Fuel-Pass 2 - Οι λεπτομέρειες για τη 2η επιδότηση καυσίμου

Αυξημένα ποσά για 3,1 εκατομμύρια δυνητικούς δικαιούχους
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/6/2022
Η κυβέρνηση προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις για τη δεύτερη συνεχόμενη επιδότηση καυσίμου (fuel-pass 2), με δικαιούχους 3,1 εκατομμύρια οδηγούς / αναβάτες.
 
Ακολουθεί το πιο σημαντικό μέρος από την ομιλία του Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, και συγκεκριμένα αυτό που αφορά στην επιχορήγηση βενζίνης -παραλείποντας τις λεπτομέρειες που αφορούν στις επιδοτήσεις diesel / αγροτών:
 
«1ον. Επεκτείνουμε την κάρτα καυσίμων (fuel-pass 2) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, παρέχοντας μεγαλύτερη επιδότηση, σε περισσότερους δικαιούχους.
 
Συγκεκριμένα, χορηγείται, κατά τον μήνα Ιούλιο, επιδότηση καυσίμων, αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης, που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών για φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών.
 
Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και έως 45.000 ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.
 
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση.
 
Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, από 45 ευρώ που ίσχυε.
 
Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο, από 55 ευρώ που ίσχυε.
 
Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
 
Συνεπώς, η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή, ή 80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο, και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή, ή 100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο.
 
Τα 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, με σκοπό την κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων.
 
Αυτή η επιδότηση, με τα σημερινά δεδομένα, ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ.
 
Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων, διαμορφώνεται στα 375 εκατ. ευρώ.
 
Οι πόροι για τη χρηματοδότησή τους προέρχονται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον προηγούμενο μήνα.»
 
Σημειώστε πως ακόμα δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα του Fuel-pass 2 στο gov.gr ή στο vouchers.gov.gr, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιουλίου.

Honda CB1000GT: Πτώση τιμής της πανάκριβης σχάρας της sport touring

Μείωση 31% από την ελληνική αντιπροσωπεία – Εξακολουθεί να είναι δυσθεώρητη
Honda CB1000GT σχάρα 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/9/2026

Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε για το κόστος που καλείται να πληρώσει ένας αναβάτης για την αγορά της σχάρας για το CB1000GT από τον κατάλογο των γνήσιων αξεσουάρ της Honda, η ελληνική αντιπροσωπεία προχώρησε σε σημαντική μείωση.

Η πιο ακριβή ίσως σχάρα σε σύγχρονη μοτοσυκλέτα ευρείας παραγωγής μόλις έγινε φθηνότερη. Ο λόγος φυσικά για τη σχάρα του Honda CB1000GT για την οποία σας είχαμε μιλήσει πριν από λίγες ημέρες λόγω της εντύπωσης που μας είχε κάνει η αρχική της τιμή που είχε οριστεί στα 959 ευρώ.

Στην επικοινωνία που είχαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία ενημερωθήκαμε ότι όντως πρόκειται για μία απλή μεταλλική σχάρα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δυσθεώρητη τιμή αγοράς της, η οποία είναι πολλαπλάσια σε σχέση με οποιαδήποτε σχάρα ανταγωνίστριάς της. 

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι έχουν γίνει οι επαφές με τα κεντρικά της Honda να επανεξεταστεί το κόστος της σχάρας και πως αν δεν οι επίσημες ενέργειες της Honda δεν έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε η ελληνική αντιπροσωπεία θα έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια της.

Λίγες ημέρες μετά από το σχετικό άρθρο η τιμή της σχάρας στην επίσημη ιστοσελίδα της Honda έπεσε κατά 31% ακριβώς: από 959 ευρώ που κόστιζε η νέα της τιμή βρίσκεται στα 661 ευρώ. Ένα ποσό που εξακολουθεί να είναι δυσθεώρητα υψηλό για μία τυπική μεταλλική σχάρα μοτοσυκλέτα, όχι όμως όσο παράλογο ήταν πριν.

Honda CB1000GT σχάρα 2026

Σε μια βόλτα που κάναμε στις επίσημες ιστοσελίδες της Honda σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές της Ευρώπης φαίνεται ότι σε κάποιες χώρες έχει γίνει κάποιου είδους μείωση, ενώ σε άλλες διατηρείται η τιμή της σχάρας στα προηγούμενα επίπεδα. Η σχάρα δεν πωλείται εκεί ξεχωριστά αλλά ως πακέτο με το top case, έτσι τουλάχιστον παρουσιάζεται και στις ιστοσελίδες δεν υπάρχει ξεχωριστά η τιμή της όπως στην Ελλάδα.

Τη σχάρα και το top case συνοδεύουν ως κωδικοί ο αφαλός της κλειδαριάς, το κάλυμμα του top case στο χρώμα της μοτοσυκλέτας, όπως και το μαξιλαράκι για την πλάτη του οδηγού. Με όλα αυτά μαζί το αντίστοιχο πακέτο στην Ελλάδα κοστίζει πλέον 1.363 ευρώ από 1.661 που κόστιζε πριν με το top case χωρητικότητας 50 λίτρων.

Η παραπάνω τιμή δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις υψηλότερες στην Ευρώπη γιατί στην Πολωνία όλα τα παραπάνω που προσφέρονται πακέτο κοστίζουν 1.730 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει εκεί μείωση στην τιμή της σχάρας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στην Ισπανία με την τιμή του πακέτου να βρίσκεται στα 1.561 ευρώ. Η τιμή του στη Γερμανία είναι 1.469 ευρώ και όπως και στην Ισπανία μάλλον υπάρχει κάποια μείωση όχι όμως τόσο μεγάλη όσο της ελληνικής αντιπροσωπείας και αυτό ισχύει και για την αγορά της Τσεχίας με την τιμή να βρίσκεται στα 1.466,72 ευρώ. 

Από την άλλη σίγουρα έχουμε αλλαγή τιμής στη Γαλλία με την τιμή αγοράς να βρίσκεται στα 1.375 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή για τη σχάρα και τη βαλίτσα του CB1000GT με όλα τα παρελκόμενα μας έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου επίσημη βρίσκεται στα 1.289 ευρώ, ενώ υπάρχουν και επίσημοι dealers, οι οποίοι προσφέρουν επιπλέον έκπτωση που ρίχνει την τιμή του πακέτου στα 1.152 ευρώ.

Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι τα κεντρικά της Honda δεν έχουν αναθεωρήσει την τιμή της εργοστασιακής σχάρας και ότι κάθε αντιπροσωπεία έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια της με την ελληνική να έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις. Είναι όμως αυτή αρκετή για να κάνει ανταγωνιστικό το εργοστασιακό προϊόν σε σχέση με κάποια after market επιλογή;