GASGAS - Offroad συνδεσιμότητα και με τηλεμετρία

Σε συνδυασμό με την εφαρμογή GASGAS+ για πλήρη παραμετροποίηση της μοτοσυκλέτας
GASGAS Συνδεσιμότητα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/2/2024

Ξεκινώντας από την γκάμα του 2024, μπορείτε πλέον να παραμετροποιήσετε τις χωμάτινες μοτοσυκλέτες της GASGAS από το smartphone σας με την πρωτοποριακή εφαρμογή Connectivity Unit Offroad (CUO) και την εφαρμογή GASGAS+, οι οποίες σας βοηθούν να ρυθμίσετε κινητήρα και αναρτήσεις προσφέροντας ακόμα και αναλυτικά δεδομένα τηλεμετρίας.

Διαθέσιμο για την ώρα μόνο για τα 4χρονα μοντέλα motocross και cross country, θα βρείτε το CUO σε όλους τους αντιπροσώπους της GASGAS παγκοσμίως, ενώ την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν στο smartphone σας. Οι δυνατότητες του συστήματος περιλαμβάνουν πλήρη προσαρμογή της παροχής ισχύος της μοτοσυκλέτας, δυνατότητα αποθήκευσης πολλαπλών ρυθμίσεων κινητήρα, και βοήθεια για τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων.

Η GASGAS αναφέρει πως καθώς ο αναβάτης θα πειραματίζεται με τις ρυθμίσεις και θα μαθαίνει, η οδήγηση και οι τεχνικές του γνώσεις θα αυξάνονται μαζί, βοηθώντας τον να εξελιχθεί τόσο ως αναβάτης όσο και ως βελτιωτής μοτοσυκλετών!

Το CUO τοποθετείται εύκολα και μόλις το συνδυάσετε με τη νέα εφαρμογή GASGAS+ μπορείτε να αρχίσετε να ρυθμίζετε την ισχύ ώστε να ταιριάζει στο στυλ σας ή στις συνθήκες της πίστας, χρησιμοποιώντας το smartphone σας. Πολλαπλές ρυθμίσεις μπορούν να αποθηκευτούν για μελλοντική αναφορά και να εφαρμοστούν σε διάφορες πίστες, εξοικονομώντας σας χρόνο και διασφαλίζοντας ότι οδηγείτε με την καλύτερη δυνατή απόδοση του κινητήρα σας.

Υπάρχει επίσης ένα εικονικό γκαράζ μέσα στην εφαρμογή, όπου μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε τη μοτοσυκλέτα ή τις μοτοσυκλέτες σας, να δείτε τα owners’ manuals και να καταγράψετε τη συντήρηση και το σέρβις σας.

Όμως η εφαρμογή GASGAS+ διαθέτει ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό - το RIDER, το οποίο δίνει δυνατότητες τηλεμετρίας. Για να λειτουργήσει αυτό θα χρειαστείτε ένα ειδικό μπροστινό φτερό για να εγκαταστήσετε έναν αισθητήρα GPS (και τα δύο είναι επίσης διαθέσιμα τώρα ως τεχνικά αξεσουάρ της GASGAS) και θα μπορείτε στη συνέχεια να καταγράφετε τους χρόνους των γύρων σας, να αναλύετε τα πάντα σχετικά με το πώς λειτουργεί η μοτοσικλέτα σας και πολλά άλλα...

Τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής GASGAS+ με περισσότερες λεπτομέρειες.

