Flat Track για όλους στο ΟΑΚΑ από την Zulap

Διασκέδαση με το πλάι όσο πάει!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/9/2020

Το flat Track όχι μόνο είναι εντυπωσιακό ως θέαμα και αποτελεί μία από της καλύτερες προπονήσεις των παγκόσμιων πρωταθλητών, αλλά είναι και από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που μπορείς να κάνεις πάνω σε μια μοτοσυκλέτα. Αν δεν σε πείθουν όλα αυτά που λέμε, τότε μπορείς να πας στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ για να πάρεις μια δυνατή γεύση flat track από πρώτο χέρι. Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί, το Zulap Crew περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα και τις εμπειρίες που θα ζήσεις αν βρεθείς εκεί:    

 

 

To Zulap crew φέρνει το flat track στο OAKA!

 

To 18o Motor Festival, η μεγαλύτερη γιορτή των motorsports στην πόλη, θα φιλοξενήσει την flat track αρένα του Zulap Crew στο Ολυμπιακό Στάδιο το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Σεπτέμβρη.

 

Σάββατο 19/9: Flat Track Essentials - workshop

Κυριακή20/9: Take It 2 The Track - riding sessions

 

Μετά τον καλοκαιρινό γύρο του προγράμματος “Take It 2 The Track” στο παλιό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το Zulap crew επανέρχεται και σε προσκαλεί να καβαλήσεις με τους κολλητούς σου πάνω στα mini trackers 150 κυβικών της Sunday Motors γνωρίζοντας το flat track με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, μπροστά στο κοινό του Motor Festival, την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη.

 

Τι είναι όμως το πρόγραμμα Take It 2 The Track:

Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων μικρής διάρκειας (1ωρα) για γνωριμία με το flat track πάνω σε ισοδύναμα Sunday 150cc. σε αυτοσχέδιες «πίστες» (ή ακόμα και «ζωντανεύοντας» παρατημένα γήπεδα ποδοσφαίρου..!) για αναβάτες κάθε ηλικίας και των δύο φύλων.

Περιλαμβάνει μια σύντομη εισαγωγή στους βασικούς χειρισμούς της οδήγησης σε οβάλ διαδρομή (χωρίς εμπρός φρένο), προπονητικούς γύρους εξοικείωσης υπό την εποπτεία έμπειρων αναβατών και ολοκληρώνεται με race simulation.

 

Επιπλέον, για όσους ενδιαφέρονται για το κάτι παραπάνω, το Σάββατο 19/9 το Zulap crew διεξάγει το Flat Track Essentials Workshop, ένα 3ωρο σχολείο flat track πάνω σε Sunday 150cc με τις περιορισμένες συμμετοχές να έχουν ήδη ανοίξει στο website της ομάδας.

 

https://youtu.be/49kUukeAGQI

 

Παρέες αναβατών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν για λεπτομέρειες με την ομάδα των Zulap στο  +30 211 1164746 / [email protected]

 

Οι συμμετοχές κλείνουν τo βράδυ της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου!

 

 

Λίγα λόγια για το Motor Festival.

Το Motor Festival ειναι η πιο δημοφιλής γιορτή της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα, έχοντας στόχο την ένωση αθλητικών συλλόγων με σκοπό την διαφήμιση και την ανάδειξη των Ελλήνων αθλητών του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο σκοπός του Motor Festival είναι να παρουσιάσει το χθες, το σήμερα και το αύριο της μηχανοκίνησης σε μια έκθεση εκατοντάδων επαγγελματιών, αθλητών και ανθρώπων του χώρου σένα μηχανοκίνητο πάρκο αδρεναλίνης. H προβολή αυτών γίνεται με το πιο θεαματικό, ξεχωριστό τρόπο ώστε αυτή η γιορτή να είναι πυρήνας έλξης για νέο κόσμο από όλη την Ελλάδα που θα έρθει κοντά να γνωρίσει, να αγαπήσει και να ζήσει τον μαγικό κόσμο της μηχανοκίνησης.

