FIM - Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή [VIDEO]

Από την FICM στην FIM, ένας και πλέον αιώνας μοτοσυκλετιστικής πορείας
motomagFIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/2/2024

Η ΔΙεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού FIM που αποτελεί το παγκόσμιο διοικητικό σώμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της και μέσα από ένα βίντεο-ιστορική αναδρομή, μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα, αλλά και τους λόγους που έχει βελτιώσει την έννοια του μοτοσυκλετισμού, τόσο εντός όσο και εκτός πίστας με ένα κολάζ σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων και παρουσιάστρια την Ελβετίδα ηθοποιό και μοντέλο Lauriane Gillieron.

Η FIM γιορτάζει το 2024 τα 120 χρόνια ζωής, έχοντας υπό την αιγίδα της 120 Εθνικές μοτοσυκλετιστικές οργανώσεις και 6 Διηπειρωτικές Ομοσπονδίες. Αυτή την στιγμή η FIM είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση 80 διαφορετικών Πρωταθλημάτων και 1.500 διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο, που ανάμεσα τους περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους θεσμούς αγώνων μοτοσυκλέτας σήμερα.

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Όλα ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου 1904 στο εστιατόριο Ledoyen του Παρισιού, τρεις μήνες αφού οι συνθήκες και παρερμηνείες στους κανονισμούς δημιούργησαν προβλήματα στον αγώνα Coupe Internationale de Dourdan, ο οποίος διεξήχθη στα νότια της γαλλικής πρωτεύουσας. Με αφορμή τα ζητήματα που προέκυψαν εκεί, οι αντιπρόσωποι των συλλόγων που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο αγώνα από την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Δανία, συναντήθηκαν με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς σώματος, το οποίο θα καθόριζε συγκεκριμένους κανόνες για όλους ανεξαιρέτως. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της FIM, η οποία αρχικά ονομάστηκε FICM (Federation Internationale des Clubs de Motocyclistes).

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ήρθε 8 χρόνια αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου 1912, όταν 10 κράτη μέλη βρέθηκαν στο Λονδίνο για την ανανέωση του καταστατικού της FICM. Αυτό θα διαρκούσε για 27 ακόμα χρόνια, μέχρι και τον ερχομό της σκοτεινής περιόδου του Β’ Π.Π., το 1939. Στο διάστημα αυτό οι εθνικές ομοσπονδίες αυξήθηκαν στις 30.

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Μέσα στα χρόνια αυτά, ήρθαν αρκετές σημαντικές στιγμές. Η Gillieron μας ταξιδεύει στο μακρινό 1913, όταν διεξήχθη ο πρώτος παγκοσμίου επιπέδου αγώνας, με την υποστήριξη της FICM, ο International Six Days Trial -που αργότερα έγινε γνωστός μέχρι και τις μέρες μας ως International Six Days of Enduro. Στο λυκαυγές του πολέμου που άλλαξε τον ρου όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας, το 1936, διεξήχθη στο στάδιο του Wembley ο πρώτος τελικός Speedway, που αποτέλεσε ταυτόχρονα και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FICM, με νικητή τον Αυστραλό Lionel van Praag.

Το τέλος του Β’ Π.Π. βρήκε την FICM να συνεχίζει την αποστολή της, με το 1947 να σηματοδοτεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο. Η έλευση του πρώτου αγώνα Motocross of Nations στην Ολλανδία ήταν γεγονός, με την συμμετοχή τόσο εγχώριων ομάδων, όσο και άλλων από τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το πρώτο FIM Circuit Racing World Championship Grand Prix (το γνωστό μας σήμερα MotoGP), ενώ το 1949 ήταν και η χρονιά που η Ομοσπονδία θα μετονομαζόταν σε FIM (Federation Internationale de Motocyclisme).

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Η αρχή μίας περιόδου σημαντικών αλλαγών και εξελίξεων στον χώρο των αγώνων με μοτοσυκλέτα έγινε το 1957, με το Motocross να σηματοδοτεί την πορεία των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της FIM. Ακολουθεί χρονολογικά η δημιουργία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ice Speedway το 1966. Το 1975 ακολούθησε το Trial, με το 1980 να δημιουργείται το πρωτάθλημα αντοχής EWC. Οχτώ χρόνια αργότερα, το 1988, ήρθαν τα WSBK, με το 1990 να εντάσσει και το Enduro στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Πιο πρόσφατη προσθήκη είναι οι αγώνες Rally-Raid, το 2003.

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Το 1975 ήρθε η δημιουργία της πρώτης διηπειρωτικής ομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής, ενώ μέχρι το 1980 η FIM μετρούσε 51 χώρες μέλη. Ένας αριθμός που θα συνέχιζε να αυξάνει, φτάνοντας το 2024 να αριθμεί 120 μέλη.

FIM – Γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με μία ιστορική αναδρομή

Αυτή την στιγμή η FIM είναι το μοναδικό σώμα, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως αποκλειστικός φορές του μηχανοκίνητου αθλητισμού με μοτοσυκλέτα. Υπήρξε η πρώτη Παγκόσμια Ομοσπονδία που εισήγαγε έναν Περιβαλλοντολογικό Κώδικα στο καταστατικό της, ενώ έχει έναν από τους αυστηρότερους κανονισμούς για το ντόπινγκ. Πέρα από την εξέλιξη και την πρόοδο σε κάθε τομέα που αφορά την μοτοσυκλέτα, από τα καύσιμα, τα ελαστικά, τον εξοπλισμό, μέχρι και την διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων, η FIM έχει επίσης ως στόχο την συμπερίληψη του γυναικείου φύλου στους αγώνες και γενικότερα στην οδήγηση μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο της FIM κλείνει με τον Πρόεδρό της, Jorge Viegas να ευχαριστεί όσους έχουν συνεισφέρει στην δημιουργία και την διατήρηση της ομοσπονδίας.

Δείτε το εορταστικό βίντεο της FIM διάρκειας 8 λεπτών και 34 δευτερολέπτων:

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.