GASGAS Συνδεσιμότητα

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ - Επιλέξτε ανάμεσα σε προκαθορισμένους χάρτες με βάση τον τύπο της πίστας και τις συνθήκες της πίστας ή χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ADVANCED για να δημιουργήσετε τον δικό σας χάρτη από την αρχή. Η λειτουργία ENGINE σας δίνει πλήρη έλεγχο του φρένου του κινητήρα, της απόκρισης του γκαζιού, του ελέγχου πρόσφυσης, του launch control και της ευαισθησίας του Quickshifter. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποθηκεύσετε όλες τις αγαπημένες σας χαρτογραφήσεις και να ενεργοποιήσετε την ιδανική όταν φτάνετε σε κάθε πίστα, και στη συνέχεια να κάνετε αλλαγές μεταξύ των session ή των αγώνων, αν χρειαστεί.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ - Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας της εφαρμογής, η οποία τροφοδοτείται από τη LITPro και λαμβάνει δεδομένα από το CUO και το GPS που είναι τοποθετημένα στο μπροστινό φτερό, μπορείτε να κάνετε ανασκόπηση της προπόνησης ή του αγώνα σας, κατεβάζοντας τα δεδομένα στην εφαρμογή για λεπτομερή ανάλυση. Το σύστημα προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για την οδήγησή σας (ανάλυση γύρων και τμημάτων, χρόνος που βρισκόσασταν στον αέρα στα άλματα, ανάλυση στροφών και Lap99 ανάλυση) και σας επιτρέπει να απεικονίσετε ταυτόχρονα τα δεδομένα του κινητήρα σας, με δυνατότητα επιλογής έως και 15 τιμών (στροφές κινητήρα, σχέση κιβωτίου, θέση γκαζιού, riding mode, και πολλές άλλες). Μόλις κατεβάσετε τα δεδομένα, μπορείτε να αναλύσετε τις επιδόσεις σας, να συγκρίνετε γύρους και να ανταγωνιστείτε με άλλους σε έναν εικονικό πίνακα κατάταξης.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - Αυτή η λειτουργία της εφαρμογής έχει δύο κύριες λειτουργίες. Το SAG ASSISTANT σας βοηθά να βρείτε το σωστό SAG για κάθε μοτοσυκλέτα. Για να επιτευχθεί αυτό, η εφαρμογή ρωτάει "Μοτοσυκλέτα σε βάση" και "Μοτοσυκλέτα με αναβάτη" κατά τη ρύθμιση του SAG. Χρησιμοποιώντας την ενότητα SUSPENSION SETTING, μπορείτε στη συνέχεια να δημιουργήσετε πολλαπλές, εξατομικευμένες ρυθμίσεις ανάρτησης, αφού εισαγάγετε το βάρος σας στον εξοπλισμό οδήγησης και τον τύπο και την κατάσταση της πίστας. Αφού επιλέξετε το επίπεδο δεξιοτήτων σας -Basic, Advanced ή Pro- καθώς και το έδαφος της πίστας -Sand, Soft, Medium ή Hard- θα σας εμφανιστούν οι συνιστώμενες ρυθμίσεις, τις οποίες μπορείτε να τελειοποιήσετε και να αποθηκεύσετε για χρήση σε άλλες πίστες.

Η νέα Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad είναι διαθέσιμη παγκοσμίως από τον Φεβρουάριο, στην τιμή των €149. Ο αισθητήρας GPS διατίθεται στα €89, ενώ το μπροστινό φτερό κοστίζει €39. Η εφαρμογή GASGAS+ μπορεί να κατεβεί δωρεάν και συνοδεύεται από δοκιμαστική έκδοση της λειτουργίας RIDER διάρκειας 4 εβδομάδων. Στη συνέχεια η ετήσια τιμή ξεκινά από €69,99. Οι τιμές εξαρτώνται από τη χώρα παραγγελίας.

Μάθετε τα πάντα για τη νέα εφαρμογή, GASGAS+, ΕΔΩ.

Εξοργιστική έρευνα ΕΜΠ - Ένας στους τέσσερις πρατηριούχους καυσίμων της Αττικής μας κλέβει στην αντλία!