 

To 18ο Motor Festival ζωντανεύει το πάθος σου για την μηχανοκίνηση στις 19-20 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο. Για άλλη μια φορά, ένα Σαββατοκύριακο που θα είναι λόγος απόδρασης για μικρούς και μεγάλους.

 

Ώρες Λειτουργίας

Σάββατο 15:00 - 00:00

Κυριακή 11:00 -22:00

*Υποχρεωτική χρήση μάσκας

για εκθέτες και επισκέπτες

*Υποχρεωτικά οι έκθετες πρέπει να έχουν

αντισηπτικό υγρό στον χώρο τους.

 

Τιμή εισόδου

Κανονικό 10€

 

Παιδικό 5€

ΑΜΕΑ Ελεύθερη είσοδός


 

Ε.Ε.: Χάνεται ο στόχος της οδικής ασφάλειας – Προτείνει ακόμη περισσότερους περιορισμούς και αστυνόμευση

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών καταλήγει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων – Ο καλός βορράς και ο απείθαρχος νότος
athens road
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/7/2026

Στα τέλη του Ιούνη δημοσιεύτηκε το πόρισμα του ETSC, European Transport Safety Council ή Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, για τα πεπραγμένα της γηραιάς ηπείρου στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της δεκαετίας 2020-2030, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο να μειωθούν στο μισό οι θάνατοι από τροχαία.

Τέσσερα χρόνια πριν φτάσουμε στο 2030, το ETSC διαπιστώνει πως ο ρυθμός μείωσης των θανάτων σε τροχαία είναι ο μισός από τον επιθυμητό, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί.

Το 2025 περίπου 19.500 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε τροχαία και περισσότεροι από 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Αυτό ωστόσο συνιστά μείωση κατά 15% από τα επίπεδα προ covid, δηλαδή ως το 2019, ενώ η Ε.Ε. αναζητούσε μια μείωση της τάξης του 31% για να βγει ο στόχος του 2030.

eu road death rates
Με γαλάζιο η καμπύλη που αντιστοιχεί στην μετρήσιμη πραγματικότητα, με μπλε σκούρο η καμπύλη που στόχευε η Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει επιπλέον πως για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος αυτής της δεκαετίας η ετήσια μείωση θα πρέπει να είναι διπλάσια του τρέχοντος ρυθμού για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

Η μελέτη ενσωματώνει στοιχεία από 31 χώρες, περιλαμβάνοντας τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. – που έχουν δεσμευτεί στον στόχο του 2030 – συν τις Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία και Σερβία.

Το συμπέρασμα που αβίαστα αναδύεται από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από τις χώρες αυτές είναι πως κάποιες λίγες έχουν υπερβεί τους στόχους τους, ενώ οι περισσότερες υπολείπονται, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε θανάτους από τροχαία μετά το 2019 σημειώνει η Πολωνία με 43%, ενώ πάνω από τον στόχο κινήθηκαν στο διάστημα αυτό η Δανία (32%) και το Βέλγιο (31%).

Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν εμφάνισαν ανάλογα μεγάλα ποσοστά μείωσης, αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας καθώς αυτές είναι οι δύο χώρες που ήδη είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την Ευρώπη, με 19 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Υπάρχει δε και το αντιπαράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία εμφάνισε αύξηση των θανάτων σε τροχαία κατά την τελευταία δεκαετία και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με επίδοση που επιδεικνύει “λάθος” πρόσημο.

