιρέτως. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της FIM, η οποία αρχικά ονομάστηκε FICM (Federation Internationale des Clubs de Motocyclistes).

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ήρθε 8 χρόνια αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου 1912, όταν 10 κράτη μέλη βρέθηκαν στο Λονδίνο για την ανανέωση του καταστατικού της FICM. Αυτό θα διαρκούσε για 27 ακόμα χρόνια, μέχρι και τον ερχομό της σκοτεινής περιόδου του Β’ Π.Π., το 1939. Στο διάστημα αυτό οι εθνικές ομοσπονδίες αυξήθηκαν στις 30.

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Μέσα στα χρόνια αυτά, ήρθαν αρκετές σημαντικές στιγμές. Η Gillieron μας ταξιδεύει στο μακρινό 1913, όταν διεξήχθη ο πρώτος παγκοσμίου επιπέδου αγώνας, με την υποστήριξη της FICM, ο International Six Days Trial -που αργότερα έγινε γνωστός μέχρι και τις μέρες μας ως International Six Days of Enduro. Στο λυκαυγές του πολέμου που άλλαξε τον ρου όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας, το 1936, διεξήχθη στο στάδιο του Wembley ο πρώτος τελικός Speedway, που αποτέλεσε ταυτόχρονα και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FICM, με νικητή τον Αυστραλό Lionel van Praag.

Το τέλος του Β’ Π.Π. βρήκε την FICM να συνεχίζει την αποστολή της, με το 1947 να σηματοδοτεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο. Η έλευση του πρώτου αγώνα Motocross of Nations στην Ολλανδία ήταν γεγονός, με την συμμετοχή τόσο εγχώριων ομάδων, όσο και άλλων από τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το πρώτο FIM Circuit Racing World Championship Grand Prix (το γνωστό μας σήμερα MotoGP), ενώ το 1949 ήταν και η χρονιά που η Ομοσπονδία θα μετονομαζόταν σε FIM (Federation Internationale de Motocyclisme).

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Η αρχή μίας περιόδου σημαντικών αλλαγών και εξελίξεων στον χώρο των αγώνων με μοτοσυκλέτα έγινε το 1957, με το Motocross να σηματοδοτεί την πορεία των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της FIM. Ακολουθεί χρονολογικά η δημιουργία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ice Speedway το 1966. Το 1975 ακολούθησε το Trial, με το 1980 να δημιουργείται το πρωτάθλημα αντοχής EWC. Οχτώ χρόνια αργότερα, το 1988, ήρθαν τα WSBK, με το 1990 να εντάσσει και το Enduro στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Πιο πρόσφατη προσθήκη είναι οι αγώνες Rally-Raid, το 2003.

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Το 1975 ήρθε η δημιουργία της πρώτης διηπειρωτικής ομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής, ενώ μέχρι το 1980 η FIM μετρούσε 51 χώρες μέλη. Ένας αριθμός που θα συνέχιζε να αυξάνει, φτάνοντας το 2024 να αριθμεί 120 μέλη.

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Αυτή την στιγμή η FIM είναι το μοναδικό σώμα, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως αποκλειστικός φορές του μηχανοκίνητου αθλητισμού με μοτοσυκλέτα. Υπήρξε η πρώτη Παγκόσμια Ομοσπονδία που εισήγαγε έναν Περιβαλλοντολογικό Κώδικα στο καταστατικό της, ενώ έχει έναν από τους αυστηρότερους κανονισμούς για το ντόπινγκ. Πέρα από την εξέλιξη και την πρόοδο σε κάθε τομέα που αφορά την μοτοσυκλέτα, από τα καύσιμα, τα ελαστικά, τον εξοπλισμό, μέχρι και την διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων, η FIM έχει επίσης ως στόχο την συμπερίληψη του γυναικείου φύλου στους αγώνες και γενικότερα στην οδήγηση μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο της FIM κλείνει με τον Πρόεδρό της, Jorge Viegas να ευχαριστεί όσους έχουν συνεισφέρει στην δημιουργία και την διατήρηση της ομοσπονδίας.

Δείτε το εορταστικό βίντεο της FIM διάρκειας 8 λεπτών και 34 δευτερολέπτων:

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες