Fleximan ο... εκδικητής - Καταστρέφοντας κάμερες ταχύτητας στην Ιταλία

Κόβοντας με γωνιακό τροχό τους στύλους που τις στηρίζουν, έχοντας ήδη καταστρέψει 15
Fleximan
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/1/2024

Τουλάχιστον 15 κάμερες ταχύτητας της Τροχαίας έχει καταστρέψει βάνδαλος που υπογράφει ως Fleximan στην Ιταλία, κόβοντας τους στύλους που τις στηρίζουν με γωνιακό τροχό, ενώ οι πράξεις του χαίρουν μεγάλης δημοτικότητας στη χώρα, με έναν street artist να τον τιμά με graffiti που απεικονίζει την Uma Thurman απ’ το Kill Bill, κρατώντας στα χέρια της ένα Katana και μια κομμένη κάμερα!

Την αποκάλυψη και σύλληψη του Fleximan έχει αναλάβει ειδική ομάδα της ιταλικής αστυνομίας, ενώ 4 διαφορετικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν τις επιθέσεις. Ο άγνωστος ακόμα βάνδαλος άρχισε να καταστρέφει κάμερες εδώ και μερικούς μήνες στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, με το παρατσούκλι του να προέρχεται από την ιταλική λέξη για τον γωνιακό λειαντήρα, flessibile - το εργαλείο που χρησιμοποίησε κυρίως για να καταστρέψει τις κάμερες, ενώ σε μια από τις επιθέσεις του βρέθηκε σημείωμα που έγραφε “Fleximan is Coming”.

Fleximan

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο Fleximan είναι ένας άνθρωπος, ή τις πράξεις του αντέγραψαν στη συνέχεια άλλοι, ώστε οι βανδαλισμοί να μετατραπούν σε κίνημα. Η αστυνομία στη βορειοδυτική περιοχή του Πιεμόντε πρόσφατα απήγγειλε κατηγορίες σε έναν 50χρονο ύποπτο, αλλά οι περισσότερες επιθέσεις έχουν γίνει στην περιοχή Βένετο στα βορειοανατολικά.

Fleximan

Η δημοτικότητα του Fleximan αντανακλά τη λαϊκή οργή για την εξάπλωση των καμερών ταχύτητας, ενώ ένας καλλιτέχνης του δρόμου στην Πάντοβα, ο Evyrein, αφιέρωσε το τελευταίο του έργο στον Fleximan. Το γκράφιτι του απεικονίζει τον χαρακτήρα της Uma Thurman από το Kill Bill, κρατώντας ένα σπαθί στο ένα χέρι και μια κομμένη κάμερα ταχύτητας στο άλλο.

Σημειώστε πως η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό από κάμερες της τροχαίας στην Ευρώπη, οι οποίες υπολογίζονται σε περισσότερες από 11.000 -η Βρετανία έχει 7.700 και η Γερμανία 4.700.

Fleximan is coming

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους οδηγούς έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με τη Φλωρεντία να εισπράττει 23,2 εκατ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με την ιταλική ομάδα καταναλωτών Codacons, ακολουθούμενη από το Μιλάνο, τη Γένοβα και τη Ρώμη.

Όσον αφορά όμως την οδική ασφάλεια, η Ιταλία συνεχίζει να έχει κακές επιδόσεις, με 54 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων το 2022, αντίθετα με τους 26 της Βρετανίας και τους 37 της Ισπανίας. Κι αν αναρωτιέστε, η Ελλάδα έχει σαφώς χειρότερο ιστορικό -και από την Ιταλία-, με 71 νεκρούς ανά εκατομμύριο.

Αναμένουμε να δούμε τη συνέχεια του σήριαλ, και αν τελικά η αστυνομία καταφέρει να συλλάβει τον Flexman.

Ετικέτες

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας