Garmin zumo R1 Radar - Το σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου ως αξεσουάρ

Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα [Video]
zumo R1 Radar Garmin, ραντάρ για μοτοσυκλέτα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

14/1/2025

Η Garmin παρουσίασε στη φετινή CES στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου που μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα.

Αυτό είναι το πρώτο σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου που διαθέτει η Garmin στην αγορά και δεν ενσωματώνεται στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης που μπορεί να φέρει μια μοτοσυκλέτα ή άλλο δίκυκλο.

zumo R1 Radar Garmin, ραντάρ για μοτοσυκλέτα

Τα σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου είναι μια λύση για όλους εκείνους τους αναβάτες που δυστυχώς δεν έχουν συνηθίσει να ελέγχουν σωστά τους καθρέπτες και να στρέφουν έπειτα το κεφάλι τους για να ελέγξουν καλύτερα την λωρίδα στην οποία θέλουν να μετακινηθούν και αυτή η κακή πρακτική μεγάλης μερίδας αναβατών είναι που έχει ωθήσει και αρκετούς κατασκευαστές να το ενσωματώσουν στα μοντέλα τους. Συμβαίνει φυσικά και με τους οδηγούς αυτοκινήτου και στο αυτοκίνητο είναι άλλωστε που εφαρμόστηκε αρχικά πριν από μία και πλέον δεκαετία για να έρθει έπειτα και στους δύο τροχούς, τώρα που το επιτρέπουν οι εξελίξεις στην τεχνολογία.

zumo R1 Radar Garmin, ραντάρ για μοτοσυκλέτα

Το Garmin zumo R1 Radar είναι ήδη διαθέσιμο για πώληση στις ΗΠΑ και για να λειτουργήσει πρέπει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό κύκλωμα της μοτοσυκλέτας. Αποτελείται από ένα ραντάρ που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από την πινακίδα κυκλοφορίας ή στο κάτω μέρος της και από ένα ζευγάρι φωτάκια για το δεξί και αριστερό μέρος του τιμονιού. Αυτά τα φωτάκια (τρία σε κάθε πλευρά, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο) είναι που ενημερώνουν τον αναβάτη από ποια μεριά τον πλησιάζει όχημα και ανάλογα με το χρώμα πόσο κοντά είναι σε αυτόν ώστε να γνωρίζει αν μπορεί να αλλάξει με ασφάλεια λωρίδα ή όχι.

Το σύστημα μπορεί να προσφέρει εικόνα προς τα πίσω και στο smartphone του χρήστη ή στο συμβατό GPS της Garmin.

Κατεβάζοντας τη σχετική εφαρμογή της Garmin στο κινητό του ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την απόσταση στην οποία θα ενεργοποιούνται τα φωτάκια για να τον προειδοποιήσουν, ενώ υπάρχει και δυνατότητα ηχητικής ειδοποίησης εφόσον χρησιμοποιούνται bluetooth ακουστικά. Η τιμή του zumo R1 Radar στις ΗΠΑ βρίσκεται στα 585 ευρώ.

 

 

Ηθικό ζήτημα με χορηγό στικ νικοτίνης στο BSB

Η Oxford Products εναντίον της -θυγατρικής της Philip Morris- ZYN
Oxford vs ZYN στο BSB
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/2/2026

Από τις εποχές που τα τσιγάρα ήταν ο νούμερο ένα χορηγός στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα, περάσαμε στην καθολική απαγόρευση καπνικών προϊόντων στις μεγάλες διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τώρα, ζήτημα προκύπτει στις αρχές του 2026 με τα στικ / σακουλάκια νικοτίνης που αποτελούν μεγάλο χορηγό του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbikes BSB.

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2026 του BSB, ο μεγάλος χορηγός του Πρωταθλήματος (ασφάλειες μοτοσυκλετών Bennetts) είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τη διοργάνωση, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας του σε αυτό. Η Bennets είχε αρχικά πάρει τη θέση του χορηγού το 2005, μετά αποχώρησε, για να ξεκινήσει ξανά ως κύριος χορηγός το 2018, μέχρι και το 2025, γράφοντας συνολικά πάνω από 10 έτη χορηγίας στα βρετανικά Superbikes.

Το κενό της Bennetts ανέλαβαν να καλύψουν συνδυαστικά η βρετανική Oxford Products (γνωστή για τα αξεσουάρ και τον ρουχισμό μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου) και η σουηδική ZYN, θυγατρική του αμερικάνικου κολοσσού Philip Morris, που κατασκευάζει και διαθέτει σακουλάκια / στικάκια νικοτίνης.

Θα ερωτηθεί κανείς: μπορεί να είναι χορηγός Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας ένα προιόν νικότινης; Όπως φαίνεται -για την ώρα- μπορεί, αφού υπάρχει νομικό κενό στη Βρετανία για τα συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν γίνει γνωστά και στη χώρα μας ως "Snus", μια λέξη που στα σουηδικά σημαίνει "snuff", το παλιό καπνικό προϊόν που ίσως έχετε δει σε ταινίες εποχής να... “σνιφάρουν” από τη μύτη. Tα σακουλάκια του Snus παλιότερα περιείχαν καπνό, ενώ τώρα έχουν μόνο νικοτίνη -και πολλές φορές και διάφορα πρόσθετα, γλυκαντικά, τεχνητές γεύσεις, κλπ.

Παρόλο που ο ιδιοκτήτης του BSB (MSV) δεν εξέφρασε αντίθεση στη χορηγία της ZYN, στις 24 Φεβρουαρίου του 2026, ο έτερος μεγάλος χορηγός Oxford Products έδωσε τη δική του -αρνητική- άποψη για το θέμα με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η προώθηση της εξάρτησης από ουσίες δεν συνάδει με τη φιλοσοφία μας για το ‘MAKING LIFE ON BIKES BETTER’.

Η ZYN είναι θυγατρική του καπνοβιομηχανικού κολοσσού Philip Morris International, επομένως αυτό φαίνεται να αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να αποκομίσουν κέρδη από την πώληση εθισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή ‘επιδημία’ του ατμίσματος.

Δεν πιστεύουμε ότι οι φίλοι των αγώνων μοτοσυκλέτας ή γενικότερα οι μοτοσυκλετιστές θα ωφεληθούν από την προώθηση της εξάρτησης με αυτόν τον τρόπο.

Με λύπη μας, οφείλουμε να εξετάσουμε αν επιθυμούμε να συνδέσουμε τα εμπορικά μας σήματα με το British Superbike Championship (BSB), που κατά τα άλλα αποτελεί την κορυφαία μορφή αγώνων μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο.”

Το θέμα πάντως δείχνει πως θα πάρει σύντομα τροπή κατά της ΖΥΝ, αφού ο νέος βρετανικός νόμος με τίτλο “The Tobacco and Vapes Bill” ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ, καθώς πέρασε με επιτυχία τη μάχη στη Βουλή των Λόρδων, εκεί όπου με 246 ψήφους κατά και μόλις 78 υπέρ απορρίφθηκε κίνηση των συντηρητικών να ακυρωθεί η εφαρμογή του. Ο νέος αυτός νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2027, και είναι ιδιαίτερα αυστηρός τόσο για τα vape όσο και για όλα τα προϊόντα νικοτίνης, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων κάθε χορηγία από τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Μένει να δούμε αν η Oxford αποσυρθεί μέσα στο 2026 από το BSB, ή αν θα παραμείνει, μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου που θα διώξει τη ZYN από το Πρωτάθλημα.

Ετικέτες