Η δε Ελλάδα, κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν σταθερά μεταξύ των χειρότερων κρατών σε θανάτους από τροχαία, με πάνω από 113 ανά εκατομμύριο κατοίκων την πρώτη δεκαετία του 2000. Το 2015 η χώρα μας είχε βελτιώσει πολύ τη θέση της, αλλά παρέμενε μεταξύ των χειρότερων παραδειγμάτων με πάνω από 68 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αφήσαμε πίσω την κόκκινη αυτή ζώνη για να περάσουμε στη δεύτερη χειρότερη το τελευταίο διάστημα (2020-2025) όπου βρίσκονται χώρες με 44-55 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, όπως οι Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Ουγγαρία. Μάλιστα το 2021 το ETSC είχε βραβεύσει την Ελλάδα για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε θανατηφόρα ατυχήματα εκείνη τη χρονιά.

eu road death rates
Η εικόνα της Ε.Ε. το 2025 (σε θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων)

Το πρόβλημα τώρα είναι πώς το ETSC, βλέποντας πως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, στρέφει τα βέλη του προς κάθε σκέψη ή τακτική που θεωρεί πως εκτροχιάζει τον σκοπό του. Έτσι επιτίθεται εναντίον μέτρων που είχαν περισσότερο οικονομική χροιά, όπως το πάγωμα των απαιτήσεων για εξοπλισμό ασφαλείας στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για μια δεκαετία, απόφαση που είχε ληφθεί για να βοηθήσει την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης διατηρώντας το κόστος τους σε σταθερά επίπεδα.

Ζητά από την Ε.Ε. να μην κάνει καμιά υποχώρηση στα στάνταρ ασφαλείας των οχημάτων (όπως η προαναφερθείσα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), ενώ προτείνει οριζόντια θέσπιση ορίων ταχύτητας 30 km/h στις πόλεις, 70 km/h στους επαρχιακούς και 120 km/h στους αυτοκινητοδρόμους.

Θέλει επίσης από τα κράτη-μέλη να εντείνουν την επιβολή του νόμου – βλέπε ακόμη περισσότερα μπλόκα και τεχνικοί έλεγχοι – και να δώσουν περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια.

Αν δεν διαβάσατε πουθενά σε αυτό το κείμενο τη λέξη “παιδεία”, μην ψάχνετε, δεν σας διέφυγε, απλώς δεν υπάρχει καν. Η κλασική λύση κάθε πολιτικού φορέα είναι πάντα η ίδια: αστυνόμευση, αστυνόμευση κι άλλη αστυνόμευση. Αυτή όμως είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος και δυστυχώς η λιγότερο αποδοτική, καθώς στοχεύει στις συνέπειες του προβλήματος και όχι στις αιτίες του.

Αν θεωρείται πρόβλημα όταν κάποιος τρέχει πολύ γρήγορα με τη μοτοσυκλέτα μου, είναι ακόμη χειρότερο πρόβλημα να θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμά του να τρέχει. Το δε κράτος, όχι απλώς δεν φρόντισε από νωρίς να του μάθει τι σημαίνει υπευθυνότητα στην κοινωνία που όλοι μαζί ζούμε, αλλά δεν του προσφέρει και καμιά εναλλακτική για να μπορεί να ξεμπουκώσει νόμιμα.

autobahn
Το μαγικό σήμα των γερμανικών Autobahn που δηλώνει πως δεν υπάρχει όριο ταχύτητας

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχει αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας και ταυτόχρονα απολαμβάνει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε οδική ασφάλεια με λιγότερους από 34 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αυτό με τη λογική του ETSC θα έπρεπε να είναι πρακτικά αδύνατον. Ίσως λοιπόν να μην είναι η ίδια η ταχύτητα το πρόβλημα, αλλά το πώς και πότε τη χρησιμοποιούμε.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι με ουσιαστική αξία σε αυτήν την έκθεση, κρύβεται στις λέξεις “περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια”. Ναι, χρειάζονται πόροι, όχι όμως για νέα περιπολικά και κάμερες μόνο, αλλά για σωστούς δρόμους και για εκπαιδευτικά προγράμματα που να μαθαίνουν στα παιδιά τη σωστή κουλτούρα οδήγησης πριν πιάσουν τιμόνι, αντί για συμμόρφωση υπό τον φόβο του προστίμου.