Κι οι κλέφτες βγαίνουν λάδι - Όσα πρατήρια σφραγίστηκαν, λειτούργησαν ξανά δυο ημέρες αργότερα…
1 στα 4 πρατήρια στην Αττική κλέβει
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2024

Στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύεται σοκαριστική έρευνα του ΕΜΠ, που αποκαλύπτει πως το 25% των πρατηριούχων στην Αττική (ένας στους τέσσερις) κλέβουν τους πελάτες τους σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%, ενώ από τα 18 πρατήρια που πιάστηκαν στη φάκα της ΑΑΔΕ για νοθεία… και τα 18 συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και σήμερα, έχοντας κλείσει για μόλις 2 ημέρες έκαστο! Για κλάματα (και καθόλου για γέλια) τα κρατικά μέτρα, και η απάτη πάει σύννεφο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μαθαίνουμε πως ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων στην Αττική χρεώνουν αέρα κοπανιστό αντί για βενζίνη, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%! Νομίζεις πως βάζεις 10 λίτρα, και σου έχουν βάλει 7,6. Στα 40 λίτρα η ανωτέρω απάτη μεταφράζεται σε 30,4 πραγματικά λίτρα βενζίνης, σχεδόν 10 λιγότερα απ’ όσα πιστεύει ο πελάτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική, όπου πωλείται το 50% των καυσίμων της χώρας, ενώ εδώ βρίσκεται το 27% των πρατηρίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως δείχνει η έρευνα ένα τεράστιο ποσοστό πρατηριούχων έχει πειραγμένες αντλίες, δίνοντας τακτικά μικρότερες ποσότητες καυσίμων από ότι δείχνει ο μετρητής.

Σημειώστε πως το συνολικό κόστος της κλοπής ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση!

Μάλιστα η παραβατικότητα έχει τεράστια άνοδο, αφού από το 4% των πρατηρίων το 2011 φτάσαμε στο 15% το 2016, για να πάμε στο 19% το 2019, στο 20% το 2021 και στο 27% το 2023! Μιλάμε για αύξηση 35% στα δυο τελευταία χρόνια, με τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων να αυξάνονται κατά 30% στα τρία τελευταία χρόνια!

Η έρευνα του ΕΜΠ διαπιστώνει επίσης άμεση σύνδεση της τιμής πώλησης του καυσίμου με τις ελλειμματικές παραδόσεις, συγκρίνοντας τις ενδεικτικές τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ενός παραβατικού πρατηρίου με απόκλιση ελλειμματικής παράδοσης 10% και ενός νόμιμου πρατηρίου στην ίδια περιοχή. Έτσι διαπιστώνεται ότι ενώ η αναγραφόμενη τιμή του παραβατικού πρατηρίου προς τον καταναλωτή είναι 8 λεπτά/λίτρο χαμηλότερη του νόμιμου, η πραγματική τιμή είναι υψηλότερη κατά 10-12 λεπτά/λίτρο.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας ωθεί σε περαιτέρω αύξηση της διαφοράς τιμής πώλησης των νόμιμων πρατηρίων σε σχέση με τα παραβατικά πρατήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεών όσων εφαρμόζουν τον νόμο. Συνεπώς, τα παραβατικά πρατήρια αυξάνουν την κερδοφορία τους, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, οδηγώντας στην έξοδο τους νόμιμους πρατηριούχους.

Τα εξοργιστικά συνεχίζονται και κορυφώνονται με τη διαπίστωση πως εκ των 18 παραβατικών πρατηρίων που “τσάκωσε” η ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο, ΚΑΙ ΤΑ 18 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΙΑ… ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΑΣΤΟ! Αυτό συνέβη καθώς μετά από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πέτυχαν την αναστολή του μέτρου σφράγισης!

Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, που βασίζεται στην έρευνα του ΕΜΠ, τονίζεται πως η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής είναι κρίσιμης σημασίας, διότι τυχόν αποδοχή τους ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία, αφού η εκδίκαση των προσφυγών ύστερα από ένα ή δύο χρόνια θα είναι πλέον άνευ αντικειμένου