Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Google Maps: Εγκαίνια για το «Motorcycle mode»

Έρχεται η οδήγηση με μοτοσυκλέτα στο Google Maps

Άκρως ενθαρρυντικό που η εκδοχή για κίνηση με μοτοσυκλέτα στις διαδρομές του Google Maps, ξεκίνησε από την Ινδία. Στην νεότερη έκδοση του Google Maps, οι χρήστες λαμβάνουν πλέον εκτιμώμενο χρόνο διαδρομής για κίνηση με μοτοσυκλέτα, προτιμώμενες διαδρομές που ξεχωρίζουν από το αυτοκίνητο και το πιο σημαντικό: Σημεία διαδρομής που είναι εύκολο να τα θυμάται κανείς, ώστε να αποτυπώνει στο μυαλό του την γενική εικόνα της πορείας και να μην χρειάζεται να σταματά βγάζοντας το κινητό από την τσέπη, για να δει αν πηγαίνει σωστά.

Πρώτη χώρα που ξεκίνησε η εφαρμογή αυτή είναι η Ινδία, πράγμα αρκετά ενθαρρυντικό γιατί έτσι θα φανεί άμεσα η διαφορά στις επιλογές κίνησης με αυτοκίνητο και στους εκτιμώμενους χρόνους, από την στιγμή που στην Ινδία οι μοτοσυκλέτες κινούνται ανάμεσα από τα αυτοκίνητα. Επίσης χρησιμοποιούν διαφορετική ποικιλία από δρόμους καθώς μπαίνουν σε στενά δρομάκια που ενώ δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, δεν χωρά και κάτι μεγαλύτερο από μοτοσυκλέτα ή τρίκυκλο για να χρησιμοποιηθούν από περισσότερο κόσμο.

Προς το παρόν η χρήση του “motorcycle mode” έχει δείξει πως μπορεί να κάνει την διαφορά, πράγμα που μονάχα στην California που έχει επιτραπεί η διήθηση των μοτοσυκλετών στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, και στην Ν. Ευρώπη που συμβαίνει ως πρακτική, θα φαινόταν με αντίστοιχο τρόπο. Ακριβώς σε αυτά τα μέρη, μαζί με την Ελλάδα, υπολογίζεται πως θα εμφανιστεί σύντομα και η επιλογή της μοτοσυκλέτας ως όχημα στο Google Maps εκτός από την Ινδία, καθώς έχει κατά καιρούς αναφερθεί πως στον κώδικα της εφαρμογής υπάρχει εδώ και αρκετές εκδόσεις, αναφορά τόσο για δίτροχα, όσο και για ποδήλατα.

Η αρχική προσέγγιση του “Motorcycle Mode” από την Google στην Ινδία, εξελίσσεται προς το παρόν στη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική χρήση της μοτοσυκλέτας, έτσι όπως συνηθίζεται στην χώρα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά την εκ των προτέρων υπόθεση της Google πως ο μοτοσυκλετιστής πρόκειται να παρανομήσει, -όπως συμβαίνει καθημερινά στους δρόμους των Ινδικών πόλεων- αλλά τον υπολογισμό του χρόνο της διαδρομής με την σχετική ταχύτητα των μοτοσυκλετών, που διαφέρει από αυτή των αυτοκινήτων. Όπως φυσικά και την διαφορά των προτάσεων. Αναμένουμε την είσοδο του “motorcycle mode” στα ελληνικά δεδομένα…